Monday, October 03, 2011

PORT DICKSON 2011

30 September 2011

Auuuwww taktau nak start cemana *gedik*... hehehe.. gambar ada banyak nieh.. bawak-bawak lah bersabar yer... pelan-pelan lah enjoy nonton ya! sebab aku tanak buat part by part.. 30 Sept birthday Acih yang ke 6 tahun sebenarnya.. bukan lah sebab birthday Acih, so aku plan nak gi celebrate.. ewahhhh gempak sangat ko Acih??? hahahha.. actually aku takde belikan b'day present untuk Pak Radie on his birthday.. so aku janji nak belanja satu malam tido kat PD... so memulakan pencarian, dan akhirnya memilih Lexis Port Dickson yang known as Legend Water Chalet dulu tuuuu...

Sebab aku terpukau tengok gambar-gambar kat situ.. dan harga pon within my budget.. so belasah jelah kan?  tak sangka plak dari 1 malam terus jadi 2 malam.. huahahha.. tapi malam 2nd Pak Radie yang belanja hahahahahahhaha... ok jom lah melayan gambar jom ;)

 hahahah.. happy gile sebab dah tau cemana nak bagi muat gambar ni besar-besar gedabak.. auwww untuk memudahkan korang yang ada masalah penglihatan jugak kannnn.. hahahah... 

baru sampai Lexis... oh ye, Lexis ni ada dua okay.. sila jangan confuse.. yang aku stay nie Lexis... lagi satu sebelah dia Grand Lexis... dah nama grand tu... of course lah lagi grand dari yang aku stay nie kan? siap ada swimming pool dalam bilik lagi... hahah.. yang tu tak mampu lah plak.. tapi tak pe.. sebab yang Lexis yang aku duduk ni pon aku dah terkagum-kagum dah ;)

gambar wajib anak-beranak.. ishhh takde pon gambar sekali ngan apak dia.. tak ko snap, aku plak snap :(

 Acih sampai dah balik nie asyik cakap "Mama, Kasih tak boleh lupa 708.. best nye bilik kita"

ini view dari balcony kami... sesapa yang nak stay kat Lexis nie... ada 4 jenis ke berapa jenis tah.. tapi yang aku duduk ialah 'Tower'... kelebihan Lexis Tower ialah bilik besar nak mampos!!! paling besar dari yang lain-lain... dan juga murah dari yang lain-lain ;) tapi kekurangan dia ialah bukan atas air.. hahahah.. apa ada hal? janji view meletops ;) 

 view from balcony 

 pandangan sebelah kanan plak... waaahhh best nya ada pool sendiri.... tapi yang tak bestnya... orang yang duduk kat tower boleh lah tengok ko berenang-renang... hahahha... dia dua tingkat.. ko nampak ada pool tu kan.. belah bawah tu pon ada ok.. (2 tingkat).. so yang bawah lagi privacy lah.. orang tak nampak ;)

 welcome ;)

amacam? besar gila tak? ada 1 king (kalau tak silap) dan satu lagi queen size bed.. pintu luar tu ke balcony.. 

 nampak pintu masuk tu? masuk-masuk je bath-tub bentuk ala-ala jakuzi tu... pastu toilet asing.. dan ada tempat shower jugak.. ada meja solek berserta hair dryer seketul kat situ jugak... pintu ni memisahkan tempat mandi-manda dengan bilik... siap ada sinki dan space utk atur botol susu budak-budak.. wahhh best sangat!

 Amaani menggelupur okeh.. hahahah.. dah tak sabar-sabar lagi dah ;)

 pandangan dari sudut lain plak.. so memalam aku turunkan semua blind sebab takut ada hantu jenguk plak..hahahahah... pastu tutup sekali pintu tengah tu... 

pastu acara menggeledik depan cermin... Pak Radie ko memang cukup menyampah lah kan.. eh sokatilahhhh.. hahahahahhaha.... 

 Acih dah macam mama dah... suruh posing laju je.. 

 dah besar sangat dah dia kan? redup je muka seredup muka mak kau.. hahahahahah... tuihhhhh!!! 

 Amaani pon dipaksa jugak utk posing...

 auwwwww Acih dah macam amik gambar nak betunang.. eh apakah??? mama ni hoverrrrrrr tau.. 

 kejap-kejap ko dengar Amaani menjerit... si pendek ni.. sibuk nak memanjat jugak.. pastu minta pertolongan..

Rehat je dalam bilik... pastu Pak Radie bawak budak-budak gi playground kat bawah... ada room untuk mainan budak-budak... aku kan diva, so kenalah turun lambat sikit.. ngeh ngeh ngeh... 

hahahah gelabah tak?

 Nah hamek nie.. bagi loya tekak korang sikit ;)

 buah hati pengarang jantung

 Acih kena baling dengan bola... Bapak dia punye keje

 tengak macam mama dia.. lemah lembut je main dengan anak-anak... hahahah

 ini first day okay.. masuk 2nd day dah tak tau nak buat apa.. pegi sini.. pastu mak ngan bapak dia main kejar-kejar.. baling ngan bola... sekali aku kena baling terus merah tangan tau.. kuang hasam betul... 

 ada menatang ni untuk disewa jugak.. pastu ada anak orang tu main menatang nie keliling-keliling swimming pool... bengong betul.. Pak Radie cakap staff situ dah tegur.. tapi bangsa degil kan? aku doa dalam hati semoga dia tecampak masuk dalam swimming pool.. tapi tak tecampak plak.. 





dah petang sikit.. perut adalah lapar... tapi tanak makan yang heavy-heavy sebab Pak Radie kena ugut belanja makan kat hotel sempena birthday Acih... hahahaha... mak dia memang pandai bab-bab mcm nie... so start kereta.. bejalan lah cari makan... sebab lepas makan nak bawak budak-budak gi main pasir laut... 

 dan ini lah makanan terbaik di PD.. hahahaha... eh tapi apasal sedap kat PD nye cawangan yeh? hahah.. ada hati order 15 ketul nak share 4 branak... kedekut apak kau.. padahal dia yang makan paling banyak.. terus order lagi... buat malu je... 

 Ya ampun, anak aku kah itu? dengan selekehnya... tengok tangan dia.. gatal je nak garu sampai luka.. hangin aku tau..

pastu perut pon dah kenyang.... boleh lah kita ke pantai ye... 

 Pantai Teluk Kemang... mak aihhh panas terik okeh... ni first time for Amaani... ingat dia takut pasir ke geli ke.. tapi dia kan rawk.. tader hal punye! hahaha Acih dulu first time bagi pijak pasir... dia geli.. hahahah.. Acih kan pembersih gilos.. 

 Pastu mamat gelap pakai baju merah datang "Abang maaf ganggu, ni kalau abang tanak pon tak pe bang, tak paksa, tapi kalau abang nak bawak family abang naik boat pusing-pusing saya bagi abang harga murah bang.. RM50 je bang... amik-amik gambar, cantik banggggggggggggg"..

tak dapek!!!! hahahah... sorry lah bro ye... saja nak bawak budak-budak main pasir pantai je ;)  so abang ni pon ok lah.. salam Amaani... dia cakap 2 tahun kot keje kat laut.. dah naik hitam kulit.. eh bukan abang memang hitam ke bang? hahahahah...

Kasih Aleeya

 pantai ni dia macam menurun sikit.. takut tegolek plak si kenit nieh.. tapi dia ok jer ;) dah dapat kaki mana boleh nak pegang-pegang.. eksen tul... panas okeh.. nasib aku pakai long sleeve kalau tak, harus tebakar kulit aku... dah lah bangsa cepat hitam T_____________T

 hahaha.. Amaani nye kaki kejung... mencengkam sebab geli ke apa dik?



 suke gambar Amaani yang nie... Bulat je mata ngan muka dia ;)

 Acih tunjuk tapak kaki dia apa hal ntah..

tau apasal Amaani nangis? Apak dia timbus kaki dia ngan pasir.. hahahahahahaa.... 

 Sayangku Kasih ;)

 muka happy tak leh blah

 Sakit hati aku... rupanya screen dslr tu kena air laut ke aper.. tak perasan.. habis gambar semua ada blur.. (kat betis acih)


 Kengkonon kreatif habis la nie? 

 tetiba datang si kenit nie.. pegi bawak lari kasut dia... hahahahha

my cheeky girl

memula tak sangka nak bagi basah-basah mcm nie.. tapi bebudak nie dah jumpa pasir ngan laut..terus basah kuyup.. suka ati ko lah anak-anak... 

pastu dah kuyup.. boleh plak amaani masa bila tah dia berry.. perghhhh dah lah nak mandikan kat public toilet tu jauh gak.. ntah bejejeh-jejeh lah agaknya sekali ngan air laut tu.. hahahahah... 

 si poyo

haishhh nampak bossy plak mak kau kan... hahahahha... 

Auww.. bibir macam Amaani Jolie plak time nie... 


 dulu pregnant tak leh lompat-lompat... now boleh lepas geram... Amaani pon pelik tengok..





 ok semua dah lencun... jom gi toilet mandi dulu.. pastu nak balik hotel, nak sambung berendam kat swimming pool pulak.. bahagia tul jadi budak-budak... 

siap-siap pakai swimming suit... eh nie Acih punye.. Amaani plak pakai..besar gila.. hahah.. nasib ko lah dik... semua barang recycle je :(

dah dapat milk terus tido dalam kereta... oh now dia dah pandai mintak milk sendiri tapi bunyi dia "Mek... mekkkk mekkkkkkkkk"... sambil buat tangan nyonyot-nyoyot.. hahahah... kelaka betul lah kenit nie.. 

 ok berseambung lagi... berenang dalam swimming pool plak ;)

 Kasih dah boleh swim sendiri tapi kena ada pelampung tangan lah... tapi kalau bukak pon dia berani-berani jugak.. aku yang takut...

selama 3 hari 2 malam, aktiviti swimming kat sini ialah 4 kali.. hahahah... 

ok pastu balik bilik mandi.. kita kena siap-siap.. sebab malam ni Kasih nak tiup candle.. kita beli icecream blueberry ok?  

 Mak dia macam biasa lah.. sempat lagi ;)

tapi flash dah tak kuat sangat.. so bila tak guna flash.. muka aku merah apa hal?


 baik kita guna Lumix lagi best ;)

 muka mintak kene sepak...

hahah nampak apa aku nampak? masa tengok balik gambar ni kat kamera.. mak tekejut okeh.. ingatkan Ju-On kat belakang tu.. hahahahah... rupanya anak sendiri T________________T

birthday present from Papa... Mermaid ni Kasih panggil Arial.. 

Acih kalau suruh begambar mula lah macam-macam aksi dia.. 


oh mana tumpahnya kuah kalau tak ke nasik... apak dia pon kalau nak snap je.. buat-buat pandang tempat lain... poyo!

 pastu mula lah buat benda pelik-pelik... amik mermaid anak.. pegi bubuh kat sampak tempat counter lauk tu..

 tapi realllllll kan? hahahahhaha..


Birthday girl... gown nie Aunty Anny and Atta beli kat UK.. selama ni tanak pakai... tapi datang PD sanggup plak pakai????? oh aku racun dia.. aku cakap b'day girl kena hover sikit dari orang lain.


budak ni semua benda dia nak gigit... ok lah dari ko gigit anak orang!


 aku kan peghak sikit... mana-mana pon mesti nak kueyteow cantonese.. hahah..

 mushroom soup utk Amaani.. banyak gila dia makan malam tu ;)

 pizza for Pak Radie..

 Food ok sedap ;).. tapi pizza tu banyak sampah besar-besar Pak Radie kata.. hahaha..

Happy Birthday to youuuuuuuuuuuuuuuuuu!!!!! 

Anak mama yang hover bucuk-bucuk nie... eh sekarang Acih panggil aku "Mama yang tak reti sabar"... boleh tak?????? sebab aku selalu suruh dia macam-macam.. pastu asyik lah "Kejap"... "Mama ni tak boleh sabar ke? Kasih nak panggil mama nama baru.... "Tak Reti Sabar"..... 

 auww ropol-ropol tingkat-tingkat




Kasih Aleeya buah hati pengarang jantung saya... sayanggggggggggggggggggggggg banyak-banyak!!!! 

si kecik penghibur hati saya ;) sayang juta-juta!!! 

 tebongkang okeh.. malam tu Acih jatuh katil.. hahahah... tiba-tiba gedeganggggggggggggg! teperanjat aku.. tapi dia relek je.. Pak Radie angkat letak balik.. hahahaha...



pastu hari kedua.. kejut budak-budak bangun awal.. sebab nak gi breakfast... oh ada free breakfast for two ;) siap cepatttttttttttttttttt.. pastu nak gi swimming.. wah bedesup Acih.. terus kejut adik bangun...

hahahah sian Amaani tau... 

kelaka tengok muka budak ni blur... 


Breakfast pon best ;)

 Nasi Lemak

 Ni pon aku punye jugak ;)

ok lepas makan.. semua orang dah kenyang... kita sambung lagi swimming... 

 Ni lepas swimming balik bilik.. mandi kat tub plak... bagi susu.. terus tebongkang amaani okeh.. Pak Radie keluar kejap.. gi cucuk duit nak extend lagi satu malam.. huahahahahahahha... kelaka gile... siap sms dia suruh beli diapers tak cukup... baju ko jgn cakap lah.. repeat pakai baju sama..hahah..nasib bawak baju budak-budak ni lebih sikit...

ok kita makan maggi plak... mana boleh makan hotel lagi... lari bajet okeh...

 Amaani dah bangun... berebut potato bun ngan Acih... Akak tu memang suka mengacau adik je... 

 berdamai kejap


 sebelum Akak rampas.. adik cepat-cepat makan.. hahahahaha

 ok dia start dah mengaummmmm... 

 dan melalak... haku memang hangin tau... suka sangat menyakat!!!!

dah bosan duduk bilik, kitorang turun lagi main kat playroom budak-budak tu.. kali ni mak bapak plak saiko... main tembak-tembak... main baling bola, sapa kena dia mati.... 

pastu dah petang sikit siap-siap nak gi Pasar Malam Port Dickson... yahoooooooooooooo!!! tapi sebab awal sangat, so kami pegi Pantai Teluk Kemang tu.. tapi aku dah warning tak boleh pegi laut... gile, kang mak kauuuuu jugak nak kena basuh pasir-pasir.. nak kena mandikan korang plak.. kang nak gi pasar malam lagi.. oh tak boleh.. leceh! so pusing-pusing situ.. aku teringin nak makan jagung bakar tepi pantai.. tapi alahaiiiii gerai-gerai tepi pantai tu... aku tengok pon tak selera okeh!!! bukan lah nak kutuk.. tapi kembang tekak okeh... sayang sangat.. sebab PD kan tempat pelancongan, tempat percutian keluarga.. kenapa takde tindakan untuk Upgrade sikit? macam kalau ko pegi tahun 1980-an.. ngan sekarang.. takde nampak apa beza pon..  :(

dah penat, so pegi cari makanan utk dinner... target ialah Pasar Malam ;) 

 Sebab mamat jual ayam potong-potong spicy nie ada iras-iras Aaron Aziz.. so snap gambar dia tepek kat blog...eh aku suka lah ayam nie.. sedap kan????? 

 pemandangan pasar malam... Pak Radie macam biasa, Yong Tou Foo.. pastu makan kat bilik takde sudu.. main cucuk-cucuk ngan lidi je T___________T

 area kesukaan para ibu...oh dalam plastik ialah juadah makan malam... heheh.. pastu bentang suat kabo... makan ramai-ramai.. seronok sangat!!!!!!!!!!!!!!!!! hahaha... aku rasa happy sangat cuti-cuti nie.. bila tengok budak-budak happy, mak bapak pon rasa happy ;)

perot kenyang senang hati... so aku dah cakap kat Pak Radie.. malam ni aku nak berendam dalam tub.. jangan ada sesapa kacau.. haku nak lock pintu.. sila jaga anak-anak ye... sementara tu aku pon tadah lah air panas.. sekali panas gila ok.. tercelup kaki sikit terus melompat keluar... gile key.g.com okeh.. hahahahah 

 pastu keluar-keluar je bilik air... 3 beranak nie meniarap senyap je cenggini...hahahah.. tekejut ahkak tauuu.. hahahah

 Amaani kejap je lah nak sporting pon... pastu tanak join..

 weh aku dah penat lah nak type.. hehehe...

ok paksa diri ok... malam tu dah settle makan mandi semua.. lepak dalam bilik je... sambil dihiburkan Acih... 


 pastu buli kenit plak... hahaha.. teringat Pak Radie masa day one tu... aku sibuk buat apa tah.. tetiba Pak Radie menjerit.... Perompakkkkkkkkkkkkkkkkkk!! hahah... sekali tengok Amaani.. hahahah bodo giler!

nasib ada si Badut ni hah, kalau tak confirm sangap!!! 

haih lah.. gigi Acih ni apa aku nak buat ah? 

ok pastu masing-masing tebongkang.... pastu pukul berapa tah aku dengar bunyi kilat bedentum-dentum.. fuyohh seram plak... hahaha.. pastu tetiba amaani merengek dia duduk.. aku melompat pegi kat dia... rupanya nak milk.. pegi buat susu.. bagi kat dia.. aku tido ngan anak-anak plak... seronokkkk nye!! 

eh bosan gila nak sambung.. pendekkan cerita.. sebab bgn pagi breakfast, swimming..sama je aktiviti.. pastu packing dan balik!!!! 

statement tak leh blah dari Acih "Mamaaaaaaaaaaaaa, baju mama macam baju Krista"... so sweeeeet anak aku ni tau.... tu belum statement apak dia lagi... "Ni apa baju macam cikgu tadika nie?"... double sweet!!! pastu membebel "alaaaaa nak balik umah terus, apa yang over-over nie?"..... haishhhhh menguji kesabaran betul apak ngan anak ni tau... kang aku pakai baju tido terus check-out hotel ko nak??? bercantik-cantik salah, bercomot-comot pon salah T_________________T

ok anak-anak, mari kita bergambar sebelum pulang ;) tapi selipar mak kau memang tak leh blah!


Sekian dulu persembahan saya.. eh macam dikir barat.. weh serious tatau nak tulis apa dah.. tapi yang penting kami memang happy.. untuk yang nak tau rate Lexis boleh view di sini.. 



Bilik macam aku duduk tu Premium Tower Seaview... untuk gov staff boleh dapat 15% discount.. dan harga adalah nett.. bilik aku tu after less 15% aku dapat RM285 nett per nite including breakfast for two (weekday) .. kalau tak silap... tapi kalau ko check in weekend.. harga lain.. lagi mahal sikit... 

Bilik tu adalah besar.. so max ialah 4 pax.. kalau ada anak 2-3 orang tu just nice lah.. selesa bangat, kalau tak, tak mungkin aku extend lagi 1 malam.... so apa lagi? pegi lah sana.. amik gambar lebih-lebih, pastu update blog ;)





EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US 
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE 
THE CHEAPEST RATE SO FAR 
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME 
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE 
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS 
http://www.framekasih.blogspot.com/ 
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

29 comments:

Miss Moon said...

syok aku tgk gamba besar besar puas hati ...wey ajar aku cam na nak buat jd besar cam tew .........

hahahha klaka kacih ...baju krista nko bagi kat mak nko hahahha

AYuNG said...

lor....abis dah ker kak..hehe~~ best betul tgk hepi family akak nih..ngan gelagay si tembam kecik tuh...comel la dia tuh..:)

ikatankasihku said...

layan habis gambar ni semua..tgk laju2 nanti2 nak khatam balik....puas tgk, terang , besar & jelas...kesimpulannya, sempoi, enjoy & kebas miang semuanyer, hehehe...terbaik!!!

Konot said...

muka si kenit baru bangun tido sangat comels!! geram!!

my everything said...

TQ FILLA.... BOLEH LA NANTI NAK TIRU TEMPAT BERCUTI HEHEH.... MEMANG BEST TENGOK HOLIDAY U!!!!

elna said...

memang best cuti2 kat sini filla...lagi2 if bilik atas air tue.....perghhhhhh...

eda said...

hahahhaa mmg width n length entry ko neh hakak ... ~~~~

ifnirsweet said...

comel la budak amaani ni..geram tw...hihi

Anonymous said...

filla, gmbr yg kat laut tu..guna nikon or lumix??selalu prefer guna yg mana??

dhiyaz86 a.k.a mardhiyyah said...

acih ayu je pakai baju ropol tingkat2.. tp sekali tgk kaki...omak aihhh... selipar yo??? huahahhahahahaha....

..:::isainz:::.. said...

salam Filla....

suka baca ur story life...lebih2 lg..kisah ur dotters....admire giles with ur kids k...geram sgt2...everyday mesti open ur blog...kalau miss rasa rugi sgt...even u xupdate pun....hahahah..
anyway salam kenal dr saya

Anonymous said...

Hi Filla,

Thank you for sharing your holiday tips and photos with us. This is really useful info for us if we plan to visit PD next time.

Nice, happy family photos.

Regards,
Sally

kema said...

aku br jerk usha hotel ni ngan kwn aku...guper2 ko dh pegi dulu....


abes ilang stim aku....

Shinnaz Ahmad Rasid said...

aku dapat rasakan kan memamng korang happy sgt dengan vacation ni..hehe. thank filla kasi info yang mcm ni! ;)

lagenda said...

Hamikkkkkkk..pueh ati gila dpt tgk pic besau2 dan abis 1 shoot je citer. Mak suka nyahhhh!!

zeta said...

Owhhh..korg semua mmg sweet..
Entahla nape..smbl baca..bendala tu la dok keluar dr mulut aku..

mamamarissa said...

mak terhibur ok...suka tgk gambar acih & amaani...and acih dah besar panjang...happy belated birthday acih...muahsss

ikatankasihku said...

filla, dah khatam da..best giler trip ni..
nak tanye, banyak jugak gambar boleh masuk dalam 1 n3 tu ek, sy selalu dapat buat dalam 30 gambar jer boleh sumbat, yang lain2 tu semua hilang bila dah publish..kongsi sikit , macamne fila buat..tq

JMR said...

hahahah..gelak luh...1st sbb Ju On dalam entri ni cute..baju pink lg tu..

kedua, eh eh aaron aziz ada bisnes jual ayam ek kt sana?:-p

MYA EL QAYREENA AZRYAN said...

memang besttt gilerr tempat nikh...

Filla ~ Kasihs said...

moon, refer previous entry ;) check kat comment entry tu... senang je ;)

ikatankasihku, 30 gambar je boleh? ntah, elok jer letak banyak2 nie.. dia appear je hahaha...

anon: gambar kat laut guna DSLR.. dua2 ada kelebihan... eh mcm nak buat entry lah pasal nie? sabar nanti i buat k?

terima kasih atas komen2 anda.. auwww prasan mak tau..hahahkkkk

kelipkelipchumel said...

best gila kelihatan...terus pasang niat.'sahaja aku nk gi pd nanti,kompem nk booked kt tmpt ni jgk'.

aan aka nurul said...

filla pakai lumix ape?

Arena said...

Gambar2 sangatla cantik.

Anonymous said...

boleh bg rate brp yer..teringin nk pergi...thanks,

Filla ~ Kasihs said...

aan: saya pakai lumix LX5.. boleh search kat ruang search kat blog nie, type lumix kot?

anon: rate boleh check kat entry ni yang bawah sekali lumix port dickson.. click je.. ada kat situ ;)

izan said...

fillanie, ni izan, kawan aku berminat nak voucher tu. ko kol aku ek.. no ko aku tak de, hp rosok.. no aku 0193392931

Anonymous said...

kak filla mamat tu nama ye zaki seorng polis hahahahahahahhahaaaa

Waty Shahz said...

suka baca blog ni... ayat semua best2 and kelakar2... :)