Monday, November 18, 2013

TIPS TO KRABI ~ Part 5

Entry hari ni nothing much nak cerita.. Dah nak muntoh hahaha... So entry ni just nak share gambar je dengan share serba sedikit tips jika korang plan nak ke Krabi ;)

Oh ye, masa ni memang free gila.. takde buat apa pon seharian.. so just lepak-lepak je..

Pagi-pagi Pak Radie cakap nak swimming.. pegilah, aku tak nak, nanti baju basah nak bawak balik esok leceh.. sebenarnya malassss hehehe.. 

sebelum tu perabiskan maggi yang tinggal buat hot milo.. slurpppp..

Swimming Pool kat Mercure ni ok lah.. dia memanjang je ala-ala HRC Penang kot.. ada yang jenis bukak pintu bilik depan balcony terus swimming pool.. terjun jelah.. ada yang jenis besar memanjang bukan depan pintu orang pon ada jugak

tonggang tebalik dia ni syok sendiri amik gambar ;) 

Aku jadi bodyguard jelah yang mampu.. 

order Mango smoothie ke apa tah.. ngan fries.. 

pastu discuss apa lagi nak buat hari ni.. keputusan dicapai.. nak gi cari souvenir sikit untuk family..

selfie terlebih camni lahh.. jangan la nyampah.. bagi lah chance ;) oh ye, shawl from uniqlo.. 

Oh ye, masa ni aku boleh bantai tengok movie.. aku nampak Pak Radie gi toilet.. pastu ntah bila dia keluar.. lama gila kot aku tebaring tengok tv.. pastu tetiba aku dengar bunyi horn motor kat luar.. panjang plak tu.. hahahah.. rupanya lama gila dia tunggu aku kat luar.. mana makincik tau.. kan dah kene marah :(

sepanjang kat sana aku pakai selipar je.. senang nak jalan.. kaki pon tak sakit ;)

tapi marah-marah pon sayangggg kannnn.. hikhikhik.. kemain lagi tepi jalan amik gambar.. layankan je laaa..

panas berbirat kulit aku.. 


singgah beach sekejap.. tetiba nampak cruise lalu.. besar gedabak ok.. tengok dia duduk sebelah batu-batu tu.. 

khas untuk The Kasihs


pastu aku tulis yang nie.. Pak Radie sound.. apahal Radie love Filla??? Eh sokatilah...... aku yang tulissss.. biarrrrlaaaaahhhhh!!


ni aksi menari zapin hahaha

ok dah cukup-cukup lah tu ok.. 

kedai yang kitorang banyak membeli..

Malam tu kita pegi perabiskan duit makan sedap sikit..

makan nasi? eh makan lahhhh.. ni semua salah Pak Radie.. dia cakap aku mesti makan nasi.. so sebagai isteri kena lah dengar kata kannnn.. 

tomyam sedap

udang masak apa tah.. curry ke apa? 

dapat sotong ni baru lah muka Pak Radie ceria.. 

dinner kali ke2 kat kedai favourite ni.. macam biasa akak tudung liplap memang baik hati, service meletops ;)

dah puas berjalan.. last sekali sebelum balik hotel kitorang melepak kat cafe kat AoNang nie.. 

bila ada wifi semua senyap je.. hihi..

ni kedai tu.. 

Pagi tu dah siap pack semua barang... kitorang keluar breakfast kat Hasna.. sebab haritu dah usha menu dia ada English Breakfast gitu.. so jom.. 

mampu habiskan 3 je.. tu pon kenyang nak mam.

satu plate tu dalam 150baht.. RM15..

jalan-jalan beli sikit-sikit lagi sebelum balik.. 

kite belikan mak kita ngan mak mentua kite bag nie.. buat gi kelas ngaji.. 

Dah itu je nak citer.. pastu siap-siap.. kat tempat pulangkan motor tu ada service taxi sekali.. so memang dah booked awal-awal untuk hantar ke airport.. charge ke airport 500baht (RM50)

INFO MELANCONG KE KRABI

Taxi
Taxi dari Airport ke AoNang sekitar 500baht - 600baht (RM50-RM60) boleh amik taxi dalam airport tu ada kaunter... kalau nak naik van or bas pon ada.. lebih murah kalau korang pergi beramai-ramai boleh tong-tong je..Dari Ao Nang ke Airport Krabi kat mana-mana booth korang nak book pon harga sama.. 500baht. Lepas booked dia bagi receipt.. kita cuma bagitau nak suruh dia amik pukul berapa, pastu bayar dan simpan receipt.. kalau on the way nak ke Ao Nang tu dia ada singgah kat agent yang jual ticket-ticket utk island hopping semua tu.. tak yah amik.. sebab kat Ao Nang tu lagi banyak dan murah.. 

Island Hopping and Snorkeling 
Ada macam-macam package yang ditawarkan kat Krabi.. mana nak dapatkan? belambak-lambak agent yang jual package nie.. sepanjang jalan-jalan kat Ao Nang pon ada.. pergi banyak-banyak tempat dan tawar-menawarlah harga.. Island mana yang best nak pegi? Aku amik package PhiPhi Island from 8.30am - 4.00pm (one day trip) je.. harga aku dapat ialah 1000baht (RM100) per pax.. siap lunch sekali.. tu terpulang lah korang nak amik island hopping yang mana satu.. tapi biasanya orang amik Phi Phi Island atau 4 Island... 4 island biasanya 1/2 day trip sahaja... dan lebih murah ;) Make sure package yang korang amik tu ada pickup dan hantar balik ke Hotel korang.. masa trip tu disediakan air mineral sejuk dan orange sejuk (dalam botol) so tak yah nak susah2 pegi usung air sendiri ok.. kalau nak bawak snack2 sikit2 ok lah buat kunyah-kunyah.. 

Water Rafting
Kebanyakan aktiviti Water Rafting ni korang kena amik sekali ngan package.. ada banyak package.. A,B,C,D haaa gitu.. package A paling mahal.. tapi semua ada.. ada water rafting, elephant trekking, ATV ride, Monkey Show, Elephant Show, bla bla bla... so pepandailah pilih.. pastu ada banyak company yang bawak pegi sana.. (1jam 1/2 perjalanan dari Ao Nang ke tempat Water Rafting) so request lah company yang bagus supaya tak kena tipu ngan orang bawak gajah tu.. sebab ada banyak tempat untuk aktiviti Elephant Trekking tu sebenarnya.. tapi overall, Water Rafting paling best ;) rasanya yang 1st level tu 5km.. tak ganas sangat lah.. manja-manja je... pastu dia stop.. sapa nak turun boleh turun.. sapa nak sambung pon boleh.. sambung another 2km kot.. level up sikit.. ganas sikit.. tapi best la.. masa water rafting sila bawak baju spare siap-siap.. sebab korang akan basah kuyup.. lepas lunch boleh salin baju sebelum dia bawak gi Elephant Trekking plak ;)

Night Market
Bagi aku night market ni biasa je.. Uptown kat sini lagi gempak kot.. muahahhahah.. night market kecik je macam pasar malam laaah.. ada banyak jugak jual food pelik-pelik.. yang halal pon ada.. tapi kalau korang expect nak beli gift-gift untuk bawak balik, better beli kat AoNang.. sebab apa yang jual kat Ao Nang tu takde pon jual kat Night Market tu... cuma ada 1-2 kedai lah yang jual t-shirt murah.. so kat night market tu aku beli t-shirt budak (ada tulis krabi) sebab murah ikut size.. kalau naik tuktuk dari Ao Nang ke Night Market pon boleh, tapi macam mahalll jeee.. macam mahallll jeee... mahal gila kot tapi dah lupa.. nak dekat RM100 kot? padahal dari Ao Nang ke Night Market tu dalam 1/2jam je pegi.. 1/2 jam balik.. kalau pandai bawak motor sila bawak motor.. night market cuma ada hari Jumaat, Sabtu dan Ahad malam.. bukak petang sampai malam... lupa plak time dia.. sampai 10 mlm kot.. 

Muay Thai Show
Siapa suka Muay Thai boleh gi tengok.. dia buat kat stadium kat area Ao Nang tu jugak.. tapi aku rasa macam boring je.. lagipon agak mahal jugak.. sorang dalam RM80 kot? dah tak ingat.. show tu malam.. ada snake show jugak.. nanti ada ala-ala van yang kehulu kehilir kat Ao Nang tu buat announcement siapa nak pegi show tu.. tiket Muay Thai Show boleh beli kat stadium je..

Internet
Ni takde masalah.. sebab mostly kedai-kedai makan, cafe, hotels semua ada free wi-fi.. setakat korang nak bukak FB, Instagram, Twitter, check Email.. takde hal.. tak yah amik internet plan pon takpe.. turn on wi-fi korang je.. internet cafe pon ada, tapi tak banyak.. 

Sewa Motorsikal
Kat Krabi ni harga semua sama.. dia charge 200baht for 24hours.. (RM20).. minyak sila pegi isi sendiri... cuma tinggalkan passport kat kedai tu.. 

Halal Food
Bersepah-sepah.. jangan risau pasal food.. tapi aku nak nasihat jugaklah.. aku perasan ramai Melayu gi makan kat Black Canyon (Ao Nang Street) sebab dia ada tulis halal.. tapi aku selalunya walaupon dia tulis halal, aku macam tak yakin sangat.. diorang ni selamba je tulis halal, ntah ye ntah tidak kan.. so aku belek menu kat luar kedai tu.. aku tanya pak radie.. kenapa dia kena tutup tulisan tu pastu gantikan dengan 'chicken' kadang ganti dengan 'beef'.. macam sesuatuuuuu je.. pastu aku selak lagi.. ada satu tu dia lupa tutup ke apa.. selamba je tulis PORK.. haih la.. terus kembang tekak aku... nasib belek menu dulu.. so kalau korang nak rasa selamat, makan lah kat Bersenang-senang (restoran thai) kat sepanjang Ao Nang street tu kedai dia.. tu memang confirm ala-ala kedai kelantan gitu.. budak dia pon cakap melayu.. atau cari kedai tomyam / seafood yang tulis halal.. dan sila pergi makan kat tepi jalan yang masak atas motor tu.. itu memang sepanjang kedai tu semuanya halal.. makan bawah pokok ;) murah pon murah.. ok lah jugak.. compared kat kedai seafood/tomyam tu.. 

Yaminla Pancake
ni popular lah jugak.. sebab semua readers suruh aku pegi makan pancake Yaminla.. harga dalam RM3 ke RM4 kot... ada banyak yang jual ni ala-ala masak kat motor tu.. tapi Yaminla paling popular.. ada banyak perisa, so boleh pilih nak yang mana.. aku suggest amik Chocolate Banana.. hoi sedap hoi.. location dia kat sederet ngan kedai yang jual makanan halal guna motor tu.. kalau korang gi sana confirm boleh nampak.. berderettttt je.. pagi sampai malam kot kedai nie.. eh tapi ada masa tetiba takde hahahah.. 

Flight Ticket
Aku nasihatkan korang book awal.. kalau last minute harga mahal.. Air Asia ada flight direct ke Krabi.. MAS direct ke Phuket..flight ke Krabi tak lama pon.. dalam 1jam 1/2 kot? haha lupa dah.. 

Hotel
Selalunya aku booked kat Agoda.com sebab senang.. kalau nak pilih-pilih hotel tu.. kat agoda korang boleh click 'show map'.. so kat map tu senang sikit nak pilih location.. boleh nampak hotel apa sekitar hotel kita nak book tu.. boleh tau dekat ke jauh dari beach.. boleh compare2 harga... 

Spa/Massage
Mostly sama je harga.. foot massage 1 hour 200baht (RM20).. body massage pon sama harga.. berlambak jugak kat Ao Nang tu.. 

7Eleven
Ada macam-macam jual dalam 7Eleven dia.. nak beli roti pon ada.. makanan tin pon ada yang halal.. rajin-rajin lah belek.. nescafe 3in1, milo pon ada jual macam minimum 10sachet gitu.. takyah nak angkut sangat la dari KL muahahhaha.. eh tapi aku angkut jugak... tapi maggi cup tu bawaklah sebab kat sana was-was nak makan cup2 nie.. 

Extention Plug
Ni selalunya masalah kalau gi negara luar.. kang sibuk nak charge handphone, camera, ipad.. so korang bawak siap-siap international plug tu.. kalau bawak yang jenis extention sekali 4 boleh charge tu lagi bagus.. mostly hotel dia plug mata dua tu.. ko beli lah siap-siap yang mata dua bulat, mata dua kurus.. janji nanti senang ;) tapi kat 7Eleven dia pon ada jual.. aku lupa bawak, so beli kat 7E je.. almaklumlah.. banyak gadget nak charge.. kang bergaduh laki bini susah pulak kannnn.. lepas kau, kau lagi charge.. habis aku bila??? hahahah

Transportation
Kalau korang tak nak sewa motor takpe.. Tuk-Tuk bersepah-sepah.. cakap je nak gi mana.. bayar je.. settle.. takdelah mahal.. dari satu tempat ke satu tempat kalau area-area Ao Nang tu jugak.. adalah dalam20baht sorang (RM2) je..

Tips untuk Students
Kalau pegi dalam 3 orang boleh cari hotel yang boleh sumbat 3 orang..cari location yang dekat dengan McDonalds and Starbucks tu sebab situ memalam happening jugak..eh tapi kalau macam hotel Haleeva tu besar jugak.. sebab kingsize.. boleh je kot sumbat hehehe.. Haleeva tu satu malam tak sampai RM100.. murah kan? lagi satu aku nasihat.. takyah amik hotel with free breakfast pon takpe.. banyak je jual food kat luar.. lebih yakin dan sedap dan murah.. kalau tanya berapa baht nak bawak, itu susah akak nak jawab dik.. ko bajet lah sendiri.. ko nak beli gift apa, manalah ahkak tau.. hehehe.. buat kiraan sendiri... aku bagi sikit-sikit je tips dan harga tu.. so boleh lah korang siap-siap tulis perbelanjaan hotel, island hopping, water rafting, taxi, sewa motor.. paham? 

Tips untuk Family
Bagi yang nak berhoneymoon memang takde masalah.. tibai je... kalau nak bawak anak kecil pon ok jer.. mat salleh tu slamba je aku tengok.. tapi untuk bawak island hopping tak sesuai bawak baby or budak kecik sangat.. kalau korang pegi ramai (family) boleh lah sewa kereta or van..banyak je bersepah tempat nak sewa.. kat airport pon ada ;) boleh gi makan ngan family kat seafood/tomyam restaurant tapi mahal sikit la.. mahal dari KL la.. selang seli lah makan kat gerai halal masak atas motor ;)

Rasanya tu je kot tips nak share.. kalau ada tak paham or nak tanya, jangan segan-segan.. mana ahkak tau, ahkak jawab ok? tata titi tutu.. 

11 comments:

emy pokden said...

Menariklak krabi...tp laki aku terlebih penyayang..jgn harap nk honeymoon tinggalkan anak ni...ko bg tips camner nk tinggalkan anak ni bt suami terlebih syg kt anak...hehehe

FaTiN said...

Thanks for the nice tips kak Filla..

RAZWANA RAZIF said...

happy tengok famili kak filla :)

Azura Aziz said...

haha.. suka tgk kak fila n pak radie ni.. nice info sis, Insya Allah sampai nnt..

Luv said...

syoknye fila jejalan... cam nak try jek.. dulu fila gi bali kite try.. fila gi krabi cam nak try jek.. hehe.. tp no fulus laa
anyway thanks coz cerita cuti2 krabi ni dgn complete n kelakar la u all husband n wife..

Siti Hajar said...

Seronok sangat becuti kat Krabi. Tapi tak pernah pergi lagi. Satu hari nanti mungkin ;)

Aileeza Radzak said...

Akak, sy nak mintak tips tapi lari tajuk sikit... nak mintak akak buat review pasal gopro pak radie tuu... saya teringin nak beli tapi nak pakainya macam mana semua tatau function... hahaha...

nampak tak lari tajuk? Eh, saya ngan kawan saya tunggu tips dari kak filla ni habis baru nak g berdouble honeymoon tapiii... dapat tau pregnant pulak... so macam rugilah kan tak boleh water raftingkan... eh.. macam panjang.. bye :P

genny da bomb said...

kelakarnye post menari zapin tu!kekekek..cayalah buk pilla mmg sempoi!

cik yaya said...

salam, thanks for the info! mmg sangat2 bguna :)

Ainey Rainy said...

Menarik & best.. Suke tgk kak filla, sweet jew :)

nurul syafiqa said...

Salam akk. Sy nak tnye psl hotel la. Sy akn pergi berempat dgn kawan2. Kalo blh nak stay berempat satu bilik. Tetapi kbykn bilik sy tgk boleh masuk utk 2 org je. Agak2 boleh ke kalau sumbat 4 org.