Wednesday, March 14, 2012

BLOGGING..

Hai semua,

Aku update guna ipad dan aku tengah kebangangan update blog guna ipad..hehe tak leh nak center, so semua ke left peginya..

Dah lah tensi giler sbb x leh guna pc, pak radie tengah buat keje..lappy aku dah biol x de internet connection... Gila haper, aku guna streamyx so patutnya x de hal lah aku nak online kat apa gadget pon..

Aku rasa nak share opinion dengan korang malam ni... Especially yang ada blog...aku dah lama gila blogging..kenapa aku blog? dulu aku blog just suka-suka and now pon sama je, x de apa yang berubah...cuma aku nampak lah entry aku dulu mcm bangang sikit..haha. Oklah, now pon bangang lagi, aku mengaku....

Cuma aku nak share dengan new bloggers.. Jangan salah faham ye, aku bukan nak jadi bagus- bagus nak ajar org pon, cuma ada jugak yang tanye macamana nak naikkan traffic lah apa lah...nasihat aku, pertama ko kena minat..ko minat tak blogging? Apa intention ko ada blog? Nak duit? Nak attention? Kalau awal-awal niat ko macam tu, sila close account blog anda.. Kenapa ko tengok ada few bloggers blog dah sampai 5-6 tahun? Contoh aku lah... Hehehee..sebab aku suka, aku minat...dan aku pedulik apa kalau x de sapa pon nak baca blog aku ni..so ko tak boleh ada expectation yang melampau...seperti "hoiiiii bacalah blog aku, blog aku best gila dow"... Ko penah makan kasut tak? Hahahaaaaa...bila kau berharap sangat, penulisan ko pon akan berbau annoying... Orang akan menyampah dan tanak datang jenguk ko lagi...

Manusia nie lain-lain...ko tak boleh expect apa yang readers nak dari a blogger... Ada readers suka baca pasal kecantikan, ada suka tengok apa yang blogger beli, makan, pakai, pastu jadi bangang dok sentap sengsorang...hahha lantak dia lah apa dia nak pakai, duit dia, apa ko susah hati pulak....ada readers suka tengok food, so dia akan google resepi, pastu tadah air liur sendiri bermangkuk-mangkuk...ada jugak readers yang suka blog sukan, blog hiburan.. So ko as a blogger, mampu ke nak grab attention readers dengan menghidangkan semua entry yang diorang suka? Tak kan?

So senang je, be yourself! Ko cuma hidangkan apa yang ko suka dan terpulang kepada readers, dia suka dia baca dan dia datang lagi...dia tak suka dia blah cari blog yang dia suka, as simple as that...dan cara kita 'hidang' pon penting...ko suka ke pegi umah orang, pastu orang hidang kat ko macam nak tak nak..eh kau ni, nak bagi makan ke tak ni? So hidanglah lawa-lawa sikit..orang pon rasa seronok...kang tiap-tiap hari dia datang umah ko, siap bawak pinggan nak mintak tapau sekali haha, eh melampau tau orang ni...hehehe

Ko kena rajin update...so orang akan selalu tunggu...kadang kita pon ada fav blog jugak, bila dah habis satu kampung ko round, ko dah tatau kampung mana lagi ko nak pegi...bila kau rajin update, orang pon jadi setia ;) tapi kalau blogger yang best, ko tak update sebulan pon orang ternanti-nati jugak...hahaaaa aku tak la sebulan satu entry kan, sebab aku memang kuat membebel so aku update hari-hari ;)

Setiap entry mesti berkualiti? Ermmm tu aku tak berapa pasti sejauh mana kebenarannya..tapi bonus la kalau setiap entry ko berkualiti...kadang aku post jugak entry bodoh...haha...bila dah lama blogging, niat aku dah jadi lain sikit...aku rasa nak share apa-apa infos dengan readers aku..(korang la tew) hehe..ada orang anggap apa info yang aku share tu biasa je...tapi kita tak tau kalau ada readers yang rasa what we share tu sangat berguna untuk dia..who knows? Aku selalu google macam-macam untuk dapatkan info..jadi apa yang kita tau tu kita share, jangan kedekut...tak pernah terdetik dalam hati aku ni, share macam-macam info sebab aku nak berlagak serba tahu..contoh aku gi travel, aku memang suka share dengan korang supaya satu hari nanti if korang nak pergi, boleh refer blog ni...aku pon refer kat sana sini...aku excited bila jumpa blog yang bagi tips travel...sebab tu aku pon nak share dgn orang lain...so tolong jangan cop aku ni macam bagus, berlagak, nak tunjuk terror... come on lah, open your mind.. kalau suka berfikiran negatif dan berprasangka buruk, nanti muka cepat kerepot.. seram tak? muahahahaaaaaa... 

Berblog kadang-kadang kelakar....ramai yang suka dan ramai yang tak suka... So to be a blogger, u've to be strong...u must know how to handle haters...the best way is IGNORE them...dulu ada gak zaman aku bodoh...pegi melayan haters... Hahhaaaaa...demi nak puaskan hati yang tengah marah masa tu.. Aku nasihatkan korang yang ada haters ni, biarkan je...sebab kalau kita jawab, kadang silap haribulan kita yang jadi salah, org akan nampak keburukan kita disaat kita cuba menegakkan kebenaran kita..they hate u because they adore u.. Sedapkan je lah hati kita sendiri macam tu ;) if they really hate u, they will not read all your bullshits entries..sorry bahasa melambangkan bangsa...ooppsss..hahhaa...yang kelakarnya dia tak suka, tapi dia boleh find out setiap perkataan ko yang salah....waaaaaaa kantoi babe...peminat tegar yeh? muahahahahaaaa... lain orang lain perangainya....kalau aku, once i hate u, babai.... Tak kuasa la aku nak tehegeh-hegeh, kata benci, blah je lah....ok sorry panjang lebar plak....

Elak lah memaki hamun orang dalam blog dan sebagainya...sesekali nak luah perasaan tu takpe...tapi kita kene ingat, bila kita suka maki hamun, orang sekeliling tumpang 'bakar line' sekali.. kemain setuju 100% dengan apa yang ko kata... tapi dalam masa sama ko tau ke ntah-ntah dia mengata kau kat belakang.. aku ni, haishhhhh kalau nak ikut hati.. memacam yang buat aku 'tebakarrrrr' je tau... tapi aku kawal... aku pernah rasa marah sangat sebab orang USIK aku and family... aku dah siap dah entry tu... memang kaw-kaw entry tu... sebab masa aku tengah marah aku buat entry tu.. tinggal click publish je.. well, orang luar memang suka baca yang PANAS-PANAS macam tu... tapi still yang buruk nanti kau jugak.. so aku baca balik berpuluh kali.. dan aku fikir berpuluh kali nak publish ke tidak.. dan now aku bangga sebab i've made a right decision... aku IGNORE... so sebelum korang nak publish entry PANAS.. lagi-lagi yang berkaitan dengan diri sendiri dan keluarga.. better think twice.. lebih mendatangkan kebaikan or keburukan? 

Menjadi blogger jangan suka memaksa... orang tak suka kena paksa... jangan mendesak... contoh, i follow blog you, apa kata u follow blog i pulak? kenapa kita nak paksa orang 'baca lah blog aku, bacalah blog aku' *ulanglapanplohlapankali... kalau orang tanak baca ko sedih ke? kalau orang tanak baca ko rasa menyampah kat orang tu? ko nak sentap? memang lah kita tulis blog dengan harapan orang akan baca. tipu lah kau buat blog pastu ko cakap, untuk diri kau sendiri.. baik ko tulis kat dalam diari pastu letak padlock besar penumbuk.. so takde orang akan baca kecuali kau je.. hahahahaaaaa... ada macam-macam cara blogger nak advertise kan diri masing-masing.. kau nak dengan tak nak je.. macam ai, ai ni pemaluuuuuuuuuu... hak hak hakptuih.. so aku jarang tinggalkan jejak dekat blog-blog orang yang aku visit... #bajetPMjalantangankatbelakangtengokorangatasbawah. haha.. tapi aku baca jugak mana-mana blog yang aku boleh layan.. mana yang agak bosan, sepintas angin lalu membawa diriku.. *ala feminin* 

Dah takde apa nak cakap dah sebab dah takde idea... entry ni aku sambung sebenarnya.. sebab semalam tengah type terus tertido..hahahhaa... *mentipu sangat ni* so sampai disini aja... mana yang baik kita cedok, mana yang tak baik kita abaikan... 

Babai, i.lap.u. 








EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US 
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE 
THE CHEAPEST RATE SO FAR 
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME 
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE 
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS 
http://www.framekasih.blogspot.com/ 
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

38 comments:

mas ida suriani said...

saya hari2 tunggu filla punya updates, tabiat sebelum memulakan keje, kira cam amik aura la, hehehe. rasa dah takde mood, bukak blog filla, peej, ngan hanis, then start keje balik, hehehe,
you all memang best, n kagum sebab boleh menulis seolah bercerita live, hehehe kagum sangat, keep it up. suka sangat ngan amaani bam bam.

mas ida suriani said...

suka sangat bace blog filla, and memang tunggu hari2 pun u update, seronok bace ur life, ur kids especially si amaani bam, bam, rasa dia sangat kiut dan geramm, rasa nak gigit2 pipi amaani.
teruskan menulis rajin2 okay.

s.z.a_s.z.a said...

thank you ahkak... :)
sangat berguna nasehat yg disampaikan...
i kan new blogger...
so nak elak bende2 yg mcm ahkak ckp tu..

tq~

ikatankasihku said...

Filla nyer blog memang best dari dulu smpi skrg ..setuju sgt tentang org yg suka maki2 kat blog sendiri..takde paedah pon, org makin benci adeler... :)

ceklala said...

maseh akk!info yg sgt berguna!sy pun da lame blogging tp xkisah pun ramai ke x folower sbb berblog pun sbb suke bercerita dan menulis hehe

Mama Tuah Melaty said...

i lap u too filla
i lap acih too
i lap amaani too
i lap pak rrrr eh tak tak..
(motip lap org sana sini??)
ah kasih sayang kan banyak.
jadi kita share ramai-ramai..

pink said...

SUCH A BRAVOOOOO ENTRY LA KAK!!!!!!
KEEP IT UP !
I LOVE YOUR BLOG <3

Norasiah Nasir said...

thanks filla..rasa mcm bsemangat nk aktive berblog.byk tips2 beguna...

pssstttt: entri hk disneylnd..bila nk kuar...hahahah

saya tak tipu....nina the mummy n the boys said...

blog kak nina menggong ke tak?teringin nk tau pendapat filla yg to me so talented in writing..suke sgt ur blog!!!

kakchik@ella said...

Kakchik suka baca blog filla selepas direkomen oleh Kak Nani. u know y? Bcos u are yourself.

Kakchik stuju dgn filla. Bab2 berblog ni kalau fikir nak popular, nak cari duit .. baik tutup blog tu sekarang. sbb kalau kita taruk that kind of expectation, bila tak dapat sure bengang. Bangang, kan.

Mcm Kakchik, Kakchik blog suka-suka + utk dijadikan kenangan hari tua. Aiman sorang, kan. Esok2 kakchik dah takda, bila2 rindu kat mama dia, boleh la bukak blog baca entry lama-lama*tu pun kalau misz-ella's blogspot valid lagi masa tu* Hahaha.

im said...

hehe, hari2 tunggu blog ni update. slm shari 5 6 kali bukak nak tgok update ke tak. Frust sgt time kak filla cuti aritu takda update..hehehe. Suka baca tulisan aka, mcm lawak giler wlpun simple je content nyer, bleh gelak sorang2 hilangkan tension bljar. Btw, lpas ni update selalu ye kak, tak sabar nak baca entry seleasp dan selepas ni. =)

NeenaAnuar said...

Yaa ampunn kakk!! aku sumpahh sukerr gilerrrrr tertonggeng ngan entry ko ni kak!! rasa nak copy and paste pastu publish kat blog aku.. pastu nak tulis...
"apa yg blogger kesayangan aku (ko lah tu) nie ckp adelah sejibik sejibonn dengan apa yg aku nak ckpkan! so tak payah aku penat2 nak karang.. korang baca jek lah apa isi kandungan nya sebab segala intipati nya adelah seratusperatus apa yg tersirat dan tersurat di hati aku jugak!"

hahahaa.. amacam boleh kak? :p

but serious.. apa yg ko ckpkan nie adelah apa yg aku rasakan jugak.. aku biler baca entry ko selalu aku ckp sengsorang.. "eh naper akak nie berfikiran cam aku ek? eh naper akak filla nie punyer pendapat sama ngan pendapat aku jugak ek? so tak yah fikirkan kenapa sebab aku ade jawapan nya i.e. kiteee serasiiiii bersamaa!! hahah..

*kakampunakuselalukomenkatblogkopepanjangtapinakwatcamnekandahakupunsukemembebelcamkojugakhahahahaILAPU2345678910*

rosmona said...

terbaekkkkkk!!!!

Mimy Hamid said...

yer la buk filla ..rupanya dah 5-6 tahun jugak aku dah kenal ko dari blog ni..huhuhuh dari lum kawen sampai ada anak ni aii masih setia tulis blog..sebab aku suka bebel...

DiArY FaRaH JoE said...

sy peminat blog filla sejak thun lpas lg..perasan blog filla ni ms bc blog filla-> pengalaman bersalin kn anak kedua filla(Kasih amani)..
blog filla mmg terbaek...
sy nya blog xramai follower pun..kita tulis just suka2 je..ceritakn kisah kehidupan kita..diary hati kitalah katakan..
apapun..keep it up ye filla..

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

hehe.. ila baca blog fila rasanya start ila prgnt amana.. amana pun dah 5 tahun filla!! masa tue mmg ila "angin menagandung" tapi bila baca blog fila mmg relese tension.. so sampai sekarangla baca.. tak taulah samapi dah jadi nenek nak baca blog lagi ke tak??

Anonymous said...

Hi Kak Filla,

Saya takde blog tapi pagi pagi confirm masuk tengok hapdet wahahaha. Last month kena pergi India, bila ada wireless saiko lepas buka facebook je terus baca update kak filla ahhahaha.

Keep it up Kak Filla! The coolest blogger evaaaa.

Regards,
Yang takde blog

DiArY FaRaH JoE said...
This comment has been removed by the author.
Nur farahiza said...

thankz u akak ,awesome :)
suke gile bace blog aka .

Aya Ariel said...

gooddd...

mcm terase lah pulak..hak hak hakk..

aku tetiap ari pon buka blog ni..cuti seminggu aritu...tatap jer lah mana entry yg belum khatam..tp malangnya..suma dah khatam..huhuhu

Chooyaya! said...

one thing aku belajar harini, ignore the hatred. aku tetiba ada hatred. sentap sekejap. terus entry makan jadik entry emos. ok ok. pasni aku ignore jer. neway, tq filla.

$$ said...

X sia-sia la tiap2 pagi aku buka blog mama Kasih nie. so far kau lah terbaik di hati ku. keep it up Mama Kasih

eda said...

hahahha i mmg lap u laaa akak !!!
dr aritu yg tak jd jumpe akak smpai ke la neh tak jumpe jumpe kan hohoho !!!!

lap u la kak senget heheh ~

Anonymous said...

yup kak fila pnya blog yg paling best. suke sgt2! pagi on pc trus baca blok akak sblm buat keje. lps tu saya akn baca blog peej..dua2 blog ni je yg saya baca.kdg sehari tu akan refresh dgn harapan ada upddate entry yg baru hihi..plus blog akak ni ada dua2 kasihs tu..ish suke dgn dorng..

luv u kak fila jgn berenti menulis yeh..-syarina

Anonymous said...

agree dgn yg lelain. sy jadi ketagih tgk entry2 baru filla. kalau bukak ada entry baru, rasa berbunga2 hati. klu takde.. frust woooo... serius, x tau nape sy jadi ketadi ketagih nak bukak blog filla. tapi mmg enjoy every word.

Anonymous said...

hai filla...
ekceli saya dah kenal lama dgn filla...masa bukak blog kak nani...kat tepi side tu ada filla punya blogkan..so saya pun bukak...then tgk header gambar filla tu yg pakai baju kebaya...dlm hati..ehh macam kenal lak minah ni..?? sapa.ehh...then baca entry filla..sekali tgk gambar your hushband...ha...saya dah teringat..who are you???..yea...budak perempuan yg keje lebarina dulu..
anyway...saya memang suka baca blog filla...cerita kat my hushband ..about you..dia ckp..." dilla...minah sempoi and style sejak dulu lagi..."

p/s: bukan saya yg satu tmpat keje ngan filla...tapi my hushband ...mizi namanya..huhuhu

CT@mamaLuqmanTiara said...

betul tu filla...they hate u becayse they adore you....aku pon pernah draft entry panas2 ni...tp buat pe lah kita pon nk jadi 2x5 mcm tu jugak....anggaplah kacau2 'diaorang' tu dari cebisan pemikiran diaorang yg Xberapa nk cerdik tu....=)

keep on writing!!

supershera said...

steady la kak...
blog sy pon sy sorang je yg baca.
tp ttp gigih menulis.ngeh3..

Filla ~ Kasihs said...

appreciate all of your sincere comments.. tq terus support saya.. eh tetiba emosi plak ahkak.. haha.. kang kata haku mengada plak nak meraih undi wth. hahah.. hover tau korang...

to wife mizi: hai ;) saya ingat nama mizi tapi saya confuse sbb ada ramai staff lelaki yang comel-comel kat lebarina tu dulu.. tapi semua satu kepala stok kamcing tolak-tolak kepala.. kim salam mizi yer..

Anonymous said...

Saye peminat no 1 kak filla, hari2 mesti mau, eh apakah? hari2 mau baca u punyer blog, dan yang post berkenaan bali tu sangat2 la membantu, membuatkan tidur ku tak lena memikirkan Oh Bali....
tak sabar nak g saner
apepun blog akak mmg best la..
teringin nak jumpe akak kat putrajaya.

Anonymous said...

kak filla ke yang gaduh dengan blogger green apple.cecite

my everything said...

suke blog ni to da max!!!!

Alkisah said...

i lap balik u pakai baby wipes

Filla ~ Kasihs said...

anon: haaa saya gaduh ngan blogger green apple? Diana tu? oittt tu best friend saya okeh!! hahaha

Yati Ali said...

bestlah entry ni filla...terima kasih berkongsi cerita dan rasa...

Haslinda said...

Hi filla..tq for sharing :-):-)
Apapun mmg tiap ari tertunggu2 entry baru :-)

~zifa~ said...

Kak fillaaa.....sy suke sgt bce blog akak,truskan menulis :) LOVE ALL YOUR WRITINGS <3 ^_^

waniemardhiyahna said...

Sukaaaaa sangat dkt blig ni n tuan empunya