Friday, June 03, 2011

Hong Kong ~ Day 3

penat ke mengembara ngan fillanie? muahahhaa... padan muke korang.. sajer jer letak gambar bebanyak.. sebab nak harap pegi kedai nak gi cuci gambar.. memasing pemalas.. kang duduk jer gambar tu dlm folder tak bercuci T______T

so dah ready untuk Day 3 fillanie di HK?? jom meh meh mehhhh... Day 3 tak lah sebusy dah 1 and 2.. sebab boleh bangun lambat sikit ;) ko bayangkan katil hotel tu kecik dari queen size.. pastu tido 4 orang? tido melintang okeh.. pak radie siap letak kerusi sebab kaki dia panjang..ngeh ngeh ngeh.. Amaani aku letak sebelah Acih.. nasib ko lah kalau Acih hempap.. muahahhaha...

pagi-pagi lagi dah bangun.. kali ni tak lalu nak makan maggi dah.. so decide nak breakfast kat hotel sebab Wan dah usha line.. cafe dia ada menu yang breakfast package yang halal.. so mandi-mandi dah siap semua turun cafe dia..

what we had for breakfast...  

boleh pilih, so amik salad+toast+cereal.. haku bayangkan cereal tu koko crunch ngan susu ker aper.. sekali sampai oat!!! muahahahha.. tak lalu tokak den makan oat pepagi.. tapi belasah jerlah.. pastu side order mintak half boil egg.. sekali sampai, TELO REBUS!!! belasah je lah janji halal ;)

hahahahahahha... suke gile gambar nie.. sebab Atok Brahim kalau amik gambar nak buat muke serious jer.. pastu semua orang ingat Atok garang.. sekali haku paksa-paksa dia buat muka ceria.. Nahhhhhh tu pose paling mahal dia penah bagi... hahahaha.... *comel arrrrr ayah nie* hahahaa..  

kat station MTR ada gak dinding Mickey.. sian aku tengok Acih nie.. dia kempunan nak snap gambar ngan Mickey tu.. dinding pon jadi lah ;)


STANLEY MARKET

ok, sesapa yang pegi HK aku suggest korang pegi Stanley Market!!! wajib ok.. sebab Stanley Market ada jual macam-macam.. segala tok nenek souvenir nak bagi orang pon banyak.. dan banyak benda pelik-pelik gak.. segala painting pon ada.. dekat Ladies Market and Temple Street tak de apa sangat.. ala-ala mcm Petaling Street jer.. so kat Stanley ni best lah jugak.. sebab tourist pon ramai gak gi sini.. cara-cara nak ke Stanley Market:-

go to MTR Hong Kong Station Exit D and take bus 6, 6A, 6X, 66 or 260 from Exchange Square Bus Terminus, Central

bukak pukul 10.30am - 6.30 pm

aku kan buat research sengsorang tekedek-kedek.. so meh aku share.. journey bih kurang 40 minit ye adik-adik.. mati-mati aku ingat dekat..muahahahah... naik bas, ke stanley ni mcm tanah tinggi sikit.. kalau korang pegi musim sejuk konpem menggigil kot? tapi sbb aku pegi musim panas.. so nyaman2 gitu jer lah..

ko tengok Acih ngan Pak Radie boleh belari biar stroller tu turun sendiri.. sian Amaani kene buli..

ikut Exit D untuk ke Bus Terminus ye adik-adik...

sibuk lah pompuan belakang nie.. oh ni dalam bus.. jangan risau, ko amik jer mana-mana bas yang aku bagi nombor dia tu.. dia ada tulis Stanley... naik swipe jer octopus card tu.. nanti dia deduct jer amount ;)

sepanjang jalan naik ke stanley ada laut.. wah relekkk bikini yoooo!

dari bus stop jalan dlm 5 minit dah sampai..ni lah Stanley Market.. ini luar jer u olls.. belah-belah dalam banyak lagi teceruk-ceruk... tapi sebab aku taktau journey ke sini 40 minit.. so kene spend time 45 minit jer kat sini.. sebab pastu nak kene balik semula, ada program lain ;) so korang rancang betul-betul ok.. kalau dapat spend around 2 hours should be ok..

eh rambut aku bukan kaler mcm tu okay.. ni semua penipuan kamera T______T mati mak aku penerajang kang..muahahahaaa... oh ada reader tanye i pakai kamera apa utk gambar-gambar nie.. i pakai DSLR (D80) dan campur-campur gak ngan Lumix LX5.. sekian tengkiu.. hehehe.. ngan edit-edit skit la ;)

naik ikut tangga nie.. perghh atas tu sampai kedalam-dalam banyak shops..

Atok Braim memang dari dulu gila teropong..
bag yang aku pegang tu HKD100 dapat 4.. maknanya dalam RM39.. tu belum tawar! kat Ladies Market ko tawar separuh mati baru dapat.. tu pon kene beli barang lain.. tensi mak!

ok tu jer gamba kat Stanley..hahahha.. sebab ktorang berpecah.. tak kosa orang jantan nak follow orang pompuan shopping bag2 mcm ni...



Islamic Centre Canteen, Wan Chai

semua orang tau tempat nie is a must visit kan kalau pegi HK??? so aku dah masuk dalam schedule jugak.. tu yang kelam kabut dari Stanley.. sebab kalau ko nak makan Halal Dim Sum.. cuma dari pukul 1.00pm-3.00pm sahaja!!! so we reached there by 2.00 pm.. phewwww.. slamat sempat ;)

nasib baik bas dari Stanley tu, 6X kot? ada tulis pegi Wan Chai.. yahoo.. main naik jer. nasib lah ko meraban nak turun kat mana..hahaha.. tanye driver bus kalau nak stop kat MTR Wan Chai pls inform us.. tapi tu lah gunanya map!! tengok map lagi senang!

sepanjang jalan balik tu lalu kat kubur ni hah.. hahahha.. tu pon nak snap.. siap ada isle tu..

nampak budak yang bediri kat driver bas tu? dia dari Malaysia gak.. dan dari Stanley dia nak gi lunch kat tempat yang sama.. so dia nak follow sekali takut sesat ;)

Pak Radie snap.. Motiffffff????

ok, kita boleh jugak turun kat area sini.. then walk to Masjid Ammar.. refer map memasing yer... perjalanan bih kurang 15-20 minit..

taraaaaaaa!!!! ada gak tanya-tanya orang sikit.. akhirnya jumpa!!!

sebelah ngan vocational training council kalau tak silap arrr.. dia mcm lorong-lorong sikit.. pepandai ler ko cari sendiri sampai jumpa! masuk jer dalam ni ada pak arab kot dia sound "pls cover your neck".. hmmmm.. terus lari pegi kat lif... heheh.. naik tingkat 5..
oopss ada bayang-bayang aiii plak..

business hours dia..tapi masa aku buat research dulu

10.00 am - 3.00 pm (dim sum)
5.00pm-9.00pm (order ala carte)

yang penting aku nak dim sum.. malam takde... tu yang pegi waktu lunch..

biasa je tempat dia.. nama pon canteen.. tapi sedappp!

sebelah counter tu dia letak dimsum dia.. ko pegi situ.. pilih sendiri nak makan apa..

dah ktorang sampai lambat.. so amik apa yang ada jer.. atas nie shrimp.. sedap! aku paling suke cicah dia tu.. perghhhhhhhhh macam cili kering blend tu.. pedas gilerrrrr.. tapi best!!!

dim sum apakebenda nama tah

haa ni sedap gak...

ni haku kene sound gak lah.. hahah.. ingatkan apa, daging ke dalam dia.. rupanya pau kacang! mkn nasi ngan pau kacang..muahahhahaha..

sedap nye sayur dia.. tebayang sampai sekarang...

ni sweet sour fish.. tapi adik aku cakap ayam.. ntah lah.. heheh

wahh fillanie pakai chopstick gitewwww.. tu pon peluh-peluh nak kepit! licin okeyyyy...

tak hengat makan! dah masuk day-3 baru dapat makan proper.. ayah pon makan banyak gila!

ko paham??? aku pon tak paham, ni kira order lah nie ;)

auwwww.. amaani gegirl u olllssss.. hahahahaaa..




HARD ROCK

ok lepas makan nak gi HardRock.. nak cari souvenir dan baju sikit ;) padahal tak de dalam schedule pon.. tapi borak ngan budak Malaysia tu, dorang gi HR the day before.. so dia cakap from Central tu boleh jalan kaki.. tak jauh sangat.. ok fineeee.. jalan kaki tak jauh sangat.. giler lah jugak jauh..hahaha...

ada cotton on! tapi tak sempat.. so tengok jer dari luar. huhu..

ok lah, gambar lulus..

tu HR... mendaki ok.. kurus aku dok HK T_______T

nampak? ini nama dia lorong mabuk.. hahahha..

dalam HR shop



Wan sempat belikan Abang baju ;) atok plak beli cap utk diri sendiri.. fuyooo.. muda 10 taun.. hahaha

Fillanie beli bear HR HK.. comel.. collect bear.. bear HR Bali ada 2 ekor..

auwwwwwww.. tepaksa katik-kan diri.. mak tinggi lampai.. kang kalau diri 'hilang' tulisan KONG tu.. hahahha..

nak balik, pepandailah carik sign MTR..

sebelum meneruskan program, kene balik hotel dulu.. singgah jap kat Mc D.. ktorang belasah jer Fillet O Fish.. tapi yang ni singgah belikan Acih fries..

eh telepas gambar atas nie.. pandang jer dari jauh.. tak sompek!!!! tapi mak dah beli seketul the next day..hahahhahahahaha...



AVENUE OF STARS

Tsim Sha Tsui station pastu pepandai lah carik Exit aper utk pegi sini.. ada jer kat station tu.. explore ok! (sebenarnya aku lupa) hahah... dari station tu jalan kaki jer.. tapi leh tahan lah jauhnya..hahah.. kat sini lah ko nak tengok Symphony of Light.. pukul 8.00pm (kalau tak silap) diorang akan start main laser-laser kat building-building dia.. ada music sekali.. pulau HK lawan laser ngan Kowloon.. kalau nak lagi cun ko naiklah Star Ferry's Harbour Tour.. tapi aku tak sempat, tiket habis.. tapi ktorang naik jugak cruise... 

sepanjang-panjang jalan tu adalah di tepian laut.. ramai sangat orang.. Amaani nie asyik membuta jek..

kat sini ada tower clock jugak.. yang dibangga-banggakan.. aku tengok biasa jek? hahah.. tapi sajer jer poyo buat-buat jakun.. 

ini star cruise genting.. hihihi...

wahhh gitewwwww... menang award ;)

ni kira tempat wajib begambar lah... 

pastu Pak Radie cakap aku bengong amik gambar letak muka bawah lampu.. terus muka mcm hantu :(

ohhh ni cun kan?

ni sape? bruce lee ke?

jari kembang, ada hati... muahahahaaaa...

tu apa ah? Jackie Chan kot... 

view di malam hari... 


ni lah acara laser Symphony of Light.. tapi aku rasa biasa jek? takde lah best sgt.. siap leh menguap lagi.. muahahha...ingat gempak giler laser dia.. ada lah sikit ;) 

ok dah cukup-cukup lah gambar laser tu.. 

sebab dah survey Star Ferry's Harbour Tour nie.. maka teringin jugak nak naik... amik yang kul 9.00pm.. 1 hour rasanya... boleylah.. cun gak dalam dia.. 

ni kat depan.. open air.. sambil tengok bandaraya HK yang pesat membangun.. 

dah bosan duk kat luar.. kami pon masuk.. oh ye ada refreshment sekali.. dapat drinks sorang satu.. dan bread aper tah.. stok campak bagi ikan makan lagi sedap.. 

ni kat dalam.. eh naper Wan? hahaha... aku siap nak angkat kerusi ni... sekali rupanya melekat.. bengong tul.. yelah, kalau tak melekat.. mau begolek-golek bila ombak kuat.. 

masa ni dah letih sangat.. tapi tetap buat-buat happy ;)

budak kecik dua orang ni hyper jer... 


eh caption mcm orang pemalas kan? letih nie... Amaani baru tido.. tu pon dia punye tegolek-golek kiri kanan, menonggeng-ngonggeng, gelisah.. menguap sekali terus membuta..hahahah.. ok lah, habis dah day 3... harap terhibur ok.... lepas ni day 4 (last day).. pastu keje aku pon settle nak hapdate pasal HK.. yahooooo!



EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US 
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE 
THE CHEAPEST RATE SO FAR 
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME 
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE 
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS 
http://www.framekasih.blogspot.com/ 
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

16 comments:

Somel-somel Azilda Qasreyna said...

ok, slamat pengembaraan hari ketiga...hehehhe

Suraya Nordin said...

sis, dr day 1 sampai day 3 sy bc cite HK ni, sandal sis cantiklah beli katne...huhu

NenekPenne said...

suka tengok u dressing... simple tapi stylo... lagi best anak u pakai selipar jer...

J.M.R said...

wah, nice view yg malam tu..

ikatankasihku said...

next please, best la...

happy2gether said...

Filla, best giler tgk family ko jln2 nih....anak2 ko pon behave ek...apapon mmg best jln2 ngan family....aku tak taulah bila rezeki nak jln2 lagi.
Pasal kes abg ko tu, aku harap dptlah pencurik tu..mmg kurang ajaq betoi, last few weeks jiran dpn umah aku pon kena pecah, cuak aku nasib tak terserempak ngan anak ngan bibik aku ada masa tu...mcm ko ckp semuanya ada hikmah..anyway upload lagik gambo ek...cantik-cantik gambo, i like.....

Filla ~ Kasihs said...

somel: ko tunggu yg ke 4 yer..

suraya:sandal aldo ;)

jmr, yup hk cantik waktu malam..disimbahi cahaya lampu..

nenekpenne: tak pandai nak dressing beriya-iya..*malu*

ikatankasihku: next? ok tunggu free k?

happytogether: tulah mai.. lama sgt tak jumpa.. cerita pon dah macam2 dah ni.. nanti lah free kita kuar yeh?

mamasuri said...

suka aku tgk wan gelak..happy...kalu anak aku tgk gambar mickey tu..confirm meroyan..huhuhu

eL said...

salam sis. ni tengah gigih baca entry hong kong sebab weekend ni nak ke sana. nak tanya sis, hard rock nye tshirt range harga berapa ya..?

tq sis :)

Filla ~ Kasihs said...

eL: HR t-shirt utk pompuan murah jer.. tak sampai RM100.. kalau utk lelaki nye round neck T-shirt tu.. bih-bih kurang lah jugak kot..hahah.. tak membantu yeh? well, have a nice vacation ;)

gurl666 said...

hi..thumbs up.. best tgok vacay bloq u.. sebab memang u jenis spontan n best banget..n rasa tak MELEBIH2 sangat.. very humble..just blog walkin..thanks sebab bagi detail travel camni.. memang banyak membantu... 1st time tgok n baca blog u ...dah TERTARIK.. :) keep it up sis!!!

sinchanmalaysia said...

salam..kak nk tanya sikit hard rock yang akak pegi tu dard rock cafe d'aguilar street central eh?

sinchanmalaysia said...

salam..
kak nk tanya hard rock yag akak pegi tu hard rock D'aguilar street, centrel ker??

Filla ~ Kasihs said...

sinchan: alamak tak ingat.. tapi kat Central memang ada satu tu je HR.

Nor Azizah Ariffin said...

Sis nak tanya hr hong kong bukan kat the peak tower ke?

Filla ~ Kasihs said...

tak sure kat the peak tu ada HR ke tak.. sebab we all pegi yang dekat Central ;)