Thursday, February 24, 2011

Pak Ratno itu Supir Buk Pilla...


lebih kurang pukul 8.00 malam telefon bimbitku berdering..trengg trenggg (ok tipu..bunyi ringtone aper tak tau nak type cemana)

trengg trengggggg

aku pun menjawab panggilan itu.. "helloooo... hellooooo?.. hellooooo?" (harap maklum, tepon aku yg bangang ker line ni yang bangang.. sekarang nie.. asal ada call jer.. bila pickup call mesti aku tak dengar apa-apa, tapi orang dengar sora aku).. bila 2nd call baru dengar... dan orang itu menghubungi aku semula sejurus selepas itu...

trenggg trenggggg

trenggg trengggggggg

Filla: hello?

Caller: helloooooo... Assalamualaikum ibuuuuu...

Filla: waalaikumsalam.... siapa ni?

Caller: iya buk filla, ini Pak Ratno....


muahahah.. bangangkan soalan? macam ko tak nampak plak no tu overseas nyer call... yelah, ingat dari london ker...

Buk Pilla: ohhhh Pak Ratnooooooo....

Pak Ratno: iyaaaa.. apa kabar ibu disana..sihat semuanya?

Buk Pilla: ohhh sihat semua...

Pak Ratno: bapaknya sihat?

Buk Pilla: sihatttt jugaaaa...

Pak Ratno: anak kecilnya tempoh hari udah sembuh blum? gimana dia..

Buk Pilla: oh yang kecik pon dah sembuh..nggak apa-apa.. kakaknya Kasih pon sihat..Pak Ratno sihat?

Pak Ratno: ohhh sihat juga disini... iya ceritanya begini buk, saya ucapin terima kasih sama ibu.....lagian ada yang nelepon terus nihhhh.. kawan ibu ya? buk Nurul sama buk Wanie..

Buk Pilla: ohhhhh ermmm.. iya kawan gitu..

Pak Ratno: iyaaa Alhamdulilah terima kasih

Buk Pilla: sebenarnya saya punya BLOG...Pak Ratno tau BLOG? (bangangkan? soklan aku?)

Pak Ratno: iyaaa.. apa ya? nggak ngerti..

Buk Pilla: hahahahahhh.. ermmm advertismeeeeennn gitu.. diadvertisekan Pak Ratnonya, maka ramai yang berminat gitu...terus saya bagi aja nombor pak ratno..

Pak Ratno: oh gitu ya...

Buk Pilla: Oh ya, Pak Ratno, disini ada yang nanya, kalau Pregio itu berapa harganya ya?

Pak Ratno: lebih kurang rp600,000 gitu, bisa dari pagi sampei ke tengah malam.. itu termasuk petrolnya, parkingnya dan semuanya udah pakej gitu..tapi nggak tetap lagi buk, dengarnya 1 april, kenderaan tertentu disuruh kerajaan disini utk mengguna petrol yang kadar nya mahal sedikit.. nggak pasti kabar angin atau betul.. jadi kadarnya bisa berubah jika kabar itu benar.. tapi nggak banyak bedanya..

Buk Pilla: oh gitu, ada yang nanyain nie...

Pak Ratno: oh nggak apa-apa.. saya nggak kerja udah seminggu buk..haha.. mungkin belum ada yang bisa datang bandung... abang ibu yang ibu ceritain itu bakal datang bandung nggak?

Buk Pilla: oh ya yaaa.. tapi tarikhnya belum pasti.. mungkin bulan 3.. tarikhnya nanti dikasi tau ya?

Pak Ratno: iya iyaa bisa buk..

Buk Pilla: InsyaAllah ada rezkinya tu nanti ya Pak Ratno..mudah-mudahan..

Pak Ratno: iya iyaaa buk... terima kasih banyak-banyak buk pilla... tolong rekemen saya.. terima kasih terima kasih...

Buk Pilla: ya nggak apa-apa, kirim salam isteri pak ratno ya?

Pak Ratno: Kirim salam juga sama bapaknya radie.. slamat malam... Assalamualaikum...

Buk Pilla: ye, waalaikumsalam...


ok sekian tamat perbualan bahasa indon..hahaha... sepanjang percakapan itu.. Pak Ratno tu alamakkk haiii.. lemah lembut deh suaranya.. aku jer yang mcm petir... tebayang aku dia terangguk-angguk kat tepon tu..muahahahah... aku bukan nak promote dia giler babi pon.. tapi aku ni ada kelemahan sikitlah.. aku tak leh, kalau orang baik dengan aku, respect aku, berbudi bahasa, pemurah.. aku memang cair terus... lagipon kita kena selalu ingat... kita tolong orang.. kita jangan harap dia yang balas budi baik kita.. tuhan tu adil.. mungkin kita tolong dia... orang lain yang akan tolong kita.. kita buat jahat ngan orang.. orang lain plak yang buat jahat kat diri kita or keluarga kita... contoh aku mintak tolong pasal hongkong.. ramai bagi info.. wahhhh terharu betul aku tau dengan pertolongan korang nie... terima kasih kat semua yang sudi bagi info and links pasal HK tu yer? nanti mak visit semua link-link tu..

berbalik kepada cerita Pak Ratno yang tetiba glamer kat blog aku..muahhahaha... sesiapa yang booking dia, InyaAllah dia ni can be trusted.. aku slamber jer tinggalkan Acih sebab Acih ngantuk nak tido.. time mak kau shopping ko nak tido? dah pegi tido dlm kereta sana.. terus suruh Pak Ratno yang tengok acih..hahah.. dlm 15 minit tu.. Pak Ratno bimbing tangan Acih bawak kat aku. Aku kat FO, "buk, Kasih mau ibunya.. nggak mau tidur lagi nieeeh".. haaa gitew... aku plak time dukung amaani tu.. kejap-kejap "pak ratno, dukung jap".. tak lama pastu "pak ratno dukung jap".. muahahhaha....

tiap kali hari raya Pak Ratno tak pernah miss sms kami 'selamat hari raya'.. siap ucapan panjang lebar lagi.. so kami rasa sangat dekat dengan dia.. dah macam keluarga pon ada ;)

oh ya buat yang confuse pasal nak booking Pak Ratno nie.. kan aku dah bagi no tepon.. gi korek kat entry bandung aku kat sidebar tu yeh.. innova ke, pregio ker.. bukan dia yang punya.. dia kerja as supir.... so terpulang kat korang nak transport apa.. nanti harga dia bagitau.. kalau korang pergi 5 hari, up to you all lah nak guna dia 5 hari or nak skip 1 or 2 hari takyah amik dia.. tu boleh bincang dengan dia.. mcm we all haritu.. duduk kat Cipedes Apartment tu memang kene ada transport.. sebab dia masuk-masuk dalam kawasan perumahan.. lagipon ada budak-budak ngan stroller takkan mak nak naik angkutan? kalau aku pegi bedua laki bini memang aku redah jer.. heheh.. mcm last day tu, barang kan banyak? checkout tengahari.. so bincang dengan Pak Ratno kalau kitorang nak guna pregio tapi bayar sikit jerlah.. takkan nak bayar full mcm ko guna service dia 24jam plak? ok, tu boleh bincang dengan pak ratno.. dia bincang ngan company dia tu.. so dia amik ktorang last day aritu.. singgah satu FO..(sempat lagi tu) pastu gi lunch, then terus ke airport.. so bayar murah lah sikit tapi tak ingat sbb aku ajk bayar apartment.. muahhaha.. ajk transport orang lain.. tapi tak sampai lah rm100 kot?

so begitulah cerita dia pasal Pak Ratno.. ada lagi yang korang tak paham? meh aku lempang sikit... tak paham-paham.. muahahha.. sajer gurau ganas... hahah.. ok tak paham boleh tanyer.. mak kan buat part time kaunter pertanyaan T__T

PAK RATNO : +62813 22887474










EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE
THE CHEAPEST RATE SO FAR
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS
http://www.framekasih.blogspot.com/
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

14 comments:

haniazrina83 said...

filla blog anda mmg best....tulis la banyak2 lagi.....aku baca punyer..

inibelogqayyummama said...

Oooo....sweeet gitu gambo pak ratno ngn anak-2 buk pilla...heheh... Kaseh ngn amani pon sweet sgttttttt....

J.M.R said...

uiks..dialog tu mmg dh mcm indon sama indon ngh berbicara..kihkihkih

ejea aziz said...

awat ym offline? hehehe...byk soalan cepumas psl bandung nk tanya...
bagus2...update byk lg info k..

onniesham said...

fuhh buk pilla..dah sebijik indon dah ko ngomong..kuakaka..kagum mak. ni mesti hari2 layan sinetron nih

jaja said...

terima kasih ya buk pilla..info nya sgt berguna sekalikk -__-

b a m b a m ' s said...

wahhhhh...baca dialog kak filla ngan pak ratno tuh macam sinetron indon dah hahhh~!! ahahhahah..

mamawannie said...

waduh.. waduh... nama buk wannie disebut-sebut nie.. patut la tersedak2 disini...

ye la buk filla... harus la nama buk filla di ulang2.. agar dapat special harga dari pak ratno.. hehehe...

ye memang bila cakap ngan pak ratno tu lembut je bahasa dia.. mak tersuka pulak...

eh lupa la pak ratno kirim salam sama buk filla dan pak radhie... hehehe

+++

terima kasih la filla ooiiii info anda cukup padat... mak suka

wannie- ampang

atiey said...

memang kitorang dah syg bebenor dah ngan blog filla nie..tak jengok 1 hari macam bernanah jer mata ni..so hupedate ler selalu ek..ko dah glemer dah kak oi..ko cite apepun mesti org baca punyer...

mamawannie said...

Filla...

Nak tanya nie... kalau dah kompem nak jadikan pak ratno tu supir kita masa kat sana nanti... duit mcm mana ar...? ye la nak bank-in kan dulu ke... atau dah sampai sana baru bayar ke...?

plz explain... luv u la filla..

Filla ~ Kasihs said...

u olls: makasih gue ucapin kerna gelarin gue cewek indon...

wannie: ko kol dia ko tak tanyer ker? ces... dia amik ko kat airport nanti ke? if yes.. bayo kat sana lah kot? ko jgn main konpem, pastu tiba masa dia tepacak nunggu ko yg tak kunjung tiba! *pernah terjadi okeh..sian pak ratno kusayang tuuuu*

mamayiyen said...

aduh buk filla...terusan mau ke bandung kalau mcm ni :p
macam best jer ke sana..
adoi...

Pikin said...

salam kak..
ada nombor fon supir tue..saya nak booking utk Jan.2013..
nnt akak bg ya..tq

Pikin said...

akak ada still simpan nombor supir di bandung x?? nnt blh bg saya x??
tq