Thursday, October 06, 2011

RESEPI SPAGHETTI BOLOGNESE

 Semalam rasa tak lalu nak makan nasi... dan tekak rasa macam nak makan Spaghetti... so masaklah apa lagi kan... lagipon spaghetti kan senang jer nak masak... 

Cerita bab buat spaghetti nie.. rasanya ada macam-macam version kan? So version aku kali nie, version tak cukup bahan.. muahahahah.... so kita guna je apa yang ada... nanti lastttt sekali aku tepek resepi yeh? tu pon kalau korang nak lah T_____________________T 

orang tanak, tapi saja je nak hidung tak mancung pipi tersorong-sorong ;)

sebab gambar kat blog dah besa godang.. so eksen lah, nak jugak hias-hias letak bawang setengah ketul kat tepi pinggan.. hahahahha... oh ye, guna bawang holland sedap sikit kot?

tomato 1 biji je yang ada dipotong dadu

capsicum merah dan hijau.. button mushroom 1 tin.. tapi aku tak habiskan lah.. ada balance 5, 6 ketul.. sebab belambak sangat... 

minced meat ramly dah packaging baru kan? satu pack ada 2 keping mcm nie.. mudah sikit dari packaging lama yang bunjut tu.. aku guna 1 packet je.. cukup untuk 6 orang makan ;)

ini pon satu tin je...

hahah pastu telupa tomato puree takde.. hahaha.. hantam jelah labu.. sesiapa yang suka masam-masam boleh lah campur tomato puree satu tin kecik tu.. aku selalu guna je, tapi sebab takde kan... lagipon aku tak suka kuah masam sangat... 

nanti kat resepi aku detail sikit ye.. ni proses nak kuarkan air dari daging... make sure korang tumis bawang tu sampai layu pastu baru masuk daging.. nanti dia akan jadi berair.. so masak je sampai lah air tu kering dan keluar minyak.. ada orang tak tunggu sampai keluar minyak.. i don't like! 

dah kering air daging tu.. baru terjunkan sauce prego tu.. pastu masukkan air 1 tin 1/2... kacau-kacau sikit sampai mendidih... tabur garam secukup rasa.. dan boleh masuk kan bahan-bahan lain tu.. 

lagi satu hal yang aku perasan.. ada orang masak spaghetti dia macam berair je... itu maknanya spaghetti dia telebih air kot? tapi kalau boleh.. korang kena biar dia lama sikit.. sampai kuah tu keluar minyak dan pekat.. baru boleh tutup api ye adik-adik.. 

senang kan???? 


so rasanya cukup untuk 6 orang makan... spaghetti pon sepeket cukup jugak ;)



yang penting semalam Wan ngan Atok datang.. dorang cakap sedap.. hahaha..berbunga riang hati anaknda tau.. sampai nak tido pon senyummmmm je... Pak Radie cakap 'biasa jeeeeee'.. tapi haku tengok licin gak.. dasar dengki caitttttttttttttt!!!!

ok now amik pen masing-masing.. takpon korang copy paste pastu print je ;)


RESEPI SPAGHETTI BOLOGNESE FILLANIE
(hidangan untuk 6 orang)

1. 1 paket spaghetti
2. 1 tin prego tradisional
3. 1 tin cendawan butang
4. 1 biji bawang holland
5. 1 biji lada bulat hijau (saiz kecil)
6. 1/2 biji lada bulat merah (saiz kecil)
7. 1 paket daging hancur 
8. 5 sudu makan olive oil
sedikit garam

CARA-CARA
Panaskan olive oil dan tumiskan bawang besar yang dipotong dadu.. masak hingga layu. masukkan daging hancur dan masak sehingga kering airnya dan keluar minyak.. kemudian masukkan sos prego dan gaul rata.. kemudian masukkan air (1 1/2 tin prego).. biar mendidih.. kemudian masukkan bahan-bahan yang dipotong dadu bersama cendawan.. masukkan sedikit garam.. kacau sehingga kuah menjadi sedikit kering dan terbit minyak. 

gila formal ayat tak leh blah.. ada hati nak belagak chef ke haper.. heheheheeeeeeeeee... 

ok spaghetti dia ko rebus je lah sampai empuk.. pastu tos kan.. buh sikit olive oil supaya tak melekat-lekat.. 



Amaani suka spaghetti rupanya....kemain besila lagi budak tu makan semalam... tapi sibuk nak makan sendiri.. haihhhhh hangin mak kau ni tau.. lantai umah dah macam haper.. nasib Pak Radie tolong vacum, senang sikit haku nak mop lantai....Kasih je tak baper nak suka.. dia kan anak papa... 

Oklah.. sila lah masak spaghetti yeeee.. konpom abang sayang.... eh naper abang aku tak sayang? kuakakakka... ok abang ai pelik sikit ;)




EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US 
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE 
THE CHEAPEST RATE SO FAR 
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME 
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE 
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS 
http://www.framekasih.blogspot.com/ 
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

17 comments:

kema said...

i like....

SURIA AMANDA said...

thanks for the recipe dear..nak buat balik kang..

Mymie Sein said...

wahhh sedapnya...saya baru ingat nak buat macaroni rini..tah la tibe2 tekak ni teringin nak makan..

zeera said...

terliur sudah!

cik puan apel said...

Terbaeeek hehe ^_-

Chooyaya! said...

sedapnya... terliur aku tgk.. lagi molek kalo ko boh gambo amani tengah makan. mesti shomot. ko up gambo amani tgh makan bebila eh? **geraaaamm!!!!

Cik Bambam said...

xde olive oil lar kak filla.. buh mnyk masak kelapa sawit jek..ehheheh..

sama ar resipi kita kak non! :P

MisS HoNeY said...

spgeti sedappp!!

IdaShazana said...

lagi sedap buat sendiri, kan?

izwahasnan said...

tengok sisnye spegetty...besok nk buat lh...abg mmg dh mintk dri lps raya lgi...disebabkn mabuk...penyakit malas byk sangt....

tpi wa punye lain tau wa guna...
bawang putih..utk memulakan masak...dah wangi masukkn bawang besar dadu...

sos guna tomato puri...n nak lemak letak whipping cream...

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

sama mcm cara ila masak kecuali minyak je lain.. ila guna minyak biasa..patutla kat umah ada olive oil..mungkin itu tujuan ila beli...haha.. apala beli barang tapi tak ingat apa tujuannya..

ejulz said...

nak buat spagetti bujang. daging kisar n sos preti pun dah cukup kot? hehe.. masakan bujang biasa laa.. belasah je.. hheehe

Anonymous said...

Sedap pulak nampak,terliur rasa. Kena try nih.

suzana mohamad said...

Thank for the recepi ni. Anak akan mesti tersenyum lebar thg ni. Sebab dia yg nak sangat and 1 st rime buat

radz kaber said...

Gamba mmg cantik....nampak sebiji sebiji Dan fresh. Buatkan lati Rasa nak cuba...sedap teringin nak makan leaps tgk gamba��
Tq share resepi.

www.mnmforlife.blogspot.com

Anonymous said...

kalau daging hancur ganti ngan ayam boleh x??

Anonymous said...

Ok thnx 4 recipe... Jap lg nk try buat... Kihkih