Monday, March 26, 2012

HONG KONG DISNEYLAND - Costing / Budget (3D2N)

BUDGET / COST

HONG KONG DISNEYLAND

Sebenarnya agak leceh jugak nak buat costing.. tapi sebab segala readers ai ni manjer olooo looo looooo haiiii, so aku tolong jugak buatkan yer... sebab planning setiap orang berbeza-beza kan? so boleh refer sendiri korang nak stay berapa hari in HK Disneyland.. ko darabkan je jumlah sebenar ye? 

( budget kasar, untuk lebih tepat sila refer currency exchange site )

KOS KAPALTERBANG
atau
Malaysiaairlines.com 

(kos katebang nie pepandai lah korang cari deal yang murah)


TEKSI from HK Airport ke HK Disneyland
HKD120x2 = RM50x2 (pergi dan balik) 

HOTEL IN HONG KONG DISNEYLAND
Disney's Hollywood Hotel
Hong Kong Disneyland Hotel 

tapi aku tau.. korang kan manja, haku dah bagi link pon terkial-kial jugak nak click.. grrrr..
nah aku siap buatkan cantik-cantik...

*Rate per/nite.

Ok harga might berubah dari masa ke semasa ye.. so jangan expect harga ni kekal sampai 20 tahun akan datang..muahaha.. that's why susah nak bagi harga yang tepat kat korang.. korang kena check kat link hotel yang aku bagi tu.. dan masukkan check in date.. so harga akan accurate lah.. ada paham? harga weekends bermaksud sabtu malam... harga weekdays bermaksud harga setiap malam kecuali sabtu malam. Paham? So kalau ko sampai check in hari jumaat, check out hari ahad (2 malam).. 
harga weekdays 1 malam + harga weekends 1 malam = Total 2 malam.. 

Kalau mintak opinion aku, nak stay kat mana? tengok pada budget.. kalau ko duit banyak macam gunung, boleh lah check in kat room yang mahal-mahal.. hahaha... kalau duit tak berapa nak cukup, tapi JANJI dapat check-in kat disneyland.. sila pilih yang termurah.. sebab bagi aku lah, yang termurah tu pon dah cantik gila dan selesa gila ;) 

So sila membuat pilihan yang bijak dan mengikut keadaan ekonomi masing-masing.. sukati nak tido satu malam or 2 malam or bermalam-malam.. Harga di Disneyland nie takde package with Park Ticket.. semua seperate.. hotel lain, tiket lain ;)

So aku bagi option kat sini.. siapa nak masuk Disneyland Park.. ini harga dia:-

PARK TICKET


Kalau tanya pendapat aku.. nak masuk 1 hari or 2 hari? tepuk dada tanya selera... kalau korang booked Hotel in Disneyland, aku suggest korang amik 2-day tiket.. alahai.. tambah HKD100 jek.. dah dapat tiket untuk 2 hari.. untung kan? tapi kalau korang tak stay in Disneyland.. amik 1 hari pon ok jer.. tp kena plan baik-baik supaya tak miss shows in Disneyland.. sayang dikkk.. bukan dekat nak pegi.. huhu.. kalau dah sampai kena lah ronda habis-habisan.. main semua games yang ada ;) kat entrance Disneyland ada segala pamphlet dan show time.. amik je kat situ... 

Untuk book online ticket please click:-

or


DISNEYLAND TOUR SERVICE
Kalau rasa nak guna Tour Service pon dipersilakan... Takde sapa nak marah pon.. ada duit boleh je.. 

Ada 3 package kat situ.. pilihlah mana satu korang nak... kalau tak nak tak payah amik.. pegi jalan sendiri ;) Kenapa best ke guna Tour Service? kelebihannya tak payah beratur dan dapat jimatkan masa dan dapat duduk first row masa tengok show ;)



BUFFET BREAKFAST

Seriously highly recommended.. if korang stay kat Hotel in Disneyland lah.. aku sugget amiklah Buffet Breakfast kat Enchanted Garden (Character Breakfast Buffet) especially yang bawak anak-anak.. check kat website dia.. ada promo till June 30, 2012... selepas tu aku taktau lah.. harga normal tu hah yang dia cancel tu.. so aku tolong kirakan budget kalau korang amik yang promo price yer.. 

Oh ye, Chef Mickey pon best.. itu kat Disney's Hollywood Hotel.. yang last sekali aku pegi sebelum balik Malaysia tu.. besar.. makanan banyak jugak.. itu sukatilah korang nak ke tidak ;) 



***************************************************


Ok now mari aku tolong total up kan kat korang semua yeh...Harga nie untuk 3D2N...dan harga untuk 2 Adults with 1 Child and 1 infant (aged below 3) (Amaani lettew)... aku amikkan harga terjimat ;)


TEKSI (HK Airport - Disneyland - HK Airport)
HKD 240 = RM100 (return)

DISNEY'S HOLLYWOOD HOTEL 
GARDEN VIEW 
Weekday 1 nite = HKD1,760 = RM698
Weekend 1 nite = HKD2,310 = RM916
Total : RM1,614

2 - Day PARK TICKET
HKD499X2 = HKD 998 = RM395 (2 Adults)
HKD355 = RM141 (1 Child) Aged 3-11
*Child below 3yo = FOC
RM395 + RM141
Total: RM536

CHARACTER BREAKFAST BUFFET
HK Disneyland Hotel 
HKD275X2 Adults  -  RM110x2 = RM 220
HKD156 (Aged 3-11) = RM 62
Total : RM282

CHEF MICKEY 
Disney's Hollywood Hotel
HKD185X2 Adults - RM74x2 = RM 148
HKD 106 (Aged 3-11) - RM42
Total : RM190

TOTAL : RM2,722


Tapi ini anggaran kasar sahaja... sebab harga mungkin boleh berubah-ubah.. dan sila refer
 website Hong Kong Disneyland dari semasa ke semasa... dan sila refer Currency Exchange jugak untuk tau harga yang tepat... dan harga kasar yang aku bagi nie korang boleh tukar ikut kesesuaian korang.. nak lagi gempak amik room yang mahal.. kalau anak dah lebih 3 yo, korang tambah lah ikut harga child aged 3-11yo.. untuk room boleh sumbat 2 adults and 2 child only. anak lebih kena amik bilik lebih lah kot..muahaha... 

* Halal Food ada inside park area Adventure Land (Tahitian Cafe) dah disahkan HALAL.. no worries ;)

* Solat boleh balik ke Hotel masing-masing dan borrow compas kat Hotel tu.. dari Disneyland boleh inform kat Staff yang jaga entrance, kata nak re-enter the park coz nak gi hotel to perform solat ;) nanti the staff will put a mark so korang boleh re-enter the park ;)
kalau tak tinggal kat Hotel in Disneyland pon tak pe, boleh contact guest relation kat City Hall (Inside the Park)  bagitau nak room untuk perform solat and they can arrange a room for you.. tapi lagi bagus kalau book in advance (2-3 days) before arrival.. 

* For parents yang bawak stroller tak de masalah, kat dalam Disneyland ada belambak Stroller Parking.. tinggal je kat situ masa nak main games ;)  kalau tak nak bawak boleh sewa jugak.. eh, bawak jelah sendiri punye kan senang..

* Sebelum pegi check lah dulu weather kat HK tu cemana.. sejuk, bawak lah sweater yer.. kalau panas tak perlu lah...

* Keluar je dari Disneyland tu.. ada MRT ke Hong Kong city... mana tau korang nak keluar berjalan ke Hong Kong kan ;) operation hour till midnight kalau aku tak silap.. sila check sendiri, jangan malas sangat yeh.. 

* Bawak duit shopping lebih sikit.. sebab segala toys kat dalam tu MENGGILAKAN serious tak tipu..kalau tak beli, nescaya menyesal seumur hidup..hahahaha..

* Try book flight ticket awal supaya dapat harga murah ;)



Baiklah.. dah takde apa aku nak share lagi... dah cukup manja dah korang ni tau..kemain lemak berkrim lagi memasing....sapa nak guna secretary part time boleh contact fillanie... aku jadi trip planner korang.. gaji boleh bincang.. muahahha.. kalau ada apa-apa lagi tak paham boleh tanya kat comment box... kalau daya aku jawab, kalau tak daya, ko pegi google sendiri.. 


-Assalamualaikum, Adios-








EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US 
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE 
THE CHEAPEST RATE SO FAR 
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME 
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE 
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS 
http://www.framekasih.blogspot.com/ 
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

37 comments:

Sis Cuzzies said...

Tq filla yg baik hati cum travel advisor. Muah muah lap u

Anonymous said...

really appreciate it.....muahahaha...kitaorg ni mmmg nak bermanja ngan akak...teringin nak gi sana ngan anak2....bln 4 ni nak ke sana tapi tak boleh bawa family...academic trip........tak pe cuba lain kali, janji kalau dpt tiket air asia murah bolehlah g nnt.........

ladyhermanas said...

bestnyeeeeeeeeeeeee..nak kena simpan duet cenggini nihhh..

ladyhermanas said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

makanan kat hotel tu halal ke?so tempting!

Anonymous said...

makanan kat hotel tu halal ke?so tempting!

Aya Ariel said...

hahaha...

syg fillanie

#sematdalamhatinakgjugak

elna said...

thanks filla 4 ur info

siputlaju said...

wah bagus ahkak filla.. readers memang suka nak manja-manja ni.. hehe.. *i'm ur silent reader, ni baru la nak comment-comment manja giteww*

ReeneeRaaid said...

thanks for sharing :)

Hayati said...

wallawehh...terbaek lah..
so, I dok budget x lebih 5K lah erk..ermm..I pun anak 2 mcm u..so, takt 5K utk kos pi HKD tu okaylah under budget. Duit x brp byk, so, kena plan betul2.kalau duit menggunung sekali keluar duit mcm air mengalir pun x terasa.Ok, esok air asia ada buat promo. Mlm ni meh ramai2 kita pakat berjaga, cari tiket murah ke HK...Yihaaa...

elly hamzah said...

terbaekkkkk lah u! lepas baca u punye entry ttg disneyland HK ni, i terus refer tu my husband; maybe 2-3. years lagi buleh sampai?@ best best.

korea dah pernah gi belum?@ klo dah ?@ nak pegi, nanti cite ek! sbb maybe next year pegi korea.

and really ap.preciate with ur stories. masa kat USS;3 ujg thn ni nak gi.

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

u mmg best filla!!

Anonymous said...

entry yg sgt bgs n best...

tuan rumah nye pon bgs :)

Anonymous said...

hehe..sukeee sgt, sebab akak buat bajet ni..senang nak calculate anggaran...
tapi nak tahu yang harga lunch akak hari tuw, kat hongkong disneyland hotel kew ape?yg ade encik crab tuw ;p
thx akak ;)

Anonymous said...

time kase..lap u

AIN said...

terima kasih kak!love u!!hehehe

mummy bie said...

tomorrow air asia ade sales...katenya la...hopefully HK listed... dh berkira2 nak perg ni....thx k.filla

Anonymous said...

tq kak filla...giler details dah mcm nk buat phd...mmg next nuffnang award aku vote ko la kak..afundi pukal.mmg wajib print entry ni buat map nak g sana nanti.Insyallah.

Mama Likha said...

adehh !!! terasanyer kite lalalalla...

haha tp nk tnya jugak... hotel kt disney tk included breakfast sekali ke filla mcm hotel2 kt msia ni?

zteesyahmi :)

Filla ~ Kasihs said...

anon: yang kat hotel, u pilih sendiri, takut termakan yang tak halal, so pilih bread2 jer gitu..

elly hamzah: pls refer kat vacation (sidebar) ada entry korea last year ;)

anon: for lunch tu kat hotel disney, ala-carte ;)

mama likha: nope, seperate, buffet lain, hotel lain ;)

Azrine Aziz said...

Thanks Filla! Before this Hong Kong was never in my mind..tapi bila baca travelogue u ni terus bersemangat nak book family tix this yr end :)...very informative! Good job n thanks again.

Anonymous said...

Saya teruja!!! I print okeh ur travelog + budget report nih, terus tunjuk kat hubby... Mlm ni nak buat2 mengigau sebut nama hong kong disneyland... Hehe

-oja roslan-

Sue said...

thx filla sediakan segala bajet.. hehehe... kalo pegi mmg nk breakfast kat enchanted garden tu. anak2 da tentu excited, siap ngan mak bapak sekali.. heheheh

Sue said...

thx filla sediakan segala bajet.. hehehe... kalo pegi mmg nk breakfast kat enchanted garden tu. anak2 da tentu excited, siap ngan mak bapak sekali.. heheheh

Anonymous said...

Kak..kalau tak stay kat any of the disney hotel, bley ke bli coupon buffet breakfast character kat hotel tu?

Filla ~ Kasihs said...

anon: kalau tak stay kat hotel pon boleh beli coupon breakfast tu :)

Filla ~ Kasihs said...

anon: kalau tak stay kat hotel pon boleh beli coupon breakfast tu :)

Anonymous said...

Actually kalau amik pakej dari Matta lebih murah dari beli directly ke hotel. Saya amik pakej ground sahaja 4d3n dgn HK tour dan satu malam di disneyland hollywood hotel baru RM 900(tak masuk makan) inclusive tiket 2 days ke disneyland...

darina sekeri said...

post akak ni berguna sgt. mekasih. trus semangat nak menyimpan. yehaa!!

Anonymous said...

sangat2 membantu..thx sis... :)

Cerita Citra AwLiYa said...

akak...ade g soping luar disneyland x? apa yang best? leh share ker..hihihi..mekacih

Anonymous said...

dear TQ SO MUCH FOR SHARING THIS. GOD BLESS U N FAMILY.


MAY JB

Anonymous said...

TQ sis... amat berguna sgt info akk ni. smoga murah rezeki slalu yer... asalnye, sy cuma nak tau pasal bandung je, tiba2 tgk bajet akk ni mcm x caye je. Smoga sy dpt pegi dalam tahun depan InsyaAllah... nak bwk anak g bersuka ria. mesti jadi beronok-ronok kan.

Suriati Jamalludin said...

salam filla..sy plan nk g jan 2014. cuma sy nk tanya...psl shopping.sy nk g shoping kt sana cuma sy bimbang nk bwk cash byk2. so bole withdraw duit tak dr sana?. lps tu kalo shopping kat mall bole guna k.kedit tak?ada beza tak guna cash n kad kredit?ada efek dr segi nilai ?..nak tau..huuu

Suriati Jamalludin said...

salam fila. nak tanya psl shopping. sy nk g HK n shopping. cuma sy risau nak bwk duit bebanyak dr malaysia. so bole tak withraw duit dr sana?kalo sy guna kkredit, adakah harga jd makin meningkat?
tq filaa

adan said...

Hi filla, dulu ambil standard room ke untuk keluarga?