Tuesday, November 08, 2011

KOREA - Part 7 (finale)

 Bukan korang yang tarik napas lega.. tapi aku... hahaha... akhirnya berakhir lah sudah episode panjang berjela ni hah.. kakakkaaaahhh.. gila ok.. rasa macam berakhir sudah penyiksaan ini T___________T

Keluar dari hotel pukul 7.30 pagi... breakfast kat Indian Restaurant, Seoul.. oh ada yang tanya address... hahhaa... tidaklah hamba ingat alamatnya itu.. tapi kat Seoul berhampiran Hamilton Hotel.. kat celah-celah lorong tu.... 

sedap breakfast.. pagi-pagi makan roti naan..  


GINSENG OUTLET

Kemudian lawatan diteruskan ke Kilang Ginseng.... aku??? pegi Kilang Ginseng???? hahahaaa... oklah ikut je... ingat kan bosan.. tapi good for knowledge.. selama ni tak amik tau pon kan? rupanya Korean Ginseng adalah Ginseng terbaik... malah lebih baik dari China Ginseng.. kenapa? of course lah kualiti dia.. ko tau kenapa ginseng adalah sangat mahal??? sebab ginseng ni bukan sekejap nak tanam dan nak proses jadi ubat yer... berbelas tahun!!!!! so ko agak-agaklah kan... ada banyak stage ok.. memula tanam.. masuk tahun kedua... kena keluarkan tanam tempat lain.. tahun ketiga pindah lagi.. sampai lah tahun keberapa tah.. baru boleh amik dan keringkan kena bertahun-tahun lamanya... 

kadang orang Cina dan Korea macam tu... ko perasan? tak berkira wang ringgit.. untuk kesihatan dorang labur je duit...aku beria dengar sebab jeles tengok kulit Park cantik.. muahahaaaaa.... kalau makan ginseng korea nie.. orang yang selalu panas dalam, boleh disejukkan.. orang yang selalu sejuk didalam boleh dihangatkan... especially perempuan yang berbadan sejuk... kadang ada perempuan yang period tak teratur.. dia cakap amalkan pengambilan ginseng.. nanti kitaran akan jadi tetap.. orang ada masalah lelah... sakit-sakit kencing manis darah tinggi... semua elok makan nie ;)

Nah... pic googled... dalam tu tak leh snap gambau.. 

Ok lepas tu kitorang di bawa ke Dami Amethyst... yang ni tak masuk dalam program pon.. hahahaaa.. tapi mana yang sempat, Park bawak je kot? 


orang lelaki membosan je lah kan.. hahaaa.... tau pasal batu Amethyst? kaler purple tu... kat tempat nie ada masa-masa dia bagi discount up to 40%... tapi sebulan je.. dia bagi untuk foreigners sahaja.. masa beli kat dalam kilang dia nie.. kena tunjuk passport.. 

 ingat nak beli untuk diri sendiri sebagai kenang-kenangan.. sekali Wan cakap.. "takpe.. mama bagi untuk hadiah birthday"..... huahahaaaaaaaaaa *baling flying kiss dari jauh.... melekat kat mulut pipi Wan* hahaha.. tengkiu ma... sekarang aku pakai dua cincin ;)  satu dari cincin tunang dari Pak Radie.. dan satu lagi cincin birthday dari Wan... dua-dua orang tersayang ;)

LUNCH

 Kemudian lunch pulak... asik makan je kan? aku bajet gi Korea aku boleh lah turun 2 kg ke... sekali tengok... naik lagi ada!! Damnnnnnn!!!!

suka tengok pintu toilet dia.. hahaaaa... itu pon nak snap kan????? comelllll.. hahah

buffet... semua ada.. roti naan sedap, ai like ;)



THE FACE SHOP

Actually note book aku tu, aku tulis sampai lunch je.. hahahaaaa... pastu dah tak update.. now aku dah lupa mana yang pegi dulu... aku rasa pegi sini dulu kot? ko kat dalam nie macam biasalah.. jual segala kosmetik.. lelaki melepak kat luar.. hahahaaa... murah? tak jugak.. bih kurang jelah mcm kat KL.. eh tapi ada akak tu kata ada certain item tu murah banyak dari kl.. aku tak beli apa pon.. cuma beli face mask dalam 5 keping.. heheheeeee... 


DONGDAEMUN MARKET

lepas tu..kami dilepaskan lagi.. hahah... kali nie kat Dongdaemun.... apa ada sini? bih kurang gak macam Namdaemun Market... so kalau ada nak beli souvenir sebelum balik KL boleh lah beli time nie..kat sini, mcm PS pon ada... tapi ada shopping mall jugak.. kat dalam mall lagi murah kalau nak beli segala souvenir ;)

  


 kat sini ermmm macam Pasar Payang lah.. hahahaa... ada lot-lot kedai... tapi kebanyakan jual winter coat dan snow cap dan macam-macam lagi.. nie baju tradisional korea.. comelllll... tebayang Amaani tekedek-kedek pakai baju tu... eh tapi tak beli pon.. heheeee... 


melentur buluh biarlah dari rebung.... ok pasni nak ajak Amaani menyapu plak ;)


KIMCHI MAKING SESSION

 Aku dah letih sangat kot time nie.. sebab dah berapa hari dah kat Korea kan.. dah hujung-hujung tu ingatan kat Kasihs makin ler kenot tahan wa cakap lu.. hahaha... tapi tak layan perasaan sangat... buat derk jer.. tapi dalam hati.. tak sabarnyaaa nak balikkkkkkkkk... 

Oh ye.. Kimchi ni pon best!!!! sebab hari-hari ko akan makan Kimchi kan.. so kita mestilah nak tau.. cemana buat kimchi??? Kimchi ni makanan tradisi masyarakat Korea.. kiranya Park kata.. kalau kat Malaysia macam cencalok.. hahaha..... sambal belacan lahhh mcm tu... masa ktorang sampai dah hidang dah siap-siap... so sila amik tempat masing-masing.... 

hahah.. muka haku dah macam Mak Limah dah... kemain tinggi sanggul ko pillaaaa.. hahahaaa... ko nampak gelas biru tu? mati-mati aku ingat nak kena guna untuk tuang kat kimchi tu ke apa ke... rupanya untuk minum T_____________________T

 semangat gila nie.. akak-akak, sila sinsing lengan baju.... dah ready????

ok ini Cikgu Kimchi kita... bahan-bahan ialah.. bawang besar, halia..bla bla bla... aku lupa.. hahaha... 

 contoh Kimchi... lobak, sotong, kobis.. banyak benda boleh dijadikan Kimchi ;)

 orang khusyuk dengar.. ko sibuk begambar kan.. pantang nampak kamera.. automatic ok.. hahahaaa

dia nie.. belum start, air dah habis.. hahahaa.... ok lah kan sempat minum? aku???? 

bekobar-kobar Syapik-Wan-Atok... muahahah.. eh Atok tu yer-yer jer? orang lom siap, dia dah ikat? terrorrrrrr...

tengokkkkkkk... tangan orang tu dah kutip gelas akuuuuuuuuuuuuuuuuu!!!! tensi tauu.. air susu.... 

 inilah hasil Kimchi kami...eleh senang je... setiap lapis kobis panjang tu ko kena sapu kimchi tu.. bagi dia sebati.. pastu gulung dan ikat dengan daun kobis tu jugak ;) dah tu dia kutip semua kimchi yang ktorang buat.. dia letak mana? buang dalam tong sampah kot..hahahaaaa... 

 belajar main-main.. bila suruh rasa.. huuuuuuuuuiiii.. berebut-rebut... hahahaha.... yang ktorang makan tu sotong kimchi.. huiyooooh.. sedap... hidup-hidup masuk dalam mulut.. begerak-gerak janggut sotong tu.... 
*tipu* hahaha

ktorang kesuntukan masa sebenarnya... so kelam kabut nak tangkap gambar pakai costume korea nie.. 

 jeng jeng

 ok semua.... beratur.. amik size masing-masing.. eh tak leh main amik.. dia yang bagi baju tu.. ko terima jelah apa kau dapat... 

hahahaaaa... gila macam perempuan mengandung okeh!!! hahahahaaaa

Kak Hanna dan Abang Wan (muka dah sebijik korea nie) heheheee

 Amboi Wan..... kemain lagi besimpuh... eh orang korea tak bersimpuh... dia melutut.. cepat betulkan duduk Wan.... 

Pastu Pak Radie kena paksa jadi hero.. sebab lelaki lain malas nak salin baju... dia kan bahan paksaan.. kuakakakkakaaaaaa... hebat lakonan filla....minum... minummm.. 

 Pak Radie bebulu.... "Paaaaaa.. kat sana belum.. cepat-cepat.. kita duduk sana plak"..kuakakakka

 hahahahaaaa... time ni kecoh gila... semua sakit perot tengok Pak Radie bermisai labuh... 

 tapi nie paling sakit perot... hahahha... Park pon sibuk nak misai... "Next time arrrr.. i don't wanna cut my hair.. i want long hair just like you, can make like this.. Huiyoohhhhhh"

*Jun Sang ada misai, eh comel plak*

 pastu dinner plak... eh aku pon dah tak ingat.. tapi kalau Indian Restaurant ni ada gak repeat-repeat tempat yang sama.. tapi menu lain-lain lah...



HAN RIVER NIGHT CRUISE

Muka serious dah tak terdaya.. rasa nak cakap je tanak pegi sebab dah penat.. nak balik hotel nak tido... penat!!!! tapi bukan selalu ada peluang berjalan kan? so gagahkan diri... pastu sampai awal sikit... ada schedule ferry nie.. so sementara menunggu.. lepak kat tangga-tangga tu.. borak ngan makcik yang ramah tamah... 

 aku dah macam dengar tak dengar dah.. hahah... letih ok...tapi sejuk gilaaaa kat sini.... hahaha... ditiup angin plak.. huiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii sejukkkkkk.... 

 oh indah gila.... jambatan tu ada air pancut ok!!!

 kat cruise nie lagi lah sejuk gigil... 

 ramai ler lomantik-lomantik lepas keje kot datang naik cruise.. hahaha.... 

 Seoul



 hahahahhhhhh... akhirnya... aku kena dera ngan Pak Radie suruh buat tulisan nie.. tonggang tebalik aku tulis.. akhirnya, usaha tangga kejayaan ;)

ini driver bus kami sepanjang kat Seoul... suka borak ngan dia walaupon English dia tak berapa nak paham.. tapi aku siap buat lakonan sekali.. so dia mudah paham apa aku ajar.. hahaha... aku siap uji dia sekali sekala lepas ajar dia bahasa melayu... "Terima Kasih".... aku terus mintak jawapan kat dia.. tekulat-kulat dia nak ingat.. pastu dia jerit "Sama-sama".... hahahha... pas 3 minit aku jerit lagi "Terima Kasih"... hahah.. dia dah konpident dah "Sama-sama".. hahahaha...... 

Nie gambar good bye... huhu... sedih plak... dia hantar ktorang balik Holic Hotel.. besok pagi orang lain yang amik untuk transfer ke airport.. 


LAST DAY

 check out hotel pagi-pagi lagi.. sebab Seoul kalau weekdays selalu jam.. so Park tanak ktorang terlewat... terawal takpe ;)

sebelum gi Incheon Airport.. singgah dulu sini (area dekat ngan airport)

 Xin Chao

tempat ni boleh last minute shopping.. tapi mahal sikit... ada jual seaweed.. biskut-biskut korea.. gifts.. souvenirs dan macam-macam lagi ;)

 pastu breakfast sekali... noodle apa tah.. sedap jugak ;) tongsampah mana reti cakap tak sedap T___T

 pastu suruh Pak Radie snap gamba aku ngan Park before say goodbye.. tapi Park suruh lari naik bas.. nanti tak sempat... #sentaphatimak  dapat gambar kaki je.. ko siap park..

 asyik gambar kaki 

Park with Park Radie.. muahahaaa... 

 with Kak Nana and Kak Nani... hahaha.... diorang memang best dan gila-gila... NaniNanaNano... hahahahaaaaaaa.... 

 Sib baik naik MAS... adalah jugak movie.. 6 jam duduk bongok je.. keras okeh!! 

 sesi bercium-ciuman di KLIA... bye akak-akak semua.. really had great time with you all ;)
takdelah banyak sangat gambar kiss-kiss.. ko ingat ko retis? hahahaaaa...



Ok tibalah masa yang dinanti-nantikan.... ramai sangat yang email tanya Travel Agent ktorang gi Korea nie... well, memang puas hati lah kan... sepanjang kat sana.. ktorang di treat dengan baik... makan pon best-best.. accomodation pon best-best.... program pon dasyat-dasyat... eh free promo plak.... hahahaaaa... 

Sepanjang kat sana.. ada gak teserempak ngan orang Malaysia yang ikut agent lain.. tapi so far.. ktorang punye murah dan lagi best... ada tu 4 malam stay kat Seoul je.. satu hotel je.. harga kurang RM300-400 je dari ktorang... ada yang sama gak 8hari 6malam.. tapi mahal RM300 dari ktorang.. dan tak duduk pon kat Alepensia Ski tu.. *ehem* belagak 



dah ready?? 


















pegi amik pen ngan kertas



























ok ready

























Ok... sekarang semua boleh lah email or call Travel Agent nie.. Eh, yang aku pegi tu Malaysian Harmony, yang Asia Cathay tu adik beradik dia kot????? hehehe


Ok aku citer teruslah harga dia ye... 

time aku pegi tu... 17th - 24th Sept 2011... RM3,800 perhead.. (8 hari 6 malam) 
Ok tapiiiiiiiiiiiiiiiiiii.. Harga berubah-ubah yer.. jangan plak expect harga kekal je macam gitu..aku tak berani lah kan nak komen... tu ko kena deal sendiri dengan Agent tu... 


Percutian kat Korea nie, rasa macam mimpi pon ada... tapi yang penting.. akan menjadi percutian yang aku takkan lupakan sampai bila-bila ;) 



sekian saja ye... *tarik nafas legaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa*







EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US 
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE 
THE CHEAPEST RATE SO FAR 
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME 
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE 
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS 
http://www.framekasih.blogspot.com/ 
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

25 comments:

AYuNG said...

kak..1 jer nak tnya...sepanjang kat sana akak mandi x?

hehe~~ :)

NenetPenne (NP) said...

errrr
yang mana satu travel agencynya
yang MTT tu ker atau yang Asia Cathay?
sorry yer, mak confuse...

Filla ~ Kasihs said...

ayung: haha.. of course! mandi kat sana adalah paling best..sebab air panas.. pastu menggigil hahaha..

NP: tu dah betulkan entry.. Malaysian Harmony ;)

Nadia Is Cute said...

ko pakai baju korea tu adas sikits cams hantus cinas nox, blei? :D tinggal takde tangan tercokeng [sila refer dictionary orang tenganu] je.

ps: the trip really must've been fun. balik, bawak balik adik untuk amaani tak? hahaha. [amin]

A.I said...

Dari part 1 aku tenungg...aku tengokkk...aku telek gmbr2 kau ni. Terasa mcm aku yg gi sana. Puas ati ^_____^

mr & mrs Bobo said...

xpnah komen..slama ni baca je..tp part korea ni best giler...lame kot tgu update part by part..yg best,best sgt!!!!!

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

kalau pg KOrea atas sbb bercuti mesti best tapi ila pegi sebab keja. camanapun happy sebab sesen pun takyah kuar duit hehe.. walaupun masalebih banyak ke arah keja.. tapi happy jugak..
org Korea ne mmg baik2 & jaga kita sebaik mungkin. walau masa tue padat dgn urusan keja&kelas tapi bila time sabtuahad diorang bawak kitaorg jenjalan sampai lembek.. memang ila takkan lupa kenangan kat Korea..mcm Fila rasa.. eh lama blog Fila ne takupdatekan? 2/3 days..

HappyIrfa said...

tamatla sudah :-)
bestnya gi korea.
boleh letak dlm list negara yg ingin dilawati nih

PinKy MoMMa said...

alor naper dah finale...
sronok baca kisah korea kamu uols ;)

filla..nak tanya restoran chicken ginseng yang husband dia org pakistan tu nama aper eh?

Filla ~ Kasihs said...

nadia: hahah..kan?

A.I: hahaha... ok ler tewwww..

mr & mrs bobo:haha haku nak muntah okeh..

baby: a'ah ler..kalau cuti memang gila2 cuti je.. tak ingat pasal keje langsung.. fobia nak update citer korea nie.. selamat dah berakhir..haha

happy irfa: yes, cpt letak dalam list ;)

pinky momma: alaaa tak ingattttt, tapi kat seoul..haha

PinKy MoMMa said...

halamak tak hengat pulak..tak pe la nanti ai gigih lar cari sampai kejung kaki hakhakhak..tenkiu gorjes ;)

Elly said...

best giler....akan ku usaha kan pergi utk percutian tahun depan. Aku suka part ko paksa laki sama ngan aku....muahahaha

Anonymous said...

pakej tu skali dengan tiket flight ke?

eda said...

kak betul erk 8 hari 6 mlm ? mane satu mlm lagi ???

eda said...

dia jadik 8 hari 6 mlm sbb perubahan jam erkk ??? hohohoho matiii den tatau hehehe ...

Filla ~ Kasihs said...

pinky momma: haha...siannyee... tapi sekitar hamilton hotel tu rasanya.. area seoul..celah2 lorong...

elly: ye silakan pegi yer..paksa laki kau..hahahaaa

anon: yup..tiket flight klia-incheon, dan flight ke jeju island..then jeju pulang ke seoul ;) kiranya, pegi bawak duit shopping je..

eda: betullah.. tido hotel sana 6 malam je.. lagi dua hari siang tu time pegi dan time balik ;)

nadyia mancetero said...

akak amik yang package mana kak?

cik yan said...

*tepuk-tepuk*..tahniah atas kegigihan akak..nanti kalau akak gi jenjalan lagi, stori mori la kat ktorang k..sayang akak ketat-ketat

Cik Bambam said...

toilet sana sbg x kak? nak cari tmpt sembahyang ker? okeh ker?

Filla ~ Kasihs said...

bambam: tourist guide Park tu make sure semua tempat yg pegi tu ada tempat solat ;) (esp in the restaurant)

zidane said...

Bestnya baca blog filla ni dan kadangkala buat saya
ketawa sorang2. Bila tengok gambar percutian filla di korea ni pulak, hmmm.... terasa macam nak pergi sana je. Sungguh cantik ya pemandangan kat sana. Nantilah kalau ada rezeki dan peluang teringin juga.

Anonymous said...

filla,nak tanya u travel agent yg gi korea tu jaga tak masa utk solat? kitorg tengah plan2 nak gi korea ni. tgh carik travelagent yg ok. thanks for answering ye.

Filla ~ Kasihs said...

anon: u call agent tu.. cakap nak gi yang rombongan muslim.. so diorang akan arrangekan.. kalau dengan tourist guide ktorang Mr. Park tu.. don't worry.. dia akan make sure semua tempat dia bawak tu ada tempat solat ;)

Akma Azlin said...

Salam macam kenal la syafik tu. dia keja kat Hospital Putrajaya, kan? sebab 2 kali bersalin kat putrajaya mmg muka dialah kat kaunter pendaftaran. hee. im going to seoul next week. praying hard xsesat sbb pegi redah je ni pastu bwk anak umur 3 thn.

CT@mamaLuqmanTiara said...

salam filla

hi nk tanya,pakej fila ambik ni all include sekali flight ke??

klu filla xkeberatan boleh reply ke email saya tak?siti_zaharah@myexness.com

tq so much filla!!