Tuesday, June 21, 2011

Hong Kong Intenerary...

Dari sehari ke sehari nak buat entry ni.. tapi asyiklah terlupa.. dah tua lah katakan.. huhuuu... aku rasa itenarary ni very helpfull utk orang yang plan nak gi sana.. sebab aku dulu terkial-kial.. nak menyusun program.. sebab yelah kan.. ko tak tau.. how much time ko nak spend kat satu-satu tempat tu.. pening jugaklah aku nak menyusun...

so aku bagi gambaran kat korang supaya korang kurang terkial-kial meng-google carik info.. aku tak pegi semua tempat.. so yang mana aku tak pegi.. korang google lah sendiri yer anak-anak..


DAY 1 (Arrival)


11.00 a.m – Arrive HK Airport

buy octopus card at ticket counter (pastikan map MTR sentiasa ada bersama)
( adults - HKD150)
( child - HKD25)

Take Bus A21 at the airport ground transportation to Prudential Centre,Nathan Road (MTR is just infront the stop)

Tambang Bas ke Hotel :

**Adults : HKD33
    Child  : HKD16
(u can use the octopus card, just swipe)
Travel time : 45 minutes

Frequency : every 10-30 minutes

1.00 p.m – Check in Casa Hotel, Kowloon (MTR Yau Ma Tei)

- rehat/makan

1881 Heritage (all the branded shops) – MTR Tsim Sha Tsui Station Exit E, walk towards Salisbury Road, turn right, take subway (Pedestrian tunnel) next to YMCA to 1881 Heritage (operation hour : 10a.m-10p.m.)

1881 Heritage (the best place to snap picture – architecture cun)


4.00 p.m – Victoria Peak (10.00am-10.00pm) (Madame Tussauds)

MTR Central – walk to Garden Road Peak Tram Terminus

Beli 3 in 1 Combo Package (Admission + Peak Tram + Sky Terrace) (return)

(adults - HKD210)
(child - HKD100)

(try tanya discount 10% utk one-day-pass holder) - (utk yang guna this pass, octopus card tak boleh)

*** tips: area Madame Tussauds ada Bubba Gump restaurant



DAY 2


DISNEYLAND

8.30 a.m – MTR Yau Ma Tei ke Lai King station (ikut Tsuen Wan Line)

                  Lai King ke Sunny Bay (ikut Tung Chung Line)

                  Sunny Bay station just amik Disneyland Resort

Admission Disneyland:-

(Adults - HKD350)
(Child - HKD250)

***boleh beli tiket disneyland di kaunter-kaunter MTR station.. atau di tempat-tempat lain seperti Madamme Tussoud ground floor pon ada jual ;)
*** tunjuk one-day-tourist pass boleh dapat HKD30 off (each person)

Disneyland ada 4 parks... plan betul-betul mana nak masuk dan jangan terlepas show!!

8.30 p.m – Fireworks show habis, terus amik MTR balik ke Casa Hotel

10.00 p.m – Ladies Market (Mong Kok) (4.00pm – 11.30pm)

MTR Mongkok Exit E2 or naik bas 1, 1A,2,6 or 6A

11.30 p.m - balik Hotel



DAY 3


SHOPPING @ HONGKONG STREET

8.30a.m – Breakfast

9.30 a.m - shopping @ stanley market (Open from: 10.30am-6.30pm)
(journey: 45 minutes by bus)

MTR Hong Kong Station Exit D and take bus 6, 6A, 6X, 66 or 260 from Exchange Square Bus terminus, Central)

*pukul 12.45pm kena blah dari Stanley untuk lunch di Islamic Centre Canteen


atau korang boleh pegi Jardine's (aku tak pegi sebab tak sempat)

-Jardine's Crescent
MTR Causeway Bay Exit F (Open from : 11.00am-9.30pm)

2.00 p.m - LUNCH di Islamic Centre Canteen
from Stanley ada bus direct ke Wan Chai (turun bas kene jalan kaki about 15 - 20 minutes)
(turun di MTR Wan Chai) – area Vocational Training Council... (walking distance)

(restaurant operation hour: 10.00am-3.00pm (dim sum) & 5.00pm-9.00pm (ala carte)
so kalau teringin nak makan halal dimsum, manage your time, takut tak sempat!!!!!

3.30 pm - Hard Rock Hong Kong

dari Central Station pepandai lah carik sendiri..muahahahha...

LG/F LKF Tower

55 D'Aguilar Street
Lan Kwai Fong
Central Hong Kong

 
4.30 p.m – balik Hotel rehat kejap jer...

5.30 p.m Avenue of Stars (Tsim Sha Tsui) jalan kaki dari MTR..

Beli Tiket Ferry di sini (kaunter tiket ferry close before 7.00 p.m)

(adults - HKD160)
(child - HKD144)
*ada banyak package, sampai sana pepandailah pilih...

Jalan-jalan/snap pictures

7.05 p.m – Naik Ferry (Star Ferry's Harbour Tour)-Single Ride Night Round Trip

1 hour ferry ride (boleh tengok Symphony of Light <----show time : 8.00pm) dan view Hong Kong)

*** kalau nak tgk Symphony of Light kene catch up ferry yang gerak pukul 7.05pm.. tiket tolong beli seawal pukul 5.00pm, if not, tiket sold out.. so ko boleh tgk Symphony of Light dari tepi-tepi tembok sahaja..hahah)

***(banyak halal food restaurant di Tsim Sha Tsui) tapi satu pon haku tak sempat nak makan!! hahah...

10.00 p.mTemple Street (Yau Ma Tei)
walking distance from MTR and Casa Hotel



DAY 4 (Last Day)


CITYGATE Factory Outlet, Lantau Island

9.00 a.m – Check out Casa Hotel

naik MTR Yau Ma Tei ke MTR Lai King
dari MTR Lai King tukar train Tung Chung Line ke Tung Chung Station


simpan luggage di Citygate (ada bayaran) B1 and B2

shopping time! (designer boutiques, shops)

Club 21, coach factory, Timberland outlet, Esprit outlet, Escada, Bally, Kookai, Kate Spade, Ralph Lauren, Sasa (and many more)

*** ada Halal Food Restaurant (food court citygate same level dengan ESPRIT)

(ada halal indian food, rice)

or kalau ada berminat nak naik Ngong Ping 360 Cable Car pon kat sini jugak..

3.30 p.m – AIRPORT

Naik Bas S1 dari Citygate (journey 10 – 15 minutes to airport) (HKD 3.5)
or Taxi (RM45) to airport..


Ok itu adalah itenerary utk 4 Days... kalau pegi lama.. lagi ok, takde lah rushing sangat kan... ktorang ala-ala masuk race..hahahah... aku memang nak bagi sikit-sikit tips.. sebab aku tau cemana perasaan ingin tahu kalau korang dah plan nak pegi.. asyik lah nak google carik info.. letih makkkkkk! so meh aku share sikit tips:-

1. Book hotel awal
korang boleh book melalui booking.com, agoda dan sebagainya.. rasanya kalau booking direct dengan hotel lagi mahal.. pepandailah korang nak jimat ok? baca segala review pasal hotel... kalau ada berapa sqf bilik lagi bagus.. tapi kalau korang jenis tak kisah bilik sempit, jalan jelah yer.. nak senang cari hotel yang dekat giler nga MTR, contoh Yau Ma Tei, Central, Tsim Sha Tsui....

2. Disneyland
kalau nak discount HKD30 off, boleh amik tourist-day-pass (valid one day saja).. or else amik octopus card jer... tapi takde discount lah.. make sure korang beli fridge magnet kat shop dalam DL nie.. kalau korang kaki collect FM lah.. tapi pricey lah sikit.. jangan nak gedik jimat cermat sbb nak beli kat Ladies Market..at least utk diri sendiri beli lah kat DL... sebab kat LM memang ada jual.. tapi tulis Disneyland jer.. takde tulis Hong Kong.. so adalah tak best :( (tapi utk souvenir ok lah beli kat LM) aku ingat toys belambak kat LM..rupanya tak best!!! so jangan kedekut, beli lah utk anak barang seketul dua.. lawa ok soft toys kat DL.. kualiti gitewwwww... dan belilah jugak satu barang utk dikenang-kenang.. seperti frame ke, mug ke.. cessss.. haku menyesal okeh!!!!!! nak kirim orang takut nyusahkan sebab berat dow frame dia.. grrrr.. tensi mak!

3. Octopus Card
ramai confuse pasal card nie.. sebenarnya ada berjenis-jenis kot? tapi aku rasa paling top tourist-day-pass atau octopus card.. octopus card harga dia HKD150 (deposit HKD50-which u can redeem later) so ko dapat je card tu.. ko ada HKD100 untuk guna.. tak cukup ko boleh top-up kat kaunter MTR station.. boleh juga ditop-up kat 7Eleven... macamana nak tau balance? oh, kat setiap MTR station ada machine utk check balance.. kacang jek...

4. MTR
lelama ko guna ko akan terror... sama je mcm kat Malaysia nie.. cuma sana lagi canggih sebab station dia besar nak mampos.. bejalan je keje kau.. ada belambak Exit.. ABCDE semua ada.. attractive places to visit pon ada terpampang kat situ.. siap bagi ko Exit mana nak pegi.. kat sana banyak station dan banyak Line.. kat map ko boleh tengok.. so ko kene tau, ko nak pegi station mana.. lalu kat Line mana.. nak tukar semua tu ikut kecekapan otak kau..

5. Stroller
sesiapa pegi sana angkut stroller.. memang hazab sikit lah..hahah.. tapi kalau laki ko gagah mcm laki aku..muahahah.. ok jer.. tangga dia tinggi-tinggi.. hahah... konpem turun 1kg.. actually ada lif.. tapi ktorang jarang guna.. tempat palang ko nak swipe card tu stroller tak muat.. so angkat jer stroller pass kat orang kat belah dalam plak..hahha.. mcm bongok gaklah.. nasib aku pegi ramai.. bepeluh-peluh ketiak... tapi kene bawak lah stroller... takkan ko nak dukung anak ko memanjang..

6. Halal Food
terpulang tahap keselambaan korang lah.. ada orang kata kat Tsim Sha Tsui banyak restoran pakistan.. so boleh try kat sana.. mcm aku, beli gak Mc D, fillet o fish ngan fries.. tapi korang kene try Islamic Centre Canteen kat Wan Chai.. baru puas sikit makan nasik ;).. dalam Disneyland ada Halal Food kat Adventure Land.. tapi tak variety lah.. takat indian food tu boleh la blasah.. yang lain-lain ko brani??? hahaha...

7. Apa mesti bawa
dah tentu maggi in cup.. tu wajib.. hahah.. sedap ok breakfast makan maggi.. hahaha... cepat pantas kenyang.. kalau siapa ada bawak baby, korang leh beli instant porridge in cup tu.. buh air panas, siap 2 minit.. tapi aku tak bagi sgt amaani makan tu.. sbb ada bahan perasa.. so aku bagi dia fries.. biskut...kalau rajin bawaklah rice cooker.. bangun pepagi buta buat bubur.. mak aku beli mushroom soup instant tu..masuk sekali time jerang bubur amaani.. sodap.. tapi tak daya lah nak memasak bagai.. sekali dua jer buat..haha.. yang lelain food korang nak bawak tu dipersilakan.. macam ktorang kan masuk race.. ko ingat banyak masa nak melepak-lepak dalam bilik menikmati hidangan.. takde okay! dah macam askar.. balik jer hotel terus sound.. "25 minit jer, pastu jumpa kat bawah, jangan lambat!!!!" hahahha...

8. Tempat wajib dan tak berapa wajib
Taste kan lain-lain.. so kalau aku, Stanley Market tu wajib.. ko boleh beli souvenir kat sana.. harga murah nak dicomparekan ngan Ladies market tu.. lagipon Stanley tu besar.. banyak tempat boleh masuk cuci mata.. spendlah dalam 2 jam kat situ.. tapi kene ingat journey naik bas dalam 45minit.. so manage your time.. Ladies Market tu sebijik mcm Petaling Street.. tawar menawar lah mcm biasa.. terus mintak half dari harga sebenar.. pukul 11.30 dorang dah kemas-kemas nak tutup kedai.. tapi belambak shops kat LM nie.. ada clarks, ada Dr. Mart.. Nike.. eh mcm-mcm mak nenek lah ada...

Citygate Outlet pon wajib untuk yang kaki shopping.. harga murah! dia macam shopping mall tapi factory outlet nyer price.. tak outdated sangat.. so banyaklah choice.. satu hari pon tak cukup T_____T .. dorang kata kat airport takde SASA.. so baik ko shopping beli perfume kat SASA Citygate.. murah? yer sgt murah... siap-siap lah bawak duit beli perfume ;) juling bijik mata wa cakap lu.. sini ada locker.. masuk coins jer.. kalau korang nye program mcm aku.. (lepas citygate terus ke airport).. eloklah korang sediakan satu bag kosong awal-awal.. supaya lepas shopping terus campak benda korang shopping tu dalam bag kosong.. sebab aku yakin.. korang akan terlajak time bershopping..muahahahah...

Symphony of Lights tu biasa jer bagi aku.. tapi alang-alang dah sampai HK, apa salah nya pegi kan.. leh amik-amik gambar..

Temple Street kat belakang hotel aku jer.. so pergi jerlah kan.. kat Yau Ma Tei.. bih kurang mcm Ladies Market tapi dia buruk sikit..hahahah.. mcm pasar malam... syok gaklah pusing-pusing.. tapi dia kecik jer..

Madamme Tussauds pon aku rasa best lah jugak.. tapi hazab nunggu turn nak naik tram.. hahah.. aku siap duduk buat susu anak lagi.. hahahha.. kene plan pegi tempat ni petang.. leh tgk view HK dari Victoria Peak.. jangan confuse.. sama jer tempat nie.. mcm 5 tingkat kot.. so nak tengok view, ko pegi lah tingkat atas.. dah puas amik gambar.. ko turun masuk Madamme Tussauds plak..

Designer boutique adalah berlambak-lambak okay.. u name it.. nak apa? semua ada.. jam rolex besepah-sepah kat shoplots tepi jalan..hehe.. HERMES, COACH, LV, GUCCI, CHANEL, PRADA, TIFFANY & CO. eh semua belambak-lambak... orang siap beratur ok.. giler apa dorang ni kaya sangat.. tak paham aku.. hahahahahahhaa....

Airport HK
takde tax.. tapi jangan jadi bingai seronok-seronok makan-makan lepak-lepak nak tekencing bagai..hahaha.. kastam dia nak lepas, beratur panjang giler... so better sampai awal (2 hours).. kalau nak redeem balance octopus card, pegi jer kat Train Station dia.. situ ada kaunter.. tukar awal-awal.. nanti terlupa.. jgn jadi mcm aku.. terlupa.. bila teringat.. terus belari mcm orang gila.. tak pasal-pasal Wan pon terjebak lumba lari..muahahaha.... dah sampai kat kastam.. terus pucat lesi..sebab tgk orang lain nyer flight lagi 2,3 jam.. ktorang? lagi setengah jam.. muahahhahaha... nasib flight delay.. kalau tak, bekampung lah kau kat airport.. harus beli tiket lain.. *pengsan*

kat airport (depature) ada Burger King.. boleh pilih ikan.. slamber gamble.. hahah..



hoih penat giler aku menaip nieh.. itu jelah.. kalau ada info aku tetinggal nanti aku masukkan lagi...




EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE
THE CHEAPEST RATE SO FAR
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS
http://www.framekasih.blogspot.com/
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

17 comments:

E K A said...

akak gi byk tempat juga upanya....ok tak ritu...semua berjalan lancar? nak update la stori HK nanti...lom sempat baca...

Aya Ariel said...

giler rajin siot!!

genuine1224 said...

bagus2..leh buat panduan ni klau nk g HK

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

mak aiiii..panjang seh.. ini kalau ada duit lebih nak g hk mesti godek blog filla

JMR said...

cukup lengkap..leh jadi tourist guide dah nih..:-)

Anonymous said...

salam sis... ada email tak? nisa ada menda nk tya pasal enstek. ingat tak dulu nisa ada komen kt entri umah parents akak kt enstek tu...?? nisa nak jual rumah kt enstek tu... ada tak sesape kawan yg nak beli umah kat area situ?? ni email nisa ana_nisa@yahoo.com
tq sis

tiHa said...

thanks ..sgt2 membantu ai nak pi sana bulan 10 nnt..tp ai pi lama dlm 7 hari gak so bnyk masa jugak la nak merewang & harusla ongkos pun tinggi..sbb bajet nak pi Macau & Shenzhen memandangkan sebelah2 je tmpt tu..:P thanks yer for the info....

ikatankasihku said...

bertambah2 la pahala filla, menghulurkan tips, penerangan terperinci psl HK...

Anonymous said...

total kos utk 2 dewase 2 kanak2, pegi behari-hari cm ko gi ni, berape filla?

Hanis Haizi said...

ve3ry useful info ni kalau nak pergi sendiri, i just got back from HK! mmg besttt!!!

Anonymous said...

Total cost bih2 kurang..asing siap2 duit transport, hotel, makan, tiket dl and so on so on ;)

Hanishaizi:huwaaaa tgk hanis shopping leh kelua air mato den!! Hk best!

ZaZa said...

sy plan nak pegi HK next year on jan..eh bkn plan mmg nk pegi pon sbb dah beli tiket. tp kami pegi ke guangzhou dulu then br pegi HK naik train..akak bole bg suggestion itinerary x kalo plan pegi 2D1N sbb after tu kami akan pth blk ke guangzhou. mane tmpt yg patut pegi ataupun x?

ZaZa said...

salam kak. mmg bestla bace blog akak ni. byk sgt tips yg berguna. sy nk mintak pendapat akak cketla ttg HK since dh 2 kali akak pegi sane kan..insyaAllah next year sy & kwn2 akan ke guangzhou & HK..flight kitorg akan ke guangzhou dulu then br ke HK guna train. kitorg plan nak pegi disneyland. maybe kami akan spend 2D1N je kat sane..after tu kitorg kena blk ke guangzhou blk. akak ade suggestion x mane tempat yg patut pegi utk day 2 sbb day 1 tu of course dah spend time kt disneyland je kan.

ZaZa said...

sy plan nak pegi HK next year on jan..eh bkn plan mmg nk pegi pon sbb dah beli tiket. tp kami pegi ke guangzhou dulu then br pegi HK naik train..akak bole bg suggestion itinerary x kalo plan pegi 2D1N sbb after tu kami akan pth blk ke guangzhou. mane tmpt yg patut pegi ataupun x?

Filla ~ Kasihs said...

zaza: kalau 2D1N je kat HK tak sempat lah nak gi HK.. kalau nak pegi pon boleh naik train kat HK Disneyland ke HK town tu... boleh turun kat Tsim Sha Tsui tu banyak lah boutique and mall.. boleh jalan-jalan... oh ye, kalau dah ada kat disneyland tu tak yah ke HK pon tak pe.. pegi Citygate je.. tu wajib pegi sbb dah dekat dengan disneyland.. boleh mintak hotel kat disneyland tu call kan cab utk ke citygate..sana murah gila... boleh refer kat HK trip akak yang lastday tu ;)

nia said...

salam kak filla.. sye merupakan silent reader akak.. huhu.. sye nak tnayer di hong kong ade fossil ker..? and kalau ade di mana yer..? thank for your feedback sis

nia said...

salam kak filla.. saya akan ke hong kong pada bulan 11 and ade people yg kirim barang dgn sye.. saya just nak confirmkan di hong kong ada menjual barangan fossil ke and kalau ade di mana yer.? tq sis for your feedback