Wednesday, March 14, 2012

Susu terbaik untuk ibu dan bayi...

*sticky post*
*scroll down for new entry*


Hari nie aku nak share info yang tersangat berguna untuk para ibu atau bakal ibu... Serious, walaupon anak aku dah dua.. kadang aku kekurangan info jugak... Yelah nak dapatkan info ni korang kena rajin.. korang rajin??? hahaha.. kalau bangsa pemalas macam haku nie.. elok lah kau amik info dari sini je.. FREE jek aku nak bagi info nie... 

Tahukah anda, sel otak baby mula berkembang dengan pesat sewaktu dalam kandungan lagi? Ehhhh.. takkan lah tak tau.. hahahah.. itu tak yah cari info.. aku pon tau!!! tapi to be specific, dari kandungan berusia berapa bulan baru otak dia start berkembang??? haaaa jawab!!! 

27 days.

yup.. dari usia 27 hari dalam kandungan lagi otak baby dah start berkembang... ok itu aku baru je tau..hahah.. sungguh kasihan! maknanya, once kita tau je kita pregnant, ok otak baby dah start dah masa nie... so apa yang perlu kita buat??? MINUM SUSU.. tapi susu apa?????? aku tau, ramai ibu-ibu hamil di luar sana yang confuse.. susu apa nak diminum nie? sila jangan ragu-ragu... minumlah Anmum Materna semasa mengandung.. aku dulu masa pregnant cuba jugak nak minum.. dah bermacam-macam susu mengandung aku try.. tapi tekak aku tak leh terima okeh... hahahaaa... tapi percayalah cakap aku nie.. kalau tekak ko meloya macam hapa, susu lain lagi tekak tak leh terima.. Anmum Materna paling boleh diterima tekak yang sedang mengada-ngada.. kalau ko tak boleh nak minum 2 gelas sehari pon takpe.. belajar minum sikit-sikit... janji minum.. 

Susu Anmum Materna nie.. tak semestinya ko minum masa dah pregnant... SEBELUM pregnant pon ko dah boleh start minum... aku kagum dengan officemate aku yang pregnant sesama ngan aku dulu.. yang nama anak dia Cinta tu... dia memang minum Anmum Materna nie without fail masa pregnant dulu.. aku fail jugak lah sikit.. hahaha... orang pregnant nie lain-lain.. kalau ko jenis start loya masa 3 bulan pregnant.. ko sepatutnya dah start minum sebelum ko pregnant lagi.. ye lah kalau ko plan nak pregnant tu.. laju-laju lah minum sementara tekak masih boleh terima ;)

Itulah masalah bila kurang ilmu di dada :( .. biras aku pon minum Anmum Materna masa pregnant.. so far dia pon cakap brand ni sedap compared to other brands... tapi dia minum yang perisa Coklat.. 
ada dua perisa kalau tak silap.. ko tak lalu minum susu yang biasa, ko amik lah yang coklat.. masa aku check up dulu.. Doktor aku nasihatkan.. kalau ko loya nak minum panas.. ko boleh buat sejuk... ko pelbagaikan.. jadikan dia shake ke.. semua boleh, janji creative ;)

kat belakang kotak Anmum Materna ni ada tertera "research has shown that as many as 4 out of 5 women in Asia does not have sufficient folate, which is critical to the development and growth of the foetus"

Wanita Mengandung mesti minum 2 gelas susu Anmum Materna sehari because Anmum Materna provides 100% daily folate requirement dan pastinya ia diuji secara klinikal ;) untuk readers yang tak tahu, folate sangat penting untuk pembesaran bayi dalam kandungan..

aku pendekkan lah yer bagi senang korang nak paham.

Gangliosides dan DHA
Penting untuk ibu mengambil makanan/minuman yang mengandungi 2 benda tersebut kerana otak bayi mula berkembang seawal usia 27 hari. Gangliosides membantu sel-sel otak untuk berhubung di antara satu sama lain.. semakin banyak sel berhubung itu akan membantu perkembangan otak bayi.. senang cerita, ko tanak ke anak ko bijak? 

Calcium
membantu untuk membentuk tulang yang kuat.

Iron
diperlukan untuk membentuk tisu bagi bayi dan juga placenta ibu. Melancarkan oxygen disalurkan dengan sempurna kepada bayi.



Sekarang dah penuh tak ilmu di dada? Kepada korang yang sedang merancang untuk pregnant, dan yang sedang pregnant, pegi lah ke kedai... belilah susu, minumlah susu.... tapi aku yakin.. Susu terlaris bermaksud susu tu memang dipercayai. Aku pregnant dulu pon, tiap kali check up, Doktor mesti paksa aku minum.. dan susu yang dia cadangkan is Anmum Materna.. Why? Why Anmum Materna? Because Anmum Materna is No1 in Malaysia..... yes, itulah fakta ye ;) 



Sila visit Anmum dan dapatkan info berguna untuk ibu hamil, breastfeeding, ada resepi untuk anak-anak jugak ;)


Mulai sekarang, nak minum susu tak????? Nak anak bijak tak????? Nak anak sihat tak????? Nak anak comel tak????? 

Minum susu apaaaa?????




SUSU ANMUM MATERNA




Yeeee.. pandai murid-murid semua.... ;)



slogan baru:

"ANAK YANG BIJAK BERMULA DARI IBU YANG BIJAK" *ehem ehem*

12 comments:

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

sempat lagi advertorial post walau jauh hehe..

Nana Hussin said...

amboi sempat lagi ye kak .. hehe

LiLithFaiR said...

Sy minm mamamil, tercarik2 gak info camni. Blur susu ape sesuai. Tp kalo bul anmum bagus rs nak cuba gak la. Btw sy dh nk msk 7 w huhu. Ktitikal time to drink

Aya Ariel said...

sempat lagi hapdate blog..

ke auto publish ni??
aku tak suka susu..cemana nih??

Ida Mohd Ali said...

mmg susu ni terbaik.... i pun minum k... :) but good info that brain develop strt day-27, xtau b4 this... :(

the puffy clouds said...
This comment has been removed by the author.
Nur Shaheera Abdullah said...

Tq 4 da info. Walaupun belom kawin tapi rasa nak kawin pulak. Ekeke

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

wahh, nice info.. yg coklat punya pasti best...!

kathy jem said...

Wahh bagus betul ko punye info..sangat berguna untuk aku.. pas ni nk beli terus susu anmum la.. skng ni tekak aku minum susu HL marigold jer... hehe

JMR said...

slogan baru tu sapa yg buat ek?:-p..ptut dari ayah&ibu yg bijak..baru adil..hahah

Anonymous said...

yg coklet memang sedap. Kalau boleh nak consume setiap kali tekak haus. Im so in love with anmum materna...

Anonymous said...

I am 6 weeks pregnant. I memang tak minum susu sebab tak lalu. Tapi bila tahu pregnant, doctor suruh minum susu, kena paksa diri minum. So I beli la Anmum Materna perisa Coklat. Subhanallah, tekak ni alhamdulillah boleh telan susu Anmum perisa Coklat ni. Walaupun ada rasa loya, tapi takdelah muntah balik. Memang sedap! I yang tak minum susu ni pun suka dengan Anmum Materna.

Yang pasal development otak bayi tu, I dah tau sebab kawan-kawan I ramai yang dah pregnant so diorang yang inform I. Alhamdulillah.

Anyway sis, thanks for the good info sharing. :)