Tuesday, October 18, 2011

RESEPI AYAM PANGGANG

Hari tu kat dalam fridge, ada ayam 1/2 ekor lom potong-potong.. eh yang ni 1/4 ayam.. 

disebabkan semenjak dua menjak ni diri adalah sikit pemalas.. bahan pon takde.. so kita masak simple tapi sedap dan berkhasiat jom? 

Rasanya dah banyak kali aku cerita pasal Ayam Panggang nie.. tapi untuk new reader boleh lah aku share kat korang plak yeh?

Simple giler... sebab aku yang jadikan dia simple kot? 

AYAM PANGGANG
 Seekor atau seberapa besar ayam yang ko nak

Bahan marinate
 kicap manis, kicap pekat, madu, black pepper, white pepper dan sedikit garam. (Perap selama ikut suka hati kolah labu)

Cara-cara 
sebiji bawang besar (holland) tu ko belah-belah kan, tabur kat ayam.. tapi kalau ayam ko tu sekor.. ko belah 4 je bawang tu (belah tak putus), pastu ko sumbat dalam perot ayam tu.. biar dia bersemadi dalam tu ;) disebabkan ayam aku kecik 1/4 jer.. so tabur jelah.. pastu ko kerat-kerat butter tu.. ko tepek atas ayam yang dah siap marinate tu.. dah, itu je pon.. sapa ada oven, ko sumbatlah dalam oven.. set lah time ko ikut suka hati ko.. hahaha.... pastu tebalikkan set balik... sementara tu.. sayur-sayur, ketang, mushroom, boleh lah celur dulu bagi empuk pastu ko masukkan je kat ayam tu dan gaul-gaul sikit dan biar dia masak lagi sikit dalam oven..

Senang kan? 


my fav veggie

kentang

capsicum dan button mushroom

-


-



-



-


-



-



-




-




-




-




-



















selain dari mudah disediakan, budak-budak kecik pon suka.. sebab tak pedas.. ok, anak aku si Acih je tak suka.. dia memang pelik sikit T_______________T.. lagipon kuah dia sedap.. sebab butter dah bercampur dengan kicap kan? gaul ngan nasik.. nomnomnommmm... eh orang nak nomnom ko pon sibuk kan? Amaani makan dengan banyak nye, sampai sendawa "burrrrrrrrrrpppp" teperanjat seisi rumah! hehe

Eh dalam gamba tu tak nampak ada kuah, sebenarnya dia ada kuah.. kuah dah kebawah ye.. aku suka kuah dia ;)

makan dengan nasi boleh je.. nak ratah pon boleh.. rasanya kalau guna oven lagi lawa, baru mcm kering sikit dan tebakar sikit ayam tu.. aku guna microwave, so dia tak delah ala-ala ayam kenny rogers.. eh tapi pedulik apa.. janji ayam! heeeeeeeeeeeeeeeeheeeeeeeeeeeeeeeeee.





EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US 
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE 
THE CHEAPEST RATE SO FAR 
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME 
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE 
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS 
http://www.framekasih.blogspot.com/ 
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

11 comments:

Aya Ariel said...

nampak cam sodap jerrr..

Anonymous said...

nyum3.sedapnyeee.bleh cubanya ni.anak2 sy sure suka ni.thanks ye filla.

Cik Bambam said...

janji sodap eh kak filla! :P

Noor Adibah Binti A.Latif said...

sedap nyee akak .. hehe.. nanti cik panda nak cube lah.. heee :) btw, maceh kongsi resepi!

Aya Ariel said...

sorry out of topic sat..

kak filla : mintak jasa baik dan keperimanusian ko pulak komen pasal kejadian yg berlaku kat china yg tgh hot kena caci maki oleh seluruh dunia utk buat satu entry pasal pendapat ko plak..pls pls pls kakkkk...

eda said...

kak , guna microwave nak set yg grill tu ke ??? kalau tak , nak gune camner ? aja la ... bape minit ? harus la ko ajar neh kakak ~~~

zainul zaki said...

sedap nampaknya...

SURIA AMANDA said...

terus lapar perut i Fillanie oi....adeh...

Anonymous said...

dapnyer....rasa nak try wat lak balik nih...slurpp.....

jija said...

kak filla nampak mcm yummy jer...sesuai sangat untuk org m*l*s mcm saye nih.....hehheeh amani tu comel sangat rase nak cubit je pipi die ~P

jija said...

kak filla nampak mcm yummy jer...sesuai sangat untuk org m*l*s mcm saye nih.....hehheeh amani tu comel sangat rase nak cubit je pipi die ~P