Thursday, March 15, 2012

BALI - Last Day




Ok baru nak start entry aku dah senyum gumbira.. sebab last part pasal Bali.. hahah.. fenat ok tak habis-habis cerita... so mari semua... *tepuk tangan* buka mata luas-luas*nganga mulut*tutup mulut* dah? eksesais muka sikit ;)

Ini hari ke berapa pon haku dah lupe, jap pikiaq jap.. 2nd last and last day.. all lambak in one entry.. pagi tu breakfast aku sumbat maggi hotcup dalam henbeg.. hihi.. pastu buat muka sadin mintak air panas.. pastu sedap nyeeeee makan maggi ;) slurrrrrrrpppp... 

pagi nie kitorang relaks sikit sebab takde nak kejar apa sangat... santai gitew.. siap slow-slow then terus menapak keluar dari hotel.. 

agak-agak bawak baby pegi Bali.. kena sampuk tak anak kau? muahahaha... 

Pak Radie cakap aku macam nyonya jual sayo.. apa-apa je lah #mukasentap

Plan asal nak menapak from Hotel ke Jalan Legian nak tengok painting ngan carik souvenirs sikit... pastu kedengaran suara merdu bak buluh perindu dihembus angin "eh, pa, jom sewa motor nak? jauh tu nak menapak bepeluh ketiak" then terus undur 5 tapak kebelakang masuk lorong-lorong.. hehe siap undur gitew.. 

haha sian helmet ko pa... dah macam apek jual apa tu? *pon pon... cikau bujiiiiiiiiiii... pon pon cikau bujiiiii* hahahahah Wan jangan gelak yer.. tu tiap-tiap petang kat area umah lama ktorang kat Ampang mesti ada.. ok aku ingat... lepas dia jerit "cikauuuuuuuuuuuuuuuu bujiiiiiiiiiiiiiiiiii".. dia sambung "Sulat kaba lameeeeeeeeeeee" 
hahahah kelaka nak mampos. 

Sewa motor kat sana murah je you olls.. standard Rp. 50,000 (RM17)  untuk 24jam.. minyak beli je kat tepi-tepi jalan.. satu botol Rp.5,000 (RM 1.70) hahahah... yihaaaaaaaaaa haku kayaaa.. tapi hari kedua sewa motor kat area hotel pulak lagi lah murah!! ktorang dapat Rp25,000 je for 24hours (rm8.70) hehe..

Motorsikal kat sana panggil MOTORBIKE.. belambak boleh rent.. mat salleh semua rent motor je kat sana.  ok, lega sebab mat salleh pon sama jek takde duit macam ktorang..muahaha..statement macam susah nye lahai hidup kau.. kita mesti berjimat cermat.. jangan membazir tak tentu pasal... kedekut dan jimat adalah dua benda yang berbeza.. sila jangan konpius. 

ya begini... isi minyak dulu... dua botol penuh dah tank.. tak sampai 4 hengget.. 

Aku: Nama kamu siapa ya?
Mamat sewa motor: Puttu
Aku: Siapa? Muttu?
Mamat sewa motor: Puttttttttttttuuuuuuuuuuuuuuu..

Ok mari saya kenalkan anda dengan pemberi sewa motor.. nama nya Puttu.. kalau mau sewa motorbike nya, mesti diisi form nya dulu.. dan passport nya ditinggalin sama Puttu.. esok waktu kembali'in motorbike nya baru dikembali'in passportnya.. 

Penting: Sila bawa Lesen Motor Malaysia kalau ada niat nak sewa motor di Bali. 

Pak Radie tak bawak pon.. bengong betul.. kalau ditahan sama polisi, masuk lokap lu.. tapi ngga' apa-apa, dibagi uwang aja bisa dimaafin kok ;) 

Gejala rasuah kat sana memang dah biasa.. tak de jalan penyelesaian.. rasuah secara terang-terangan.. x de hal punye.. hahahaa... ko kena tahan polis je, ko hulur sikit.. settle..  

Azuraaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.... Royyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy.. hehehe.. 

dan kami pon terus merempit tak hengat.. gila ok Pak Radie ni bawak motor.. aku nak sepak je betis dia.. laju kemain mencelah.. mat rempit la katakan.. 

Ramai nak tengok painting yang ktorang beli yeh? muahaha... mana leh tunjuk semua.. tak seprais lah umah baru we olls nanti #gediknakkenapenampar

yang nie ke? 

atau yang ini? ok itu rahsia............. auwwwwwwwwww #larikelilingkampung 

lepak ngan Pak Awi.  dia ni comel.. rasa nak cubit-cubit je pipi dia.. hahaha.. ktorang melepak ngan dia.. asal lalu naik motor depan kedai dia je.. ktorang jerit "Awiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii" nanti Awi dari dalam kemain angkat tangan lari kedepan.. 

duit raya untuk Pak Awi ;) lepas jumpa Pak Awi terus jatuh miskin.. muahaha.. kelam kabut cari ATM.. 

Lunch kat Mc.D lagi.. pastu lepak Stabak jap.. 


deretan kedai kat sini tak best.. ini jauh sikit dari Kuta town tu.. tapi motor kan ada.. so bejalan je kitorang keliling kampung ;)

Hotel depan kedai tadi.. cun deco tapi mcm tak de orang.. maybe jauh sikit dan takde apa benda area situ.. boring.. 

Azura dan Roy

Alamak lupa la nama tempat nie..shops area sini gempak2 sikit.. 

dah penat ktorang pon balik... pastu kelam kabut salin baju sebab nak mandi laut.. hahaha.. perangai macam budak kecik... tukar baju.. sambut rempit naik motor gi pantai.. tapi takde gambar mandi laut..sebab datang bawak badan je. tak bawak camera... 

Bestnya mandi laut.. ombak dia kuat gila.. tapi kitorang penakut.. bediri je tunggu ombak hempas badan.. hahah.. ada sekali tu ombak kuat sangat.. tenggelam jugak haku.. terus panik.. bila bediri.. aik? sampai pinggang je air.. hahaha.. hover kau fillanie. 

*********************

malam tu lah aku bekobar-kobar nak makan nasik.. serious muak asyik McD jer.. so try nak cari nasi padang area monument kuta tu.. tapi telepas ke depan kot.. hari dah renyai.. dah lah naik motor :( 
oh sebelum tu ada lah belambak kedai nasi padang belakang-belakang hotel.. tapi bila turun.. pak radie nampak sticker kepala vavi kat cermin lauk tuk.. omg. nak muntah. cancel.

jalan lagi sampai area belakang-belakang KFC.. jumpa satu.. Nasi Padang Muslim - dijamin halal.. (katanya lah) pastu aku dah gembira dah.. terus masuk dalam kedai letak helmet... pastu tengok lauk.. ibuk tu cakap "Ya dimakan atau bungkus?" aku confident jawab "Makan", pak radie cucuk pinggang aku dari belakang suh tengok ada macam kaki binatang kemain gemok lagi.. erk? terus aku "nanti" kat si tuan kedai.. dia pon tengok muka aku.. aku tanya "Itu kaki apa?".. then pompuan tu lambat je jawab.. "Kikil".. pak radie dah muka lain macam.. terus aku geram tau..tapi aku tau apa bermain kat hotak dia.. terus aku "sebenter ya ibuk, kami jalan dulu, nanti datang lagi".. perghhh tekemut-kemut aku gi amik helmet terus blah" ibuk jual nasi tu pandang je sebab dia dah ready nak cedok nasi.. hahaha

Dah lah hujan tetiba menjadi lebat gila.. terus rempit ke Mc D.. basah kuyup pak radie.. aku tak kuyup sangat sebab aku sembunyi badan kat belakang Pak Radie.. pastu masa makan McD aku text Pak Awi Painting "Awi, kikil tu apa ya?" then dia reply "Kikil itu seperti sup daging. Pokoknya enak banget. (siap thumbs up)" hehee.. pastu aku reply "iya, tapi apa ya? sapi atau vavi? Kaki kikil" then dia reply "O ya? kalau masakan padang pasti daging sapi" ye begitulah cerita dia.. tapi tetap haku tak leh terima.. ktorang siap google image kaki vavi, pastu google kaki kambing.. hahahahha lawak gila.. tapi sebijik macam kaki vavi.. OMG! seram. takpe lah aku rela makan McD hari-hari.. 

ni kat McD.. lebat gila.. cemana nak balik nie? hujan renyai sikit ktorang merempit balik. tapi still lebat jugak.. menggigil-gigil haku atas motor.. 

*****************************

besok pagi siap-siap nak keluar lagi.. lagipon kena pulangkan motor sewa tu. tinggal masa ni je nak belikan souvenirs.. Acih and Amaani confirm tunggu je mama ngan papa bawak balik apa.. kang tak beli, harus muka sentap. 

kaki aku lebam langgar besi kat seat motor tu.. masa tengah breakfast, cakap kat Pak Radie suruh dia pulangkan motor tu then jalan kaki balik hotel.. aku tanak ikut.. hahah.. fenat jalan kaki.. pastu cakap kat dia kita sambung amik motor sewa kat hotel nie je.. dah lah murah.. tak sampai 10 hengget.. hehehe.. 

bila dia takde.. baru aku leh poyo amik gambar diri sendiri ;)

Ok ni dah sampai.. 

ktorang gi shopping kat MATAHARI.. deret Coffee Bean ngan KFC tu.. situ ala-ala shopping mall gitew.. dapat lah beli teddy bear utk Acih dan Pingu Soft Toy untuk Amaani.. dan beli untuk anak-anak buah jugak..  

bila tengok semua gambar aku baru aku perasan, aku ni jenis yang suka berkerut kalau buat kerja.. belek telefon pon bekerut.. tak paham mak.. Eh, sejak pakai Tabita aku rasa macam ok banyak dari dulu kan? ke aku je rasa? tapi ramai gak yang perasan muka macam bersih sikit.. heheheeee.. *lompatbintang*


Saya dan Poyo. 

pastu round lagi kemana-mana tah.. then sampai kat sini, kalau naik motor kejap je... tapi dah last day baru nak jumpa kan T___________T

korang yang nak pegi Bali better pergi sini.. DISCOVERY SHOPPING MALL, Jalan Kartika Plaza, Kuta. kira canggih lah sini.. semua ada.. 

Topshop pon ado.. canggihlah kan? hehehe.. 

then tak jauh dari situ ada Bubba Gump, tapi tak halal kot.. 

oh ada Tune Hotel Kuta jugak.. ni area belakang-belakang KFC tu kalau tak silap.. 

PENTING: Mungkin ramai confuse nak pegi Bali nak cari hotel kat kawasan mana? ok meh aku bagi guidelines sikit.. Kalau korang jenis backpackers yang berjimat cermat macam ktorang, better stay kat Kuta.. ada belambak Hotel yang harga murah.. kalau nak mahal sikit area betul-betul depan Pantai Kuta.. contoh, Pullman, Alam Kul-Kul, Mercure, Hard Rock Hotel.. ni semua yang mengadap pantai kuta.. kalau yang biasa-biasa belambak-lambak celah-celah lorong, tapi not bad.. macam Champlung Mas yang aku stay tu ok lah jugak..Tapi Kuta ni shops sepanjang jalan tu memang menarik lah.. murah.. spa pon murah.. tapi macam orang kepala gila-gila memang sesuai lah kat Kuta.. malam hari boleh gi disco.. sapa suka clubbing boleh pegi.. tapi ktorang tak pegi.. sebab kitorang kan pemalu.. ngeh ngeh ngeh.. 
Kuta = Happening

PENTING: Kalau korang rasa nak pegi Bali sebab nak honeymoon.. nak romantik... bukan jenis peluh-peluh nie.. nak jalan-jalan kawasan pantai yang cantik aman dan damai.. aku suggest korang stay kat Nusa Dhua.. Sebab situ kawasan Elit.. Hotel situ kelas-kelas.. harga pon kelas.. hahah.. kawasan situ tak riuh rendah macam Kuta.. So boleh lah menghayati honeymoon dengan bersungguh-sungguh -______________-" 
Encik JMR, sila bawa Cik Nunu ;) Selamat Pengantin Baru dari Kak Fillanie auww auww auwwww.. 

PENTING: Kalau pegi Bali, aku nasihatkan korang bawaklah segala benda yang boleh halau nyamuk dan insects lain.. aku tengok mat salleh tu spray badan dia dengan apa tah..bagus betul.. aku tak terpikir pulak.. last day baru nak pikir, babai. Kalau kene gigit pijat, tak pasal korang kena gi klinik macam aku.. huhuuu.. lagi-lagi yang stay kat resort yang banyak pokok-pokok nie.. 

Salah satu Halal Restaurant kat Kuta.. Pizza Hut ni mengadap Pantai Kuta.. sederet Hard Rock.. terus ceria muka ;)

Cili sos tu namanya Sambal.. 

Pak Radie punya Ocean Blue ke Blue Ocean ntah.. aku punya memang terbaekkkkkkkkkkkkkkk!!! sedap gila.. Lychee Tea something mcm tu lah bunyiknya ;)

aku tak kira, aku nak nasi jugak.. so order nie.. meat balls. 

Pak Radie punye Chicken apa tah.. tak suke sebab manis. tapi dia ok je.. 

order pizza small pan.. sedap jugak.. pak radie makan sorang.. eishh dia tengah kuat makan sekarang.. 

makan ice cream pulak.. baru withdraw duit lah katakan..haha

masa lepak ni seronok.. sebab apa hal ntah.. aku ngan Pak Radie gelak macam orang gila.. buat aksi mengarut.. heheh. rasa macam bujang plak ;) aku rasa sesekali bagus juga pegi vacation berdua.. vacation dengan anak-anak lain lah.. tapi berdua pon perlu.. kadang kita sibuk urus anak.. urus makan minum semua.. kerja lagi.. takde masa pon nak communicate laki bini.. tapi bila pegi cuti macam nie.. hamek kau.. baru lah boleh borak panjang.. mandi laut macam budak kecik.. swimming sama-sama, boleh naik motor hu hah sana sini.. memang best ;)

kenangan Bali 2012.

Pak Radie sempat snap gambar kat pantai masa aku sibuk buat kerja kat ipad depan Mini Mart.. 

oh aku takde ini gambar yang dia snap yerr

pastu dia cakap couple ni hah melekat dekat 10 minit.. muahah.. tengah panas.. gilo ape.. 



Ok, tengok, kerut lagi dahi T___________T


naik gatal-gatal.. tensi aku. 

Pa, thank you sebab sporting sangat... seronok dapat travel berdua ngan awak.. seronok naik motor panas terik, hujan ribut sampai basah kuyup, menggigil atas motor.. seronok lepak makan mcD sama-sama.. menggaru macam beruk sama-sama, seronok dinner kat Jimbaran sama-sama.. Jalan kaki sama-sama sampai bepeluh-peluh.. eish banyak lagi lah kenangan.. Semoga kita kekal seronok macam nie ;)

i never tell you directly how much you mean to me.. never tell you how difficult my life when you're not here beside me.. coz for me, love is not something that u have to tell, but it's something that we have to feel and share. 

i feel the love ~ mama kasihs. 









EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US 
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE 
THE CHEAPEST RATE SO FAR 
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME 
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE 
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS 
http://www.framekasih.blogspot.com/ 
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

51 comments:

aishah jamrek said...

so sweet.. :)

ak yuyunz said...

betul filla. mesti ada masa untuk berdua. at least vacay lah once a year ke.. kalau tak vacay pun, at least cari masa untuk spend time keluar berdua. buat benda gila-gila. for sure happy together and you will realize how much you love him/her.. =)

s.z.a_s.z.a said...

auwwwwwwwwwwwwwwww~!!!
tharu nye baca ayat last2 tu...
mcm i plak pak radie...
heheheheheeh~
im happy for you ahkak...
:)


p/s: helmet pak radie yg coklat tu dh mcm pororo....comel sgt!

Anonymous said...

" love is not something that u have to tell, but it's something that we have to feel and share"

Ayat ini sgt mndlm & besar ertinyer.

I likeee!!

Anonymous said...

Filla, Thank you for sharing holiday tips and photos. Hope you can travel to more places and share more tips and photos with us. Very useful if we wanna go travelling next time.

Jalan2 Cari Makan bersama Filla dan Radie. :)

Regards,
Sally

Norasiah Nasir said...

bestnyerr..part ending tu tacing lah plak...

hope korang sentiasa happy... :)

Cik Kamoo said...

wah seronoknye bercuti berdua. suweeeet sgt

InaAchik said...

woweeeee~~~ akhirnya dpt jugak tgk mama kasihs feeling jiwang ngan pak radie! hope ur love always growing deeper! :)

sarah kalam said...

hehe..ending nye very sweet!

Aya Ariel said...

tetiba part last skali..jiwang plak..asal mama kasihs plak..jual nama anak lettuw..hahaha..

lomentik maaa~~~

Somel-somel Adliza Azilda said...

akak, next time akak pakai all clear lotion..sesuwei la nak bw cuti..sbb boley halang segala serangga o nyamuk. ade je jual kat cosway... xmahei pun :)

bonda dadif aka akish said...

uhhhh...betol gak eh..sesekali bercoti lakik binik ber2...

awwww...sgt cuwit owhhh ko fila....

pak radie....sile la bace...

=)

MamaHakimi&Khayra said...

Sweetnye ending post ni.... :)

NURSAKINAHBTMOHDSOLEH said...

Ayat last tu sangat touching oh! Nak nangis baca!

aishah said...

akak, sling bag cantikkkk.brand ape?

C!kpuanmuda® said...

auww... ending adalah berbunga2.. auww auww auwwww

nifalnin... said...

suke painting belakang filla tu...

ayat last tu gile romen-tik... huhuhuhuu...

ninie said...

wahhhh...romantis nyerrr ---ofkos cara korang ler...
me touching baca last words tue---I felt it too!

MamaIcha said...

amboi!!! siap berazura berroy bagai ya filla...hahaha!!!!

baca entry2 bali nie wat rindu sgt nak gi bali semula...dulu gi icha baru 2 bln dlm perut...so, mmg enjoy moment berdua lagi...skrg nie, mmg tak dpt la...mana nak tinggal budak tue ya??? hahaha!!!!

JaJa'Z said...

ayat last sekali paling bestttt..hehhehe

eKa said...

wahhh manyak lomantik o...suka ayat2 terakhir tu...nanti kalu nak gi bali leh la jadikan blog akak as reference

mas ida suriani said...

sweet couple,
semoga bahagia ke akhir hayat

cikzazi said...

hello.

next time kalau u pergi lagi dan nak makan nasi yang halal boleh makan dekat ayam betutu gilimanuk (0361)757535. masa pergi sana hari-hari makan kat situ.

Anonymous said...

so sweet ayat yg last tu yer, bukan senang nak dengar filla cakap cam tu.., thank you atas segala info semasa bercuti, you berdua sangat cool n sempoi tapi class..
akhir tahun ni agak-agak amani dapat adik tak??
kui... kui...

Anonymous said...

alahai suweeet nye mama kasihs nie.. mesti pak radie terharu bile baca :)

msdalila19 said...

kak filla osem! ^^ bahagia selalu taw.

atiqah said...

so sweet...hehehe..
cuma nak tanya lah..kalau kfc n mcd itu halal ke kat BALI itu...???rasa nya sy pernah baca kat M'sia sahaja kfc dan mcd nye tidak diragui halalnya..macam keliru pun ye...huhuhu...

Hana Hamidi said...

omg masa sampai part last kat entry ni, berderai air mata saya ..

ikatankasihku said...

best n3 ni..moga kalian kekal bahagia selamanya.. :)

onniesham said...

gigih aku khatam entry ko pasal bali ni. sonok yeh g vacay brdua ngan hubby. aku x penah lg. teringin tp laki mcm x smpai hati nk tinggalkan anak. caner tu?

wei apsal azura ngan roy? azura ngan zack ok..zack..hahahaha

auwww ayat last tu...syahduuuu

fifi said...

buk filla..cantiknya skirt stripes tu..beli kat ne

fifi said...

buk filla..cantiknya skirt stripes tu..beli kat ne

Anonymous said...

Welcome back akak... =) part yg last tu yg paling best....!! Smoga happy n bahagia sentiasa..bile nk publish entry kt hong kong plk?heheh...

iekah said...

k.filaa suwett sgt ending tu :D

pasni update disneyland pulah ehh :)

CT@mamaLuqmanTiara said...

cikauuuuu bujiiiiiiiii....apa tu???lawak nak mamp!! HaHaHaHaHa....




auwwwwwww!!!!ayat yg last tu Xtahan.....
sweet bangetttt dehhh....-___-

Anonymous said...

kak filla n pak radie sgt suwitt but sempoi. untung dpt husben yg 1 kepala gila2 ni. happy for u..oh teringinnye nk g bali jgk!..

^_^ sofea

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

yg last tue syahdu...:)

Siti Fatimah said...

love the ending auwwwww....

eda said...

owhhh tersentuh nyee hakak ~~~auwwww ... rock ~ swett kapak ...
mesti pak radie ade comment jadi pak anonymous kan ... hoho

Cik Bambam said...

romantik habis lar kak filla! ehhehe

Erin-Ibu Marsya Qistina + Marissa Qaisara said...

wewittttttttttt!!! ending tu yg bestnye pun....

ok next entry please kak filla :D
suka giler membacanya....

wahidah zakaria said...

akak pun pakai tabita best kan kak...even mahal tapi berbaloi

wahidah zakaria said...

akak pun pakai tabita...best kan...even mahal tapi berbaloi

syieda said...

cis bedebah.. napa ai tak tau pun yang tune hotel kuta tu kat belakang kfc?? 3 hari dok sana pun ai boleh tak tau.. sadis betul.. terima kasih yer fila bagi tau. next time boleh g menapak ke kfc cari kentang goreng.

Miss Anne said...

kamu berdua manis nya macam gula..hikhik..
suka sangat lah travel yang cenggini...
jalan2 venture pakai moto,hujan panas semua di lalui sama2..
baru feel lebih kann..hehehe..
uniklah tempat isi minyak moto kat situ..
arrrrh..bila dapat pergi niiii....

kalau one day dapat pegi bali..
'kalau' lah...
blog filla lah akan ku jejaki untuk tips yg lebih lanjut lagi..boleh kan?hehe

illa said...

paling suka stament yang last tu.. sooooooo sweet n touching! agree!

ceklala said...

bestnye trip akakkkk!siyes sangat berguna! ni yang teruja nak pegi bali cecepat nih!hehe

kelipkelipchumel said...

sgt manesssss...suke...

Anonymous said...

sweett nye kak filla-mas

Nada said...

Halu... Suka baca your blog. Lagi 2hari I'm going to bali for my honeymoon, will take note all your tips!! Thanks!

Farah Wahida said...

salam akak..ske sgt bc blog akak yg gle2 nii!on 21st april ni im going to bali..bole x nk tahu mane akak sewa mtor yg murah tu?area mane?email me..simplegurlfazfarah@yahoo.com..thanks akak cumell!