Thursday, November 27, 2014

BUNGY JUMPING IN PHUKET - DAY 4

Walaupun terkedek-kedek nak update entry vacation, tapi tetap ada ye.. Harap korang pon enjoy baca dan teruja nak turun Phuket jugak :)

Day 4 adalah hari yang dinanti-nantikan.. hahah. Actually memang plan nak pegi Bungy Jumping ni, cuma Pak Radie yang bermalas-malasan.. ke takut? hahahha.. Actually Day 4 ni takde apa nak buat.. So aku cakap why not pegi je buat? Dah sampai pun kat sini kan.. rugi tak buat.. nak tunggu next time memang takkan ada lah nanti.. Amboi kalau pasal memaksa orang aku memang terhebat lah hahahah.. Bukan apa, sebab aku tau bungy jumping adalah satu impian Pak Radie jugak.. Aku pun teringin gak nak tengok dia terjun hahaha.. Dulu masa pegi Bali ingat nak buat.. tapi macam tak jadik pulak masa tu.. Being me, i tak suka tangguh-tangguh.. So mari kita buli dia ;)

Amboi seluar Kak Pilla dedaunan menghijau.. Aku selalu pakai seluar-seluar macam ni gi vacation pantai je.. Kalau kat KL ni aku rasa macam kelakar pulak hahahah... Baju linen ni last minute call Wan cakap mintak tolong carikkan kain linen dan tolong buat baju simple ala-ala baju kurung kedah.. Aku dah tengok kat Island Shop mahal nak mampos.. Ok lagi harga dalam RM200++.. Pastu tak jadi beli sebab tak berbaloi, so ajak Peej masuk British India.. lagi nak tikam diri sendiri.. RM500? Dah jom gi makan tak kuasa nak beli :(

Tengok Wan jahit lagi lawaaaa huhuhuu.. Memang anak mak sangat kan.. 

Wow seluar sama ngan persekitaran.. Hebat sangat ni.  Kak Pilla pakai TheKasishShawl in Emerald Green.

Disebabkan hari ni agak free sikit.. So kitorang makan ni pun dah lambat.. kul 10.30 pagi kot.. Makan relax slow-slow je.. Pak Radie muka tenang je.. walaupun jap lagi dia tau dia akan terjun.. Kalau aku mau muntah apa aku makan ni.. Tak pun keluar masuk toilet, tangan berpeluh.. muka pucat.. bibir biru hahaha.. 

Aku mengadap poached egg ni hampir setiap hari.. rasa nak terkeluar balik.. tapi kutelan jua.

Sebenarnya date kitorang datang sini ada acara Asean Sea Games kat Phuket nie.. Malaysia pun ada ye.. 

Kalau korang bercuti kat tempat-tempat macam ni.. Tak yah amik motorbike awal sangat kot.. Macam kitorang selalunya hari pertama kitorang akan jalan kaki dulu.. Tapi make sure lah hotel korang tu location dekat dengan tempat nak jalan-jalan.. Selalunya Day 1 kitorang akan cari tour package untuk hari seterusnya.. Lepas tu esoknya terus buat aktiviti snorkeling ke apa ke.. Then bila dah free baru boleh sewa motor :)  Ok ni tempat sewa motor.. Bersepah-sepah boleh sewa motor kat Phuket ni.. 

Bab tulis-tulis ni mesti Kak Pilla yang kene buat.. nyampah.. Kitorang dapat sewa motor dengan harga 700baht untuk 3 hari.. Ok lah kan? rm70 je pon.. masa dapat motor minyak full.. tapi bila return nanti kene bagi full jugak.. 

Amboi kemain comel helmet hahahahha.. Kak Pilla suka pakai helmet sebab angin tiup tudung tak terbang.. dah tesepit ngan helmet hahahah... 

make sure jugak dapatkan map.. Senang sikit nak berjalan... Ni kitorang main redah je cari tempat bungy jumping.. Actually masa beli island tour package haritu ada gak package bungee jumping.. Tapi belum decide nak buat.. so kita abaikan.. Kitorang tak tau plak ada bungy jumping lain kat sini.. Yang kitorang pergi ni operated by New Zealand.. yang lagi satu tu Australia kalau tak silap.. So sukahati korang ler yer nak pilih yang mana.. Tapi Pak Radie prefer yang operated by New Zealand.. Jom kita rempit.. 

Ni lah Hospital Patong.. Tersesat-sesat gak nak mencarik tempat Bungy Jump nie.. 

Masuk je kawasan ni jantung aku berdegup-degup kencang gituh.. Sebab dari jauh dah nampak kren dia tu.. 

Dalam gambar tak cukup menggambarkan betapa tinggi benda ni.. Kalau tengok secara live terus geleng kepala.. hahahahha serammmm!!

Sampai je rupanya takde orang lagi.. Ada couple mat salleh je tengah duduk-duduk kat meja situ.. So sampai terus register.. Ada package yang kita boleh pilih.. Tapi Kak Pilla tak berani nak amik gambar kat registration counter tu sebab mat salleh yang jaga tu macam seram je.. tattoo penuh satu badan.. takut hahaha.. Pak Radie amik Package C (jump, certificate, dvd and t-shirt) dengan harga 2,600baht (RM260) Rasanya Package D 3,000 baht boleh dapat 1 free jump.. So boleh jump 2x.. Eh gila apa.. sekali pon rasa nak pitam.. hahahah.. 

Baca elok-elok yer.. No refund for non jumpers.. Maknanya mesti ada kes dah sampai atas tapi tak mampu untuk terjun hahah.. dan baca tu "we will not drop our safety standards so please do not ask us to drop our prices, thank you".. Amboi garang sangat bunyi nye tu.. heheheheh.. 

Kitorang sampai tu takde orang nak jump lagi.. So Pak Radie cakap dia nak buat jap lagi.. Dia nak tengok orang lain buat dulu.. hahahah.. takut ke? Ok lah pastu ada orang buat... Jom tengok.. 

Ini couple jump ok.. OhEmGe.. kewl gila pompuan ni.. muka dia relax je masa naik tu.. lepas terjun pon muka relax jugak.. Couple jump tu nampak tak ada 2 tali? pastu dia peluk kuat-kuat.. ini baru betul "u jump i jump" tak kuasaaaaaaaaaaaaaa.. u jump, i don't want to jump.


Terbayang kalau aku ngan Pak Radie terjun macam ni.. Mesti berpelukan erat.. sampai bawah mesti Pak Radie pelik kenapa aku dah keras.. hahahahahhahahaha.. tak kelaka.

Ok tiba masanya Pak Radie menyerahkan diri.. Memula kene timbang berat badan dulu.

Yes, only the brave can enter.. aku sedar diri.. aku duduk luar je.. nyampah.

Huwaaa korang tak tau macamana perasaan aku time nie.. Memang lah over sebab aku plak nak beria-ia berdebar padahal orang lain yang naik.. tak boleh ok.. jantung aku nak meletop dah time tengok Pak Radie masuk dalam sangkar tu.. ketat ke diorang ikat kaki tu? Huwaaaa takutttt... Pak Radie tenang je.. Oh dia ikat gopro kat tangan sebab nak shoot video. 


Tak tenang aku kat bawah ni tau.. 

memula dia akan turunkan tali dulu.. Masa ni kupu-kupu, gajah, badak berendam semua ada dalam perot aku hahahahahahha... menggigil-gigil tangan nak snap gambar.. shaking ok.. 

Pastu tetiba je Pak Radie terjun.. Oh mak kauuuuu tekojut den.. 

Laju gila pastu melantun naik ke atas balik.. 

Nampak tu naik tinggi gila balik.. 

Huwaaaa rasa nak nangis tapi gembira tapi takut.. 

Terjun balik kebawah

dan naik balik


hahahahah saja edit gambar nak buat dia macam superman hahahahahhaha kelakar kan? Oh my hero sangat.. 

Aku dengar dia menjerit je woooohooooooooooooooooooooooooooo.. hahaha

Pastu diorang hulur kayu dari bawah nak tarik dia ketepi.. 

Dan selesailah sudah satu penyiksaan..

Dah lah Pak Radie cerita dia baring atas tu panas nak mampus.. terlompat kejap "hot!"

Alhamdulilah, selamat laki aku.. lega aku kat tepi tu.. hahaha over sangat.


Jom tengok video Pak Radie terjun sebab dia kata ni experience paling berharga untuk dia.. Gituh.

Dan terlakarlah sejarah buat dia.. I'm happy for u jugak.. 

Pastu sibuk cakap best gilaaa best gilaaa rasa nak buat lagi.. pastu ajak Kak Pilla sekali "Jom lah kita buat sama" Thanks but no thanks.. Aku??? Berdiri dari tingkat dua tengok bawah pon dah rasa sayup je jantung ni.. ko nak suruh aku duduk kat atas tu?? pastu terjun??? jangan buat gila ok.. 

Siapa gi Phuket boleh terjun kat sini ok??? Cari yang Jungle Bungy Jump (operated by New Zealand team)

Ok setakat amik gambar i ok je hahhaha.. Dah settle kat sini kitorang gi lepak Starbucks kat Jungceylon.. Pastu pusing-pusing Phuket naik motor sampai perot lapar, memula nak pegi halal restaurant yang Elly bagitau tu.. Elly kata opposite HRC cari kat celah-celah kedai depan tu.. 3 kali kot kitorang pusing-pusing semua kedai yang ada area situ.. tapi tak jumpa ponnn.. pastu ternampak kedai ni tulis Halal.. Apa lagi, terus masuk.. dan belek menu.. Semua food dia ialah seafood dan takde food yang tak halal pon.. so yakin disitu.

Tempat ni luas banyak kerusi meja.. Tapi orang sentiasa penuh.. Maybe sebab sedap dan harga ok.. 


San Sabai Restaurant, berdekatan dengan Hard Rock jugak.. dan berdepan dengan Mercure Hotel.. Tapi takdelah betul-betul depan.. ke tepi sikit.. 

Pak Radie sebagai penggemar udang / sotong goreng tepung, dia kata sedap gila.  So hampir tiap hari dia makan ni.. sepinggan penuh ni 150 baht.. (RM15)


Huwaaa tomyam dia sedap gilaaaa.. 

Alamak harga lupa hahaha.. Tapi tomyam tu 150baht jugak.. banyak gila kot makan berdua semangkuk besar isi penuh ok.. eish teringat lunch kat tempat memula makan tomyam mangkuk kecik gila, guna udang frozen kecik dah RM20.. cissss.. Dah kenyang kat sini kitorang berpusing-pusing naik motor.. 

Cantik kan cafe ni? Ok pastu balik hotel... 

Malam bersiap lagi nak keluar.. i'm wearing TheKasihsShawl in Cherry.. Eh senang sangat travel pakai TheKasihsShawl.. bukan saja nak promote, tapi memang selesa dan senang.. Naik motor terus tanya Pak Radie kita nak gi mana pulak ni? Jom makan? hahahha makannnn lagi... gila lah duduk Phuket gemoklah camni.. 

Waktu malam ada live band kat HRC.

Best kan tuk tuk dia? Bunyi muzik tuk tuk ni happening giler.. 

Heheh ke sini lagi :)

Kali ni Kak Pilla order apa tah nama dia.. Tapi ala-ala Kueyteow Ladna..





Eish tertelan ailio plak tengok gambar ni.. Cisss... 

Semua ni total 690baht.. Udang ngan sotong tu besar gila kot.. makan sepinggan udang tu kenyang terus.

Depan tu je Mercure Hotel.. Oh ramai yang suggest makan kat area Masjid mana tah.. Tapi Kak Pilla tak sempat nak pergi.. hahahah.. Terima kasih ye suggestion.. Next time kalau ke Phuket boleh kita gi try makan sana pulak ;)

Takde apa kitorang buat lepas makan ni.. Jalan-jalan gi beli baju budak-budak sikit.. Pastu terus balik...
Ok tu je, nanti tunggu Day 5 ye.



Love, 
Filla.

8 comments:

Mademoiselle Aqilah said...

best nye bungee jumping! ada dlm bucket list. wohooo!

Cik Aann said...

bukan main saya baca entry ni,sambil scroll gambar..kot kak pilla ber bungy jumping jugak.
tapi hampa..tiada rupanyaaa..huhuh

Fat burner: 2hari berat turun 1kg!

Jueliza Jamani said...

bestnya kak pilla..

Wizana Arbain said...

Bab bungee jumping tu memula baca rs nk nervous tp ayat ko x bleh blahh la pilla oiii aku gelak abes meter dh haha klako gile ayat2 ko hahahadoilaa

aynadys said...

assalam kak filla mane beli sua cantik hijau tu huhu

Filla said...

dorothy perkins ;)

Anonymous said...

kak pilla, sunglasses tu rayban ke? rayban ape eh? cantik sgtttttt.. (ke sbb kakpilla yg cantik huhu)

aynadys said...

tq kak filla :)