Thursday, October 06, 2011

Tips Penjagaan Rambut...

jangan nak mengumpat-ngumpat yeh.. aku ada sixth sense kalau orang mengumpat aku tauuuu... tu nak ngatalah tu.. "Eleh, macam rambut tu hebat sangat nak bagi-bagi tips"... ye at least hebat sikit lah dari ko.. muahahahhaah... *gurau kasar*

Aku pernah mengalami masalah rambut.. eh bukan aku je kan? korang pon kan... aku siap google okeh... pastu tak jumpa.. ko tau aku google apa? 

"masalah kulit kepala melekit"



jom gelak ramai-ramai.. hahahahah... serious aku tak jumpa any tips cemana nak mengatasi masalah tu... aku nak tanya koranglah kan.. korang penah kena??? time aku study aku kena sekali... aku shampoo rambut sehari sekali.. (tiap-tiap hari) hahaha... sebab aku rimas kalau tak shampoo nanti jadi macam oily-oily kat bahagian akar rambut... so aku hairan.. kenapa rambut bahagian tengah kepala (ubun-ubun) tu jadi melekit?? macam gam okeh!!!!! 

dan baru-baru ni dia jadi lagi.. bila aku google je... ada banyak lah orang cerita masalah rambut.. kelemumur lah.. rambut kering lah.. tapi takde pon yang cerita masalah melekit macam gam kat tengah kepala tu... 

Ok sebelum cerita cemana aku mengatasi masalah tu.. meh aku cerita apa jenis shampoo yang aku guna sekarang ni ;)

let me tell u, aku ni loyal kepada product yang aku pakai...aku lama gila guna Pantene... tapi baru-baru ni baru aku realize keburukan terlalu loyal kepada sesuatu product... loyal kepada boyfriend ok takpe ye... tapi bila ko terlalu lama menggunakan sesuatu product tu.. dia dah tak beri kesan dah.. faham tak? macam pantene anti-dandruff.. memula ok.. takde dandruff.. tapi bila bertahun-tahun dia dah tak anti dah T_________T

Tapi ko kena tau.. bukan sebab product tu tak bagus... tapi sebab ko tak tukar-tukar... so bila ada dandruff aku mula bertukar kepada Dove... 

first time guna Dove.. Ohhhhh.. suke suke sukeeee sangat.. sebab bau dia wangi dan rasa lembut je rambut... tapi macam biasa lah kan? dah lama-lama takde dah kesan tu T____________T.. tetiba ada dandruff plak..
so haritu aku tweet lagi.. mintak suggestion nak guna shampoo apa untuk hilangkan kelemumur... tak yah nak gatal-gatal suggest aku tenyeh ngan limau purut lah, santan kelapa tua lah... nak shampoo rambut time mandi pon rasa nak menangis sebab penat.... kalau aku ada maid, selain dari tugas hakiki dia bersihkan rumah, jaga anak-anak semua... tugas tambahan ialah tolong shampoo rambut dan urut kaki aku... muahahahah... 

So ramai gila yang suggest Head and Shoulders.. serious dari remaja aku tak penah guna pon brand nie.. so aku rasa sangat teruja.. dan beli botol kecik.. hahahah punye lah kedek... bukan apa.. kot-kot u olls saja je gimik kan???? tapi lepas guna 2, 3 kali.. serious, hilang dandruff.. yahooooo.. aku suka!!! 




dan sekarang aku dah bijak sikit.. aku dah tahu apa yang rambut aku perlukan... aku dah study dah rentak dia.. hahahah dah 32 tahun baru kau nak sedar??? hahahah... kalau kita, maksud saya, kau dan aku.. mempunyai persamaan tentang masalah rambut nie.. boleh ikut saranan saya ;)



Sila tukar-tukar shampoo... hahahha pelik ke? tak lahhhh... aku selalu relakkkss je pakai head and shoulders tu seminggu.. pastu weekend aku tukar plak pakai pantene.. pastu kalau rasa nak pakai dove, sukati mak apak je pakai.. hahahah... oh lupa plak nak habiskan cerita masalah kulit kepala melekit tu...

hahaha.. sama!! itu lah yang aku buat... tetiba je dia hilang sendiri.. tetiba dah tak jadi melekit... hahahahha.... sebenarnya tak kira apa brand yang kau pakai.. shampoo2 kat butik ke haper ke... aku rasa sama je dengan yang murah-murah yang aku pakai nie... janji ko tau taktik, ko tau apa yang rambut kau perlukan... 

so mulai hari nie, korang cuba study baik-baik... apa yang rambut kita perlukan? kadang tips aku tak sesuai utk korang apply.. so tak payah apply... mungkin sesuai untuk aku, tapi tak sesuai untuk korang... yang penting kenal dulu tubuh badan masing-masing baru bertindak!!

Ada paham? kalau paham bagusss.. kalau tak lantak korang lah ye ;D 







EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US 
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE 
THE CHEAPEST RATE SO FAR 
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME 
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE 
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS 
http://www.framekasih.blogspot.com/ 
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

20 comments:

Cik Yan said...

setuju ngan kak pilla..aku pun tukar2 syampoo..latest ni aku pakai syampoo cap bawang.dah mcm jackie chan plak aku rase;-)

mama aisar said...

yap..sy setuju......mmg betul kene selalu tukar shampoo..sy pun selalu wat cm tue.....

ikatankasihku said...

rambut filla cantik..sape berani kutuk tu..cakap2...hehehe

Shinnaz Ahmad Rasid said...

Filla! u 32 tahun ke???

Konot said...

ehh aku ingat aku sorang ada masalah ni (kena tukar2 product sbb lama2 dah tak de kesan).

Kemn Azmaili said...

setujue juge..mmg kena tukar shampoo..kalo tak mesti rambut buat perangai..huhu

akiratoriza said...

aku memang setia dgn H&S tu, ntah tak tau lah bila nk tukar rasa mcm takperlah malas nak tukar2...

ratna said...

Head n shoulders tu mmg bagus. Mmg kelimumur hilang xde gatal2 dah.

POSH76 said...

ada benarnya....sbb kalau setia sgt rambut pun jadi kejung

lagenda said...

Yup..pandai cik kak fillanie skrg..Rambut mmg kena tukau2 shampoo sbb nnt dia dah x heran ngan apa yg ada shampoo yg biasa kita pki tuh.

Mmg kena tukau2 sket. Sebulan sekali ker..baru ok

Mymie Sein said...

hahaha..saya sama la macam sis dulu setia sangat pada pantene anti ketombe tu...he3..tp makin lama makin tak jalan kat kepala ni..so sejak tu kekal la saya tukar shampoo..H&S saya suka sebab berangin je kepala pas shampoo tu..so feeling ala2 rambut retis gitu..

Lenny said...

filla aku pon camtuh.. especially utk product muka.. aku nieh.. muka tak tau la tebal kulit cam hape tah la kan.... aku kalau pakai product sama lebih 3 bulan je... babai.. takder effect dahhh.... dulu pung pang org cakap SKII tuh best... beribu abis beli set dier... hm... kojap je lah... baru ala2 nak perasan peloles... hmm.... terus tak jd... hampeh jdnyer.. skang aku mmg beli je apa2 cleanser.... suka ati mak bapak aku je pakai.. kejap origins, kejap olay, kejap simplysiti... hahahhaha.. hancuuurrrr...! hahahhaha

eda said...

sy dh pernah sekali kene rambut tgh melekit mcm gam rambut jd kejung lagi kene air lagi kejung sgt sakit ati ......sbbnyee pakai head n shoulders ade badam tuu sb tgk iklan TV ... siap cuti lagi dr bos sbb nak g treatment dekat saloon kene pakai brg scwakof ape ntah yg mahal nak mampus tu baru elok ... sakit hatiii rambut tgh bergam ...

Shiela Rahim said...

filla~kalau tukar2 shampoo ni rambut tak beruban ke?ada takuban sesat barang seurat dua???hehehe

~karma said...

haa.. betol2.. mmg kena tukar2.. sy sedar awal sikit dr akak. umor sy baru 25 thn dah sedar. ;P heheh..

Anonymous said...

Shampo hari2 boleh ke? Kulit kepala tak kering ke?

nur ezzati said...

btol ke tukar2 shampoo boleh hilangkan asalah rambut melekit tu??

nur ezzati said...

btol ke nk hilangkan kulit kepala melekit kena tukar2 shampoo?? berape lame ambil mase untuk hilang melekit tu??

Anonymous said...

xpe ker tukar2,rambut rosak x,kulit kepale mcm mne,tkt jgk nk tukar,tp nk try ler...mane thu mnjadi kan....

emylia shahid said...

membantu sangat , sebab try google and this is the only blogg pasal rambut tengah jadi melekit :') haiihh memang cari pasal rambut ni .