Thursday, October 20, 2011

RESEPI TUNA SANDWICH..

 Buat hal, tuna sandwich pon nak bagi resepi..... 

Agak-agak menggiurkan tak? sedap gilsss.. sesekali tukar selera.. so takyah makan nasi hari-hari untuk dinner.. makan roti pon kenyang apa? mana tak kenyang, habis sebuku T________________T

Resepi ni akak kat opis ni hah yang ajar.. adalah aku amik gambo guna bb.. tapi kabel bb hilang, so tak sempat nak transfer pic.. so balik umah buat sendiri boleh amik gamba ;)

Dulu aku selalu buat sandwich tuna nie, aku guna tuna yang dah siap ngan mayo sekali tu.. tapi akak opis ajar buat sendiri lagi sedap.. eh tapi memang lagi sedap lah buat sendiri ;)

 Korang gi kedai beli Tuna in Water.. tak yah beli yang dah siap mayo tu.. 

 Ini dah siap gaul dengan bahan-bahan lain..

Nampak best, ok memang best pon ;)

RESEPI TUNA SANDWICH
1. Tuna in Water (Ayam Brand) buangkan air dia.. amik tuna saje...
2. Cili merah (dipotong dadu halus-halus)
3. 1/2 biji bawang besar (dipotong dadu/halus)
4. Mayonaise
5. 1 biji limau nipis
6. secubit garam
7. Majerin/butter

Hiasan
Salad (beli salad yang jenis daun dia kerinting halus tu, ko jangan gatal beli salad buat nasik ayam okeh) dan tomato.. nak makan ngan cili sos pon boleh... 


Ok semua tu korang lenyek-lenyek sampai halus, masuk mayonaise sekali.. agak-agak banyak mana korang suka.. jadilah seperti gambar nombor 3 tu.. roti tu sapu ngan majerin.. eh akak opis tu cakap majerin planta gold/soft tu bagus..lembut je even ko baru bawak keluar dari fridge.. pastu letak tuna tu kat roti.. letak tomato ngan salad.. kerat kan dia.. pastu meh hantar kat aku... nanti aku bagi address umah... 

Selamat mencuba resepi mudah ;)





EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US 
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE 
THE CHEAPEST RATE SO FAR 
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME 
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE 
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS 
http://www.framekasih.blogspot.com/ 
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

23 comments:

IdaShazana said...

lenyek...jangan tak lenyek

hOtMaMa said...

oiitt.. sentap pg2 buta masuk blog ko ada gambar sandwich!! lapooooo hakuuuu!!

Anonymous said...

Ehh...macam sama je menu kita ..hehehhe mmg tgh menggila kan si tuna since kat subway adalah super mahal....kene makan hari isnin je murah....so telah menstock kan tuna tu ,anytime nak makan bukak je peti..semua dah ready n fresh....pakai roti wheat brand baru tu pun cunnn, sodapp. i loikeee ur entry 20 kali.

:)

mamasuri said...

menarik gak...
aku kalu pun sandwich guna oldschool punyer cara tu..ala beli sardin mackerel yg biasa kte masak tu...lain2 bahan sama lah yg ko buat tu...hehee

♥ Elin ♥ said...

tetba perut jd bergelora!!

Mymie Sein said...

ya allah sedapnya sis filla..pulak tu buat time bekpes, makan byk2..
sedapnye...nak sikit boleh tak sis?

Wuming said...

Sedaappp

A.I said...

kalau aku buat roti lagu ni kompom x jalan. anak2 aku x mkn sayur. isk!

Tina Othman said...

saya pun breakfast tuna sandwich, tapi beli tuna mayo, nanti boleh try

lovely said...

gluupp... tertelan ayaQ luir i.. dahla tengah lapo ni.

reDaPPle said...

adeh menitik sudah air liur tengok sandwish kak filla...

Ida Shaklee said...

nampaks edap. rasanya mesti bertambah tambah sedap.

ibuhebat said...

adehh.. buat terliur aje.. bagus ni, menu mudah, ringkas dan yg paling penting, SIHAT!

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

ok akan dicuba buk filla

Huda~Banny said...

kak, nak tanya mcm mana nak wat sticky post yg kita boleh setkan kuar dari date xxx to date xx?

.: yUhAiSya :. said...

dap3 ^_^
kalau guna salad ns ayam tu tak leh eh kak? he2... kan ke rangup krup krap krup krap tu :P:P:P

-dr silent reader yg dh tak menyilentkan diri... dari 2008 lg kot duk mengintip blog akak ni...terminat sudah kat akak...heheh

ainul said...

walaupon recipe ni nmpak cam sgt em lame..tp berguna lah. slalu terpikir mcm mana nak buat sandwich tuna yg sedap mcm org lain...hehehe.. thanks for the recipe!

follow said...

uhhh sungguh menggiurkan...

JuJue said...

pppeeerrrrrrggggghhhhhhh gambbbaaaqqqqqqqqqqqqq tak tahannnnnnnnn.... menggggiiuuurrkan!

Azlan shah lan said...

Mana kita bleh dapat tuna in water?

Azlan shah lan said...

Mna kta bleh dapat tuna in water?

Azlan shah lan said...

Mana kita bleh dapat tuna in water?

ayid said...

Thx kak