Wednesday, November 30, 2011

LAUK DAN TIPS...

 Hai hai... Dah lunch ke? giler kepoh macam cik kiah... haha... penat aku kumpul lauk-lauk ni nak jamu korang tau.... Lauk kali nie kebanyakannye sayur-sayuran beli kat Cameron haritu.. 

reti makan nie? aku tatau apa nama dia.. tapi macam Daun Bawang version gemok gila tu... sedap.. tumis ngan bawang putih + oyster sauce dan udang..  

 Wan bawakkan lauk Asam pedas nie.. sedapnyeeee...

 Hari seterusnya ialah.. aku pon tatau ada 3 jenis sayur kot aku campur sekali..hahaha... janji sayur kan, hantam jer..

 dimakan bersama Ayam Goreng Berlada favourite Pak Radie.. mamat ni memang poyo sikit... dia suka ayam tu ko kena goreng garing-garing sikit... baru ko sambalkan macam gini... yelah encik suami... janji perut suami mesti dijaga... aku tanak laki aku asyik makan kat luar.... memikat suami melalui masakan.. barulah aman dan damai.. suami pon sayang ;) buat yang belum kahwin, meh hakak nak bagi nasihat sikit... hakak ni tak perfect... haku tak pandai masak kaw kawwwww macam masterchef tu.. tapi ramai orang cakap.. dalam perkahwinan, pertama kau kena jaga is perut laki.. kenyang perut dia... sayang lah dia kat kita..... tak semestinya kita pandai masak ke tak.. tu semua boleh belajar ;) at least kita cuba... sebab tu cemana aku sibuk kerja 9-5 ke apa.. aku make sure.. aku sempat jugak masak walau pon lauk bangang je... 

ramai wanita berkerjaya sekarang nie.. tak de masalah.. sebab sama-sama cari rezeki untuk keluarga... nak beli lauk pon ok apa???? janji ada kau hidangkan laki kau makan... jangan lah kau biar laki tu kelaparan.. sok-sok kalau ada pompuan lain sediakan makan minum dia kau nak kata apa? masa tu nak blame siapa?

Kedua: kau kena jaga pakaian dia... aku memang sengal lah bab gosok baju.. itu laki aku tau dari dulu.. hahah.. cuci baju, sidai kain, lipat kain.. aku ok.. bab gosok aku macam kelaut sikit..hihi... itulah gunanya kita ni sebagai pendamping mereka... kita ketua rumah.. eh ketua rumah tu lelaki lah.. tapi kita lah orang kuat yang memastikan rumah terurus.. semak-semak tu sikit-sikit biasalah.. tapi kain baju tu.. jangan lah belonggok tak berbasuh sampai 2 minggu.. eiiiiii pengotor okeh... 

ketiga: Katil... kalau kau nak tau orang tu jenis cemana, kau tengok katil dia.. kalau jenis macam tempat kucing beranak.. OMG... bujang ok lagi takde sapa nak amik tau.... tapi kalau dah kawin.. kemas lah katil cantik-cantik sikit... jangan lah guna prinsip "Eh buat apa nak kemas? malam kang nak tido balik, kemas pon tak guna"... kau nak mampos apa pemikiran mcm tu? hahahaaa... tempat tidur lambang keperibadian.. tak perlu cadar ratus-ratus.. simple cukup, janji kemas ;) 

keempat: beri kebebasan.. bukan suruh kau bagi kebebasan seperti "Apa? abang nak pegi disco? sila-sila... tapi abang jangan balik lambat sangat... ok?"... hahaha... takat-takat laki kau nak lepak minum ngan kengkawan dia sesekali, tak yah lah sebuk.. biar kan jelah... lelaki ni kadang tak suka nak report duty dia kat bini... diorang rasa rimas.. haha.. tak yah orang lain.. laki aku cukup.. aku baru tanya 'petang ni awak balik lambat yeh? makan umah tak'... dia jawab pendek je.. 'lambat kot'.. pastu saja gedik tanya lagi.. 'jumpa sapa?'.. sambil tanya muka aku sengih-sengih supaya tak nampak macam queen control.. cuma ramah tamah je.. hahahah... pastu dia jawab 'seboooooooooooooooooookkkkkk je nak tau kan.. bukan awak kenal pon'.

*bunyi pom-pom-pom mercun* 

hahahaaaa...jangan mengongkong siap bagi guideline.. siap bagi curfue bagai.. balik lewat dari 12 malam sila tidor di luar.. wah.. sekali laki ko tumpang umah 'kawan' dia padan muka kau.. muahahah.. 

kelima: jangan merajuk lebih-lebih.. kau tau tak merajuk tu membosankan? aku ni kalau tengok orang merajuk pon rasa nak lempang.. ini kan pulak lelaki.... perghhhhhhhhhhh.. sesikit sentap.. sesikit tarik muka... pastu tak bertegur.... memula boleh lah dia melayan.. lama-lama fade up jugak... lagi-lagi bangsa asal merajuk je.. kena bagi hadiah.. merajuk je bagi perfume.. merajuk je curah lagi dengan harta benda.. wah wah.... kau pegi kawin dengan tokeh balak.... jadi bini no.4 sekian terima kasih wassalam. 

keenam: jaga hati mentua. perkahwinan bukan melibatkan dua hati sahaja okeh... perkahwinan lebih dari itu... buat yang belum berkahwin.... detik kau bergelar isteri je, bermaksud kau dah ada dua keluarga yang kau kena jaga... cemana kau sayang keluarga kau sendiri.. camtulah kau kena sayang keluarga mentua.. tak perlu lah aku citer panjang-panjang lebar, sebab aku pon bukan menantu perfect... tapi aku sayang keluarga aku dan keluarga mertua aku...seikhlas hati ;) 

eh kang ada plak mengata aku ni bajet perfect kan? bajet bagus... well, aku tak perfect, aku tak bagus.. tapi aku cuba improve untuk jadi yang lebih baik... aku tak layan statement-statement mengarut... statatement murahan.. statement merepek.... statement tak berasas.. statement berunsur fitnah.. sebab buang masa aku.. aku ada banyak keje lagi nak buat.. masak untuk anak laki nak makan lagi bagus ;)

kalau kau dah buat semua di atas.. tapi suami kau tak hargai jugak... ok, pegi lempang laki masing-masing..tapi kalau kau tak buat semua di atas? ermmm ermmm ermmmm... camne yeh??? 

 gila lah, aku nak citer pasal lauk.. last-last citer pasal tips jaga laki plak.. haha.. ok ni sayur cameron lagi.. muntah haku makan sayur!!!! satu belanga okeh aku buat tomyam.. 

 kari daging.. eh kentang tu kiut gila.. besar sikit je dari duit 50 sen.. kentang cameron.. tapi tak sedaplah buat kari ke buat masak-masak lauk.. macam tak sesuai..

kari daging di makan bersama ikan selar ranggup... hahaha.. baru aku perasan, maksimum aku masak 2 lauk je kan sekali makan? hahahaa.... 

time snap ikan selar nie.. Pak Radie daring.. eiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii takotttt.. hahaha... pastu dia sound "ikan goreng pon masuk blog? agak-agak la"...

muahahahaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa... eh, reader ai suka ikan goreng.. biaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa laaaaaaaaaaaaaaaaaaahhhhh!!! 






EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US 
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE 
THE CHEAPEST RATE SO FAR 
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME 
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE 
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS 
http://www.framekasih.blogspot.com/ 
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

18 comments:

Siti Fatimah said...

ko noty lah filla! terus perut ku terasa lapar tau....

Mira Adzlia said...

hehe..ley gune tips tu ble shaye da kwen nnti..hihi ^_^

Mimy Hamid said...

suka kesemua 6 tips berguna ko tu....hoyehhhhhh

Aya Ariel said...

muahahahah..mamposs...antara keenam-enam tips tuh..insyaallah..akan diperbaiki lagi mutu persembahan sbg bini..muahhaha..

ehh..pak radie..ai pon suke ikan gorenggg!!! sedap ratah gitu jer :)..kan kak pilaaa kannn???

Ana AzNuRuL said...

kak filla..boleh tak nak resepi asam pedas dengan kari daging tu? tak kisah la resepi wan pun takpe.. sebab setau saya akak masak campak2 je masak je apa ada dalam peti ais..

saya taknak + taksuka resepi rumit2 kompleks2 byk sgt bhn..laki saya suka kari dengan asam pedas..tapi saya masak 2 menu ni asyik la kedaung..=(

Miss Moon said...

aku sangat suka entry nih n 100% setuju ngan nko pilla ...

so adik adik sekalian sila take note benda nih ya

laki suka benda yg bini masak bukan kedai masak ...put effort utk pandaikan diri utk masak n jamu laki sendiri ...layan suami cam raja kay ...

kena pandai serba serbi ....pompuan skrg sudah hebat ...kena pandai jaga laki kena pandai jaga anak n keluarga semua n mampu bekerja juga

girls powerrrrrrrrrrr

pilla kalau ada button like aku like 20 kali

cik chinta said...

suke sangat tguk masakan akak. simple tp mampu meliurkan daku. ritu kan da try masak ajaran akak wat sphagethi. jadik seh. muahahah..best2. sebab bli bahan yg sm juga. slalu2 la bg resepi jugak ek.

cputeh said...

kak filla ni buat org meleleh air liur tau...eeemmmm

. Amiera . said...

haha.. lawak la akak ni.. tapi tips akak memang sgt berguna...

best2.. huhu

Intan said...

ahakzzzzz kak..sya pon cuber sedaya upaya nk masak utk laki wlupon penat blk dr opis..jnji laki den konyang, wlupon masak simple2,hehe..i sokong k.fillaaa..nie cayang lebih nie..(auwww!!!!!! statement membodek,hahaha)

Didyana said...

kelakar la filla nih..bagus tips tuh..

Syue Mustafa said...

Resepi pertama tu sayurnya memang nama sayur bawang. Kawan saya ler yang cakap. Sayapun baru jer belajar makan sayur tu. Kalau campur dengan brokolipun sedap. Dekat Pasar Tani Putrajaya yang hari Jumaat tu ada 1 gerai jual sayur ni tapi mahal skit, 1 batang RM1.

JMR said...

byk2 tu, ikan goreng gk yang mabeles...auuuww!!!

Elly said...

I sangat lah setuju dengan Moon...bagus entry ko ni Pilla...

Aku dulu mmg pemalas nak masak tahap gaban....tapi sejak ada anak berlajar sikit2 lama2 jadi bukit.

Dah kawin buat cara dah kawin...kalau 24jam makan kat kedai...tokeh kedai mas pun bankrap.

aishah jamrek said...

stuju dengan post akak ni..patut masuk dalam magz ke artikel dlm paper ke..

CT@mamaLuqmanTiara said...

xde entry baru ke filla??boring nih!! ^__^

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

haha.. apa yg filla cakap tue betul.. rupanay kita sama.ila mmg tak reti gosok baju ...

Anonymous said...

Ayam goreng berlada resepi plsss...
Namapak sodapp!