Friday, November 11, 2011

Tutorial Susun Gambar kat Blog....

Ada hati kan si buta IT nie nak ajo orang siap tutorial ni tak tahaaannnnn....

tapi aku percaya ramai gak yang ada masalah macam aku nie.... so meh aku ajo... sebab aku baru-baru ni jugak terpandai sikit...

kalau setakat ko upload gambar kat blog 3-4 keping tak de hal lah.. ko boleh drag-drag gambar turun naik.. kengkadang tu dia macam degil gak kan? yang pic bawah ko nak drag bawak ke atas, yang atas ko nak drag bawak kebawah dia degil.. sudahnya, lantak kau lah... gambar tonggang tebalik tak ikut susunan yang betul T____________________T

ok jalan termudah untuk susun gambar ikut kehendak kita... bukan ikut kehendak dia... memula gini...

 
katalah ko ada beratus gambar dalam satu entry, macam entry korea aku tu... memula ko click kat insert image mcm biasa.. ko select gambar yang ko nak masukkan dalam entry tu... contoh gambar kat atas.

tu dia tengah loading 5 gambar.. contohlah yer... tunggu habis loading... bila dah siap loading, ko click Add Selected tu macam biasa.. dan gambar tu pon menjelma kat entry ;)


bila dah appear kat entry tu... sekali ko tengok... eh???? gambar yang sepatutnya ko nak dia appear kat bawahhhhhh sekali.. dia pegi appear jadi gambar first... ko gila nak drag sampai ke bawah??? ok dulu aku gigih 'tarik' or drag gambar tu ke bawah.. benci ok!!!!!

sekarang aku dah pandai sikit ;)


ko pegi kat gambar first yg ko tanak dia duduk on top tu.. pastu ko remove jer..

lepas ko remove... ko turun sampai ke gambar yang last... sebab ko nak letak gambar yang ko remove tadi jadi gambar last sekali kan..... ko pegi letak cursor tu kat bawah macam aku buat kat gambar kat atas nie.. nampak? nampak cursor aku?????

then ko click balik insert image....

pastu ko click balik gambar yang tadi ko dah remove tu.. nampak tak aku click balik gambar aku atas tu? pastu ko Add Selected balik...

hahah.... dan dia pon appear kat bawah sekali... sebab aku letak cursor tu tadi kat bawah kannnn... paham tak adik-adik??????

sama jugak kalau ko nak selit gambar tu jadi kat pic no berapa yang ko nak.. just letak cursor kat mana ko nak gambar tu appear dan ko insert image... konpom gambar tu keluar kat tempat cursor tu.. so tak payah lah ko nak susah payah bawak turun, bawak naik gambar macam bangang... hahahaaa...

gila belagak aku kan.. padahal orang lain dah berkurun tau kot?

sekian sajer pelajaran untuk hari ini....

selamat bersuka ria adik-adik ;)



 

EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE
THE CHEAPEST RATE SO FAR
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

19 comments:

JuJue said...

kesiannn ko yang. ada jalan lebih mudah aku guna! klik atas gambar, klik kanan.. klik CUT. pergi kat mana ko nak.. ko klik kanan.. ko klik PASTE. tadaaaaa lagi senang kan?
ehehemmm!! aku blagak pandai di blog orang! hahaha.

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

tq ye filla atas tuition hari ne... mmmmmmmmmmmmmm.... tapi bak kata filalakan? "dah berkurun ila tau" ekekeke

SaschaSantokki said...

wah kak filla. da buat tuto la plak :D

wifenavy said...

tak pe2.. bagus sgt filla.. ada jugak orang yang maleh nak pikir2 ini belajar.. asik try but error ni lah membuat kan achik tak jadi wat n3

PinKy MoMMa said...

hahahaha terima kasih kakak utk tunjuk ajar sempoi ini...kerlazzz sekarang dah celik I.T ;p

Girl Girl said...

Sy pon bt macam tu kalau nk upload gambar banyak2... add selected dulu, pastu remove semua... then baru add balik kt tempat yang kite nk.. hehehe..

Zana Nordin said...

even benda ni simple
tp kadang2 ada gark yg tak tahu
nasib baikkkk aku dah tahu
apa2 pun thanks filla

nieda said...

owh tq...selalu i arrange guna edit html...copy paste je coding kt mana nk letak

CT@mamaLuqmanTiara said...

filla mmg sengal...ingat nk bagi tutorial apa tadi...

Cik Bambam said...

kemain kak filla! hehehe.. akak cut n paste pon boleh jugak..ehhehehe

NenetPenne (NP) said...

baru i tau... dulu gigihlah drag sampai bawah..kadang2 menyumpah2 kat blogspot nih...

SURIA AMANDA said...

yeay dah pandai....

Filla ~ Kasihs said...

kuikuikuiiiiii... hahah.... ramainye yang terror.. eh tapi ada gak yang tak reti tu.. auwwww..samalah kiteeee *gimme five*

Yellow said...

oooo baruku tahu!... biasa lah org baru!

Wawa Tasliman said...

ha betul tu.. dulu wawa drag dia ke bawah atas. degil ok. last2 terus remove. atau pun boleh jugak cut & paste. senang.

zureen said...

tq kak sbb sudi mengajar... kadang2 kita yg dah tau pun terbuat benda yang salah gak...

aSmiDar said...

Memula sekali..
fuhh..kelas header ko..
seken,hahh..tak meroyan sket ssun gambar kn..

M a s A z i m a H said...

tapi kitewww xda gambar byk2 nak letak.. hehehehe ;)

Dulu Lain Sekarang Lain said...

Bukan senang gak pakai blogger nie.. Kawe dah lama give up. Kagum dengan pengguna2 blogger yg dapat buat blog jadi menarik.. tutorial menarik dgn gaya sempoi :D