Monday, October 03, 2011

pertanyaan tentang x-large picture di blog..

salam,

aku tengah gigih resize gambar dan letak watermarks... cuma ada satu soalan nak ditanya kat pakar-pakar IT... sapa tau cemana nak besarkan side bar sebelah kiri blog aku ni? supaya bila aku set picture ke X-Large (untuk gambar yang landscape dia tak termasuk ke side bar sebelah kanan?

Eh paham ke apa soalan aku nie? kalau gambar potrait (tegak) aku set ke X-Large dia ok jer.. still masuk lagi... tapi kalau gambar melintang aku set ke X-Large dia masuk sampai tebabas ke kanan side bar... pls help sebab bila besar mcm puas sikit tengok gambar kan kan kan? (eh ada sorang komen tadi sebenarnya ;) dah lama dah nak adjust tapi haku kan buta IT sikit.. tak ghetiiii... sila help.

tqvm sayang sayang sayangku..





EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US 
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE 
THE CHEAPEST RATE SO FAR 
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME 
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE 
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS
http://www.framekasih.blogspot.com/ 
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

18 comments:

AYuNG said...

akak kena letak height ngan width yang bersesuaian ngan petak side bar tuh..

cth:

< a img="http://kasihaleeya.blogspot.com" height="150" width="150" >

masukkan height ngan width kat dalam url gmba...kasi ekjas smpai jgn berlebih..

:)

Filla ~ Kasihs said...

hah? mak susah nye.. apa tu? hahaha... ada tak step by step cemana nak 'besarkan' blog? so bila gambar xlarge pon dia still 'masuk'...

ratna said...

Pegi kat design-template designer-Adjust widths.. Godek2 kat situ.

JaJa'Z said...

kalau nak gambo x-large masuk..kena tukar la saiz blog ni..mean, kena la ubah tempelete segala...

if not..u kena ubah saiz pic tu..bila dah x-large kan pic..klik kat edit html yg dok sebelah compose tu..then tukarkan nombor 640 ke saiz yg lebih kecil..make sure tak delete plak simbol2 yg lain..just 640 tu jek..mcm jaja selalu ubah ke 550..insyallah masuk...

JMR said...

dlm setting blogger ada sume kak..

kalo susah sgt, try n error satu2..kasi ngam btol2 sidebar tu..

IntaNBerliaN said...

ooo sy phm.. rsnya awk nak mcm yg sy buat dkt blog saya kan..

design --> template designer --> adjust widths.. so, awk adjust la dkt sini lps tu aplly dkt blog.. atas skali sblh kanan

harap dpt bantu.. ;-)

jhzh said...

pegi dashboard > design > template designer > adjust width. tadaaaaa!
lg cepat dr nak siapkan secawan milo. -..-

yatie chomeyl said...

guna interface baru ke lama.

(i) kalau yang baru bukak : blogger dashboard --> layout --> template designer --> adjust widths

(ii) kalau interface lama bukak : blogger dashboard --> design --> template designer --> adjust widths

hope it helps

InaAchik said...

pergi TEMPLATE > CUSTOMIZE > ADJUST WIDTH - kat sini leh adjust2 u nyer blog width. cam i, i pakai:
entire blog: 1030px
Right sidebar: 260px

Anonymous said...

filla,

u pegi kt design-template setting tu and pegi adjust widths.

then u setting 1100px for entire blog and 300px for right sidebar.

and try x-large gambar boleh masuk tak?

hope this helps ya.

tak sabar tunggu entry PD :)

-AY-

eda said...

hakak , hakak mmg kene adjust height ngn width side bar tu .. cari coding blog hakak tu , pastu carik sidebar nye coding .. adjust ..

miSsMawar... said...

cik filla.... sila pg ke design>template design>adjust width.. sonang sajaaaa... kt adjust widths tu nanti pepandai la main2 adjust.. hehehe.. bole? xpaham bg tahu tawww...

eda said...

hakak ,
cthnye org nye coding side bar mcm neh .. so ubah la width tuuu ..
akak cari coding kat design pastu klik edit html .. hado hado ???

#sidebar-wrapper {
width: 220px;
float: right;
padding: 5px;
border:1px solid $bordercolor;
background-color:#000000;

farah : m0mma HD said...

pergi ke DESIGN --> template designers --> adjust widths.
now leh adjust entire blog nye width & right side bar nye...

Filla ~ Kasihs said...

OMGGGGGGGGGG korang ni naper sweettttt sangat nie???? rasa nak gigit je sekor-sekor..hahahha.. aku senyum sampai telinga jer sekarang.. kesian kan nak besarkan blog pon tak reti.. nasib korang semua nie baik hati.. auww... meh sini mehhhh.. meh kat ahkak mehhhh.. nak cium-cium sikit..hahahaha

eda said...

hohoho nmpak sgtt hakak femes kannnn hoho ~~~

ikatankasihku said...

bagus gak filla buat n3 ni, blh bljr dgn sifu2 yg expert bab ni...sbb kdg2 buat, tersasar jgk..

Cik Bambam said...

dgn den pon tumpang baca nak enlarge pic sekalik! ahhahaha..

mokaceh lar semuo yoo.. :P