Friday, November 21, 2014

PHUKET - Day 1 and 2

Ehem, memula nak cakap, gambar belambak hahahah... Hadap jelah yer.. Kak Pilla pon kalau nak tengok balik gambar-gambar vacation selalunya akan tengok kat blog sendiri jugak.. So haruslah semua gambar kenangan sumbat kat sini ;)

Aku gi Phuket dari 14-19 November.. Tapi ntah cemana tengok time, Eh??? Pegi flight 6:10pm? Apa nak bikin malam baru sampai sana?  Takpelah sebab ada banyak lagi hari nak spend kat sana nanti..

Atok and Wan yang hantar kitorang ke KLIA2 masa tu.. Makan siap-siap kat airport so nanti senang.. Nampak Johnny Rockets so mari singgah sini.. 

Set dia agak mahal sikit tapi sedap dan kenyang gila.. Kak Pilla amik club sandwich ke apa tah nama dia.. 



Gambar bekepit boleh tahan banyak.. Almaklumlah dah membesar sekarang ni.. kalau tak berhimpit kang tak muat skrin pulak -___-

Dari dulu sampai sekarang Kak Pilla ada cuak-cuak sikit naik katerbang.. Especially masa take off ngan nak touch down tu.. hmmmmm... 

Senja.. terpegun tengok langit cantik sangat..

Awan tebal sangat.. tiap kali kapal terbang masuk dalam awan rasa bergegar.. Kecut sikit perot ni.. pastu gelappp je macam dalam alam lain.. bila keluar dari awan rasa lega sikit.. masuk balik awan kecut balik perot.. huhu..

Masa touched down hujan lebat kat Phuket.. So kitorang semua kene tunggu jap ada transport untuk transfer ke airport.. 

Settle kastam semua terus cari taxi dalam airport jugak.. Tambang ke Patong 800Bht.  Duit baht ngan RM senang je nak kira.. Buang je kosong kat belakang so tu lah harga RM.. kalau 800bht bersamaan RM80 lebih kurang lah macam tu.. Perjalanan dekat-dekat 1 jam jugak.. Mabuk kejap dahlah jalan bengkang bengkok.

Tapi masa tunggu taxi ni tak berapa sistematik macam taxi kat Malaysia.. Patutnya ada lah tempat untuk queue ikut turn.. Ni tak.. semua yang beli tiket taxi tu belonggok satu tempat.. pastu tak tau sapa naik dulu.. Orang dia kejap-kejap tengok coupon kita.. So macam kita tak tau bila pulak turn kita sebab orang ramai.. Bejanggut jugak tunggu turn.. Pastu ada yang dia sumbat je 1 taxi tu 4 orang.. Padahal kita dah bayar untuk 1 taxi lah sepatutnya.. Tapi kitorang tak share pulak dengan orang lain masa tu.. Kira nasib-nasib lah.. 

Macam biasa, diorang mesti akan singgah dulu kat Agent dia.. So siapa nak beli package snorkeling ke apa ke boleh gak beli sini.. Tapi aku tak pernah pon beli kat tempat macam ni.. Sebab kat area Patong Beach tu belambak-lambak ada jual package tu..

Bab booking hotel memang takde orang lain lah.. Bila tanya Pak Radie balik-balik dia cakap belasah je lah.. Ei nyampah.. So biasanya aku kalau book hotel akan cari tempat paling strategik.. berapa jauh dengan laut.. berapa jauh dengan shopping mall atau tempat-tempat yang best.. Aku pergi ni 5 malam.. So lagi satu perangai aku suka book 2 hotel.. Hotel murah sikit 2 malam.. Pastu amik yang terror sikit 3 malam.. hahaha.. 

Ni hotel first sekali kitorang check in.. The Crystal Beach... Booking dengan booking.com.. Kak Pilla pilih bilik yang ada balcony.. 2 malam dapat dalam THB2,600 so lebih kurang RM260 je untuk 2 malam.

bilik we all.

Toilet ok bersih dan shower dia air laju.. sukaaa hahaha.. 

Gambar google jek.. Ada jugak lah tak puas hati sebab Kak Pilla memula amik room ni yang THB3,000.. Tapi lepas tu check balik ada bilik yang lebih murah sebab sebelum tu amik king size.. So tukar bilik amik yang queen size bed.. tapi still ada balcony.

Dalam gambar masa booking camni.. Cuma bila downgrade sikit katil tu je jadi kecik sikit.. Tapi masa check-in dia bagi room yang tak de balcony.. Hoih geram je.. Siap dia cakap this is the last room.. boleh ye macam tu? Tapi terima jelah.. nak kecoh kang kene tido luar padan muka.

Suasana malam.. (pic google) Hotel ni macam shop lots je.. Tapi strategik.  Malam tu tak keluar sebab dah lewat sangat.. Tak kuasa lah nak keluar sebab letih.

Bangun pagi tu terus bersiap-siap nak keluar.. Kitorang plan nak settlekan beli snorkeling package trip dan apa-apa lah yang boleh ditengok-tengok.

Hotel tu breakfast included.. Tapi yelah tempat macam ni takat minum jelah makan roti.. pon kenyang jugak.

Waktu siang.. Bawah ni ada tempat massage jugak.. Majoriti harga massage kat Patong ni 250 baht untuk 1 hour foot massage... Kalau nak body massage 200 baht... Apasal body massage lagi murah yek?


Dah ready? Jom ikut Kak Pilla jalan-jalan tengok apa ada kat Patong, Phuket.. 

Oh memula plan nak duduk Royal Palm ni.. Lagi strategik, betul-betul depan Patong Beach.. Tapi harga meletop so cancel.

Cuaca cerah, panas dan cantik.. 

Patong Beach ni sentiasa penuh dengan orang dari pagi sampai ke petang.. Malam pon ada jugak yang mandi.. Kul 1.00 tengahari bergelimpangan mat salleh berjemur.. Hoih 1 tengahari kot.. Aku belari-lari nak cari tempat berteduh bawah pokok.. memang kebal sangat kulit diorang nie.. 

Thank you Peej and Elly bagi havaianas selipar ni.. Memang ini je pakai dari Malaysia sampai ke Phuket.. Tak kuasa lah nak bawak kasut lain..  Sebab tu suka travel tempat yang beach-beach macam ni.. Boleh pakai hentam je apa nak pakai hahahha.. 

Bila travel tempat orang macam ni, salah satu masalah ialah Halal Food.. Kalau sewa motor senang lah sikit nak cari makan.. Tapi kalau takde motor.. Jenuh nak cari yang Halal.. Memang kat Thailand terkenal Thai Food macam Tom Yam dan seafood.. Tapi kebanyakan restaurant dia serve pork jugak walaupun ada jual Thai Food.  Macam ni tetiba je Halal cheese burger, confident ke nak makan? Sebab kita tak tau tahap "Halal" dia tu cemana? setakat takde pork je pon dia kata halal.. Kalau tengok menu kat tepi-tepi jalan nanti dia explain.. "This one halal, halal, halal, and this one not halal".. Eh? hahahahha.. 

Depan Patong Beach banyak cafe-cafe dan seafood restaurant jugak.. so sambil jalan boleh cuci mata tengok-tengok.. 

Kedai souvenirs macam ni paling belambak sepanjang jalan sana sini.. majoriti peniaga ni warga Bangladesh.. Patut lah kat Patong ni ada nama jalan "Bangla Road" memang popular diorang ni kat mana je pelusuk dunia.



Singgah jap kat tempat jual tour package nie.. terus je beli kat dia nie.. 

Depan kedai dia ni beach.. depan tu pon ada belambak tempat untuk rent motorbike.

Nama dia Ben.. Heheh terus teringat kat Ben husband Peej ;)

Ada macam-macam package korang boleh pilih.. Antaranya Bungy Jumping, Island Tour package, Muay Tai, Fantasea Show, Cabaret Show, Elephant Trekking, Water Rafting dan bla bla bla... Setahu Kak Pilla kalau amik one day package untuk Island Tour tu semua ada include lunch dan mostly Halal.. Sebab selalu itu yang Kak Pilla akan tanya.. so don't worry ye.. Krabi ngan Phuket sama je pon island tour dia.. 


Gambar welfie memang belambak.. Kalau bosan sila scroll laju-laju ye.. hahaha


Cuaca memang panas kat sana.. Dah lah terlupa nak sapu sunblock.. hamek hitam legam kulitku.. 

Kitorang menapak dari Patong Beach ke HRC.. Takdelah jauh, lebih kurang 400m je kot.. Tapi jadi jauh sebab Pak Radie lah bijak.. suruh ikut jalan jauh.. padahal aku dah nampak dah signboard kata ikut jalan satu lagi tu.. dia cakap jalan depan tu pon boleh.. Hoi mencurah-curah peluh berjalan tau.. 

Tapi takpe.. rawk tetap rawk hahah.. 

Pegi sini untuk beli fridge magnet kawan kirim.. Ngan tiap kali berjalan kitorang akan beli bear kecik..

Tu bear yang jambul purple tu.. Setiap country dia akan tulis kat perot tu.. hehe comel kan? Tapi orang HRC sini kata dah tak keluar dah yang jenis tu.. kalau ada pon sebab stock lama :( ai is sad lah camni.. 


Hooters Restaurant ni sebelah Hard Rock.. Semua yang lalu sini kepala confirm toleh hahahhaha... kemain seksi gilers.. 

Haku dah kehausan tahap maksima dah.. Ajak Pak Radie minum.. Pastu dia sound.. jalan 5 minit nak minum, 5 minit nak minum.. Eh haussssssssssssssssssssssssslaaaaahhh! 


Dan dari dulu sampai sekarang aku memang akan bawak 1 notebook dan pen if pegi travel.. Sebab memori lemah sikit.. kalau tak tulis.. nanti langsung tak ingat hahahah.. Kalau gi sekolah dah jadi best student dah ai tau.. hahahaha

Dah lega dapat minum air kitorang teruskan perjalanan ke salah satu mall terbesar dan tercanggih di Patong, Phuket.. Jungceylon Mall.. walking distance je dari hotel kitorang.. 

Nasib ada GoPro, belambak gambar berdua.. hehehe.. 



Eh terjumpa kedai seliper kitew.. 

sedap jugak masuk dalam mall.. dapat aircond lega sikit.. 

Haaa kat dalam mall ni banyak sangat kedai macam ni untuk buat facial.. semua glass kedai dia.. pastu semua uniform putih.. 

Dah tu aku mengadu lapar lapar laparrr.. Hahahha nasib lah dah macam bawak budak kecik berjalan.. kejap kang haus.. kejap kang lapar.. 

Antara yang bagi aku menarik kat Phuket ni ialah tuk tuk.. Comel sangat dah lah colourful pastu bila malam dia memekak macam disco pastu siap lampu liplap liplap hahahah.. 

Nilah bangla road yang terkenal kat Patong.


Siang nampak biasa je.. malam memang luar biasa hahahahha.. Hmmm bagi aku Bangla Rd. ni tak sesuai untuk orang-orang berumur sebab takut sakit jantung tengok... Dan tak sesuai nak lepaskan laki jalan sorang-sorang hahaha.. Tapi Pak Radie aku lepaskan je hahahaha... 

Next pegi makan pulak.. Tak tau nak makan apa... Tapi nak makan tomyam.. Kat area Patong ni belambak Indian Food yang jual Thai Food.. Cuma harga agak mahal.. 

Kitorang makan kat sini.. kedai depan Patong Beach.

Tomyam tu mangkuk kecik gila.. untuk sorang pon aku rasa sikit sangat.. pastu udang dia kecik dan jenis yang udang frozen tu.. ai don't like.. satu mangkuk kecik tomyam tu 200bht.. RM20 ye.. pastu amik fried vege beso tu je pon dah 180bht.. 

Total damaged is 700 bht.. Not recommended. 

Sleep With Me hotel ni antara yang aku usha-usha nak book dulu.. Nasib tak book sebab banyak bilik yang under construction lagi.. Tapi hotel ni banyak unit lah.. Tapi bukan dekat sangat dengan beach.. 

Eh gambar patah balik.. Nasib lah.. penat tau pilih gambar.. sebab guna gopro dan lumix.






Amboi sepanjang jalan asyik jalan berkepit gitu.. hahaha takde ye.. ni nak masuk gambar je.. kalau tak aku jalan depan Pak Radie belakang pastu dia sound "Ma jalan cantik sikit lah, bersepah macam makcik" Tampa kang.


Romantik sangat ni.. hahahah... 


Dah letih, bertarik-tarik nak amik gambar.. 

Huwaaa tapak kaki dah sakit time nie.. Tapi tak berani cakap kat Pak Radie nanti dia sound kata i lembik lah itulah inilah.. 



tudung dah herot berot dah.. Kak Pilla kat sana pakai TheKasihsShawl je senang hahaha.. sebab kain dia sejuk kannn.. Ada lah selai yang bukan shawl sendiri :)

Dah petang kitorang lepak jap kat tepi pantai.. 


sewa kerusi 100 baht.

Tengah lepak tu nampak anak mat salleh ni comelll kemain laju dia jalan kat pasir.. Mak dia asik kejar dia je.. Nampak tak muka parents rindu kat anak-anak hahahah

Sebenarnya Kak Pilla plan vacation ni sebab nak rehat.. Penat sangat kerja.. Lagipun Kak Pilla dah jadikan rutin untuk gi vacation at least once a year berdua je ngan Pak Radie.. Tapi kitorang ni taulah.. mana reti duduk diam.. sampai bengkak tapak kaki aku berjalan.. hahaha.. Tengok mat salleh memang betul-betul cuti.. baring kat pantai sambil baca novel.. Aku duduk kejap je dah bosan.. terus bangun berjalan lagi hahahahhaah pastu ngadu sakit kaki.. pigi dahhh!! 


Nampak tak yang bersidai kat tepi-tepi tu.. Aku perati jeeee hahahah.. Ni kat bawah hotel kitorang.. diorang kerja kat massage shop nie.. Balik tu cakap kat Pak Radie aku nak massage jap kaki sakit..

Lepas massage kemain welfie lagi hahah

Eh yang hujung sana tu malu ke apa tutup muka pulak hahah.. Tapi kat Patong ni, inilah kehidupan dan rutin dioarang... Masa dia tengah massage kaki aku tu.. aku perati je kat luar cermin.. Mat Salleh lalu je terus dia tarik-tarik tangan... massageeee massageeee... Ada yang melayan ada yang tak layan.. Ada yang ajak balik hotel... hmmmmm... 

Oh dah siap massage terus berehat kat bilik dan siap-siap nak gi tengok Simon Cabaret Show.. Saja je nak tengok lady boy kat Phuket.. Sebab ladyboy paling popular kat Thailand kan.. Pegi ni takde lah macam nak taksub ke apa.. just tengok culture, tengok kehidupan diorang.. tu je, tak lebih pon.  Cabaret Show ni budak-budak kecik pon boleh tengok.. Ada jual tiket untuk harga budak-budak dan adults.  

Show ni ada everyday, 3 times daily.. Untuk adults 800baht, untuk children 600baht.

Takleh share banyak gambar sebab aku pon takut tengok dah nak tekeluar dah segala hahahahah.. 

Ni paling comel hahahha

Ni jelah pon gambar paling sopan aku boleh share hahahahah.. Oh nak bergambar ngan diorang ni kene bayar ok.. dia pandai sibuk panggil-panggil orang pun suka lah bergambar pastu mintak duit.. hahahah

Show start dah tak leh snap pic or record video ye..  kalau kantoi memang teruklah hukuman dia.

Bagi aku ok lah show nie sebab costume diorang perghhh berkilauan confirm mahal.. pastu stage deco semua pon gempak.. dia cuma menari-menari dan menyanyi je.. tapi melopong lah mulut tengok hahaha.. Pak Radie siap menguap tanya ni apamende kita tengok nie.. hahahahhaha.. eh tengok dancing-dancing ok laaa hahahaha.. Oh ni kitorang beli kat tour package tu.. memang ada sedia pickup transport pegi dan balik jugak... 

Pastu kitorang berjalan lagi kat Bangla Walking Street.. Nampak tak kitorang kat screen tu? hahahahha.. 


Show jalanan yang comel sangat hahaha.. 


tepi-tepi restaurant tu berlambak macam ni hah.. lobster waaaaa besauuu.. 

Pastu kitorang ushaaa je KFC.. Sebab ada kawan Pak Radie cakap KFC Patong ni halal.. So aku masuk nak tengok halal ke tak.. Memang confirm halal, terus bercahaya muka Kak Pilla hahahha


tak sure ni gambar supervisor incharge or owner KFC ni.

So siapa stay area Patong Beach ni, boleh lah pegi makan kat KFC Banana Walk.



Muka dah berminyak-minyak dah time nie.. Terus balik hotel sebab esok nak gi Island Tour pulak..

Harap korang terhibur dan ada sikit info boleh dapat kat entry ni..

Tunggu next entry ok?




Love, 
Filla.

10 comments:

eynda said...

Bestnya!

Fiza @ Zah said...

yeay kak pilla update blog.. thanks kak pilla.. u make my day..:D

Yana Ujang said...

oo halal ke kfc dia..next time klu TERpi sini lg boleh la mkn kfc...huhu

IZURA said...

good ones sis ;)
bole di jadikan panduan bila saya nak ke phuket ;)

IZURA said...

good ones sis ;)
bole di jadikan panduan bila saya nak ke phuket ;)

peej said...

wah best byk gambar, i like

Afidah Azmi said...

Ya Allah..macam best jer kak Pilla..
Nak simpan duit dari bulan depan la cam gini..nak gak g ..huhuhu

nina said...

akhirnya awakk update gak blog awk! lama saya tggu. bestnyeee g phuket! na pegi lahhh! bleh bgtau tak rough bajet bpe?

Latifah said...

Beast la... Gud kak filla.. bnyak info.. saya siap catit!

LatifahFazri

kathy jem said...

Hahaha ko pon mkn kat kedai depan Patong Beac tu..aku dulu pon terkena..mahal pastu pulak tak sedap..tomyam dia lagi sedih cair,rasa tah apa2 tah....