Monday, September 18, 2017

MASALAH JARI KEMATU SEBAB PHONE.

Assalamualaikum,

Selamat hari isnin hehe.. So tajuk hari ni ialah masalah jari kematu.  Korang jangan tipu, mesti ada antara korang yang menghadapi masalah yang sama macam aku jugak.

Macam Kak Pilla masalah kematu ni dah jadi few months back kat jari kelingking sebab tiap kali guna handphone aku akan sendal jari kelingking kat bawah phone tu untuk support bila nak type.  So bila dah selalu sangat tetiba dia jadi keras dan kematu dan bertukar gelap.. Ai is sad.

Tapi nak buat cemana dah memang selesa pegang phone cara macam tu.. Kalau tak memang susah nak type.

Nampak tu?  Dikhuatiri makin lama akan makin teruk pulak.. Walaupun ai tau, ai bukan lagi jari anak dara yang kena nampak halus, runcing, tegang dan warna sekata but i still sad. hahahahha.. Pastu bila bukak tangan jari kelingking kanan tu akan bengkok ke kanan.. means dia tak rapat dengan jari manis.. paham tak? macam bukak sepuluh jari tu semua elok lurus.. yang kelingking tu pulak jauh dari jari manis.. omg dah oku pulak :(

Kesian kan?  Sebelum dia jadi bonggol yang lagi teruk baik kita buat sesuatu.. Bab accessories phone ni Kak Pilla bukan amik tau dan minat sangat.. Tapi Kasih lah bagitau dia nak beli Pop Socket.. Apobondo tu??? hahahha.. Tak urban lah mama ni. hehehe.. Dia cakap ada tengok kat Lazada nanti mama tolong belikan plis.. Herghhhh.. Pastu semalam masa jalan-jalan kat IOI mall tu nampaklah banner besar jual benda tu kat Flash Gadget kot nama kedai dia..

So mari kita tengok.. Kak Pilla tanak beli pun.. dia yang nak.. so belikan untuk dia.. RM45 kot dia punya.. pastu budak-budak yang kerja situ suruh aku beli jugak.. diorang pun ada masalah yang sama jari sampai kematu kahkahkah.. 

 So ni lah bendanya.. dia ada gam boleh tepek kat casing dan boleh tepek berkali-kali kot-kot korang jenis suka tukar-tukar casing kan.. Kalau beli yang murah dikhuatiri gam dia tu melekit-lekit bila bukak.. yang ni tak melekit.. Tapi nyampah sebab surface casing merah ni dia tak kuat sangat melekat.. dia depends jugak jenis surface casing.. Kalau casing plastik dia akan lekat kuat.  boleh jadikan dia stand jugak.. dia jenis leh tekan kebawah (rapat dengan casing) kalau tak guna.. kalau guna tarik dia keluar dan boleh selit jari supaya comfortable nak menaip.  So bila guna ni jari kelingking tu tak perlu lagi selit bawah phone to support the phone.  

Eh paham ke tak korang? Hopefully selepas beberapa bulan akan hilang kematu tu dan jari tak bengkok dah hahahah.. Aku amik plain black mcm tu RM69 siap ada penyangkut untuk sangkut phone kat kereta kalau guna waze.. Kasih punya jenis bercorak RM45.. Bercorak ada banyak choice so kalau remaja nampak ceria lah katanya.. Dia kata senang nak buat musically.. Herghhhh..

So kalau korang ada masalah jari kematu disebabkan phone, sila cuba Pop Socket ni.. 

Bye.





Love, 
Filla.

Thursday, September 14, 2017

UPSR.

Assalamualaikum..

Minggu ni minggu busy dan stress buat Kak Pilla.. Al-maklumlah anak UPSR tahun ni.  Tahun-tahun sebelum ni bila tengok orang update pasal UPSR pun aku dah stress, ni bila kena anak sendiri lagi lah aku stress.. Memanglah aku selalu fikir, UPSR je kot? Tak menjamin masa depan pun.. Bukannya result UPSR tu yang menentukan anak ko nak masuk University ke tidak. 
Tapi dah namanya kita ni mak.  Bila tengok sepanjang tahun ni diorang study.. (walaupun taklah study mana pun Kasih tu) hahaha.. Selalu jugak kena marah sebab mainnnn jee.. Tak pernahlah aku nampak dengan rela hati dia nak gi amik buku dan duduk study.. Perangai macam apak kau dulu. Eh? hahahha perangai aku tu sebenarnya.. Pemalas belajar.  Masa zaman UiTM dulu lagi lah perangai ya Rabbiii... Kawan dengan orang pandai bukan main lagi.. Orang tu esok exam, baring letak buku atas muka.. aku pun buat benda sama.. Tapi dia dapat A, aku dapat E.  Hambek.

Pastu takut tak leh graduate pandai pulak panik.. Eishh janganlah ikut perangai mak kau ni.. Lately ni sebelum nak exam aku tengok dia study hard jugak.. Tiap kali cikgu Tuition datang rumah dia tak pernah moody dah.. Sentiasa bersemangat.  Terus terang aku cakap Maths dia lemah sangat.. Dalam banyak-banyak subjek upsr ni aku cuma risau Maths je.

Pastu masakkkkkk... Semalam kertas Maths susah gila katanya.  Aku cakap aku tak datang tengok dia.. Mama amik petang je sekali dengan Amaani.  Tapi tak boleh tahan aku pergi gak cari dia kat sekolah tengahari tu.. Sebelum tu aku whatsapp kawan aku yang ada anak sekolah sama sebab dia ada kat sekolah.

Aku : Jumpa Kasih tak? Apa dia kata kertas Maths 2 tu?  

Kawan : Aku tanya, Kasih cemana? boleh jawab tak? Dia cakap bolehlah

Wowww bab konpiden macam bapak dia... Dahlah kawan aku citer budak-budak pandai semua keluar dewan menangis peluk mak, peluk cikgu.. Gulp.

Then aku pun pergi lah ke hulu ke hilir cari dia kat sekolah.. Pastu jumpa dia tengah plaster jari luka sikit.. Dia dengan kawan dia masa tu.

"Cemana Kasih?"

"Oklah... kertas 1 Kasih rasa susahhhhhhhh sangat sebab Kasih tak cukup masa.. Ada 13 soalan Kasih bulatkan sebab susah lepas tu dah tak sempat Kasih tembak je"

Gulp.. Tembak 13.  Aku selalu tengok orang komen-komen sana sini "anak saya tembak 4 soalan".. "anak saya tak sempat jawab 2 soalan"

ANAK AKU TEMBAK 13 SOALAN.

Ok agak kelakar jugak huhuhu... Pastu aku tanya.

"Kertas 2 cemana?"

"Kertas 2 ok sikit, Kasih jawab semua"

Ehhhhhh hebat sangat ni hahahhaha.. Tapi aku syak dia syok sendiri dengan jalan kerja dia sendiri kahkahkah.. Takpelah Kasih, mama dulu teruk jugak, tapi Alhamdulilah jadi orang jugak sekarang ni.. Pastu dia cakap Kertas 1 tu semua yang tembak tu dia amik pensil sambil baca "Allahuma Yassir Wa ala tu asirrrr"  tengok pensil jatuh kat mana.. Ada jatuh kat B, kat C.. 

Apa dia ingat kalau baca doa macam tu so lebih berkat lah.. confirm jawapan tu besar harapan betul hahahha.. Aku dulu "Bismilahirrohmaaa nirohim".. TEMBAK!.. kalau asyik pegi kat B je aku tukar panjang sikit harakat.. muahahhaa..

Eh anak UPSR ko ketawa pulak buat entry.  Relaks sikit malas nak stress dah.  Semalam dia tuition kat rumah untuk Sains.. Aku duduk sekali.. Dia main soal jawab dengan cikgu.  Wowww macam terror ni.. semua teacher tanya dia boleh jawab.. Terus mak kau kagum nak.. Semoga hari ni dipermudahkan buat anakku Kasih Aleeya dan anak-anak UPSR yang lainnya.. Kesian diorang dah stress and sedih semalam.  Harap untuk Sains muka akan ceria balik. 

Dahlah sebelum exam tu macam-macam.. Dapat pulak info peratus lulus tu macam haremmm jugak.. 
Markah 90 baru A.. Gila apa.. Dapat markah 79 dapat C.. Eh kalau aku dapat markah 79 dah kembang hidung zaman aku dulu.. Macam-macam betul.. Dahlah nak lulus susah, soalan kau bagi tahap amik PHD pulak tu.. melalak-lalak budak tak dapat buat kertaas Maths tu.. (anak aku je tak melalak) hahahahhahaha... kagum aku tengok dia.. budak scorer menangis-nangis, dia gembira je.. hahaha

Pastu kesian jugak tengok dia.. Dia tengok korang komen-komen kat IG and FB yang aku share video peluk Kasih kat sekolah tu.. lepas bacaan Yassin tu.. Ramai yang bagi kata semangat dan wish good luck kat dia.. Esok tu dia cakap kat aku.. "sebelum tidur Kasih baca semua komen tu.. Kasih tak boleh tidur sebab Kasih takut... semua orang harap Kasih akan ok UPSR tu.. Kasih bukannya pandai macam orang lain.. dah lah ramai orang kenal mama.. nanti kesian mama"..

Dari dulu aku cakap kat dia.. Mama takkan share result Kasih kat mana-mana pun.. tak kira lah Kasih dapat bagus gila ke teruk gila ke... Sebab aku tau sedihnya rasa bila tahun-tahun sebelumnya aku baca kat FB/IG semua mana yang anak dapat 6A share result.. pastu mana yang result anak dapat teruk akan tertelan-telan air liur. So ko boleh tengok ada dua kategori.. Kategori gembira dan kategori sedih.. Eh terus benci social media.  hahahahahah.. Tak salah pun parents nak share kegembiraan kat social media.. Ko ingat tak kembang hidung anak dapat 6A?? mestilah share.. aku tumpang happy, tapi yang anak tak berjaya tu lebih menusuk jantung aku.. confirm ada rasa rendah diri ke apa.. Nak mengadap pulak kat sana sini orang akan tanya "Anak dapat apa?"

Ehhhhh kau sibuk kenapa hahahahah.. Terus emo.  Sebab aku tak macam tu kot.. Aku tak pernah pegi kat orang dan tanya "Anak kau dapat apa UPSR?"  Eh gila ke apa hahahaha.. walaupun sesetengah orang rasa benda tu biasa je.. tanya je kot.. No i cannot.. Sebab aku tak tau dia suka ke tak soalan aku.. Kalau anak dia 6A sukalah soalan tu.. Tapi kalau teruk, tak ke terkulat-kulat orang tu nak jawab.. So aku akan tukar kepada "alhamdulilah dah keluar result.. tak kisahlah anak dapat apa pun markah.. tahniahhh"  So dia takde terdesak untuk menjawab soalan kau tu.. Samada dia akan sambung "Tulah alhamdulilah, dapat jugak 6A, ni nak sambung study kat London ni" bahahahhahahaha... atau kalau yang result biasa-biasa akan jawab "Tulah alhamdulilah, janji dah selesai dah semua" ok dah, tiada sambungan disitu... hahahaha.. tu kita pon paham-paham lah jangan nak menyibuk hal orang.  

Untuk sedapkan hati ibu-ibu yang anak ada amik exam-exam besar seperti UPSR, PT3 dan SPM.. Good luck semua.. dan jangan pressure-pressure anak tu... Doakan je yang terbaik... Apa pun result anak-anak nanti terimalah dengan hati terbuka.. Janganlah meninggi suara atau cakap yang kasar-kasar kat anak tu.. Kita tak tau ada sesetengah anak-anak akan simpan ayat kita hingga bila-bila.. Aku pernah dengar orang cerita, masa dapat result mak dia marah anak dia kat kantin sekolah.. siap tunjal kepala anak dan cakap anak bodoh.. Allah... kenapa macam tu? Apa yang keluar dari mulut ibu tu satu doa.  So hati-hati bila berkata-kata.

Periksa ni atas kertas sahaja, bukan penentu masa depan dia.. Bukan penentu berjaya ke tidak dia nanti.. Ada orang berjaya tanpa perlu score straight As sana sini pun.. Itu namanya rezeki setiap orang tu berbeza-beza.. Cuma pelajaran tu penting, bila educated, itu satu bonus untuk lebih berjaya. Itu je.  

So tak sabar nak tunggu Kasih habis paper Sains ni.. Dia pulak tak sabar nak habis exam sebab nak makan Samyang Ramen tu.. OMG itu je sebab dia tak sabar nak habiskan exam hahaha.. sebab aku dah tak bagi dia makan segala makanan-makanan macam tu.. 

Good Luck Anak-anak UPSR

Salah ke ayat aku tu? Anak-anak or Anak-Anak?  

Matiklah sejak upsr ni aku pulak yang over.







Love, 
Filla.

Sunday, September 10, 2017

RAYA HAJI 2017

Berlalulah sudah raya haji... Kali ni beraya rumah Wan and Atok dulu.. Petang raya baru balik ke Shah Alam pulak...

So kitorang dah plan nak masak Nasi Daging dengan Wan.. Sib baik jadik since ini yang pertama kali kita cuba ;)

Kalau tak, balik-balik rondang, nasik impit, lontong.. Ituuuuu je berbelas tahun dah lauk tradisi raya keluarga Atok Braim hahaha.

So jom tengok table setting umah Wan ni..

Wan memang terlalu suka meja makan hias hidang semua nak perfect teratur dan lawa.. Nampak tu siap ada pinggan pink and hijau tu peninggalan arwah nenek Melaka rasanya.. Wan buat wajik.

Eh macam lawa pulak Kak Pilla belikan Wan table runner masa gi China aritu.. Kemain berseri-seri.. wow puji diri sendiri hahahah.. 

 Harap satu hari nanti aku pun macam Wan.. Rajin menghias meja makan macam ni.. Teruja sangat hahahah.. Makan pun semua jadi sedap.

Baru perasan takde family photo hahahah.. Nasib lah kau sana labuuu.. Yang ada cuma gambar tengah makeup anak-anak heheheh.. Kemain lagi masing-masing dapat pakai lipstik mulut ternganga je semua takut nak makan.. nanti lipstick habis hahaha.. 

 Icha anak dara bongsu ai.. Sekejap je dah 4 tahun.. Next year bulan 2 dah 5 tahun.. Phewwww anak dara dah ni.. Kesayangan Papa.  Eh dia yang sayang papa lebih.. Mama selalu disisihkan.. Tapi dia takut jugak dengan Pak Radie.. Kalau Kak Pilla cakap cepat kiss mama.. dia akan buat tak tau je.. Bila aku jerit "Paaaaa Icha tanak kiss".. Pak Radie pandang sound sikit je "Icha, kiss mama".. Terus dia akur hahahahha.. takut lettew. 

So far kat school pun ok.. Dia suka menghafal.. Hari-hari ko akan dengar dia ulang-ulang Monday sampai Sunday.. Pastu hari-hari dia akan tanya "Hari ni hari apa" Omagaddddd dah bertahun dia terlalu suka soalan tu hahahahahha.. Now dia pengganti Amaani masak kecik.. Mulut terlalu becok dan cakap macam orang tua.. Walaupun dalam adik beradik dia paling pelat hahahha.. Nasib dah tak pelat dah hehehe.. 

 Ni Amaani buah hati Kak Pilla.. Anak dara yang suka bangun awal.  Tapi dia ada perangai jugak.  Dia cepat naik hangin dan sensitif.. Tak leh cakap sikit terus menangis and sentap.  Tapi cepat sejuk.. Tangan memukul orang pun laju ni.. main libas je.. Kak Pilla selalu tanya Kasih.. "Amaani kat sekolah cemana? gangster ke tak?"  Nanti kasih cakap "Tak, dia selalu pukul Kasih je.. kat sekolah tak pulak".. Ko jangan macam-macam ya Ami.. Ko buat anak orang ko siap ye... Bab belajar pun dia terang hati sikit.. cepat pickup and rajin buat homework.. Harapnya berkekalan lah kerajinan tu ya.. 

Amaani ni bahaya sikit sebab dia jenis tak pernah meminta-minta.. tak pernahlah nak ini nak itu.. Dia kewl je.. tapi jangan main-main ya.. ada masa dia akan luahkan jugak.. Haritu bibik bagitau Amaani mengadu "Semua asyik beli untuk Kakak dengan Aleesya je, untuk Amaani takde pun.. Amaani ingat, bukan Amaani tak ingat"..

OMG.. ko ghaser aku nak cuak ke apa ni? huhuhuu so hati-hati if ada anak yang jenis memendam rasa.. Bahaya yer.. Jenis simpan dalam punya huhu.. Pastu dia da perangai kalau dia cakap dia TAKNAK ikut kitorang gi berjalan.. tolong jangan paksa dia.. haritu gi IOI mall, aku nak bawak diorang makan-makan.. sampai bergaduh nak ajak dia.. Tapi dia tak merajuk pun, just dia kata dia TAKNAK ikut dia nak duduk rumah.. pelik-pelik je.. tapi aku monitor gak.. Tanya bibik apa dia buat kat rumah? kenapa dia tak nak ikut? Bibik kata ok je takde pulak dia merajuk ke apa.. nanti dia makan, tengok tv, borak-borak dengan bibik or siapkan kumon.

So ada masa aku akan lebihkan dia sikit dari orang lain.. Sebab Amaani ni jenis manja jugak walaupun dia cepat naik hangin.  Dia yang jenis suka kissing-kissing muka aku ni.. Harap yang lain huhhhhhh.. 

 Aku tak nafikan Kasih anak sulung memang segalanya lebih.. Dalam pada aku nafikan tu, aku tak leh tipu diri sendiri jugaklah.. Walaupun aku selalu sentap dan sakit hati kadang tengok perangai dia.. Sebab Kasih ni siapa baca blog ni dari dia kecik memang tau perangai dia ni cemana.  Ada dia punya perangai yang kadang saja nak sakitkan hati kita hahahha.. Haritu aku cakap dia tak nak dengar dan lengah-lengah dekat 3 kali kot aku suruh mandi dia buat bodoh.. Aku terus lari kat depan dengan batang mop.  Dia relaks je naik tangga.. takde pulak macam kecik-kecik dulu nak drama macam kena dera tu.. Ni relaksssss je malassss je naik tangga tu.. fuhhhh lagi aku sakit hati.. Dapatlah aku libas kaki dia dua kali.. 

Tapi aku dengan Kasih macam bestfriend sikit hahahha.. Selalu kalau dapat peluang keluar berdua rasa gembira kahkahkah.. Kasih dah meningkat remaja dia lebih rapat dengan aku dari bapak dia.. Maybe tak lama lagi, aku akan heret dia je teman shopping.. sebab kalau keluar beramai-ramai memang muka memasing macam bengang je kena teman aku gi carik baju heehehe.. 

Good luck for your UPSR kasih... 

Eh nak citer pasal raya, tercerita pasal anak puler.. 

 Aduh tengok lauk lapar la puler..

 Peh peh perghhh.. Air asam tu buat sedap tu..

 Kesayangan ni.. 

Atok tak boleh kalau takde kuah lodeh.. Ai pun sama hahahaha.. Pitam Wan tu nak melayan hehehe.. Aku tukang tokok tambah.. "betul tuu.. mana cukup nasi daging je.. kuah lontong ni wajib pagi raya, so memang kene masak"

Last-last duduk kau bersila sana tolong potong sayur-sayur semua hahahha.. Makan pulak dengan sambal udang / sambal sotong.. Perghhh meghecikkkkkk...

Ok lah tanak bebel dah.. Lapauuuu..





Love, 
Filla.

Wednesday, September 06, 2017

SUP TULANG PERTAMAKU.

Wowww tajuk macam tajuk karangan Darjah 6.

Syabas baru reti nak update blog hehehe.. Nak dapat rentak tu susah sikit.. Semoga adanya entry sup tulang ni akan menambah kerajinan mengupdate belog.

Actually tulang ni dapat masa Raya Korban haritu.. Percaya atau tidak ini pertama kali Kak Pilla masak sup tulang.. Korang tak yahlah nak cakap Kak Pilla ni rajin and pandai masak.. Sup tulang pun tak pernah masak, pandai mender nye?

Tapi InshaAllah bila basic masak tu ada sikit-sikit.. ko hentam ikut mana pun takde lah dia turn out menjadi tulang masak asam pedas ke apa.. dia tetap menjadi sup tulang hahahhaa..

Reason why tak pernah masak ialah Kak Pilla takde pressure cooker.. hahahah alasan boleh terima tak?  Pressure cooker yang best pun harga dah RM600-RM700 gitu.. baik beli kasut, eh?

Tapi mengenangkan diri dah mak-mak dan Sup Tulang ni favourite laki den.. Tu yang gedik beli Primada kat GoShop tu.. Tu pun Wan lah bagitau.. ko tanak ke? Murah tu RM499 je.. Boleh buat macam-macam.. pressure cooker untuk tulang, beans, masak nasik tomato, nasik minyak, nasik daging dan segala lapanploh macam jenis nasik lagi.. Padahal boleh je guna rice cooker biasa kan? hahahha.. Eh pakai ni nasi akan jadi lapan kali ganda sedap, ko mana tau?

Niat tuuu.. nak suami makan sup tulang kegemaran dia air tangan isteri.. Wowwww besar pahala ai.. kahkahkah.. Cara Kak Pilla senang je.

 Lupa nak snap gambar sup tulang.. So tengok jelah gambar semangkuk nasi dan sup tulang Kak Pilla semalam ;)

Gambar penuh Pressure Cooker Primada ni pun takde.. So tu function dia.. masukkan tulang bersama air dalam lebih sikit dari setengah periuk dia tu.. then tekan Bean/Lamb.. Nanti dia automatically set 30minit.  Tapi satu nyampah tu.. ingatkan ko dah set 30minit tu dia terus deduct minit tu.. rupanya berzaman baru dia deduct.. Dia kena panas betul kot baru dia start tolak minit tu.. So bukanlah 30 minit kan??? Dalam 45 minit mungkin.. Acah sangat ni mainkan perasaan ahkak.

So bila dah lembut tulang tu.. Kak Pilla tuang dalam periuk tenggek atas dapur pulak.. Lantaklah nak buat 2-3 kali kerja.. Ai kan rajin?  

Then amik kuali kecik letak minyak sikit.. tumis hirisan bawang merah, bawang putih dan halia.  Tumis hingga hampir garing.. pastu amik campak dalam sup.. Minyak dia tak yah masuk sekali pulak.. Ok pastu amik setengah senduk rempah sup Adabi tu letak sekali dalam sup bersama 1 sup bunjut Adabi jugak.. Masuk kentang dan garam.. biarkan kentang empuk.  Last sekali tabur bawang goreng, daun sup dan daun bawang.  Siappppp! kembang hidung hahahahahha..

Pastu kuah kicap pedas tu blend je segenggam cili padi, 1 biji bawang putih, 2-3 sudu gula dan kicap manis.. Blendddddd sampai halus.. 

Oiiiii musim hujan sedap oiiii hirup sup tulang pedas-pedas makan dengan nasik.  Gembira ahkak tengok Pak Radie makan bertambah semalam... Tanya dia sedap tak??? Soalan Kak Pilla tak delah banyak kali... 4 kali ada kot. bahahahahahhaha

So itu je cerita Kak Pilla hari ni.. Semoga terhibur dengan entry yang haku tak taulah nak kata apa.. ni entry ke apa muahahhahaahah..




Love,
Filla.