Tuesday, January 10, 2012

TIPS UNTUK TERUSKAN HIDUP TANPA LELAKI IDAMAN..

*soundtrack ombak rindu instrumental berkumandang*

tetiba hati jadi sayu... ada reader email.. tapi termasuk kat spam.. aku menyelongkar spam tetiba terjumpa ada reader dedicate lagu ni kat aku.. pastu siap 'cuba teka lagu apa'.. muahahaha.. u're so sweet lah dik.. tq yeh.

tapi tak boleh lah.. dengar kejap je.. tapi still aku tanak off.. haha.. bagaimanakah itu? membuai-buai perasaan ok.. terus aku macam nak telepek-lepek kat meja ni hah.. hahaha.. ok nak tukar lagu hip hop la pasni ;)

dah alang-alang jiwang karat nie kan.. meh kita borak... kita borak pasal kenangan masa lalu.. muahaha.. ok serious, gelak tu tak ikhlas..dalam hidup pasti ada cinta pertama.. samada berkekalan ke jinjang pelamin atau tidak.. itu terpulang pada jodoh.. jodoh bukan di tangan kita.. tapi di tangan tuhan.. sebagai manusia biasa.. kita kena redho.. mesti ada hikmah disebalik sesuatu.. 

ye aku pon ada.. bederet-deret.. muahahha.. tanak kalah ok.. tapi dalam yang bederet tu dah tentu lah ada satu yang kononnya sejati.... aku tak suka share benda yang bagi aku sangat confidential.. sangat sensitif untuk aku dan untuk orang lain.. sila salahkan lagu ombak rindu T________________T

aku taktau kenapa yang satu tu buat hidup aku sakit. ye sangat sakit... dan takde orang yang tau betapa sakit aku ni kecuali dua orang je.. hahah.. orang tu kwn rapat aku lah kan.. hahahah.... kena pulak aku ni bangsa degil sedegil-degil nya kan.. memaksa benda yang tak mungkin.. tau sesuatu benda tu takkan terjadi tapi still mimpi jadi kenyataan. ok, serious buang masa. 

aku tak tau nak buat entry ni sebagai entry nak menasihat.. atau nak share kisah.. atau apa :(

tapi aku percaya, ramai gila yang ada dalam dilema dan tak pernah tau apa jalan penyelesaian untuk merelakan seseorang tu pergi... aku pernah ada dalam situasi tu.. so aku tahu.  dan aku tau betapa bodoh akal dan fikiran, betapa buta hati, betapa pekak telinga.. cakap lah apa je.. masuk telinga kanan keluar telinga kiri.. dah suka kan? walaupun terang-terang hati kau disakiti, cinta lah konon.... tetap sedapkan hati.. salah ok! 

kita boleh cakap sebab tak kena batang hidung sendiri.. siapa yang terkena habis.. takde ubat boleh cure masalah cinta.. ko pegilah kaunseling ke, mandi bunga ke.. memang tak jalan.. so marilah aku bagi sedikit nasihat dan petua untuk orang-orang yang tak pernah redha untuk melepaskan kekasih korang tu pergi.. 


1. dekat kan diri dengan tuhan... kau nak mengadu dengan orang.. apa orang boleh tolong? tolong dengar? pastu kau kena tadah telinga kena maki sebab degil.. bercinta dengan manusia kau boleh ditinggalkan macam sampah.. bercinta dengan Allah adalah yang terbaik...aku yakin, hati jadi lebih tenang.. lebih tenteram.. dan dendam tu akan pergi macam tu je.. 

2. tolong jangan dengar lagu-lagu jiwang.. atau lagu-lagu yang ada kenangan bersama bekas kekasih.. geliiiii aku nak type bekas kekasih.. hahha.. 

3. ambil masa untuk menangis.. kalau kau target 1 bulan.. ok dalam masa satu bulan tu.. kau menangis lah puas-puas.. bengkak-bengkak bijik mata pon takpe.. tapi habis je sebulan.. mula kan lah hidup baru.. jangan nak hangat-hangat taik ayam... once u let go.. just let go.. no turning back.. 

4. jangan lah dikenang kebaikan orang tu.. kalau dia baik, dia tak buat kau menangis.. dia tak buat kau macam perempuan bodoh... cukup-cukuplah kau nak backing dia.. cukup-cukuplah kau nak tegakkan benang yang basah.... kau menangis bagai nak gila.. kau ingat jantan ni heran ke kau melalak-lalak? dia tau kau menangis ingat kat dia? ke kau nak gitau dia.. kalau dia tau pon dia pedulik hapa???? tolong lah... lelaki ni kurang sikit perasaan kasihan dia kalau dia tak betul-betul cinta kat kita.. jangan lah membazir air mata untuk lelaki yang tak cintakan kau.. mungkin dia perlukan kau bila takde sapa dia nak ajak keluar.. takde sapa nak di ajak menggatal.. kau jangan jadi bodoh lah.. kau ingat dia setiap saat.. belum tentu dia ingat kau sesaat dalam seminggu.. 

5. kalau kau sakit hati sangat.. aku izinkan korang jumpa or call pasangan korang tu.. maki dia cukup-cukup.. tak yah beria-ia nak melalak bagai berdrama swasta.. cukup kau call je sekali.. cakap nak break off dan cakap kau deserve lelaki yang lebih baik dari lelaki yang tak tau menghargai pengorbanan kau.. itu dah cukup.. itu pon aku tak rasa dia kisah.. serious celaka. okeh, pegi tampar dia satu kali.. bagi hati puas ;) sebagai balasan kau membuang masa untuk satu hubungan yang tak pasti.. tu pon kalau dia kisah kau tampar tu.. so tampar sepenuh tenaga okeh.. bukan tampar-tampar manja.. 

6. tabah dan kuatkan hati.. selagi kau jadi bangsa kejap-kejap cair.. kejap-kejap cair.. sampai 2020 pon ko kekal macam tu.. sekali kau buat decision tu.. walau pon sakit kau kena terima lah.. mungkin kau kena hadap lagi muka dia kat mana-mana.. tapi telan jelah.. takkan kau nak pegi bunuh dia pulak.. 

7. anggaplah apa yang terjadi ada hikmah disebaliknya.. mungkin kalau kau kekal bersama.. banyak yang tak baik dari yang baik... bila kita buka fikiran kita macam tu.. mungkin baru hati kita lembut sikit untuk berubah.. untuk teruskan hidup.

8. carilah kawan-kawan untuk luahkan perasaan, untuk dengar cerita sedih kau.. jangan cari kawan-kawan yang support untuk kau terus bersama jantan yang tak perlukan kau pon actually.. carilah kawan yang boleh menjadi a good listener.. 

9. carilah cinta baru.. atau buka lah hati untuk mencintai dan dicintai orang lain yang betul-betul perlukan kita.. sebab tu ada istilah cintailah orang yang benar-benar mencintai kita.. bukan mencintai orang yang kita cintai.. eh? hahaha.. aku pon pening.. belajar melupakan... belajar redho.. belajar untuk menghargai hidup.. belajar untuk menghargai diri sendiri.. menyayangi diri sendiri.. jangan biar diri kau tu terseksa.. sebab dia tak kisah pon kau nak ke longkang ke, ke parit ke, kau nak kawin ke, kau nak couple ngan orang lain ke.. gila kan? 

10. musnahkan lah gambar ke.. gifts ke.. atau apa je yang boleh mengembalikan kenangan kau dan dia.. benda-benda tu semua yang boleh buat kau jadi lemah.. 

11. selepas tempoh sebulan kau menangis tu.. jangan sekali pon kau menangis lagi.. bila agak-agak kau nak nangis tu.. cepat-cepat nyanyi lagu negaraku ke.. cepat-cepat capai phone gi telepon kawan ke.. apa-apa jelah..

12. depends pada kekuatan kau untuk lawan perasaan.. kalau kena yang jenis susah nak lupa.. makan tahun jugak.. tapi percayalah...... bulan pertama.. tahun pertama... bila dah berlalu masa tu.. kau akan jadi tenang.. pastu kau ternampak gambar dia pon ko dah takde apa rasa sangat dah.. ada sikit lah.. tapi biasa-biasa je.. bila kau dapat rasakan perasaan 'biasa-biasa' je bila tertengok gambar dia ke muka dia ke.. itu maknanya kau dah berjaya.. kau dah really move on.. 

hebat tak hebat? serious orang yang boleh move on.. aku memang tabik... hanya orang-orang yang ada pengalaman je yang tau.. eh? 

masih belum terlambat untuk bertindak.. kuatkan hati, kuatkan semangat, lupakan kenangan lalu, dekatkan diri dengan tuhan, redho, pasrah dan MOVE ON.. untuk lakukan semua tu bukan senang.. tapi lagi lama kau tangguh.. lagi susah hidup kau nanti.. 

*tak tau kenapa.. kalau aku nampak lelaki dan perempuan, suami isteri yang dah berumur.. pegi jogging pagi-pagi sama-sama.. aku rasa tersentuh.. aku rasa macam sweet sangat, maybe itu angan-angan aku dulu masa dengan ex aku... tapi bila aku bayangkan aku ngan Pak Radie bangun pagi-pagi.. pastu pegi jogging kat taman sama-sama.. dan masa tu dah tua.. anak-anak semua dah kawin, dah masuk U.. rasa oh-em-gee.. sweet rasa nak nangis.. i love u Pa*





EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US 
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE 
THE CHEAPEST RATE SO FAR 
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME 
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE 
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS 
http://www.framekasih.blogspot.com/ 
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

24 comments:

luvely Bobo said...

may i said something?? cerita tu masih berlegar2 lg.. xtau knp berat nk lupa..lg2 bila dikabarkan dia akan bertunang dgn org lain.. hati sakit.. syg lg ke namanya tu? xtau mcmana nk buat supaya tidak ade lg dia dlm hidup ni...sumpah! rasa sakit sgt2... bangang pn ade

aishah jamrek said...

bertuah pak radie dapat akak..anggap je ex akak tu sangat malang..huahua

Aya Ariel said...

hua hua huaa..part last tu yg sweet..sape tak sayang laki..hahhah..

tapi..itu kalo blum kawen..mcm kita yg dah kawen ni camne pulak? in case kalo kita dan pasangan bercerai *mintak jauh*

auwcak said...

aku setuju dengan cadangan ko kat atas tu dilla....

NenetPenne (NP) said...

sakitnya memang sama tapi perasaan hilang laki tak sama dgn hilang bf
tapi lama3 akan hilang jugak..
:)

kelipkelipchumel said...

wahhh...sokaaaaa entri ini.true.hanya org yg penah lalui je tau cemana sokarnya nk survive.tp bila igt blk.haduihhhhh..sunggoh xbebaloi.bodo gila rasa time tu.kena plk kalau pendengar yg kt anggap kwn rupanya manes kt dpn je.blkng kt kutuk kaw2.ok.itu saje. :)

fani cun said...

ohhhh tip nombor 1, 8, 9, 10 tu memang paling berkesan sekali... terutama buat saya... tambah satu lagi.. spend masa dengan family selalu.. time tu baru kita rasa walau apa pun terjadi kita still ada family kita... huhuhuhu

madammondoq said...

wah!! i like ur suggestion ni! thumbs up!!

dilaAzam said...

slm..kak,sejak sy bce blog akk,hari2 sy godek tnggu entry baru dr akk..hepi jer bace..lbh2 lagi kalo ade muke acih..hehe..laki sy duk ptrjya p11..we all weekend husbnd n wife..so bile2 sy g ptrjya kan..g alamnda ke,pasar mlm ke sy slalu pandang kiri kanan..kot2 blh trserempak ngn akk ke..hehe..smp laki sy tnye,tgk ape dr tadi duk melilau je mata..hehe..hope 1 day dpt trserempak ngn akk n amani n acih..

mama ayis said...

filla: check my email yer - girlnor82@yahoo.com

Anonymous said...

kakak, banyak2 cerite akak yang saye bace selame ni, yang ni hampir buat saye menitis air mate. nak2 part last skali 2. hope akak n pakradie bahagie sampai ke syurge. amen :)

fiza said...

awww akak, your last sentence.. so sweet! ekeke..

akuorangsakit said...

Hai,
Kak..sy silent reader blog akak n sekarang dah ada blog.Datanglah jenguk2.Sy suka baca blog akak sebab kelakar n anak2 comel:-)

Blog saya:
akuorangsakit.blogspot.com

nunnui said...

setuju sangat2!

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

PASTI ADA SATU YG KITA KENANG..ILA PUN ADA SORANG.. SBB RASA BERSALAH .. TAPI TENGOK MUKA HUBBY.. MENYESAL LAK INGAT ORG TUE PASTU.. EH NAPE NAK INGTA ORG YG KATA2NYA MENYAKITKAN KITA..PASTU EH BUKAN KE KITA YG TAK MO BAGI PELUANG..PASTU EH DIA CAKAP MMG KASAR GILA..PASTU EH BAIK TGOK MUKA ANAK2.. TERUS LUPA CITE LAMA.. KITA LUPAKAN UTK KEBAHAGIAN YG DAH ADA DLAM TANGAN NE..JAGA BAIK2.. EH OKLA FILA KAT OPIS BUSY KAT UMH BARU DAPT KOMEN BANYAK2..BYE NITE......

Cik Puan Echa said...

kak filla..

mohon share yer..
terbaik tips nih..hehe =)

lovely said...

terbaik....
cepat buat entry baru lagi.x sabar nak baca...
hikhikhik...

Reena Kamarudin said...

salam kak filla ;)
apa yang akak tulis ni sebiji apa yang saya rasa sekarang. susahnya nak lupakan dia. 4 tahun bercinta bagai nak rak, tapi tak kemana. dah setahun dah kitorg putus. tapi payahnya nak bukak pintu hati ni untuk orang lain. umur dah 26 dah. hahahaha. ibu asyik tanya bila nak kawen. tapi takpe, i believe, anything happened for a reason kan. thanx akak. boleh jadi oprah akak ni. hehehe.

btw, saya pernah jumpa akak kat jualan JPM parcel B sebab saya kerja JPM :)

Anonymous said...

saya baru je melalui fasa yang macam dalam entry akak neh. sume tips tuh saya amalkan & now... saya berjaye. gud entry kak!!

juneHalim said...

now im really move on after 5years! hahah! susah tp xmustahil.
sume tips tu mmg sgt2 betul.

skrg tgk muka hubby tgk muka anak, mohon moga Allah tak tarik nikmat tu. BF boleh lupa, tapi suami biarlah sampai syurga. ;D

Anonymous said...

Kak saye setuju sgt , terduduk bace sbb mmg sakit mase bercinta dulu . hazab :(

ZIDA said...

Salam..sy pn silent reader..ada 1 lagu yg leh bgi semangat klu dgr coz sy pn tgh lalui keadaan ni..Tertutup buatmu-Wan Hardiah

ZIDA said...

Cuba ga dgr lagu tertutup buatmu-wan hardiah...i pn tgh alami kdn yg sakit ni

Wawa Tasliman said...

setuju.. kalau kita terus hidup dengan dia pun belum tentu akan bahagia.. lelaki macam tu boleh jalan lah!!.. hihihi..