Thursday, January 19, 2012

OMG part 2

Hai korang.. gile dowh.. boleh ada plak OMG part 2.. saiko betul T_____________T

ntah berapa part lah OMG aku pasni.. ni semua gara-gara Acih lah nie... aku kan kepoh.. asal amik anak banyak nau soalan nya.. naik lemas budak tu..hahaha... 

tadi aku awal amik dia.. sebab Pak Radie kat site.. so aku kena amik dua-dua sekali.. so amik akak dia dulu.. time aku sampai rumah transit, dia lom sampai pon lagi.. so sempat borak dengan cikgu dia.. cikgu dia tanye 

Cikgu: Akak, Kasih memang suka menangis ke?

Aku : (OMG dalam hati) boleh tahan lah. dia cengeng sikit.. lembik.. kenapa? dia nangis ke?

Cikgu: A'ah, semalam dia nangis masa lepas kafa nak balik ke sini.. sebab dia nak minum air, tapi botol tetinggal.. saya suruh minum balik kang kat transit je.. dia nangis jugak nak air..

Aku: ooo dah tu?

Cikgu: nasib ada budak bagi dia air.. dia minum baru dia berenti nangis.

Aku: hehe.. dia memang lembik sikit.. pastu cengeng.. pastu manja tak betempat.


*********************************

aku pon tunggu Acih lagi.. pastu nampak dia datang berpayung-payung beramai-ramai ngan cikgu.. nampak je muka aku terus meleleh air mata... sudahhhhhhhhhhh!! ni apa hal pulak lagi nie.. cepat nau terusik lah hati ko ni Acih oi.. 

Mama: Kenapa?

Acih: Kawan tumbuk mulut Kasih darah.

Mama: (OMG dalam hati) mana? takde pon? ok lah nanti cerita, jom masuk kereta dulu..

***********************************

(dalam kereta)

Mama: Haaa mana bedarah?

Acih: dah basuh tadi, Asna teman gi toilet basuh mulut..

Mama: Sapa pulak yang tumbuk Kasih nie?

Acih: masa KAFA tadi.. kawan Asna.

Mama: Kenapa dia tumbuk?????

Acih: taktauuuuuuuuuu...

Mama: cikgu tau tak?

Acih: Asna dah bagitau ustaz dah..

Mama: Ustaz marah dia?

Acih: Ntah.

Mama: Kena tumbuk kasih nangis tak???

Acih: Kasih terus tutup mulut mcm nie (buat aksi tutup mulut ngan tapak tangan) tapi kasih tak nangis.. Kasih diam je..

Mama: alaa tak pelah kasih.. kasih kena strong ok.. dah besar kan?

Mama: So kat school pagi tadi rehat ngan sapa? sorang lagi?

Acih: rehat dengan Amber

Mama: Aik??? Amber tak rehat dengan Hanah ke?

Acih: tak.

Mama: haaaaaa dia gaduh ke *eii kepoh mak kau*

Acih: a'ah gaduh..

Mama: bekal habis tak?

Acih: Kasih makan sikit je.. daging burger tu tak sedap..

Mama: ok.. 

Acih: Mamaaaaaaaaaaaaa.. kasih nak cerita nie.. jangan bagitau papa tau.

Mama: citer apa plak lagi..

Acih: tadi kan sukan (PJ) pastu masa nak pegi dewan kecik tu kan.. Hanah tampar muka kasih.. 

Mama: OMGGGGGGGGGGGG.. tampar kasih??????

Acih: Iye.. kuat.. macam nie *pangggggggggg, lempang diri sendiri*

Mama: OMG, kenapa dia tampar kasih pulak?

Acih: ntah lah mama.. 

Mama: Kasih nangis tak?

Acih: tak, tapi air mata kasih dan nak turun dahhhh..

Mama: OMG. sian anak mama.. Kasih stronglah sikit ok? Kasih dah besar.. bukan kat krista lagi dah.. lain kali dia lempang kasih, kasih lempang dia balik.. tupon kalau kasih tak de buat salah lah.. tetiba dia lempang kasih apa hal pulak? 

Acih: Boring lah sekolah.. mama berapa hari lagi nak cuti???

Mama: (adoi dia dah start mcm phobia plak nie, ni kes berat nie) sekolah dua hari je lagi.. khamis ngan jumaat.. pastu dah cuti panjang sebab chinese new year.

Acih: Yehhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh!!!!! 

*************************************

ok habis dah aku interview Acih.. dasyat budak-budak kecik sekarang nie.. sukati nak tumbuk mulut orang sampai bedarah, nak lempang muka orang.. wow, ganas-ganas nye.. seram aku tau.. tapi aku tau.. Acih tu kadang dia yang lembik sangat.. dia mana biasa main kasar-kasar nie.. dari kecik dia macam tu.. dia mulut je berbisa.. tapi lembik.. sama macam mak dia.. auwwwwwwww...

aku kecik-kecik dulu.. asyik kena buli je tau.. bila kena buli.. apa aku buat?? nangis jeee sorang-sorang bawak diri... gila tak confident ok.. kesian aku.. tapi tengok mulut aku.. muahahah... acih memang manja dari dulu.. panas tak boleh.. peluh tak boleh.. lari sikit penat.. holoh holoh holohhhh comeynye.. 

tadi balik dari kafa pon, aku tengok budak-budak lain aktif.. siap mencelah tepi aku ni, "Acik, tumpang lalu sikit".. ewah.. kemain lagi, tak padan kenit.. pastu sorang tu "Acik, kasih haus saya yang bagi air saya".. wahh kelas kau! masa tu acih dan meleleh air mata.. lembik macam nak tejelepuk dah kat lantai.. hahaha.. dengan kain dia basah kuyup.. bila tanya napa kain basah? kena hujan ke? dia cakap tersiram air paip.. boley??? pastu dalam kereta menggigil kesejukan.. sampai umah suh aku bukak hot shower yang stok paling hot.. alahai sian anak aku si lembik nie hah.. patut lah begaduh ngan adik pon dia yang menangis.. tak faham haku.. hahahahhaaaa.. 

pastu tau-tau dan tertido meniarap atas lantai.. alahaiiiiiiiiii sian nye.. tak pe.. aku rasa ni lah masanya untuk dia berubah sikit.. bagi dia lasak sikit.. independent sikit.. sampai bila nak lembik slow je... aku bukan jenis yang tunjuk sangat aku kesian.. sebab aku tanak dia lagi manja.. aku yang garang macam ni pon dia leh manja cenggitu.. semalam borak..

Mama: Kasih, sapa lagi garang? mama ke papa?

Acih: dua-dua garang.

Mama: paling garang?

Acih: Mama lah. asyik nak marah jeeeee..

Mama: mama bukan suka marah... mama marah kalau orang MENJAWAB je.. mama nak kasih tu bila dah besar....blablablablaaaablaaaablablablaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.... 

Acih: *pelan-pelan nak angkat tangan cuba nak tutup telinga*

Mama: KASIHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH!!!!! Sapa ajar bila mama becakap pegi tutup telinga????? biasa yeh? hormat sikit yeh kalau orang tua becakap. sekali lagi mama nampak, memang mama tampar je tangan tu yeh?

Acih: *muka dah keras macam pakai botox*



errrrghhh nasib kau lah Acih.. 









EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US 
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE
THE CHEAPEST RATE SO FAR 
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME 
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE 
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS 
http://www.framekasih.blogspot.com/ 
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

41 comments:

afid said...

OMGGG!!! kak filla, sy tak habis baca lagi, tapi nak komen dah..akak kene cakap ngan cikgu la kot sebab dulu saya masa skolah hari2 kene sepak kat perut. saya tak tau kenapa budak tu tak suka saya padahal x kacau dia pon..kalau time main2 (masa tadika) semua mainan dia x bagi main..dia main ngan geng2 je.

sedih....aunty memahami acih...huhu

Pinkish Mumma said...

sejibik cam ai marah anak ai okeh! u garang cam ai lah....:P

lienda said...

dengan anak anak nie kita kena banyakkan bersabor terutamanya dalam pergaulan anak2 ngan kawan kawan,bertanya,mendengaq juga menerima perlu ada dalam setiap ibubapa bagi memastikan kesempurnaan anak anak...
(wah! pepagi lagi aku dah berfalsafah)eemmm...

lovely said...

kesian acih...
dia mcm sy masa kecik.asyik kena buli jer kat sek. bila blk umah..
nampak je muka mak terus menangis.

lovely said...

kesian kasih..
teringat pulak zaman saya masa sekolah rendah dulu.
kpd Kasih: kuatkan semangat sayang..
jgn biarkan org buli kita. ok..bye..

linalucx said...

salam n morning kak filla,saya ni silent reader akak.so pendapat saya masuk kan acih dalam mane2 martial art.dari situ dia boleh bina keyakinan diri,bertanggungjawab,berdikari,blaja pertahan diri dan cara berkomunikasi.saya mase sekolah dulu2 lebih kurang macam acih la,selalu kene buli,sampai fobia nak pegi sekolah.bila dah join da perubahan dari negatif ke positif.

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

htr dia takwando supaya dia kuat nak pertahan kan diri dia

Aya Ariel said...

sian acih kena buli..jgn biarkan kak..nanti takut pulak acih taknak pegi skolah nanti..

lg satu..byk benor rahsia acih ngan mama..knapa taknak kasi tahu kat papa?papa marah ekk..?hihi

Anonymous said...

sila call cikgu and tell the story, if u call sekolah boley cakap dgn cikgu kaunseling. nnt cikgu akan panggil dlm kelas suruh mintak maaf dan tak buat lagi depan kelas. masa tu jugak cikgu akan clarify naper wat gitew, at least acih pon tau naper kan... anak i kena ejek cacat pon i repot okeh... pastu satu kelas kena lecture ahahah. bila kena tumbuk lagi la...

this is important sebab kita taknak anak kita tak suka gi sekolah. anyway be strong acih!

kema said...

pergh...np dier org suka-suka main tampar-tampar...eee kena anta bdk ni g blaja silat ke kung fu ke...self protected..

kalo gajin sigah ler:
http://ayoikema.blogspot.com/

kema said...

pergh...np dier org suka-suka main tampar-tampar...eee kena anta bdk ni g blaja silat ke kung fu ke...self protected..

kalo gajin sigah ler:
http://ayoikema.blogspot.com/

honey bedazzled said...

oiiiiihh kalau anak aku, aku dah p tampo tumbuk balik budak tu kang. apehalnya..akak g confront itu budak eler tanya kenaapa pukul anak akak. sentap plak aku,

ibuhebat said...

aduhh.. nasib le ko acih.. dapat mama suka pot-pet. hehe...
setuju dgn mama amana.. cer hantar taekwondo ke.. bagi konfiden sket! ;) kat desa pinggiran ada kelas taekwondo setiap hari ahad.

Anonymous said...

saye rase acih low self confident. better akk hntar die mane2 klas yg leh built up tahap keyakinan diri kids ni..

~mia~

Konot said...

filla,

anak sulung i masa tahun 1 dulu kena buli kat skolah. memula dia tak nak citer. asyik malas je nak pegi skolah. dah korek2 baru dia bagitau rupanya ada budak buli. (sepak, mintak duit, ambik brg etc).

you may call the teacher and bagitau, suruh siasat. maybe boleh tukar tempat duduk ke..

thats what i did lah dulu. alhamdulilah cikgu ambik serious and siasat btul.

Haris Zuhaina said...

Kellas kan... i penah dgr motivator ckp (x'igt plk motivator mana), ibu yg berjaya adalah ibu yg mana anknya suka dan akan berkongsi rahsia dengannya sehingga ke akhir hayat... :)

Reensyarinie said...

acih ni comel la..manja je..kak filla boleh thn garangnya yer..xpe..ajr ank2 lasak sikit kannn

hUnnEE a.k.a mrS cAun said...

OMD..tukar plakk..hiihihi

camno bley kena tumbuk n lempang tuh?..u x tanyer cikgu dia ker??..ish...klu i nak tau gak puncanyer..budak2 tuh wat anak kita....

akak stady jerkk...caya laaaa

mamamarissa said...

OMG, OMG, OMG...saya pun dah naik psiko...hahaha!!!!

scary tul baca kisah budak2 kat sekolah skrg...haih sian acih...apapun, acih kena kuat...suruh amaani jadi bodyguard acih la mcm nie...bleh???

umilia said...

alahai..siannye kasih..thn dpn anak aku lak sek drjh 1..walaupun anakku lelaki ttp aku risau sbb dia pun cengeng gak..tkut tul la klu anak kene buli kan..ikut hati nak je gi mrh bdk tu tp kan sian lak anak kite yg kat sek msti kene blk..sabo je la..

ieda said...

salam...kena ajar acih bg garang sikit nih....tak yah pukul2...suh dia tengking ja kat org yg suka buli dia tu bg budak tu terkejut.

Miss Moon said...

anak aku pun nanges gie kafa sebab kawan dia patah2 kan pencil n campak luar tingkap vley terus pagi neh Isk nanges kuat 2 tak mo skolah petanggggggggggggggggggggg

anak aku pun manja kededek hokeyyyyyyyyyyyyyy

sian kasih kena tumbuk ....kasih bgtau ustazah hokey

Filla ~ Kasihs said...

ahhhhh.... haha.. ok lah.. nak hantar dia kelas taekwando.. dah ler dia tu jenis malu malu kucing pastu kang kerasss je kat situ..haha..

moon, isk tu manja kededek yeh? hahah.. sama lah pon.. haha...

tq yg bagi suggestion..i try to be positive, tanak sesikit nak mengadu kat teacher dia.. takut nanti nampak protect anak lelebih.. tapi betul gak.. for this time being tengok je dulu.. kalau dah sampai tahap belasah2 ikut suka.. koyak rabak, bedarah2, anak aku tanak pegi sekolah.. aku pegi serang terus.. muahahaha...

aku anggap mcm budak-budak, biar jelah.. bagi dia tabah sikit.. buli membuli tu perkara biasa... janji jangan sampai melampau.. good for her jugak kot.. bagi dia keras sikit.. kalau tak melepekkk manja ;)

me suya said...

akak..parah ni.. nak pulau tu pulau je lah.. kasih mesti boleh nyer, tP SAMPAI nak buli2.. pukul2.. itu over... sound direct je that girl.. bio die takut sikit

nurul said...

saya dulu pun selalu kena buli..sebab takde geng 1 kelas kawan2 dekat rumah..yg ada geng tu semua rumah dekat2 dah biasa jumpa & main sama2..kawan2 saya semua rumah jauh2 yg masing2 takde geng jugak..

Anonymous said...

Salute cara k.filla ajar anak!!Kadang2 mak yg lebih2,ckit2 report teacher.Tgk dulu mcm mana,klau lebih2 baru jumpa teacher.Yg paling penting,anak tu bleh share apa2 cite dgn kita :)

Diana AR said...

sian kasih, kena siasat tu filla betul ke idaknya..

Nurul Shahirah Azlan said...

hahah bila cerita pasal acih ni, teringat saya jugak yang dulu memang gembeng, manja dan cengeng..sampai sekolah menangis je memanjang. tak boleh nak berpisah dengan kakak sendiri...kesian mak saya dengan kerjanya lagi..huh..

Anonymous said...

hye kak filla..sy silent reader jugak.bla bc akak soh kasih lempang bdk tu blk tringat ngn adik sy ms dia kat kindy dlu. blk skolah ngadu kat mak die kene tumbuk, pastu mak ckp sok g skolah tumbuk bdk tu blk. esoknye smpi skolah, dia nmpk bdk tu trus g tumbuk.bpk bdk tu ada kat situ tpinga2 je tgk anak die kene tumbuk

Fara Idayu Abdul Aziz said...

hi filla.just nak share ngn you.adik i pon sama dulu masa darjah satu.balik je mesti ada citer.lg kesian tgk yapak kasut kat blkg baju.tanya kenapa.dia ckp kwn tndang.kdg i intip dia kat skolah tgk ape kawan dia wat.sedih pon ada,selamab je kawan dia amik brg dia lari puisng satu kelas.kesian tgk.pastuh i spund budak yu ckp akak tak nak tgk wat irfan cm ni lagi.kalau x akak jumpa cikgu disiplin.pastuh terus tukar skolah.alahamdulillah skang dah ok.tukar skolah coz dia oku and rasa lebih baik hantar dia skolah yg khas ada cikgu oku.skang dah cam pelajar normal

Fara Idayu Abdul Aziz said...

hi filla.just nak share ngn you.adik i pon sama dulu masa darjah satu.balik je mesti ada citer.lg kesian tgk yapak kasut kat blkg baju.tanya kenapa.dia ckp kwn tndang.kdg i intip dia kat skolah tgk ape kawan dia wat.sedih pon ada,selamab je kawan dia amik brg dia lari puisng satu kelas.kesian tgk.pastuh i spund budak yu ckp akak tak nak tgk wat irfan cm ni lagi.kalau x akak jumpa cikgu disiplin.pastuh terus tukar skolah.alahamdulillah skang dah ok.tukar skolah coz dia oku and rasa lebih baik hantar dia skolah yg khas ada cikgu oku.skang dah cam pelajar normal

Rumaysa said...

Filla, maybe Kasih ada attitude problem tak? Macam Filla sebut, dia manja danmulut petah (aww..macam mamanya. hiks)

Maybe kawan2 dia sakit hati kot. Anak2 saya memang saya tegaskan tak perlu nak BFF segala. be yourself and focus your study.

Anak saya standard 6, lagilah banyak politik remaja ni. Miss 12 disukai ramai. Tak tahu kenapa. Maybe dia selalu senyum dan easy going. Tapi memang tak ada BFF, cuma study group je.

Bayang laa.. dia rehat dengan adiknya, Mr 11. No kawan2 girls. haha

Anonymous said...

filla,

baca doa abu Darda' utk perlindungan diri, keluarga n hartabenda..baca ms lepas solat subuh n maghrib..dpt info ini ms dgr ceramah dulu..moga kejadian yg x diingini x blaku ahli keluarga kita hendaknya.InsyaAllah...i pun risau gak coz next year, my son dah std 1..takut mak dia yg terlebih2 emo nanti..

-linda, nafiz's mummy-

budaksenyumtakcantik said...

ala siannye acih..da 3thn bc blog ni sbb suker acih..besar dah diaa..btol kak filla..takat sket2 tu bia je..jgn jd parent yg pantang anak die kne sentuh sket...name pn budak2 kan...

mamasuri said...

sian nyer acih...
myb sbb air muka acih yang lembut..itu pasai bebudak nak buli tu...
aku rasa ko leh jadi spy kot kat skolah acih..pakai spek itam..tgk acih dr jauh...kte kena gak pantau anak kita tu...bahaya buli ni ..effect emosi acih nnti...sian acih...even anak dara aku tu baru tadika..aku dah sound awal2..if ada budak tampar ke apa ke..sila tampar budak tu balik..jahat kan aku..

Anonymous said...

My son I pun baru masuk standard one. Sama la, hari2 I interview dia nak tahu dia ok tak, and paling takut kalau dia dah start fobia dan trauma nak pegi skolah. Tapi anak sulung ni orang kata masa kecik memang manja dan sememeh (cepat nangis). Sayu gak I bila dengar dia cerita kawan dia tendang la ejek la, tapi bila fikir balik, what can we do to protect our children kan? I cuma leh advise dia kalau Izal tumbuk, tumbuk balik dulu baru inform teacher. Sebab apa tau? Cikgu pun tak terlayan. Let say cikgu marah or denda Izal tu. Tapi ada budak Izal tu pedulik? Ikut kepala dia je bila next time dia wat lagi, tp at least kalau kena tumbuk balik dia tahu budak yang dia sedap kasi penumbuk tu pun boleh buat benda yang sama kat dia.

Last-last I check rupanya parents Izal ni dah berumur sikit, so maybe (teori I je lah ni), manjakan anak. Boleh imagine kalau I decide nak campur tangan pi jumpa parents dia? Ada diorang pedulik?

Skrg kan, lps incident tu Izal tu dh ok dgn my son. Takdela rehat sama-sama sbb anak I mmg xdenya nk kwn dgn budak tu, tp xde kes tendang tumbuk lagi la.

Bkn la suruh Acih pi balas (sayu I dengar cerita dia, leh imagine budak pempuan lembut cam dia) tp, sometimes I advise anak I agresif sikit.

Penat lelah kita lahirkan dan didik anak jadi sopan santun dan fikir sblm bertindak, tapi sesedap rasa je anak org lain tak respek!

Anum

kakchik@ella said...

KC tk phm nape budak tu nk tampar Kasih. Ko gi komplen kat cikgu dia, Filla. kecik2 udah gangstarzzzzz. Geram jerk baca.

Eh .. ter emo lebih lak aku. Soriii.

luvmum said...

huhuh anak kami pun aritu kena debik gan kawan dia.alahai kemain ganas budak 5 thn skarang kan sampai berdarah gusi anak kami..

mama-syira said...

sedih pulak baca entry ni. sian Kasih..

rara aziz said...

kak filla, saye suke bace blog akak:) kesian laa acih...nampak dah sifat penyabarbye si acih tu:) hihi, hugs and kiss for acih and kenit ye kak:)

Anonymous said...

akak saye rasekn baik akak ckp kat ckgu klau kasih kne tmpar lgi..mmg la nmpk xserius tpi tkut lme2 bdk yg ske tmpar kasih tu lgi brani plak dier..takpun jdik mcm spupu saye..dier dh xnk prgi skola sbb asyik kne buli jer..