Tuesday, December 02, 2014

PHUKET - DAY 6 (LAST DAY)

Last day in Phuket.. Flight lewat petang so semua benda dah settle masa ni.. souvenir semua dah beli.. Tinggal beli-beli keychain anak-anak je sikit-sikit nak tambah.. Pagi tu nak keluar terus check-out dan terus booked transport ke airport.. dia charge 800baht untuk airport transfer.. Kira ok lah sama macam harga airport ke Phuket haritu.. 


Safari ni actually ada swimming pool.. tapi tak mandi pon.. Aku bukan suka sangat mandi swimming pool. Eh tipu, suka gak hahah.. Tapi sejak dah bertudung ni aku malas nak mandi.. rasa air penuh nak masuk dalam telinga sebab tertutup ngan inner tu.. Dan aku makin tua dan pemalas kot sekarang ni hahahah.. Tapi Pak Radie pon tak swim.. dia kata 2.5m kot ni.. Apa hal yang dalam sangat??? 


Lepak lama breakfast nie.. Borak, belek phone.. 

Masa nak keluar tu tengok ikan sampai.. Mak aii besarnya ikan.. Caner nak makan ni??? 

Teruja sangat Kak Pilla tengok ikan kan??? Yelah, Kak Pilla kat rumah selalu masak ikan kembung je.. 



Oh pastu singgah lagi kedai t-shirt murah ni.. Sebab ada nak beli lagi sikit.. 

Then lunch kat San Sabai.. Nikmatnya dapat minum coconut shake..

dia buat coconut shake pastu dia letak balik dalam buah kelapa tu.. slurppp lazat... 

Oh Pak Radie hari last day pakai baju Jungle Bungy Jump dia dapat tu.. Elok plak size dia.. 

Kedai makan San Sabai tu opposite dengan Grand Mercure ye.. pepandai ler korang carik.. 

Pastu aku ajak Pak Radie pegi Banzaan Market.. Ala yang kalau malam ada pasar malam luar dia tu.. Banzaan market tu actually pasar.. 

Macam-macam diorang jual dalam pasar nie.. 

manisan seperti cake dan bubur.. 


Buah-buahan..

Produk kering, kerepek-kerepek..

bunga pon ada dalam ni.. 

Aku memang suka sangat tengok benda macam ni.. Terus rasa macam Wowww awesome sangat nie.. jual belacan, curry paste dan macam-macam lagi.. dia buat macam bukit gitu.. kalau nak beli timbang je.. 

Aaaa aku kan ada masalah tengok sayuran.. Rasa nak angkut bawak balik.. fresh gila sayur dia.. i wanttttttt!!!

Paling gempak set atas nie.. Sebakul ni memang untuk tomyam nie.. Oiii serai dia tu dah lah bersih.. gemokkkk size XXL agaknya.. gerammmmm sangat.. Balik tu citer kat bibik "Bik, kamu tau, serai kat Phuket tu gemok bersih je tak macam serai kat sini, dah tua kecut dah" "Ya??? Naper puan tak beli ajaaaaa banyak-banyak bawak balik sini???" Eh bibik ni, ko ingat aku apa??? naik kapatebang nak angkut sayur-sayur ni??? Tak vogue tau macam tu.


Actually kat sini ada jual tomyam paste tu.. Dia macam jual kat Malaysia ni ala-ala tomyam adabi paste tu.. paket2 tu.. Aku dah pegang dah.. tengok ada logo halal.. Tapi macam malas pulak nak beli so tak beli.. Pastu tengok kat airport Phuket, benda yang sama mahal nak mam.. katalah kat pasar ni RM1 satu paket.. kat airport RM4.. Hoiiii terus menyesal kenapa aku tak beliiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii.... 



Pasar dia teratur dan bersihhhh takde bau tak menyenangkan pon.. Eh ko mampu laki bini selfie kat pasar sayur??? Hahah terpaksa lah Pak Radie ikut je kerenah bini dia nak gambar hahahahah.. 

Tapi dalam pasar ni pon ada jual segala ikan dan daging.. Tu aku tak lalu nak gi area sana.. Pempahamlah memacam daging ada kan.. 

Sebagai Coke collector dia memang wajib beli.. Dan belikan jugak untuk my BIL yang suka collect coke jugak.

Ok dah tiba masa nak pulangkan motor pulak.. Kita kasi tuang minyak bagi full dulu...  

Ok dah pulangkan motor dah.. Jom lah kita balik sekarang.. Anak-anak menunggu kat rumah tu ;)

Sekian percutian kami di Phuket.  Tabik hormat sikit. hahahha.. 

On the way to Phuket Airport.. Aku tak sedar bila aku tertidur.. Pak Radie ni dari dulu ada penyakit suka amik gambo orang tengah tido.. benciiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii sangat.. hahaha.. Eh dasyat gak Kak Pilla tidur kan.. macam tu pun boleh hahahahahha... 

Sampai airport menggelupur lapar.. Pastu Pak Radie marah.. "Awak ni apa kene?? Lapar je memanjang".. Terus terbeliak mata Kak Pilla.. "Heyyyyyy... mestilah.. kang tak makan sekarang.. sampai KL sana dah pukul 9-10 malam camtu.. Kalau lapar jatuh pitam pengsan camne???? ai jenis organized ok.. sebelum lapar kene makan dulu.. sebelum tido gosok gigi dulu, sebelum hujan dah siapkan payung.. Paham?

Ini jelah pon yang halal kat airport tu hah.. Pon boleh lah.. Pedas berdesing rasa dia.. 

Ok itu je percutian 6 hari 5 malam di Phuket... So far Kak Pilla and Pak Radie enjoy percutian kali ni.. Setiap tempat ada kenangan tersendiri.. dan Kak Pilla jenis yang ingat moment-moment setiap tempat tu.. tapi kalau suruh hafal buku sejarah ke, geografi ke.. sorry, 1st pagi baca lapanplohkali pon tak hapal hahaha.. Pak Radie? Dia lagi lah.. lepas 2 minggu ko tanya balik mana dia pegi kat Phuket haritu? Confirm dia ingat Bungy Jumping je.. lain mesti dia hilang ingatan.. 

*tepukdahi*



Love, 
Filla.

4 comments:

ielas rayyan said...

heheh..rare tu tido kak pilla..best gak kan ke phuket..thanks kak pilla share story di phuket ;)

Anonymous said...

mcm x bestt je cuti korang ni ahaksss

Chekgu Azrine said...

Hahaaha...lawaks yg last sekli..folow tepuk dahi jugak

Anonymous said...

Nape tak best pulsk. Jeles la tu...