Wednesday, October 05, 2011

Klinik Kesihatan...

Pagi tadi akufillanie gi Klinik Kesihatan... aku kan perangai macam warga emas.. huahahah... bangsa kalau sakit-sakit manja ni memang tak kuasa lahhh aku nak pegi klinik... kan aku kecoh kat twitter aku kena kencing tak lawas. dah diam *malu*

kejap ok sikit kejap tak berapa nak ok... Wan asyik sounddddd je suruh minum air masak banyak-banyak... untuk pengetahun, aku memang tak suka minum air masak. sekian terima kasih. tapi bila dah sakit, pandai jugak lah... gagahkan diri sampai kembung-kembung minum air... 

So pagi tadi men-tabahkan hati pergi lah jugak... aku bukan apa.. malas okeh.. nak beratur.. nak tunggu turn.. aku dari dulu ada perangai tak suka tunggu.. menunggu adalah satu penyeksaan okay! tapi kesihatan harus diutamakan... rasanya masa amik no. aku orang ke empatbelas.  tapi bila masuk dalam untuk registration aku jadi orang ke patratus T______________T hahah.. suka exagerate kan... heheheh... 

Tapi aku nak puji plak kali nie.. kita kena tulus ikhlas lah kan? kalau service bad, kita cakap je bad.. kalau bagus, kita cakap bagus ;) dan tadi memang bagus.. hehehe... sesiapa yang tak pernah pegi klinik kesihatan kerajaan, meh aku ajar korang.. 

Klinik Kerajaan beroperasi seawal 7.30 pagi... so pukul 7.00 pon ko dah boleh terpacak kat situ.. lagi awal lagi bagus.. so ko boleh lah dapat nombor tu cepat sikit... time tu pintu masuk belum buka lagi ye... kena beratur kat luar ada sorang staff yang akan duduk dalam pondok ala-ala pondok pengawal.. muahahah.. comel lah auntie yang duduk dalam pondok tu pagi tadi.. so beratur situ.. dia akan tanya "Kenapa? sakit apa ye?" ok pastu kita pun cakap lah sakit apa.. demam ke.. sakit perot ke.. nanti dia bagi ko nombor... pastu ko pon masuklah ke dalam... duduk lah diam-diam sampai nombor ko naik... bila nombor naik kita pon pegilah ke kaunter tu.. tunjuk kan ic.. utk gov. staff percuma.. utk orang luar aku tak pasti.. rasanya RM1.. muahahahah.. malu nak bayar sebab murah sangat... kat situ dia akan tanya ko sakit apa... masa tu baru kita dapat satu kad yang ada code berserta no. giliran.... lepas dia bagi kad putih tu.. dia suruh ko tunggu no. naik lagi sekali kat kaunter 'Triage'... so duduk lagi sekali T_________T... pastu nombor ko naik, ok time nilah ko cerita detail sikit apa penyakit ko yer.. mcm aku ni kencing tak lawas, dia tulis 'makmal'.. means aku kena pegi makmal utk buat urine test utk diagnosis penyakit apa... pastu dia tetapkan ko kat Bilik Rawatan mana.. ada banyakkkkkk bilik ok!! setiap bilik tu kat pintu ada tulis nombor... 

So melangkah lah aku dengan penuh keyakinan ke Makmal.. kan dekat kad putih tu ada barcode.. scan kat scanner yang disediakan kat makmal tu.. pastu dia appear kat screen tu "Fadilla Ibrahim, nama anda telah discan, sila bawak-bawak bertenang, duduk dulu ye"... muahahha... pastu duduk lah ko melayan twitter ke, fb ke.. uih canggih ok.. siap ada tulisan digital yang begerak-gerak tu tulis Free Wi-Fi.. dorang maklum kot, nanti ko kejung keras tunggu turn... hahahah... pastu ada jugak update kat situ.. berapa orang staff bertugas haritu.. berapa doktor pelatih la apa laaaa.... bagus, aku suka, sebab nampak professional.. 

pas dah scan tu aku dah confuse.. takde orang pon kat kaunter tu? yang ada dua bijik pintu A dan B.. tapi aku buat bodoh jelah.. duduk je diam-diam.. pastu dengar announcement "Fadilla Ibrahim, sila ke bilik A"... wahhhh gitew... aku pon pegi lah.. masuk je pintu tu.. ada toilet 2.. satu lelaki satu pompuan.. pastu ada kaunter, mamat kat dalam tu hulurkan botol kosong... "Nanti puan datang balik untuk serahkan botol kat sini ok, letak je botol dalam ni, pastu terus ke bilik 4 seperti yang tertulis di kad".. ok aku suka tambah-tambah kan? hahahahhahaaaaa... dah siap semua, terus tinggalkan botol tu kat dorang balik.. dan terus pegi Bilik 4.. kat kawasan tu ada banyak Bilik dan ada nombor di setiap pintu.. depan tu ada Scanner lagi.. terus scan lagi sekali ye.. kalau ko tak scan... ko tunggulah sampai besok pagi... hahahaha... dah, duduk lah diam-diam macam bingai kat situ... nanti nombor naik, pegilah kau mengadu nasib dengan tuan doktor T_________T

macam kes aku tadi.. diorang dah dapat report dari lab... so dia tunjuk kat aku... dia kata memang ada kuman... u watchout ya kuman!!! pastu aku mengadu lah aku batuk dah lama.. dia suruh datang amik test kahak plak kat makmal... (ok tak pe, sekian terima kasih).. hahahahha... dah cerita serba sedikit settle! 

lepas tu terus cari kaunter 'Farmasi'... macam biasa, pegi scan kad putih tu.... sampai nama ko appear kat situ..kat farmasi kejap je... aku dapat serbuk perisa oren... campur dengan air suam dan minum.. kalau boleh satu hari 3 sachet... gap 8 hours kot.. dpt antibiotik.. dan doctor pesan, habis je 5 hari, datang balik, nak check balik urine.. Apaaaaaaaaaaaaaaaaa? datang balik???? ok, kalau dah ok, aku tak datang.. sekian terima kasih.... (tolong tempeleng sikit pompuan degil nie) 


So macamana? sistematik tak Klinik Kerajaan? oh yang aku pegi ni kat Presint 9 Putrajaya... dialu-alukan datang ke sini untuk dapatkan rawatan percuma atau rawatan RM1 (kalau tak salah lah)... selain daripada pemeriksaan yang detail... murah pon murah... ubat pon berkualiti... kalau pegi klinik swasta, belum tentu ko akan dirawat secara detail... dan dah tentu-tentu mahal kan? 



info tambahan
kalau nak dapatkan rawatan pakar di Hospital Putrajaya, korang tak boleh main terjah je ok.. kat sana ada ENT... Pakar Mata lah apalah semua ada.. tapi korang kena dapatkan dulu surat referral dari Klinik Kesihatan Kerajaan atau dari Klinik Swasta... dah ada surat baru ko boleh pegi terjah Hospital.. ada paham??? yelah aku dulu taktau jugak..nanti penat je korang datang, tapi tak boleh masuk..

Sekian saja pengembaraan saya di Klinik Kesihatan. 








EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US 
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE 
THE CHEAPEST RATE SO FAR 
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME 
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE 
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS 
http://www.framekasih.blogspot.com/ 
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

24 comments:

AYuNG said...

xsuma klinik kesihatan yg cek betul2 kak..sy penah pegi, tp area umah nih la...pegang kita pun x...main tnya jer kita sakit apa..then tulis ubat..boleh kuar dah...

IdaShazana said...

kencing berkuman?...
sakit oooo waktu nak hmhmhm

ikatankasihku said...

penatnya kalau kencing tak lawas..jap2 kene masuk toilet

Miss Moon said...

betul aku pun pernah pegi hari tew gara gara peyed aku sebulan dtg 2 3 kali hahahha hebat kan sian aku kurang darah terus

bila cek siap dia org buat macam2 test siap ada 2 scan wahhhhhhhh so mmg lega la kan sebab ley dpt result time tew .

ubat pun baik punya ....tempat selesa n aku suka .

Mmg la ramai org tp saba je la kannnnnnnnnn kata sakit tew menghapus dosa kan takkan nak tambah dosa nak hangen tak tentu pasal plak kan .......muahahhaha

malida said...

kalau kencing kotor kena selalu minum air yogurt atau vitagen..sy selalu kena sbb skrg tgh pregnent.mabok xbole minum air panas mati.. ni nurse klinik gomen la bgtaw..

mama SyiRaz said...

filla.. biasanya kalau kita kena kencing x lawas ni kan.. kita minum air barli banyak2, makan skali barli2 tuh..(ada orang bagi petua ni dulu).. alhamdulillah.. menjadi..

ataupun kalau dah malas nak minum air barli.. malas nak g clinic bagai.. kita g farmasi beli pil nama dia rowatinex (betul idak ejaannya), kadang2 pharmacist akan gantikan ubat yang seangkatan dengannya..

Filla ~ Kasihs said...

oh saya dapat 'Urinary Alkanizer, sugar free' orange flavour dan antibiotik..

ramai yg suggest barli.. tapi tak jumpa pon kat PD hari tu.. hahah.. tengkiu yeh!

izwahasnan said...

hahaaaa..kelakar lah akk ni...mula2 bace je dah boleh agak akk gi klinik mane... sama lah saya kak nak gi klinik kerajaan putrajaya gi kul 7.30 pagi...nasib baik klinik 2 belakang umah je...hehheee

tpikan sekarang ni dah tak ramai sangat tau....sebab dah ade 2 klinik kesihatan kat putrajaya...1 lagi kat presint 3....

Jaga kesihatan ye akk...kite suka tengok gelagat anak2 akk comel....

Liyanaroxx said...

Kak Filla,kencing tak lawas petua dia minum air barli manyak-manyak..insyallah mujarab..

btw putrajaya punya klinik kesihatan yg ok kot servis dia...penah pegi skali kat keramat teman aunty anak dia demam cam hampeh..tunggu 3 jam...tanya sakit apa...tulis ubat so dah boleh kuar... *sakit ati*

lagenda said...

Hi filla. Baca dr 1st word till last word, rupanya bnyk persamaan kita ni.

1- Sama!!! Kita berdua x suka minum ari masak! Jangan mimpi nak tgk mak teguk air kosong/masak/minerel/air tawar.

2- Pun benci gilaaaa klu citer bab tunggu menunggu nih. Hehehehe. Klu dah TERPAKSA, mmg kena redha ajelah.

3- Mak pun slalu gak kena kencing tak lawas or kencing kotor tu. Yup..mmg ada kuman. Solutionnya, minum air barli yg kaw or klu tahan, minum air cucian beras. Gerenti baik..

Klu nak soh mak minum ubat cecair warna jernihutk lawaskan kencing tu, tak hingginnnnnnnnn! Hahahaha..banyak yg keluar dr yg masuk nanti

kimmy said...

Dah canggih jgk KK putrajaya ni,sistematik pula tu..siap ada wifi gitu..:D

NaniRostam said...

Salam...

Kak Nani...selama ini memang banyak habis masa menunggu di klinik k rm1erajaan kelana jaya...klinik gigi kelana jaya...kalau malam terjah bahagian emergency ward hospital klang...

Tetap suka sebab nanti dia orang check kencing, check darah, highblood pressure..kalau berkenaan buat xray..memang thouroughly checkup...bayar rm1.... kak nani sayang duit nak bazir kat hospital swasta atau klinik swasta...


Jadi pilih nak yang murah atau yang mahal...service sama malah lebih baik dari yang mahal

Jadilah pengguna bijak...hoho

Eh lupa nak tanya apa mimpi filla tetiba sakit gi klinik kerajaan nih...

mamayiyen said...

Hospital Putrajaya mmg best! haha.. puji diri sendiri :D
Klinik Kesihatan presint 9 tu mmg canggih.. semua main scan :)
masa checkup Neidal mmg kat sana sokmo sbb best!

yanie said...

Salam perkenalan & nice blog you have :)..eh we met @ blogger iftar in shah alam.

I'm Yani an online franchisor for Bios Life.

We hv good news for those who wanted to lose weight!

Bios Life Slim the revolutionary slimming drink from USA can help you to get your ideal weight without dieting, liposuction and corset!

Join 90 days get slim challenge with Bios Life Slim with Happy Life Project. Get ur family members n frens to join us too!

For more info, pls view snowiffy blogspot and add me on fb : haryani hamdan. I'm looking for business partner among bloggers in Malaysia who wish to generate extra income.

Pls add me in fb to view the testimonies album of Bios Life Slim happy users :)

Call/pm/email me if you wish to know more abt the product & business.

thank you.

Yani
0122048141
yanihamdan@gmail.com

Filla ~ Kasihs said...

lagenda: hahaha.. gimme five!

kaknani:klinik tu jalan kaki je dari umah.. hahah.. tapi selalunya malas nak pegi kalau takde penyakit seriuos ;)

Aya Ariel said...

KK kat sane jer kut yang canggih..KK kat Kubang Kerian nih nan hado..jumpa jer lah ngan makcik2 misi..mcm nak follow up bebudak...dah pandai buat ape skarang ni?mkn mcmane..oke dah siap..aku pon boley jadiik misi..huh

Anonymous said...

Filla, it is dangerous kalau u tak suka minum air. if you don't like plain water you boleh setiap hari minum air + glucosa yg di beli dari supermarket. Or get ribena or some less sugar vitagen.

Take care.

Sally

Shinnaz Ahmad Rasid said...

tak suka klinik kesihatan. siap lah kau klinik kesihatan Putrajaya Presint 9. Lagi-lagi doctor kat bilik no. 8! wahhh..warning niii! hehe

Mymie Sein said...

dulu sis, saya selalu kena sebab diorang cakap saya suke tahan bile rase nak terkucil tu..tapi memang ye pun, kadang2 malas nak g toilet sebab ade keje kan..tp bile dah kena tu, tuhan je yg tau sakit ya amat..bile nak kencing setitik 2 je kuo..tp sakitnya mcm kene dah tahan lame dah..so g clinic die bagi ubat ok..sejak tu saya dah takut nak tahan2 kencing ni, sebab xnak rase sakit mcm dulu tu lagi..seksee...he3..

Miss Moon said...

filla mentang mentang baru balik pd

TERUS KENCING KOTOR

apakahhhhhhhhhhhhhhhhhhh

dari 1 malam jadi 2 malam jeng jeng jengggggggggggggggggggggggggggggg

hahhahahhahahahhaha

happy2gether said...

ops aku penah kena gak kencing tak lawas ni....perghhh sakit siut...cam yg lain2 ckp minum air barli pon okey...air suam/putih bebyk...huhuuu...dulu aku pon tak suka minum air kosong...tp sejak keje kat sek ni air botol sure bwk n abiskan....anyway glad ko dah sihat...lama giler tak jupe...take care.

ibnu marzuki al firdaus said...

Kini dah Ada 4 KKPj & 1 PBBR 1M MAIWP HPj

PBBR = pusat bersalin berisiko rendah BLOK F PRESINT 8R3 opposite PRESINT 8 FASA 4C

ibnu marzuki al firdaus said...

Nota tambahan:

FPP & non = HPj : full paying patient hospital Putrajaya

unit TCM = urut bersalin free

Anonymous said...

X semestinya kena pegang.. klu taking history pun kira check :)