Tuesday, March 13, 2012

BALI - Temple, Ubud, Kintamani..

Hai bertemu lagi ;) Saya Fillanie, tourist guide anda di Bali... auwww rasa comel plak menggelar diri sendiri tourist guide *lempangggg satu kali*

Untuk entry kali nie aku nak cerita lebih sikit on history Bali dan culture serta adat orang Bali.. So kalau anda benci sejarah, sila hentikan pembacaan anda sekarang.. terus tengok gambo jelah yer ;)

Bagi aku, masyarakat Bali sangat berpegang teguh kepada agama mereka.. mostly ermm hampir 100% masyarakat Bali beragama Budha  Hindu.. mereka ada bermacam-macam perayaan seperti Nyepi Day, Kuningan dan Galungan yang disambut setiap tahun.. seperti yang anda tahu, ketika Nyepi Day, tiada seorang pon yang dibolehkan untuk merayau-rayau di luar rumah.... mereka akan berkumpul dan berkurung di dalam rumah.. hanya 'Pecalang' akan berkawal untuk memastikan tiada orang berkeliaran di jalan-jalan.. dikenali juga dengan nama Bali's Silence Day, pada hari tersebut semua aktiviti harian tidak boleh dilakukan.. Airport pon tutup time tu.. dan tiada penerbangan berlangsung pada tarikh tersebut. Hanya sunyi sepi... lampu pon kene minimize penggunaannya.. aku ada di Bali masa Nyepi day 2009.. satu experience jugak ;) malam sebelum Nyepi Day korang boleh tengok perarakan Ogoh-Ogoh (patung yang rupa seram-seram).. patung di arak di jalan-jalan utama.. Ok itu je nak cerita.. at least kalau orang cakap pasal Nyepi Day di Bali, korang boleh bayangkan dah kan? 

Umat Hindu di Bali merayakan perayaan Galungan setiap 210 hari sekali... kemudian 10 hari selepas itu mereka merayakan Kuningan. Semasa perayaan Kuningan, mereka akan menyediakan pulut kuning untuk di'beri'kan kepada tuhan mereka supaya direstui kehidupan mereka.. Ok? paham? itu je lah sesikit yang aku amik tahu.. Sekadar untuk pengetahun am kita yer ;)

Ok cukup, now kita cerita pasal pengembaraan Fillanie pulak ;) Pagi tu, siap awal-awal sebab ktorang plan berjalan jauh sikit guna Pak Supir.. dan siap call Pak Supir sehari sebelum tu supaya datang kat hotel kitorang.. kelas kau jah... 

makan loti lorrr.. itu jelah aku makan kalau breakfast ;) oh sesiapa yang plan nak ke Bali.. tak yah nak gedik-gedik beli straw hat ni kat Roxy.. mahal kot? aku kan gedik? gelojoh plak tu.. sekali bila sampai Bali.. Belambakkkkkk dowwwww!!!! hahaha.. sama plak tu.. yup exactly yang mcm aku pakai nie, logo tu je takde.. lain semua sama ;) aku rasa Roxy beli bundle kat Bali pastu tinggal letak logo Roxy pastu jual mahal nak mam.. ko tau lah Pak Radie mengutuk aku cemana kan? "tu hah.. besepahhhhh topi awak kat tepi jalan".. helllllllllllooooooooooooooooooooo? T____________________T

Buk Filla's

Pak Radie's

manalah entry aku tak panjang kan? gambo telo je dah dua keping..kah kah kah... 

Perjalanan dari Kuta Bali ke Ubud mengambil masa kira-kira 1 jam.. sila keluar awal pagi untuk mengelakkan kesesakan lalulintas, dan supaya sempat sampai di kawasan lawa-lawa sebelum tengahari.. 

Teletubbies paling menyerlah. 

lori angkat sampah, sungguh stylo ;)

Wanita Bali

Desa Adat Batuan

Salah satu temple tercantik, menurut kata Supir kita Pak Wayan.. So mari kita singgah.. cantek kew? 

Kitorang sampai awal, sebab Pak Wayan kata time ni orang masih belum sampai temple ni sebab diorang tengok Barong Dance.. aku malas nak gi tengok dance ;)

anda akan dipakaikan kain macam nie sebelum melawat temple.

Pastu kena bagi danation sikit.. ikut sukati lah ko nak bagi berapa rp.. masuk kat tabung tu.. 

dari pintu masuk Temple.


Pak Radie bebulu kalau aku pose mcm nie.. kenapa? buruk yeh cekak pinggang? 

boleh harap Pak Wayan.. sesikit nak tolong snap.. wah sentap mak tau.. Pak Radie suruh aku snap gambar.. pak wayan offer nak amik.. pastu senget.. haih la pak wayan.. 

belah kanan tu tiang.. nampak macam aku combine pic kan. 


Pak Radie marah aku suka-suka ketuk alat muzik tu.. kang demam dia kata.. hahahah.. lek lerr.. 



semua di atas adalah ukiran pada batu.. 

manje manje manje, ptuih.



dah habis pusing-pusing dalam temple nie.. ktorang blah gi tengok painting plak.. 

lukis guna toothpick je tau.. ko boleh? 

ni salah satu gallery.. tapi ai don't like.. sebab painting tak up to date.. macam style-style lama gitew.. 
tak shuke. dah lah mahal kebabom. 

So sesiapa berniat nak cari painting, sila ke Ubud.. tapi kat Kuta pon banyak.. sebab bagi aku hasil seni nie terpulang kepada citarasa masing-masing.. aku suka, ko tak suka.. ko suka tak bermaksud aku suka ;)


Pak Radie suka painting orang pakai apron pegang ikan tu.. seni sungguh laki aku T_____________T

kat tepi jalan Desa Kemenuh, Pak Radie kegeraman tengok kayu solid macam ni buat meja.. huwaaaaaaaaa aku pon suke, lawa ok. 

Jom sambung pelajaran sejarah tak abis lagi.. wake up wake up girls and boys *sambil petik jari*

Nampak tak kiri kanan jalan tu ada macam galah panjang bengkok tu? macam pancing ikan pon ado -__-" 
aku tanya Pak Wayan.. 

Aku: Pak Wayan, yang itu apa Pak Wayan? banyak sekali ya, dimana-mana bisa kelihatan..

Pak Wayan: Itu namanya Penjor.  Setiap keluarga punya satu.. biasanya di pasang di depan rumah, juga di jalan-jalan.. tujuannya sebagai tanda Simbol Gunung Agung.. ada Sesajen (buah, kuih-muih, nasi, ikan) di bawah Penjor itu.. iya, memberi makan kepada Besakeh Temple (Gunung Agung / Gunung Berapi).. sambil berdoa mendapat berkat seisi rumah.

Aku: Oh? jauh nggak Besakeh Temple nya?

Pak Wayan: Oh iya jauh sekali, tinggi lagi..kita percaya berbuat baik dibalas baik.. iya seperti karma.. kalau berbuat jahat akan dipulau oleh satu perkampungan begitu.. kita juga ada Hukum Adat.. semua takut Hukum Adat.. 

Aku: Oh, Penjor itu dianyam sendiri? berapa lama baru diganti Penjor yang baru?

Pak Wayan: Iya dianyam sendiri.. iya, ada tarikh-tarikh di pasang yang baru.. seperti perayaan.. kira-kira 2 tahun sekali... semua keluarga di Bali punya temple sendiri.. yang kecil juga nggak apa-apa, janjinya pasti ada satu, buat sembahyang keluarga.. 

Aku: oh ok. 

*************************************

ZZZZZZZZZzzzzzzzzzzzzzzzz tuan tanah kedaung tertido.. hahahah.. asyik kena kutuk jelah haku nie.. Pak Wayan pon gelakkan aku "iya, ibuk asal naik mobilnya ketidurannn terussssssss... "haruslah Pak Wayan, ai kan diva" *kuis rambut kebelakang, mata ke atas*, nasib tak kena penampo ngan Pak Radie nye.. hehehe.. 

Perjalanan dari Ubud di teruskan.. kami menuju ke Kintamani Village.. perkampungan sawah padi di kaki gunung yang dingin dilitupi kabus... kelas kau suka bagi statement best-best.. hahahahaa... 

tak main lah mesin-mesin tuai padi.. tradisional okeh.. banting guna tulang empat kerat.. 

Penjor

perempuan Bali naik motor duduk ke tepi.. tak rempit lah buk!!! hehehe.. 

Akhirnya kami sampai kat sini.. Temen Village... gila haku tido sepanjang jalan, tau-tau je "Oiiiiiiii turun, dah sampai nak minum kopi".. tepisat-pisat ai bangun tau.. #dasar

Kopi kat Bali tak guna machine.. tapi ditumbuk begini.. yeke? tak caya lah aku.. hahaha

kopi paling kiri tu antara kopi termahal di dunia.. Kopi Luwak nama dia.. Ko tau kenapa dia mahal? jap aku cerita.. tengok gambar bawah dulu.. 

ni haper? musang yeh? berries (Kopi Luwak) akan dimakan oleh musang ni dulu.. kemudian binatang ni berakkan balik berries tu.. dan baru lah diproses menjadi kopi.. Kopi Termahal.. ingat tu!! OMG aku tanak makan taik musang.. help! hahahahaaa... ok dia bukan kunyah.. dia telan je.. pastu bila keluar balik pon ghoper dia itu jugak.. eiii tanak jugak.. gelissss... nak tau detail pasal tu sila click nie:


anda kemudiannya akan dihidangkan dengan 5 perisa air yang berlainan.. ko chop cepat ko nak mana? aku nak Kopi Ginseng ngan Hot Koko.. (rasa sebijik vico)

poyo lebih lah ini pompuan.. terlupa nak cover dagu. wadehek dagu jadi mangkuk tingkat? 

sila diminum ya.. 

hadoilah.. hover lah ko ni Pa... ko ingat ko boleh lawan Pak Azwar??? #bingunganjertau

Ok mari kita lunch di Kintamani Village.. Jangan risau, ada halal food kat sini banyak.. ni salah satu lah.. Rumah Makan Mutiara.. view mengadap gunung.. 

tapi masa sampai hujan renyai-renyai.. kabus tebal menutupi gunung *sobs*

Yo wassup Pak Wayan.. hihi... 



Jom tengok 3 pic bersiri Fillanie:-

pusingkan phone, ready to snap her own pic. 

Erm.. okay ke ah? ok lah ok lah.. *tweet pic* 

Alamak kantoi.... pandai Pak Wayan snap aktiviti ai tauuuuuuuuu #maluletakmukabawahmeja

Pak Wayan mau makan apa? Ya, sama macam Pak Radie juga bisa.. (nasi goreng siap satay, telo, keropok bagai) wah kelas kau Pak Wayan.. ko punye mahal 2x ganda dari haku yer.. sila-sila... 

Aku try Soto.. kepelikkan soto Bali nie, dia tak guna nasi impit.. tapi dia guna mihun.. tapi dimakan dengan nasi... mihum sup makan dengan nasi? Ok whateva. #garukepalatakshampoo

Orang tamak boleh gang fillanie.. nie Sate.. Bisa dicobain.. lain dari Malaysia.. ok lah so-so je rasa.. sedap lagi Satay Samuri.. Fadilla, ko pegi Kajang sekarang!!! banyak bunyik sungguh. 

Pak Radie kata Nasi Goreng ni kalau di Malaysia Nasi Goreng USA.. semua ada. 

hujan renyai

Gempak? guna buluh je hokay... sebab nak beli besi mahal.. aih... tak takut mati apa dorang nie.. duduk gitu je.. takde safety langsung, wear your boots, wear your safety helmet.. kang mati katak je jatuh.

dah siap makan baru kelihatan gunung berapi nya... cantik sungguh... bakul kecik isi bunga-bunga tu memang merata-rata depan pintu kedai, pintu umah, dan segala pintu yang ada.. 

Then terus lagi cari view sawah padi pulak ;) gila, tu pon haku sempat tido.. hahahah, baru lepas makan la katakan.. hihihi... 

Kintamani







Merimaskan bila kena kejar ngan orang-orang yang jual barang ni tau.. 


Ok bai. 

Cilake tak penutup entry? See u in my next entry, cabotsssssssss... 










EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US 
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE 
THE CHEAPEST RATE SO FAR 
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME 
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE 
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS 
http://www.framekasih.blogspot.com/ 
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

19 comments:

Cik Kamoo said...

wah seronoknye, teringinnye nak sampai sana

my everything said...

bestnyeee terpanggil2 nak g bali jugak!!!!

NenetPenne (NP) said...

100% penganut Bali ni Buddha ke Hindu?
setau i Hindu...ke i yang confuse...

pergghhh lagi tambah semangat nak pi bali nih...

ikatankasihku said...

ok la penutup mcm ni....hehehe..layan habis gambar2 ni semua..best!

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

fila...chumel pak radie pakai kain batik.. tapi kt msia jagn pakai ye.. :)

Anonymous said...

Sorry filla..i rasa info u bagi salah nih...100% masyarakat bali adalah beragama Hindu,not buddha...sbb tuh banyak temple & mereka tak makan lembu dear... ;)

JaJa'Z said...

rasanya penduduk Bali majoriti agama Hindu...bukan Budha filla..ke jaja yg salah..hehehhe..syok2..cepat update entry seterusnya..heheh

Anonymous said...

berkobar2 rasanyer nk g honeymoon kat bali ble bca entry nie...OOuuchhh...

Liyanaroxx said...

nak lagik entry bali!hehehehe~ Err...kak filla,bukan majoriti masyarakat bali beragama hindu ke? *tetiba saya pun jadik confused* hahahahaha!

Anonymous said...

Hi filla..i think u r providing the wrong info. Been there for my research and 90% of penduduk bali adalah beragama hindu..

Aya Ariel said...

ehh..bukan ke fillanie ckp penduduk bali mmg beragama hindu ke???

ke aku salah tgk??

sedappp nyeee lah bleh jenjalann...

Filla ~ Kasihs said...

hahah sorry... Agama majoriti rakyat Bali ialah Hindhu Dharma. thanks korang ;)

Anonymous said...

Nak lagi nak lagi!!!

JMR said...

best giler !!!

peej said...

menyengih pulak aku tengok pic pak wayan tu. baiks kau siap makan sama.
aku dulu tak. sebab pak wayan membawa diri mencari makan sendiri. hahah. ;p

Erin-Ibu Marsya Qistina + Marissa Qaisara said...

bestnya gi honeymoon...tu yg duduk rapat2 je tu ngan Pak Radie (gambar nak dekat2 last tu hahaha :D)amik feel2 honeymoon gittew :D

kak...ape ke tetiba je dah ending?...
nak lagiiii... mcm tergantungggggg...

kahkah! :D

Anonymous said...

aii filla,i nk tnye pasal book ticket..air asia better o cant u suggest any agency??coz i plan nk pegi vication dengan my usban :)

Filla ~ Kasihs said...

anon: i usually book ngan airasia, hotel ngan agoda.com ;)

Ida Zahar said...

Arggh best!!!