Wednesday, June 22, 2011

Makanan Bayi...So Sweet semorang..

mak-mak memang tak boleh nampak benda yang comel-kiut-miut kan? tak kira lah baju ke, suar ke, gown ke, kasut ke.... makanan pon sama!!!!!!!! mcm macaroon tu.. aku rasa majoriti orang suke makan sebab benda tu comel.. bukan pasal rasa dia sedap.. setuju? berapa percent jantan kat dunia suka makan macaroon????? sebab jantan dia memang takde hati dan perasaan macam "Ehhh.. comelnya... nak!! nak!!! nak jugak macaroon.. i nak kaler pink ngan purple!!!!"... kalau ko jumpa jantan jenis macam nie.. elok kau tinggalkan sepak-kan ajer..

eh sorry tersasar cerita plak.. muahahah.. anda ada bayi?? eh tak kuasa lah aku nak panggil anak aku umur setahun tu bayi.. geli ada.. hahahah... peluh bau masam, bayi konon..

hari tu gi beli barang sikit... pastu nak belikan amaani baby-bites (geliiii).. ok sebenarnya perkataan lebih pasar ialah biskut... ok, nak cari biskut... sebab sekor lagi baby tua kat umah tu suka makan biskut bayi...erk? biskut adik.. so jumpa lah biskut heinz rasa apple.. comelnyeeeee!!!! *see? pompuan memang gedik, tak kira lah mak ke, anak dara ke, makcik ke... ada bapak-bapak yang ingat pasal biskut anak, pastu nak pilih yang kiut-miut nye biskut.. ada??? ada?????

takde choice baby bites tu.. so ternampak makanan bayi seperti gambar di bawah:-

terus capai dengan penuh minat dan tekejut.. "apa ni? baby pasta? eh baby leh makan pasta? auwwwww comelssssssssssss!!!"... ada dua packs.. satu pack kaler hijau tu bentuk tube kot? sbab halus sangat so tatau kalau rebus dia jadi apa.. pastu packet atas ni bentuk STAR... comel gilersss.. ok fine, aku dah type baper banyak comel dalam entry ni? cepat pegi kira sekarang, nanti i bagi hadiah cabutan bertuah.. ngeh ngeh..

bentuk star dia mcm honey star.. tapi honey star tu bapak besar shape dia.. nie haluihhh giler.. kata pon untuk baby 7++ months kan...

comel tak? hehehe... cuma rebus dalam 3-4 minit, pastu toskan.. pastu sauce dia ikut suker ati nak buat apa..

aku rebus pasta tu.. toskan.. pastu buat sup broccoli. bak kata Pak Radie.. "Eiiii.. sayur masak airpaip".. suweeettt laki mak kan?...

tapi Anak dia pon lagi suweeetttt...

Acih excited lebih lah kan tengok pasta nie.. pastu pasta dah siap tos dia amik sudu dia rasa.. aku diam jer lah siap-siap nak buat sup broccoli+fishball.. pastu aku dengar Acih membebel sengsorang..

"Eishhhh.. baru dua kali rasa dah macam nak TERMUNTAH"


sekarang sapa lagi suweetttt? Pak Radie ke anak dia????????? nasib lah i ni telinga kebal.. hati kebal.. kalau tak aku rebus dua-dua ekor sekali..

Amaani gak good girl.. makan banyak gak.. dah nak habis tu.. dia terbatuk.. habis segala star-star melekat kat muka mak... sweeeeeeeeeeeeeetttttttttttttttt... T_____________________T



tapi tu semua rencah kehidupan sebagai isteri dan ibu.. Eh? hahahaha...

Amaani merengek-rengek semalam..Pak Radie keluar kejap ada keje.. pastu tak dapatlah aku nak masak awal.. Pak Radie cakap dia tak boleh nak makan nasik dah.. muak! oklah.. isteri pon tanya "dah tu awak nak makan apa?"... si poyo pon jawab "eh buat sardine rolls lah, ok?".. "Okkkkk banggggggg".. *banyak ko punya bang!* pastu halau dia gi beli sardin ngan roti kat kedai bawah..

pastu suruh Pak Radie call Abg Bob.. sebab isteri nak tau cara yang sebenar dan benar tiada yang lebih benar melainkan benar membuat sardine rolls sesedap Abang Bobo.. eh Bob ;)

Bob cakap sama je mcm Filla buat.. camne tu? Bob, ko kedekut ilmu yeh?????

Filla: Bob, cemana buat sardine roll sedap tu? kene masuk dalam rice cooker????
Bob: rice cooker? eh tak yah...
Filla: dah tu? kena basahkan roti tu ke before lenyek??
Bob: takyah basahkan, just lenyek jer mcm biasa..
Filla: eh yeke? dulu Radie cakap mcm kena basahkan je..
Bob: lenyek jer.. pastu letak sadin.. celup telur.. goreng jer.. tapi jangan minyak banyak sangat..
Filla: laaaa, sama lah mcm buat dulu tu.. ok lah ok lah..

pastu Pak Radie cakap, tadi Bob cakap mana leh ajar semua... kalau ada 10, boleh cerita 8 jer...

Sweeeeeeeeeetnya Abg Bob!!!


nasib baik Pak Radie cakap sedap sikit dari hari tu.. baru ingat nak hantar untuk Abg Bob sikit.. tapi tak jadilah....

SEBAB U TAK JUJUR DENGAN I TAU ABANG BOB!! KITA PUTUS SEKARANG!!

*lari masuk bilik, tiarap atas katil sambil tekup muka ngan bantal*




EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE
THE CHEAPEST RATE SO FAR
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS
http://www.framekasih.blogspot.com/
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

14 comments:

gO mi NaM said...

BESTNYER ADA BABY...

hoNey peja said...

kak filla nie sweet la..hehehe really adore you kak!! bole uruskan family ngan keje sekali..ala-ala wanita bekerja yg cemerlang gitu.. :)

azdra-azdra said...

aku punya khusyuk baca.. tapi part tak jujur ngan masuk bilik yang last sekali tuh.. terasa giler kegedikan.. rasa nak bagi pelempang pun ada.. sbb chomel gedik sangat.. hahahahahha

Shinnaz Ahmad Rasid said...

sedapnya sardine roll..nak buat jugak ahh! haha. comel gila Acihhhh!

Aya Ariel said...

*lari masuk bilik, tiarap atas katil sambil tekup muka ngan bantal*

giler gedik mak kasih nih..hahahah..

kak..comell suwitt gilerrr pasta tuh..kat mane nak carik??

apak + anak besar + anak kecik ngan mak-mak pon suwiitttt!!!

bek kasik aku adiah skarang sbb aku puji korang anak beranak..keh keh keh

dhiyaz86 a.k.a mardhiyyah said...

kak, kita terasa bahang-bahang didadamu ketika menaip entry ini. huahahahhaha ~

ikatankasihku said...

anak dah 3, tak penah jumpa benda alah ni, asik la ngan bubur,makaroni, biskut rusk ngan nestum jer, jakon gak bile tgk ada mknan star2 mcm ni

*lari masuk bilik, tiarap atas katil sambil tekup muka ngan bantal*

pastu nangis2 manja, minta di pujuk..huhuhu

Huda~Banny said...

kak, mana nak cari pasta tu? kt shah alam ni mcm xjumpa jee..

missalongwani said...

kak..pasta star2 tuh..wat goreng sedap..tumis bawang putih ,bawang merah,pastu bau wangi,masuk ayam cincang..biar sekejap,pastu masuk air skit.kalu pasta tu tak rebus lagi,,basuh pastu tu kejap,tp lebihkan air biar jadi kering sndiri,then..masukkan kiub ayam,cendawan butang.Biar smpai kering air.Xyah masuk garam coz kiub dh masin.Bila kering,baru masok sayur mayur yang disukai dan jua lada hitam sesedap rase.best makan mcm ni..raser mcm sup gitu...nnti hiasla ngan daun sup n daun bawang.. :)

Anonymous said...

cara mak sy buat roti sardin tu kan,kukus roti tu dulu baru senang nak lenyek... ;))

aLeen aVriL said...

beli kat mana baby pasta tuh...nk beli jugak tuk anak kita.

zilazaimy said...

giler comel entry dak filla nie...eh perkataan comel lgi...tdi dh muak dengar comel...tertulis comel lgi...heheh...

NenekPenne said...

ha ah..kan poompuan tengok apa2 pun suka cakap comel..
tengok macaroon pun cakap eh eh comelnya kecil2 dan bulat...
tengok baby pun cakap comel

entry ni sweeet laaa...

Filla ~ Kasihs said...

sorry lambat reply.. pasta (heinz) ni aku beli kat pasaraya biasa jer.. pasaraya darussalam.. tapi kalau korang nak beli.. tengok kat tempat jual food baby.. cari lah brand HEINZ..