Wednesday, October 05, 2011

Manja sangat ke??

Assalamualaikum,

Dah lama x update guna bb..ni pon sbb mata kenot sleep sebab lapar sgt..gile heaven update blog sambil berselimut..cuma jari letih sket la kan...

Ok now nak cerita pasal iklan..sapa ingat iklan adlin aman ramli dlm lrt kot??iklan tu pasal apa aku x berapa ingat..tapi macam budi bahasa budaya kita...kisahnye si adlin naik lrt dan tgh duduk..pastu ada la sorang pompuan tgh sarat mengandung tgh berdiri..tapi si adlin ni buat-buat tak nampak pastu buat-buat tido..pastu aku lupa...hahaha..tp kalau x silap ada warga emas ke apa yg bagi dia duduk..tu x penting, tp pointnye disini ialah mesej yg nak disampaikan kepada masyarakat! Aku rasa iklan berbentuk sindiran adalah iklan paling bagus utk beri kesedaran kepada masyarakat kita..dan realitinya memang itulah yang terjadi pon! Aku tak paham kenapa iklan sebagus tu boleh ditarik balik atau dibanned??? Apa yg tak kena dgn iklan tu???? Sensitif sgt ke masyarakt kita utk ditegur dalam bentuk sindiran? Iklan mcm tu tak mampu mendidik kita utk jadi masyarakat yang lebih prihatin ke??

Aku taktau la, tp ini pendapat peribadi aku sendiri..aku rasa masyarakat kita ni menjadi manja sebab dah terbiasa dimanjakan! Tegur sikit sentap..sindir sikit terasa lebih-lebih..pastu kononnya nak bagi message boleh, tp mesti iklan positive je..contoh iklan2 popular yang takde halangan utk disiarkan macam direct je tunjuk tolong orang buta utk melintas jalan, tunjuk je kalau org pregnant berdiri dlm public transport terus pelawa duduk, nampak sampah terus kutip dan buang dalam tong sampah yg disediakan...ye itu org kita! Nak yang bestttttt je...nak ajar kena tunjuk yg positif je..tapi diorang tau tak iklan mcm tu langsung tak beri kesan di hati kita masyarakat yang manja kemain nie??

Org nak realiti..kenapa? Ko rasa kalau iklan berbentuk sindiran tu mencerminkan budaya kita memang macam tu ke?? Come on lah, buka minda..terima dgn hati terbuka dan positif...kalau kita sendiri yang nak negatifkan benda tu of course lah jadi negative! Aku suka iklan adlin tu maybe sbb cara dia bawa watak selamba buat-buat tido tu...aku percaya ramai gila perempuan pregnant yg sarat tu pernah mengalami nasib yang sama..iklan 'kasar' macam ni je yang buat diorang rasa malu sendiri kalau berkelakuan macam tu!!!

Marilah kita sama-sama menjadi tidak terlalu manja demi kebaikan bersama..mari jadi masyarakat berfikiran positif dan mari buka minda utk terima teguran berbentuk sindiran...tak yah nak mengada-ngada sensitif tak tentu pasal sedangkan itulah realiti yang terjadi..itu namanya tak leh terima hakikat dan tak leh ditegur..

Ok aku kalau lapar pastu takde makanan, mulalah meroyan tak tentu pasal!!!


*peace no war, renung-renungkan dan selamat beramal*
Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

14 comments:

ikatankasihku said...

ha ah, emo sgt org2 mcm 2..sikit2 nk sentap..huhuhu

Kak Aya said...

bukan manja kot tapi dah terlalu dibiasakan.

kema said...

i like ......


aku pun x fham aper yg x kena dgn iklan tu.. ok jer pd pandangan aku... adlin nyer lakonan pun mantap..

yg komplen 2 mesti org yg wat jahat mcm adlin tu...

elna said...

penah kena kot masa ngandung ...macam dlm iklan tue la lebih kurang.....rasa nak menyumpah jer...tapi ibu yg mengandung perlu banyak sabar...huhuhuhaaaaa

Mymie said...

ye la kan...masyarakat sekeliling kita ni jenis tak makan saman kalau tegur cara baik n lemah lembut..

kimmy said...

Saya sokong iklan yg ala2 menyindir sikit tu. Sebab realiti masyarakat mmg mcm tu,dah kena sindir tepat kena batang hidung baru tersedar,tp mcm u ckp, klu bagi iklan sopan2..ada ke yg terkesan? tak de kan..

aida said...

Salam...
U... boleh share tuto skit tak hapdate blog gune BB.. hehheee..

Thanks..

Aya Ariel said...

a'aahh la kan..tak perasan pulak yg iklan tu dah takde skarang ni..kena banned eh?

yupp..setuju ngan pendapat fillanie :)
sikit2 nak sentap..tensi mak tau (bak kata buk pilla)

Reensyarinie said...

patut la dh lama xtgk iklan tu..dh kena banned rupanya..aishh

akiratoriza said...

erm lau karenah birokrasi memang tak leh nak wat pape pun beb!
sebagai rakyat malaysia eden redha jelah...

azrinna said...

Mungkin sbb kita dah terbiasa dgn budaya memuji. Jadik pantang disindir, terus melenting.

JMR said...

kiter rilexx jer..pe kes nak sentap2 nih..;-p

Maryuni Binti Miskon said...

Assalammualaikum wbt. Saya Maryuni Miskon, kakak kpd Hairuman amat-amat mengharapkan bantuan yang berterusan untuk menampung hidup dan menampung kos perbelanjaan perubatan hairuman. Bantuan telah terhenti sedangkan ubatan masih lagi diperlukan untuk menyembuhkan kesakitannya. Apatah lagi untuk merancang perjalanan kehidupan hairuman yang masih jauh. Hairuman OKU seumur hidup. Sekarang ini dia menjadi pesakit luar di hospital. Keadaan kulit yang melecur blm lagi sembuh, masih pedih, berair dan gatal. Manakala 3 kerat anggotanya telah dipotong, yang tinggal hanyalah 1 kerat iaitu kaki kanan, tetapi masih dalam pemulihan, tidak boleh digunakan untuk berdiri apatah lagi berjalan, kerana kelecuran yang teruk menyebabkan banyak saraf kaki yang rosak. Ini menyukarkan dia untuk menguruskan dirinya sendiri apatah lagi membuat aktiviti, terpaksa mengharapkan bantuan untuk bergerak. Harapan saya dapatlah kalian terus menyebarkan berita tentang hairuman kerana ramai juga yang tidak tahu tentang kisahnya bila berselisih dengan hairuman di tempat awam. Ada juga org awam yang prejudis dan seakan mengejek2 tanpa tahu apa sebenarnya dia jadi begitu. Harap ada insan-insan yang mulia sudi menghulurkan bantuan untuk menampung kos perubatannya. Tak tertanggung rasanya dengan derita dan kesedihan yang melanda. T.kasih atas sumbangan kalian semua. Semoga Allah mencucuri rahmat ke atas kita semua. Amin....

Untuk sebarang sumbangan bolehlah disalurkan ke :
MARYUNI BT MISKON
MAYBANK A/C : 162030632448
CIMB A/C : 12570000203529
atau
MUHAMAD HAIRUMAN B. MISKON
CIMB A/C : 12570005386520

Anonymous said...

Assalammualaikum wbt. Saya Maryuni Miskon, kakak kpd Hairuman amat-amat mengharapkan bantuan yang berterusan untuk menampung hidup dan menampung kos perbelanjaan perubatan hairuman. Bantuan telah terhenti sedangkan ubatan masih lagi diperlukan untuk menyembuhkan kesakitannya. Apatah lagi untuk merancang perjalanan kehidupan hairuman yang masih jauh. Hairuman OKU seumur hidup. Sekarang ini dia menjadi pesakit luar di hospital. Keadaan kulit yang melecur blm lagi sembuh, masih pedih, berair dan gatal. Manakala 3 kerat anggotanya telah dipotong, yang tinggal hanyalah 1 kerat iaitu kaki kanan, tetapi masih dalam pemulihan, tidak boleh digunakan untuk berdiri apatah lagi berjalan, kerana kelecuran yang teruk menyebabkan banyak saraf kaki yang rosak. Ini menyukarkan dia untuk menguruskan dirinya sendiri apatah lagi membuat aktiviti, terpaksa mengharapkan bantuan untuk bergerak. Harapan saya dapatlah kalian terus menyebarkan berita tentang hairuman kerana ramai juga yang tidak tahu tentang kisahnya bila berselisih dengan hairuman di tempat awam. Ada juga org awam yang prejudis dan seakan mengejek2 tanpa tahu apa sebenarnya dia jadi begitu. Harap ada insan-insan yang mulia sudi menghulurkan bantuan untuk menampung kos perubatannya. Tak tertanggung rasanya dengan derita dan kesedihan yang melanda. T.kasih atas sumbangan kalian semua. Semoga Allah mencucuri rahmat ke atas kita semua. Amin....

Untuk sebarang sumbangan bolehlah disalurkan ke :
MARYUNI BT MISKON
MAYBANK A/C : 162030632448
CIMB A/C : 12570000203529
atau
MUHAMAD HAIRUMAN B. MISKON
CIMB A/C : 12570005386520