Saturday, February 19, 2011

BANDUNG - day 4

Dah muak belum korang nie? gigih haku ni tau.. nak cepat-cepat habiskan hutang entry.. nak celoteh panjang ke tak? tgk mood dulu lah yer... hari ke-4 tu maknanya esok tu dah nak balik... kalau pegi bercuti.. hari 2nd last adalah hari yang rasa sayu dan sedih dan menyampah.. tak rela mengenang esoknya dah kene balik.. tapi nak wat cemana kan... bukan asyraf sinclair pownnnn... 

ikut plan asal, memang hari ke-4 kami akan shopping sesajer.. hehehe... duit ada lagi sikit balance2 nak diperabiskan... kejut askar-askar kecik bangun... mandi time!

Amaani paling senang mandi... kalau Acih.. berzikir haku nak ngejut dia.. dia penakut air T__T

sapa gi Bandung, pasti Pasar Baru menjadi tempat wajib utk dilawati..auww... so memang dah plan nak beli telekung Acih.. telekung mak dah belambak banyak...Acih nak yang bag telekung besar.. eh itu jer? telekung dia takde hal..yang penting bag telekung.. boley? ok, akhirnya pilihan hati dia ialah telekung konsep pink-pink ada stoberi seketul... tu yang pompuan tu pegang is the bag.. 

telekung memang murah gilersss... 

dari yang murah sampai yang mahal sikit... ko tengok tu, rp60,000, maknanyer bih kurang rm21... cepat nangis sekarang T__T .. kat KL ko dapat beli spender jer selai... 

pastu Acih merayu-rayu nak beli baju princess.. masuk ni dah ada 6 helai kot.. tapi aku warning, ni utk baju tido jer.. ko jgn nak ngengada pakai gi jalan-jalan... dah mcm langsir tahun 70an aku tengok...beseri-seri muka Acih dapat baju tu... 

ko tengok Amaani... sakit pinggang haku nie... tapi takpe... misi mencari kain bermula... 

sambung lagi kat kedai sebelah.. aku beli 5 pasang jer.. tu pon bagi-bagi orang.. mak punye 3 jer.. bila mintak duit kat Pak Radie.. dia tanya.."berapa semua?"..  "rp770,000".. dia jawab.. "Haaaaa??? mahalnye".. terus aku bertazkirah kat situ... baru rm269.. dapat 5 helai okeh... siap campur kain lining lagi... kain lace lip lap mak lagi... mahal ke?

asal carik barang pompuan jek.. terus muka Pak Radie ko mcm ayam berak kapo..

hoho.. amaani time nie tanak kat semua orang.. kecuali mak dia yang BEST lagi empuk nie.. 

sudah DIBILANG tidak mau dengar
sudah DENGAR tidak mau ngerti
sudah MENGERTI tidak mau tanya
sudah TANYA tidak mau kerjakan
sudah DIKERJAKAN salah pula
sudah SALAH tidak mau ngaku
sudah NGAKU tidak mau berubah
sudah BERUBAH 
tapi hati tetap tidak senang
TIDAK SENANG
tidak mau ngomong pula!

-just love this-

ok time utk hiburkan hati kenit yang gundah gulana nie plak.. 

Pasar Baru Bandung.. macam-macam ada

dalam ni bertingkat-tingkat okeh..  

settle 2 jam kat pasar baru, terus gi lunch.. mana? macam biasalah.. Restoran Sederhana... ko tengok, konpom aku orang last kalau time makan.. sebab sayang makanan tak habis.. meh mak habiskan T__T

paling suke suke suke Alpukat jus nie.. tak manis sangat.. tapi pekat.. so aku selalu tambah air dan ice cube.. sodap! terus rindu alpukat..*sob sob* kat sini dia akan hidang air suam dan teh o tanpa gula... tu semua free.. 

kat luar restoran ni ada dinding keluar air mengalir..muahaha... so pinjam kejap jadi tempat nak berphotoshoot...

lepas ni nak ajar Acih pose style lain.. dari mula sampai abis peace jek modal dia.. bosan mak..


ibu mengandung bersama ibu tak mengandung tapi pakai baju macam mengandung.. pergh! oopss mak acih pon pose peace.. hrmmmm...

kak nana yang best giler.. leh layan kepala..muahahahaha...

filla: blouse : esprit (rumah mode bandung) harga kurang dari RM30
legging : ZARA (the secret bandung) harga kurang dari RM20
love love love the blouse.. selesa bangetttt.. baru lah ada ghoper mak orang sikit ;)


bile tak kendong anak, terus huru hara posing.. ngeh ngeh ngeh..

restoran Sederhana nie ada 2 kalau tak silap..yang nie yang dekat rumah mode.. 

hahah.. ada reader comment cakap Pak Ratno dah mcm laki mak dah..muahahah.. ko giler haper.. tengok kulit amaani ngan pak ratno..amacam? muahahahha... tapi pak ratno baik... dia yang tolong mak masa suap ubat kat amaani... pak radie ko mana ntah time tu... 

i miss this place oledy T__T


muke kenyang macam ni lah..  

masa itu emas.. lepas makan terus sambung gi FO lagi.. 

kanak-kanak riang..

sepanjang jalan dago ialah factory outlet.. sorry, dalam fo takde gambau..hihi.. pak radie ko kan pemalas..

upTown FO

blossom FO

ok take note, kartikasari adalah wajib pegi.. aku first time..dulu tak gi pon.. gempak giler dow dlm dia.. dah macam entrance hotel dah.. puan-puan, ni bukan FO, jangan nak berangan shopping jek yeh.. ni mcm bakery gitew.. mcm-mcm ada.. dan fofular juger...

ko tengok orang dalam nie punye ramai.. dah macam nak check in kat airport 

aku ngan kak nana dah mcm tebangang-bangang taktau nak pilih yang mana.. banyak gilos... ada muffin.. ada kek pisang.. blueberry cheese, choc cake lah.. fening mak nyah! bile tanyer budak jual tu.. muka toya... boleh siap menguap.. boley tak? haku sumbat gak ngan muffin tu... selalu orang dorang nie mesti layan elok-elok.. minah sekor tu keje shift lah tu.. tak cukup tido agaknyer... lupa nak snap gambo yang aku beli... sedap nak mam okeh.. patutlah ramai beli... aku pilih BROWNIES CHOCOLATE CHIPS.. kalau tak silap arr.. harga dalam RM12 satu.. sedap! tak manis sangat.. kalau korang nak beli, beli sehari sebelum balik kl, kalau brownies aku tu expiry date dia one week.. tapi kalau ko amik yang pisang.. tahan 4 hari jer mcm tu.. ktorang beli yang pisang.. ada baper ketul dalam one box tu.. tak sukeeeeee! mcm padat sgt.. muak okeh!

pastu kerepek-kerepek bandung tu takyah ler beli kat dalam kartikasari tu..mahey kot? ktorang beli kat tempat ni.. tu SARI RASA.. alaaa lupa nama tempat nie.. tapi tepi jalan jer.. dia goreng kat situ jugak... 

yang dalam raga tu ko boleh makan free.. hihihi... aku tak suke lah tempe dia.. mcm ada herba ke apa tah.. busuk.. tp korang aku taktau lah.. i kan tekak ngengada sikit ;)

nampak muka suke ke tak suke? eish, tapi terer siotttt.. aku ingat dia potong tempe tu nipis-nipis guna machine.. rupanya manual guna tangan okeh! respect! lurus jer.. sama rata jer.. nipis tak pecah pon.. cuba bagi kat tangan haku nie.. konpem tebal nipis jadiknyer... takpon jadik hancur beterabur...

nanti dia siap pack kan dalam kotak.. senang masuk kargo.. 

muahahahah.. nasib AbgPik nie hidop lagi.. giler ko.. penuh giler barang dalam innova nie.. tesepit mamat ni kat celah kotak... tepaksa balik apartment dulu simpan barang... 

kedian, sambung lagi... gi FO nie plak.. amacam cun gilos kan?

yeszaaaaa.. bali heaven FO... gempak seyyy... eh ada tebaca kat blog vivy.. dia puji orang jakarta.. haaa ni aku pon nak puji orang bandung.. eh maksudnye orang indonesia ni lah.. dorang ni teliti okeh.. bukan sekadar nama jer bali heaven.. memang heaven dowh.. konsep bali dia, serious bali gila... gempak lah fo dorang nie.. siap ada cafe lepak minum.. so kaum lelaki yang bosan tunggu bini shopping leh minum teh botol dulu hahah.. kewl habis dalam dia.. dah lah cantik deco dia.. 

tu pompuan dua orang tu kat pintu masuk cafe dia.. kat pintu masuk fo pon ada orang tunggu.. siap pakai baju ala bali lagi ;) tempat ni baru bukak bulan Dec 2010 hari tu.. bukan jual barang-barang bali jer.. baju utk kids kat tempat lain.. baju lelaki kat tingkat atas.. baju pompuan kat belah depan.. seluar jeans/skinny semua kat tempat lain.. toilet nak masuk ada pintu koboi... siap ada merentas kolam-kolam.. pokok-pokok.. dengan lagu-lagu bali plak tu.. wow.. best giler sungguh tak tekata.. *hover kan haku?* topshop ada gak teselit sana sini.. dan lain-lain lagi... pastu yang best lagi.. ada 3 orang SA serve mak.. terus haku rasa mcm kim kardashian.. padahal filla kesian.. muahahah... sorang tolong tolak stroller, sorang tolong pegang baju yang nak beli.. sorang tolong dukung amaani.. siap bawak aku pusing-pusing dalam tu boley? muahahah.. yang dukung amaani tu lagi best... "buk biar saya dukung aja anak ibu, lebih mudah ibu shopping".. ok mak no hal.. lagi haku suker... tapi sampai kat baju budak-budak.. datang ler kengkawan dia cubit-cubit pipi amaani.. pastu minah tu cakap "ibu shopping dulu, biarin saya bawa anak ibu di atas bentar ya?"... gilaaaaaaa ker? kang tetiba hilang anak aku.... jadi amaani binti rukarno.. camne? terus mak jawab.."eh nggak usah, disini aja".. penat gilos okeh day-4 nie.. sampai ke malam.... 

pas abis shopping kat bali heaven kitorang gi dinner kat Stone Cafe.. yeay dapat duduk kat gazebo dia.. every gazebo dia deco lain-lain okeh.. lawaaaaaaa semua deco dia... 

cun tak mak time ni? agak-agak Kak Limah balik umah sentap tak ngan mak?

korang kalau gi sini try lah sup buntut.. buntut tu ekor yer.. sedap... harga dlm rp60,000.. alah baru rm21..

kewl kan? sejuk giler okeh.. menggigil mak..ko tengok Acih.. duduk kat pangku Pak Ratno gitewwww..hahaha... 

eh dah selesai dah entry day-4.. nanti free i buat entry last ok? stay tune! 



EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US 
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE 
THE CHEAPEST RATE SO FAR 
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME 
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE 
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS 
http://www.framekasih.blogspot.com/ 
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

14 comments:

J.M.R said...

shopping sakan kak..hehehe

MRS. K said...

my bos kena copek dalam FO lah.. kesian die.. pasport semua hilang.. huhuuh

Filla ~ Kasihs said...

jmr: leh tahan laaaa..hihi

mrs.k: yeke? adusss siannye...

mAmAbuDaK said...

best...best....nk kne pegi ni..

Miss Moon said...

syok gileeeeeeeeeeeee

pas habih entry acara jalan jalan ...tunjuk hasil rembatan lak kay

atiey said...

wah bestnye akak pi bandung..atie nak gi bulan 4 nie..kn bawak bnyak duit ker???...hihihi..org kat bawak 200 cukup dah...

ddlea said...

wow...best giler Bandung nie kalau nak sopink.... Nie yang rasa cam nak ke sana neh... BTW, tiket MAS tu murah tak?

AYuNG said...

ish...dengki...dengki...dengki....hehe:D

best nya.....

kema said...

hehe...best nyer shopping smpai x igt...penuh kete

riniy said...

kite pun suke bali heaven..rasa mcm vip sbb sume ada org tlg bwkkan...kalu kat sini..x merasalah kan....deco dlm tu mmg superb..hehehe...

Filla ~ Kasihs said...

tiket MAS ngan AA kene selalu2 usha.. jgn book last minute mahal.. AA walaupon murah..tp byk jer hidden charges.. skali total hah kauuu.. bih kurang jek ngan mas..so tepuk dadasss tanyer selerassss...

nak tukar duit up to you.. duit banyak boleh tukar banyak..hahah.. bawak 200? rm200 cukup? tak dapekkkkkkkk! rm2,000 ok kot?

saufee fadhillah said...

kak..g bandung bawak seat ikea amaani sekali ke?mcm ada ternampak dlm gambar..hehehe

Anonymous said...

keep on writing about your lifestyle. I'am the first time reader and i like your blog so much!

very the the the sempoi n frenly :D

p/s : rupa amani mcm anak sedara saya. tgk amani, teringat dia :')

ikhlas,
Wanie

Filla ~ Kasihs said...

saufee fadhillah: haha..sana pon ada ikea kot?muahah..

anon wanie: tq tq ;)