Thursday, November 03, 2011

KOREA - Part 6

 phewww.. tak habis lagi kan entry korea.. sorry lah kalau membosankan yerk.. hahaha... ok nak sambung lagi cerita..

Pagi tu bangun je terus gi breakfast kat Sorak Kumho Resort nie.... gila kau.. pukul 7.00 pagi dah breakfast.. sebab kejar masa.. pasni nak ke Nami Island.. weeehooooo... tempat Winter Sonata ;)

 Dari Sorak ke Nami nie adalah lebih kurang 2 hours journey.. so kena makan kenyang-kenyang.. boleh sambung tido dalam bas..

 kat sini dia bagi set ni.. dengan roti-butter-jam.

 Ok dah sampai.. sepanjang perjalanan tu.. memasing jakun.. kejap "fuyoooooohhhhh pokok kaler nie.. cantiknyeeeeeeeeee" *semua bangun tengok tingkap kiri*... pastu jalan ke depan lagi "Fuyooohhhh sini lagi cantik".. *semua berebut ke tingkap kanan*.. comelkan? hahahaaaaa... 

 ahhhhhh... cantik sangattttttttttttt.... sukeeeee!!!

 tak lama lagi daun-daun pon gugur dan tinggallah ranting-ranting jeeee :( .. bak kata Wan, sian pokok.. dalam setahun banyak keje dia.. nak tukar kaler.. nak gugur.. nak tumbuh balik... 

 ok kita belok kiri yer adik-adik...

NAMI ISLAND

Sejarah Nami Island nak tau? 

Nami Island was named after General Nami, a notable figure in Korean history who courageously fought in battles but died at the age of 26... Park kata King loves him.. bangga gila kan? tapi tulah.. umur tak panjang.. muda-mudah dah mati..*sob sob*

Nami island situated 63km from Seoul.. tak jauh sangat lah kan.. 

dan akhirnya kami pon sampai ;)

ada bungee jumping yooooo!!! sekian terima kasih... 

 Map kat dalam Nami Island

 Park cakap "heyyy look, they look like monkeys".. kuang ajo ko Park yeh? hehe.. 

 eh, anak sapa mata sepet bebeno tuuuu... oh anak Pak Braim...heheh...beratur dulu... semua Park yang uruskan ticket.. dan harga package Korea ni dah include semua ;)

sebenarnya ada dua island.. sebelah-sebelah je.. satu lagi tu Jara Island.. ada flying fox jugak utk pegi kedua-dua island nie.. kewl yooooo!

kalau yang nak pegi sendiri, entrance fees untuk masuk Nami Island nie for foreigners ialah 10, 000 won.. maknanya dalam RM28 kotttt.. hahah aku tak reti kira.. tapi ada discount till dec 2011.. dia jadi 8,000 won for adult.. kalau kids bayar half sajer.. sekian terima kasih.

 kat dalam ferry... kejap je.. 3 minit dah sampai... 

yeay.. dah sampai... ingat tak U-Jinn ada jalan-jalan kat sini dengan Jun Sang dalam citer Winter Sonata.. tapi time tu winter ;)

 bawak bekal mamee.. hahah... tapi yang tak berapa best, time ktorang pegi weekend.. so orang adalah ramai gila.. cessss! kat sini ada rental bicycle jugak.. tapi pekejadah nak naik beskal.. ada yang aku tesodok orang plak kang.. ramai okeh!

auwww.. nie yang kena tengok balik Winter Sonata nie... grrrrrrr... 




 ahhhh.. cantekkkkk nyeeee background... 



ko mampu breast feed anak depan belakang mcm nie.. hahahahaaaaaaa.. 





hero-heroin Winter Sonata




oopsss ada lagi.. hahahaaaa...

seni okeh.. ada Art Shop kat sini.. terror gila kan buat patung-patung macam nie..

 pastu makan kat cafe nie.. halal cafe lah.. penah tengok Mawi dulu masa dia gi rombongan ke Korea tu.. bekas ni tin bertutup.. dia bagi sorang sepasang glove.. sebab panas gila.. so ko goncang-goncang.. baru bukak... berasap-asap.. heheheee..ada telur jugak dalam nie.. sampai masak lah telur tu... 

 bukan makan pakai glove yerrrrr... tu untuk goncang je.. desa!

 ni kat dalam studio winter sonata.. penuh dengan frame jun sang dan u-jinn.. 

 dalam citer tu dorang kan ada kepal-kepal snow? gitewwww.. oh romantiknyeeee ;)

semak lah mamat korea tepi tu.. 

 perasan warga korea.. caitttttt....

 ok dah lah tu yer.. moh lah kita pulang...

ok pastu before 2.00pm kami meneruskan perjalanan ke Seoul... sampai je Seoul pukul 3.30 petang dah.. jalan jam okeh kat Seoul tu.. ada 2 hours untuk shopping dan jalan-jalan... 

NAMDAEMUN MARKET

 bih kurang macam PS lah... market nie ada jual macam-macam ye.. tapi sebab dah nak masuk winter.. so kebanyakan jual winter coat, snow cap dan boots... Park pesan, "Don't buy food okeeeehhhh...most of them non halal okayyyyyy".. ok park ;)



 masa aku suruh Pak Radie bediri situ.. aku snap gambar.. tetiba ada budak comel Korea tu buat peace.. hahah.. tanjat boboi tauuu... 

sebab dia comel.. meh amik gamba ngan ahkak plak meh... hahahaaaaa... 

 ada kedai jual brooch jugak ok.. sapa tak tau brooch Korea paling bermutu dan cantik.. batu dia berkilau-kilau... so aku bawak balik sikit untuk jual.. hahahaaaaa.. kalau ada sapa-sapa nak nanti aku upload kat blog "brooch for sale".. nak? harga murah je rm35-rm55 je ahkak jual... kat sini tak dapat dikkkk.... yang rm55 tu ahkak dah tengok dah.. kat kl ni harga dia rm79.. boleh????

ok diam! jangan promote lelebih ;)

 boleh beli souvenirs seperti fridge magnet dan lain-lain.. harga tak lah murah.. mahal boleh tahan. sekian.

 Pak Radie paling suka baseball cap kat sini..eh ye ke baseball cap nama dia? murah ok... rm25 je.. kualiti macam ni kat kl bih kurang rm60..

 ok dah beli.. K for Korea...hahah.. tak de beli apa pon untuk kenangan.. beli cap je.. ngan hiasan sikit..

uncle, peace uncle!!!

orang lalu lalang pon ko sempat lagi kan? heheheeeee..

 hahaha ni kelaka... Acik Nor tu nak belikan untuk cucu dia baya Amaani... "Cik Nor, tu bukan baju baby, tu baju anak anjing!!!"... "Laaaa yo ko?".. hahahahahaaaa

Jejaka Jambu.. ingin mencari kenalan.. sesiapa berminat boleh call 01*-3*2- call-call tak dapat.. 

 sementara tunggu bas... lepak jap.. bih kurang 2 jam jugak lah kat sini... 

habis ganas laaa ni? ngeh ngeh ngeh... 

Abang Park cakap, kita dinner dulu ;)

 best dinner ever ;) soup ayam ginseng... hahahhaaa... sorang sekor okeh!!!!!! 

 nampak tu? tak tipu ok.. ginseng tu makan je.. rasa dia? oklah.. taklah pahit sangat.. ginseng korea paling bagus ok... mahal plak tu... so orang dah bagi makan, laju-laju makan.. hahahaa... dengan harapan menjadi jelita ;)

 ko mampu makan ayam sekor???? aku mampuuuuuuuu.. hahah kena kutuk, badan kecik.. makan macam jin!
aku pon heran cemana boleh habis.. sedap kot.. hahahaaa...

 owner restaurant.. agent memang selalu bawak rombongan gi sini.. wife dia ni korean.. husband dia pakistan ke apa tah? tu anak dia.. mix.. comel kan?

 pastu ada laptop tepi tu.. Park bukak lagu Nolllllllllllaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa... hahahaaa... sian kak nora kena buli... aku siap bukak lagu Anuar Zain atas permintaan akak-akak ni hah.. "Hey Park, this singer arrr.. very famous in Malaysia you know, Anuar Zain.. vely nice song"... "yes.. yes... vely nice"..

JUMP SHOW

 lepas dinner, ktorang gi tengok Jump Show.. aku ingatkan apa benda Jump Show tu.. 

 best gila okeh... Jump Show ni bih kurang macam theatre lah.. tapi Martial Arts.. best gilak... hahah... takde dialog sangat.. dia pergerakan jer.. tapi ada jalan cerita.. kalaka gila okeh.. ada watak Atok, Mak, Bapak, Anak, Boyfriend anak.. hahaha... masing2 dengan character memasing.. memang kelaka.. eh banyak kali yeh cakap kelaka?

kalau tak best takkan lah Angelina Jolie ngan Brat Pitt pon dah sampai sini... hahaha... *gila belagak* 

 tak leh amik gambar.. tapi aku kan terror.. hahaha... 
price : 50, 000 won.. bih kurang RM140 per head.. tul ke? mahal gilos..tapi takpe..agent baya..haha..rasanya show ni lebih kurang 1jam setengah.

Ok, badan sangat letih ok... dekat kul 10.00mlm baru boleh check in hotel.. oh kali ni check in hotel lain plak.. hotel kat Seoul ;)

HOLIC HOTEL SEOUL

tu diaaaa... Abang K-Pop meletopsss pom pom pommmmmmmmmm! hahahaaa.. 

 Hotel ni hotel baru.. sangat high-tech okay.. kebangangan lah jugak memula tu..hahahaaa... semua digital okay.. siap ada PC... pastu suka-suka online internet.. rupanya kena bayar... *laju-laju offline* haha.. tapi tak mahal sangat.. dalam RM6 for 24hours kot.. eh aku ni bab memandai laju jer.. rasanya kalau tak silap..siap boleh link ke tv okay.. Pak Radie bukak FB.. keluar kat tv..hahaha.. besa gedabak.. 

 kat Korea semua TV adalah Samsung okay!! dan kereta pon Samsung!!!! dan Hyundai... diorang memang pakai barang tempatan.. jaranglah ko tengok kereta-kereta negara lain.. especially jepun.. hahah.. musuh tradisi ;)

tapi Abg. Park puji Malaysia.. dia kata economic kita very stabil.. dah lah subsidi je memanjang.. esp. minyak.. diorang punye minyak tau berapa? kalau kita rm2.. diorang rm7.. ko daya tak? hahaaa.. *syukur jap* kalau tak, pegi opis kayuh basikal je lah..  diorang punye government agak kejam sikit lah.. living cost adalah sangat tinggi.. satu meal bodoh-bodoh RM30... satu hari??? kalau makan 3 kali???? satu bulan??? gaji RM4k habis utk makan ngan sewa umah sahaja T_____________T

"one day, i will go to Malaysia and stay there, work there".. "I love Satay.. i love Peanut sauce (kuah kacang).. velyyyyyyyyyyyyy nice.. huyooohhhh".. *sambil buat air liur menitik-nitik*....haih lah Park.. comel bebeno!!!

bidet toilet.. tekial-kial aku hahahaaa.. shampoo ngan conditioner tu gila best.. dah freekan..habis aku picit.. macam baru keluar salon hahahaaaaaaaaaaaaaa... 

gitewwww.. hot and cold water.. main picit je.. apa kelas kettle nak jerang-jerang nie.. takde masa okay! hahahaahahaaaa... 

siap segala after and before shave.. moisturiser, lotion... cream lah.. hair serum ke apa tah... 

kelas-kau-maria-lah aku jadinya.. hahah...


InsyaAllah lepas nie.. aku try jadikan last entry.. doakan kejayaan aku yer... 

*bertabahlah korang membaca T_________________T*





EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US 
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE 
THE CHEAPEST RATE SO FAR 
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME 
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE 
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS 
http://www.framekasih.blogspot.com/ 
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

28 comments:

kimi said...

kak filla.. bole bgtau x pasal travel agent ni? best giler tgk akak pi korea!! nk feeling2 winter sonata gak..

kimi said...

kak filla,
im ur silent reader,
bole bgtau x travel agent yg akak guna pi korea ni.. mcm best sgt2.. nk pi korea jgk laa..

Zaiya said...

Wah!!! sy suka tengok daun2 luruh cenggitu... mesti dh nk masuk winter... kan? bestnyer.... !! sukewwww

atiqah said...

ok kak filla..sy juga gigih utk menunggu entry seterusnya...nt kak filla bgtau harga pakej itu ok..sekali nama travel agency itu oke....*kelip kelip mata*...hehe

Aya Ariel said...

best ape?
melopong aku tgk ko g kat ape tuh? pat shooting winter sonata..
Kelasss kau mariaaaa~

PinKy MoMMa said...

lor nape nak lastkan entry..tak pe beb..ai memang suka tak de paksaan utk buat rasa bosan..sila panjannnnngkan lagi..ehehehe..

hahaha baju puppy itu memang comel kot..igtkan bebudak punyer ;p

elna said...

bestkan pegi korea.......teringat masa gi sana best sgt best....

Najlaa said...

Seronok gila bace entry korea.Seriously entry travel filla la yang saya tunggu-tunggu.I don't mind ade entry Korea berbelas-belas pon sebab sangat enjoy baca all your travel entries!keep it up.

Mama Tuah Melaty said...

Takpe filla. Entry best. Tak jemu membaca. Gambar pun cantik-cantik. jangan lupa last entry pasal korea bgtau pasal pakej ni taww..

cik yan said...

sapa kata bosan..shukeeeee tau..gigih ni nak tunggu last entri psal korea..akak janji nk bitau harga pakej kan..ngeh ngeh

illa said...

best baca ..tak pernah jemu... tulis pjg2 lagi pon takpe :)

Anonymous said...

seronok sgt baca entry2 akak pasal trip ke korea ni.. nak oegi sana x mampu lg.. baca akak punya ni pon dah rasa seronok :D

ddlea said...

Whoaaaa.... aku sukerr... Nie yang bersemangat nak kumpul duet nie.... Citer bebanyak pun tak per...

Nak pi Koreaaaaaa

eikieyn said...

aaaaaa bestnyer pegi tempat winter sonata.. parents kin dlu pon pegi.. buat ala2 drama versi melayu la konon kt sane.. huhu jeles! btw good sharing la sis. insyallah pasni klau duit da byk, bleh mintak contact agent kt sis. :D

Mami-Sue said...

hoih... ko jangan nak ngade2 lastkan entry korea ni. sila buat sepanjang yang bole, supaya aku takyah pegi korea.. aku baca dari blog ko je, dah macam aku sampai korea. haha...

Anonymous said...

jgn jadikn last entry.. sile buat entry byk2 lg. sukeeeee...

-mia-

JMR said...

wow..skali imbas, kak filla ni dh mcm awek korea gk.;macam la kan..

klas giler hotel ada sumer tu..*best best best..

Anonymous said...

Selamat Hari Jadi comel !!

syah9997 said...

fila, mane ade kitaorg jemu ngan blog ko nie beb.. ari2 mesti tgk tau .. post sampai part 10 pun kitaorg x kisah ( puji ngan harapan dpt keychain dr korea ) ahakssss ..

nurAmy said...

kelasss ko maria EH filla!!! gamba2 sume santeeek banget. wah cam nak gi korea skrg jugak hahahaha

PinKy MoMMa said...

filla..lupa nak tanya..nama kedai chicken ginseng tu apa eh..leh share tak..tenkiu in advance! ;)

Raisah @ echah said...

k.fila, ape sejarah di sebalik patung2 breastfeed tu? (tetibe bg soklan sejarah)

Cik Bambam said...

alar.. dah nak last entry ker.. kak filla kena lanjut pergi korea 2 weeks lar.. seronok lakk daku baca! kah3..

NenetPenne (NP) said...

travel agency mana u pakai ni filla? share info sikit..

Filla ~ Kasihs said...

Price package ke korea, nama agent and contact no nanti last entry aku bagi k.... Korang ni amboiiiiii tak menyempatttt....jgn gelojohhhh, cer sopang santung macam aiiiii....muahahahahaaaaaaaaa

PinKy MoMMa said...

kahkahkah semua teruja nak jumpa abg park.. ;D

su su said...

oh akak..cepatlah updated! nak fengsan tuguuuu..

Shinnaz Ahmad Rasid said...

FILLA,

gambar patung yang anak dia boleh BF depan belakang tu memang banyak ke? kenapa eh kat situ banyak? ada sejarah dia ke?

tapi memang cantik gila kat daun2 tuuu! I loiikke!