Wednesday, November 02, 2011

KOREA - Part 5

Rasanya sepanjang kat Korea 8 hari.. hotel ni paling best.. hahahaa.. sebab lepas dinner terus check in hotel Alpensie Resort, Holiday Inn nie.. pastu mandi dan siap-siap.. ktorang berjalan kat keliling kawasan hotel.. tahap sejuk gila babeng.. meleleh-leleh hingus aku wehhh.. hahahaaaa... 

dasar gadis desa

 gitew.. best arrr.. kat korea ni channel belambak-lambak.. diorang banyak games show.. pastu lawak gila.. takde subtitle pon aku boleh paham... ada game kena dukung girlfriend pastu sambil duduk bangun duduk bangun.. romantik tak? menggigil2 lutut boipren dia.. hahaha.... tapi bahaya okeh.. mak aku duduk ngan Acik Nor kat bilik sebelah.. dia citer Acik Nor tertekan channel apa tah.. tanjat boboi tau.. citer blue.... hahahhaa... 

 drinking water in the toilet???? 


katil terempuk setakat nie... ni first time dapat tido kat hotel yang empuk tenggelam-tenggelam ko kat dalam tu okeh.. hahahah.. bantal dia gebu rasa nak bawak balik.... hahaha...  

 Pak Radie keluar balik nak gi kedai.. pegilah.. aku tak heran.... siap walkie talkie.. "Hello helooo awak dah mandi lum? nak turun tak?".. pastu aku tebangang-bangang tak tau nak tekan apa kat walkie talkie tu nak jawab...  

 Ada balcony kat each room.. tapi ko gila... tak leh duduk ok.. sejuk gila.. keluar amik gambar.. terus lari masuk dalam.. nampak apa kat lantai luar tu? hahahaaa nanti aku citer ;

 tempat ni sebenarnya tempat Ski.. kalau musim winter.. putihhhhhh jer ngan snow.. dan bole lah berski.. tak silap aku Awal penah stay sini kot?

Alpensia nie 2018 nanti akan jadi tempat untuk Acara Ski Olympic... Park cakap rombongan ktorang boleh kembang hidung sebab dah penah sampai and stay kat sini.. hahah.. tunggu 2018 bejanggut!!!
Hotel nie will host 2018 Winter Olympics. boleh refer sini.




 pentipu!!!! "Ma, tengok ni kabus keluar dari mulut".... melampau kan kabus ko?

 itu baru kabus sebenar.. tapi dalam gambar susah nak capture.. kalau tgk betul2 banyak gak kabus.

nampak???? heheheee...


 ok background ktorang yang bukit tu akan jadi tempai ski seperti kat information tu..

 depan hotel.. sejuk punggung okeh duduk atas batu...

 kengkonon.. auwwwwwwww... geli makkk.. hahaha

 sebelum aku menggigil kang demam tak pasal baik masuk balik lobi..

 lepak kejap je.. sebab aku flu tetiba.. 

 pagi hari.. oiii blum ready!






 tak yah malu okeh.. tgk acik-acik ni hah.. relakkkksss je boots ada bulu-bulu bagai.. kahkahakahakakahaa.. welcome to the club bebehhhh ;)

 semua taktau yang lantai ni rupanya apa ah? ada Pak Radie sebut.. aku tak reti.. mcm 3D? so kalau tengok mcm biasa memang tak nampak.. bila ko tengok betul-betul serious macam berlubang tengah tu.. kiranya Pak Radie kat lereng lubang tu.. real kan? 

 Eh Eh... kemain hover lagi kan...

 tengok macam ai... kemain mentennnnh lagi bersimpuh di tepi lereng.. hahahahahaaaaktuii..

 ktorang breakfast kat area hotel jugak.. cafe kat tepi hotel..

 huwaaaaaaaaaaaaa.. setappppp nye yang nie.. crunchy giler fish fillet dia.. mee pon setappp sampai sentap bila teringat.. nak lagi!!

perot kenyang hati manyak sinang.... then teruskan journey.

TEDDY BEAR FARM

 pintu masuk.. tempat ni tak lah besar sangat.. tapi popular.. ni satu benda yang aku kagum sikit lah pasal korea nie.. diorang ada daya tarikan untuk dipopularkan... macam sebelum pegi.. aku bajet teddy bear farm ni besar ala-ala kilang ke apa.. sebab itu salah satu tempat popular utk foreigner.. bila sampai.. eh? macam ni je? tapi serious.. dalam dia comel-comel-comel.. rasa nak lempang.

Kenapa kat Malaysia ni aku rasa lagi banyakkkkkkkkk tempat boleh dipopularkan.. memang dah popularlah kan.. tapi tak upgrade.. kekal di tahap gitu jeeee.. cuba lah all out sikit.. supaya tersebar dari mulut ke mulut... contoh PD.. hahahhaa..... gerai dpn pantai pon hidup segan mati tak mau.. dari zaman aku kecik kot macam tu? takde peruntukan ke???? depan kedai ada tulis menu "Air Bali".. pastu "Dik air bali satu bungkus ye".. "Kak, air bali takde"..... oh???? takde???? ok diam.. jangan belagak pandai... turunkan signboard "air bali" bolehhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh?????? 

 ishhhhh... comel sesangat lah kamu nie..

semua orang yang masuk dalam ni terus rasa nak mencomelkan diri.. hahahaaa...

 papa bear

 mengada kan? siap bersnow-snow bagai.. geram okeh.. *lempang diri sendiri*

gedikkkkkkk siap climbing... OMG.. *lempang diri sendiri lagi sekali*

 hohooooo bear tetiba jadi mermaid

 wedding ;)

 Factory lah konon...

 picnic.. nasib dia letak dalam kaca bear ni tau.. kalau tak aku tampa sekor-sekor.. 

 paling tak tahannnnnnnnnnn.... *bunuh diri* kenapa kau comel sgt poyo plak tu...

 kannnnn? siapa masuk dalam ni pon dia memang kena posing comel-comel.. hahakkkksss


baru panjat duk atas nie aku dah gayat.. menggelabah betul fillanie..

 arghhhhhhh *tarik rambut* comel sangat.. rasa nak jadi masyarakat bear jugak.

 Ok mimpi jadi nyata.. welcome to the bear family fillanie... 

sebelum beransur amik gambar itu wajibbbb.. kat dalam ni asyik sebut nama Acih ngan Amaani je.. tebayang budak-budak ni mesti tekinja-kinja kalau ada kat sini..... 

lepas pegi Teddy Bear Farm.. ktorang gi Pasar.. hahahaa... teringin nak tengok Pasar Basah diorang kan?

PASAR

Rasanya Pasar ni tak de dalam schedule kot.. tapi ktorang just nak buang masa coz Mount Sorak tak leh pegi lagi.. dah pegi pagi tu tapi full.. we've to wait for 2 hours utk naik cable car.. so don't waste time.. we come back at 4.00pm kata Abang Park.. 

 Pasar dia agak pelik.. ni dari depan masuk ke dalam.. tepi-tepi tu banyak jual Tempura.. Halal.. dah tanya Abang Park.. sebab Park sangat particular bab halal dan haram.. dia akan make sure semua halal.. restaurant yang dia akan bawak ktorang pon.. dia akan pegi sendiri dan check segala ingredients.. 

 diorang pon ada ikan kering.. tapi aku tengok macam tak kering sangat.. basah2 gak.. ntah2 tak masin kan?

 kiri dan kanan ada ikan fresh, sotong kurita, ketam kaki panjang gila, segala siput.. ntahlah.. macam-macam dalam bekas tu... yang pelik.. luar dia letak bendalah tu.. ko pilih-pilih apa nak.. dia terus masak.. itu restaurant sebenarnya kat tepi-tepi.. hahah... diorang suka makan fresh-fresh kot?

 ini sebelah dalam pulak... pasar dia tak de bau langsung.. mungkin sejuk kot? tapi bersihhhhhh... ikan yang dah disiang tu.. bersih ok.. 

 Jalan Pasar

 mahal. aku amik keledek goreng 2 ketul, udang dua ketul, sotong seketul.. kena bih kurang RM16
*pitam*

dah lah udang besar jari telunjuk je.. diorang guna minyak kacang ye untuk goreng ;)

 kemudian kami lunch kat sini...

 paling aku tak leh telan.. hahahah... terasa diri adalah KAMBING.
*nangisssssss*

 Bibimbap..... sinature korean dish. lebar-lebar okeh daun dia.. tesangkut kek tokak den.. hahaha... nasib ada saki baki tempe ngan ikan bilis pedas malaysia.. hahaha... cara dia.. ko amik nasik, masukkan dalam mangkuk yang penuh ngan daun-daunan dan pokok ni hahh.. sapa tak makan sayur.. korang boleh mati tak makan okeh..hahaha... ada macam sayur kangkung ke apa tah.. tekemut-kemut muka mak nak telan hahaha... pastu dengar ahli rombongan cakap "eh sedappp apa bibimbap nie" gilaaa okeh.. aku baru buat research bila dah balik malaysia.. sebab pasang telinga dorang dok sebut bap bap bibim bibimbapbap..nak menyampuk malu...tah aper aper tah... 

pastu check in hotel dulu.. kali ni stay kat SORAK KUMHO RESORT.

 dia macam two rooms apartment. boleh masak kalau nak.. 

 sebijik macam umah... ko bayangkan besar gila.. aku duduk berdua je ngan Pak Radie

 kat sini takde katil.. so bukak almari.. ada berlapis-lapis comforter.. ktorang angkat bentang kat luar.. depan tv... ni pon guna timer.. lari-lari pajat sofa.. *smile*
kat sini ada internet... 1,000 won untuk 2 minit kot? 28 sen. tapi hampeh! aku tak reti nak tukar bahasa korea ke English. boleh tukar.. tapi tak semua dia tukar... bukak blog.. masukkan username ngan password tu bahasa korea.. bila masuk tak lepas.. sudah lah labu.. malas aku.. dah lah masuk syiling mcm main game.. 

MT. SORAK NATIONAL PARK (Cable Car)

 jom snap dulu ramai-ramai

 Hahahah Park kena dera... 

 i love this place... cantik gila.. kagum okeh!!!


 cable car dia boleh muat about 50 person

sapa rasa nak naik boleh naik.. kalau taknak or tak larat.. boleh duduk je kat sini ;)

Atok Braim kan eksyen.. hahah.. nak panjat jugak ;) Cantik sangat scenery... 

ni tak lah seteruk panjat sunrise peak haritu.. 


dah sampai pon atas.. nampak bukit depan aku tu? tu puncak dia ok.. sapa nak panjat silakan.. Pak Radie dah pegi ngan Shapik adik aku.. tapi adik aku naik sekerat.. sebab bila pandang belakang terus panik, takut boleh naik tapi tak boleh turun.. tinggal lah kauuu.. hahahahaaa... 

 school trip kot.. budak-budak baya Acih je tau.. ko berani nak bagi anak kau panjat gunung macam ni.. stok lereng lereng.. je.. orang tolak.. Inalilah... sekolah diorang aktif lah.. asyik trip je.. independent gila.. parents pon memang percaya je bagi pihak sekolah bawak anak-anak diorang.

nampak tak belakang tu.. macam tu je ok.. kalau tegelincir? bersemadi kat korea terus.. hahah.. asyik tarik atok je... jangan bagi dia diri tepi-tepi.. kang buatnye terpitam ke.. pengsan ke.. tegelincir ke.. eiiii takut.. aku tarik atok, atok tarik aku.. hahahhaaa... 

 seramkan background?
tapi, subhanallah lawa sangat ciptaan tuhan... 

 apa masalah kau poms? hahah

 terus rasa macam "Ohhhh laki aku hero".. geli aiiii.. hahah.. ni belah depan.. puncak dia belah belakang.. 

ni Pak Radie snap dari atas.

 ok gambar ni mahal... tapi kalau sebelah pak radie tu aku, konfem lagi mahal ;)

 terus rasa nak tekencing tengok gamba nie... aku ada kat bawah2 tu.. 

 tengah lepak-lepak sekali Wan sampai... hahahahah.... gigih ok Wan mendaki rupanya.. ingat tunggu kat bawah.... wahhhhh gila bangga... 

 "Apit dah sampai atas.. tapi bila tengok bawah curam gila, terus turun balik" <------ tak hero okeh!

 cantik gambar ni kan?

on the way turun.. huwaaaaaaaaaa cantik sgt daun-daun macam-macam kaler... 






sambil makan snips... negara sejuk ko rasa lapar 24/7.

 habis aku interview Park.. graduate mana.. amik course apa.. kenapa ko tau semua economic lah apa lah.. budak engineering kot.. tapi dia minat tourism.


DINNER

 Time ni aku rasa sedap.. banyak aku makan.. eleh.. padahal tiap kali makan, ko makan paling banyak... hahahahhaha...ikan dia semua bakar jer ok.. makanan takde minyak.. cukup sebulan mesti kulit aku lawa... terhindar dari jerawat... tapi sebab 8 hari, tak sempat nak lawa T__________T.

 asal makan muka terus happy

balik apartment tekak haus.. nak coffee.. tapi tanak hot.. nak sejuk! 

lepak kat lobby dan kat luar.. tapi gerimis.. sejuk.. terus balik... eh?




EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US 
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE 
THE CHEAPEST RATE SO FAR 
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME 
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE 
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS 
http://www.framekasih.blogspot.com/ 
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

20 comments:

AYuNG said...

jelez!! :)

Nurul said...

ohh ahkak fillanie yg cantek menarik tertarik kau mmg da bomb! hihihi agent mana ni? nk booking skrg jgk! dah terhasutt niiii

Nurul said...

ohh ahkak fillanie yg cantek menarik tertarik kau mmg da bomb! hihihi agent mana ni? nk booking skrg jgk! dah terhasutt niiii

Qing n Kueen said...

all I can say is just... WOWWWWW..............

Cik Bambam said...

nxt entryyyy plezz!!hehehe... kak filla pergi ngan agency ker? website ada? menarik lak tgk..huhu

PinKy MoMMa said...

kesian kot tengok pakcik park kena deraaaa dengan camera hahaha...

yatie chomeyl said...

yg mee tu rasanya makanan jepun kot, udon. memang sedap sgt, kalau mkn bnyk kulit lg gebu kot sbb tu antara makanan fevret org jepun ni

Filla ~ Kasihs said...

Hehehe agent nanti aku bagi yer....korang leh plan utk pegi autumn next year ;)

Mimy Hamid said...

fillanie ada entry lg tak ...plse...korea cantek lol

elly said...

klu x silap, yg tempat salji tu ade dlm citer winter sonata..ahh ni yg buat sy nk tgok semula winter sonata..hehe

nety hartaty said...

kak filla...aku suke gile kot tgk wan!!!comel gile,hiks~copek la abiskan cite korea ni...nak tau gak agentnye

ieyka dinda said...

agent mne ni kak filla???? best nyer tgk....bear farm tuh teringat cter korea princess hour yang memanjang dengan bear ajew setiap iklan..heehe...sume pic cntek2...plus bile tgk pmndangan dari puncak giler scaryy nk turun if ade kt ats..:)

Shinnaz Ahmad Rasid said...

FILLA,

walkie talkie tu mmg provid ke?


cantik gambarrr!

Cik Yan said...

besnye tgk vacation kak pilla.rase mcm nk g jugak tapi kurang duit..hehe...btw kak pilla mmg cantik mcm retis..pakai ape pun tetap adorable..aku sukee

eKa said...

cantiknya gambar dia jeles jeles...harap sgt dpt jumpa daun kaler2 ni...tp bln 12 ada lagi ka...early dec la???


akak nak tanya winter coat akak sume cun2 beli kat ne...cer suggest sket.jgn suggest yg mahal2...murah2 dah la

happy2gether said...

Filla...bestnyer aku tgk gambo2 ko pi Korea nih...scenery cantik2....esp yg ni ada pokok2 kaler2 tu, ala2 citer winter sonata hihihi....

aizeepesona said...

fillanie...menarik sungguh N3 awak ! ..bestlah korea..suka tengok gambar2 yg background nyer yang berbagai2 jenis warna daun tu..mcm lukisan jer..

Anonymous said...

Nak tau agent manaaaaaaa.. Sangat suka tengok gambar vacation niiiii... Banyak tempat pegi.. Bape harganyaaa???

lylla_abby said...

Hi Nak tanya..pergi time musim luruh suhu sejuk ker? agak2 berapa suhu dia yer? thanx.

Filla ~ Kasihs said...

lylla_abby: sejuk gak.. tgk tempat masa tu kat korea 7c.. tempat lain ada yg lagi sejuk ;)