Wednesday, June 01, 2011

Hong Kong ~ Day 1

26 May 2011

Kali nie aku tak main-main okay... ni memang i nak bawak you all semua ke Hong Kong... yang tak pernah pergi boleh baca entry nie.. dan kumpul duit mulai hari ini ;) next year boleh cari tiket dan pergi ok?

ni pendapat aku lah.. kalau nak pegi honeymoon lebih elok lah ko pegi island.. redang ke, tioman ke, sipadan ke, bali ke... sebabnya HK adalah negara yang maju dan sibuk.. orang sana jalan laju-laju ok.. escalator dia pon laju.. train dia mtr dia semua laju bedesup.. muahaha.. sapa yang bangsa slow-slow nak beromantik memang babai lah.. tak romantik ok turun naik tangga mtr pimpin-pimpin tangan pastu ketiak bau masam sebab kuyup ngan peluh..

mungkin jugak ktorang yang rushing sebab tamak.. semua tempat nak pegi dalam masa 4 hari 3 malam.. kalau mak apak aku masuk amazing race konpom menang ;) belari-lari ok.. hahahha.. percutian yang happening tapi giler meletihkan!

apa yang aku boleh komen, aku sangat kagum dengan sistem dan struktur bawah tanah dia.. hahah.. struktur konon... ko bayangkan yeh, dia macam 2 tingkat.. bawah tanah dan atas tanah.. ko nampak mcm kat atas jalan tu tak berapa busy sebab orang-orang lain ada bawah tanah.. station mtr dia besar okeh.. bawah tanah.. so ko plan mana nak pegi.. terus naik mtr, sampai jek, terus naik tangga.. cakkkkk! terus ko dah ada kat atas... aku rasa kalau kat Jln. Tar dia buat mcm tu.. perghhhhhhhhhh.. konpem lengang giler tak sesak mcm sekarang.. T______________T

ok dah ready blom nie? jom nak start dah nie... gi beli maruku ke, pop corn dulu... baru duduk balik tgk pc..

pepagi buta dah tepacak kat LCCT.. harap maklum, lepas ni semua posing aku bih kurang gitew sebab nak kaver cik pimples kat dahi..muahahaha...

flight ke HK bih kurang 4 jam kalau tak silap.. time HK dan Malaysia sama jer.. so takde masalah disitu.. cuaca pon time ni bih kurang sama.. panas.. tapi tak bepeluh ;)

utk yang membawa infant bersama.. silap pasang belt sekali ngan ibu yer? kalau anak kau boleh duduk diam lah.. hahah..

untuk bagi dia diam.. ko bagi dia membaca.. kalau ada gambar-gambar lagi best.. pastu dia tabur semua bawah kerusi... good girl Amaani ;)

sampai jer HKIA... ko kene gi collect bag lah itu lah ini lah.. ko ingat dekat? jauhhh okeh.. tapi dorang canggih.. dari satu tempat ke satu tempat ada train.. don't worry.. selagi ko tak buta huruf, everything will be fine ;)

naik train utk collect bag... kacang jer tu babe..

lepas collect bag, sebelum ko cari direction lain.. ko pegi cari train ticket counter ni dulu.. walaupon dah buat research, tapi still aku bongok gak tak paham-paham..hahahaha... meh aku suggest kat korang k.. ada 2 jenis lah kalau korang nak beli pon..

octopus card - HKD150 (hkd50 deposit) so ko ada HKD100 untuk guna.. agak-agak nak habis.. ko top-up jer kat top-up machine kat semua MTR station.. balance ko boleh tengok kat entry/exit tiap kali ko naik MTR or bus.. tapi octopus card ni tak leh guna untuk dapat diskaun masuk Disneyland..

Tourist Day Pass - ini murah jer, HKD55.. tapi valid sehari.. tapi kalau tak silap aku, kad ni yang boleh dapat diskaun ke Disneyland (HKD30 off).. tapi leceh lah plak..

so end up ktorang amik Octopus Card..

dah settle beli octopus card, kitorang carik Airport Ground Transportation.. ada banyak signage 'bus'.. ko follow jer.. depends, kalau nak naik taxi boleh.. or kalau nak naik express train pon boleh.. tapi mahal nak mampos..naik bas dari airport ke Kowloon HKD33 jer.. boleh guna octopus card tu jer ;)

jalan sampai nampak Bus Information nie.. detail ok, kacang tanah jer.. ada bus to kowloon, ada bus to Lantau island.. ko pilih jer...

aku book hotel tu betul-betul kat Yau Ma Tei station (kowloon).. so kene amik Bus A21..

ada frequency bas sekali dia tulis situ..

jalan ke depan sikit ada station untuk bas masing-masing ;)

bas dia canggih.. dua tingkat.. cemana nak tau dia stop kat mana? ohhh.. dia ada screen.. "next station : Yau Ma Tei"... hah mcm tu... tak reti baca???

journey bih kurang 40 minit..

pemandangan

yau ma tei belok kanan.. hehehe..

besepah-sepah shops kat area Kowloon nie..sile beli perfume kat Sasa, murah giler...

sambil menapak ke hotel sempat jeling-jeling.. ktorang terlajak ke depan.. bepeluh-peluh tarik bag patah balik..hehehe...

semangat giler Acih kat depan ;)

pastu dah check in.. makan bekal mama masak.. gedebak-gedebuk turun balik nak jalan-jalan... pasal hotel nanti citer lain... giler sempit.. hhahah.. belaga bontot ok..

perot kenyang dah tala nasi sepinggan berlaukkan rondang daging.. ngan ikan bilis+tempe sambal kering.. perghhhhh.. mcm hari raya di hong kong..

yang buat itenerary ialah fillanie.. so semua askar-askar kene patuh pada arahan beta.. harus punctual.. sapa lambat babai... so next destination ialah 1881 Heritage.. apakah itu? pegi google sendiri.. kat situ lawa lah amik-amik gambo.. tempat orang kaya-kaya.. ko just menempel amik gambar jadik lah kan.. hehehe.. tu pon sesat barat nak sampai ke sana.. mati aku kene sumpah.. hahahahahha... alahhh.. eksesais lah sikit ;)

nak gi sini ko kene gi Tsim Sha Tsui station dan amik exit G.. pastu pepandai la jalan carik sendiri... 

dan ko akan nampak Acih dengan pose 'peace' ni dari day 1 till day 4..

see Acih? eh eh.. ni rombongan budak kaca mata ke apa? muahahah..

nak masuk LV takut.. jadi kita snap kat luar sajer.. mcm tu lah gaya Amaani sleep dlm stroller.. sian dia.

jauh giler perjalanan.. logo kaler merah tu logo MTR.. so kalau nampak jer logo tu terus senyum kambing.. penat woooo menapak..

akhirnya jumpa jugak 1881 Heritage.. mati aku kene soal siasat.. "apa tu heritage tu? best sangat ke? apa ada sana? kenapa nak pegi situ?".. hahahah.. ikut jerlah, banyak tanya plak!!!! tensi mak tau..

hah tu sekali sampai ada patung 3 heads 6 arms.. korang jugak yang jakun nak amik gamba.. phewww selamat aku tak kene maki..muahahaha...

seluar ni mcm besar plak.. ada yang haku jual jugak nie...


gambar-gedik-prasan-muda-mudi mesti kena ada jugak ;)

gambar perasan ala-ala artis cina hongkong pon mesti kene ada jugak..muahaha..

gambar-gambar ala-ala tourist mesti kene ada jugak ;) eh? betul apa tourist?

eh? Wan pon perasan artis hongkong ke.. bagi chance...

tenampak plak minah kalerful kat atas tangga.. Acih malu-malu kucing.. tapi mau..

ni semua kat luar 1881 Heritage..

kenangan tak dapat di lupakan di Tiffany & Co. Hong kong.. bukan sebab Pak Radie ko hadiahkan mak cincin diamond.. tapi sebab mak kene halau duduk kat depan tu.. aku lek jer duduk buat susu anak..bahahaha.. orang kampung pegi merantau.. mcm ni lah..

Acih ko tak malu ke? hantam jeklah...

HERMES.. beratoq panjang mcm ni??? giler laaaa..

ni pon

kemudian kami meneruskan perjalanan ke The Peak... ya ampun.. duduk kaki ke atas.. ko ingat ni kampung ko ke apa?

no smoking yer...

sib baik Acih gagah jugak berjalan.. tapi tragedi berebut stroller ngan adik tu selalu gak lah.. tensi mak..

tinggi-tinggi building kat sini..

ok now aku ajar cemana nak gi The Peak Tram... The Peak tu adalah kawasan tanah tinggi tempat ko boleh tengok bandaraya Hong Kong... atau dipanggil jugak Victoria Peak.. boleh tengok waktu petang dan malam cun lah.. so better ko naik atas tu petang.. dan ko turun waktu malam ;)

MTR Central Exit J2, then walk through Chater Garden untuk sampai ke Garden Road Peak Tram Terminus... aku cakap ko.... giler babeng gak lah jauhnya.. hahahha... nak tecabut kaki den.. tapi cuba elak naik taxi.. mahal nak mampos..pastu kalau dekat-dekat taxi dia mcm tanak amik.. ko tunjuk kad hotel tu.. dia cakap dia tak tau.. cilakak! dah ler berbukit-bukit.. *pitam kejap*

kat every MTR station tu.. semua signage ada.. 'attraction places' pon ada.. dia siap tulis Exit apa.. so ko follow jer lah.. tempat-tempat fofular semua ada tulis cemana nak pegi..

sampai The Peak Terminus tu.. ada kaunter ticket.. ko boleh pilih nak amik package apa.. aku amik package combo jek senang..

3 in 1 Combo Package (Admission+Peak Tram+Sky Terrace) = HKD210/per pax (return)

paham tak? include admission Madame Tussauds sekali ;)



mari kita beratur nak naik tram nie.. tram ni ala-ala bukit bendera penang tu lah.. panjat bukit gitew... sambil tu leh tengok view HK gak..

sampai atas boleh lah begambar ala-ala candid jap ;)

tengok Amaani pon dah happy dah..

tapi HK mcm jerebu ke kabus ke.. kelabu jer aku tengok..

letih dow time nie..

mcm biasa, pose kaver dahi T_____T

auwwww..

dah habis hensem lah ni konon?

mari bersila sebelum kene halau

hoh pak radie snap nie.. ni rumah okayyyy.. sila percaya.. tengah relax minum petang kat balcony..

hari dah nak senja

Dato' Michelle Yeoh.. eh, asal aku tengok muka dia mcm ko Jujue??? serious ok, saling tak tumpah!


tempat ni berhantu tak?

jangan jeles.. mak peluk Brad Pitt okayyy..

cekeding tul lengan Angelina Jolie..

peace

ngeh ngeh.. putih gigi dia..

nah gigit nie..

peace yooo..

Acih, ko nak pompuan seksi je kan?


mak aih, tinggi tul Princess D nie.. segan nak type 'mak aih, pendeknya mama nie'..

giler, obama bediri, aku duduk.. kelassss.. hahahha

Wan ni dari dulu comel tauuuu.... nak kutil-kutil misai Saddam plak.. tecabut kang...

Acih with Astro Boy, astro boy tu binatang apa? hahaha

lagi Acih..

hahhhh!! nak amik gambar kene mcm ni Acih,,, tak leh malu-malu... kat depan ramai giler orang.. tapi orang lain aku tgk muka tak malu gak.. tadek hal lah nak pose over2..

nahhhhh hamekkkkk... gedik giler... hahahahah

omaigod.. hensemnya dia pakai celak..  hahahha..

Johnny Depp.. yang best-best, hensem-hensem je aku peluk.. hihih...

dah lah Paaaa.. tak yah lah kepit-kepit lengan tu nak bagi nampak besar.. taktik lama u ollssssss!!! hahaha..

tinggi giler Amitabh Bachan.. (lagi sekali jaga hati Wan) .... hahahaha..

tumpang jap..

ok tau, fillanie gedik... muahahahahhahahaha...

hoihhhh.. Pak Radie tu dah tinggi dah aku rasa.. diri sebelah jin nie.. paras bawah ketiak jer? ni orang ke raksasa?

beatles.. suka-suki penyek2 kepala orang tu...

mak nak gak amik gambo..

hahahahah..sebijik kan?????? 

feeling lady gaga jap ;)

acih ngak poms gedik2..

kitorang beli tiket Disneyland kat sini... dapat free payung disneyland 3... ok, better korang beli tiket disneyland kat mana-mana kaunter luar.. kat station MTR pon ada kaunter tiket DL.. tak yah tehegeh-hegeh beratur beli kat DL... 

phewww lega dah nak siap entry.. ni dah siap mandi kat bilik hotel... study map untuk jalan besoknya plak...

amacam? gila babeng gambo belambak? ko tunggu lah entry day 2 plak... macam nak kene pecah dua plak entry Day-2.. gambar adalah belambak-lambak T_______T...

nanti aku buat entry tips dan itenerary untuk korang yang nak pegi sana ;), till then... babai... 





EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US 
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE 
THE CHEAPEST RATE SO FAR 
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME 
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE 
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS 
http://www.framekasih.blogspot.com/ 
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

32 comments:

Anonymous said...

i rasa org pendek tak elok pakai seluar besar.boleh tapi ada gayanya yg mungkin sesuai dgn nya.u pakai nampak katik.sorry.jujur. :P

| Cik Hani Alani | said...

gile best lahhh...part gmbar ngan marilyn monroe tu sumpah real kak ko pose. ngeh3. ko memang sgt gojes kak pakai suit tu, daku suke!

p/s : nk tunggu tinggi alamatnye ko tk merase pkai suar tu la kak oiii.

I'am Fiatters said...

Auww.... pengennyaaa pegi to HK.... next year... huahahahaha MAYBE

ikatankasihku said...

serius best giler tgk filla & family happy kat sana...cun2 semua gambar....

nasazfrog... said...

uhh puas tgk gambar2 tu semua.. hepi tgk.. :)

b a m b a m ' s said...

perghhh kak filla..dah macam kat HK dah saya rasa...hehehehe..

Somel-somel Azilda Qasreyna said...

phhheewww, penat jln...baru sehari ni kak...hahaha..
tp kak, kat lengan angelina tu tulih ape?

Filla ~ Kasihs said...

anon: nampak katik yeh? kalau mak aku pakai jadi apa lah agaknye T___T

cik hani: hahah.. tul gak eh? minum susu banyak2 leh tinggi tak?

i'am fiatters: pergilah.. best!

ikatankasihku: tq ;)

nasazfrog: heheh.. juling haku edit gambo..

bambam's: mengembara bersama k ;)

somel-somel: lengan dia tulis nama anak2 dia..

AYuNG said...

next kak...hehe..:)

memang nmpak letih suma dlm gmbo nih suma tp masih mampu tersenyum..i like..:)

J.M.R said...

penat aku skroll smpai abes..seb baik puas hati..sana pn ada MT ek? org ckp HK ni, kalo mlm2 bndar penuh ngn lampu..tol ke ek?

ngh kmpul duit ni, 3thn lg nak gi sana..

Somel-somel Azilda Qasreyna said...

cpt up entry 2nd day kak...da rase mcm p sesame pulak :)

Pn. Zana said...

sukee tengok semua pic..tapi nak pic amani lebih ..:)

Hirda Ibrahim said...

gila byk pic. puas mak tgk.
wah wah wah... package kat the peak tu sudah naik rega. last yr HKD200 je ko.

& aku rs madame tussaud tu byk patung2 baru.

tapi apa2 pun aku tabik spring coz korang siap naik bus. kuat wan berjalan, if mak aku..siap le telinga dgr dia membebel coz letih.

Aya Ariel said...

grrr..jeles nehhh..bila haku pulak nak sampai HK..ehh..gambar abg ko nampak bulu keti..keh keh keh..
gambar org yang ko amik dr pandangan atas tuh cam ade dalam cite cina pulak..umah hero..takpon heroin..

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

lor kat sana lagi rupanya..ingat dah kat sini

Cik Eja Ishak said...

fila, boleh mintak email? i nak tanya a few question tentang hongkong ni...i nak gi hk 17 june ni..tak buat pesediaan pun..hahaha!

boleh kan..or u can add me in FB...search nur hafiza ishak.

tq!

love to read ur blog....gelak sorang2..

Anonymous said...

nak tanya sikit mana kakak ipar ngan anak buah nyer

Mama AA's said...

bestnye pat jln jauh...

nelesnye....

eda said...

wahahahha beh giler ... nak g toilet camner lak ??? ok tak ??
toilet hotel mcm mane ?? hoho ~~

missT said...

i loikeeee.. xsbr nk tgu part seterusnye sbb tgh plan nk pg HK gak.. hehe..

Filla ~ Kasihs said...

cik eja ishak: leh email ke framekasih@yahoo.com

jmr: MT tu ape?

eda: toilet hotel ok jer..sbb ada shower nyer paip tu.. mak tak penah yak2 kat public toilet..muahaha... public toilet bersih, cuma takde paip.. air kat sinki luar tu ada lah.. pepandai ler bawak botol mineral ke.. bwk wet tissue ke siap2..

aya: muahahahah... bulu keti eh? bulu keti lelaki comel lagi.. kalau pompuan? muahahhahaaaa...

Filla ~ Kasihs said...

entry day two, doa lah banyak2 si kenit ni tido awal..hahahaha

Anonymous said...

memang best blog filla ni,kelakor laa...keep up good entry ek filla...tahniah...

JuJue said...

wehhh aku teruja teruja! syok nyer syok nyer..!!

ehh tapi jap! nak marah nih!
1. Apsal plak michell yyiiiohhh?? bukan kah patut nya ko kata sama ngan yg baju itam sebelah brad pitt tuh?
2. ko peluk brad pitt! panas aku neh..
3. ko pelukk plak david beckam aku! fuuhh terbakar...


tapi... lady gaga...kompommm sama sebijik cam fillanie!!!!
tutup buku!

Iela Fazielah said...

TERBAEK... bestnyer..!

NenekPenne said...

masa i nak snap gambar dalam madame tussaud's kat london pun kemain ramai orang kat depan, mahu tak mahu snap je lah...

tapi kat london, johnny depp pakai tuxedo lorrr....

lady diana pun tak ada kat sana, puas kitaorang cari.. yang ada cuma si camilla parkerr..eh koserrrr

mama maman said...

salute la... best tul jejalan ngan anak kecik gitu.... kalu kita.. hhhuuu... 4-5kali fikir... hhheee...

tgk pic pun jadila nak berangan gi sana....:)

n.a.j.w.a said...

nice picture Filla.. ambek pkai camera apa ek?

Anonymous said...

rindunyerrrr hongkong... kat heritage tu... ms bulan mac , kak zai gi sana.. ada taman... kereta kuda... cantik... tp now dh ada patung byk tgn tu plak... mungkin berubah2...

-kak zai-

Me-Mrs-Mum said...

review terbaeekkkk!!!!nampak sangat meletihkan....but enjoy rite...;-)

Azia Lida said...

Salam kak filla.. first of all.. best blog akak ni.. siyes best.. hihi.. akak nak tny la.. akak da pnah g Hong kong.. sy bru nsk g jan next yr.. tp baby sy sorg 4 bln sorg 2 thn... dgn enviroment kat sana.. sesuai x bawa baby yg kecik tu.. nak tgl hati x senang... uwaa

Filla said...

azia: tatau nak cakap sebab 4 bulan tu mcm kecik sgt plak kan.. tapi up to you.. ada orang ok je.. ada orang tak nak bawak..