Thursday, June 16, 2011

RESEPI CHICKEN GRILL

*Ehem Ehem*

Semalam telah berjaya menyediakan menu omputih untuk seisi keluarga.. seisi keluarga means aku ngan Pak Radie.. hahah.. untuk Amaani, fries sahaja.. untuk Acih takde sebab dia tido...

taktau kenapa rasa macam sedap lah plak.. sorry kalau ada yang meluat sebab i perasan..muahahaha.. tapi kalau tak sedap aku cakap tak sedap.. yang ni aku rasa mcm sedap.. hahah... jadi bila sedap haruslah sebar-sebarkan resepi ;)


RESEPI

2 chicken breast
2 biji bawang putih
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil jintan putih
1 sudu kecil lada hitam
1 sudu kecil serbuk lada hitam
1 sudu kecil serbuk lada putih
2 sudu black pepper sauce
lemon
sedikit garam


CARA-CARA
tumbuk hingga lumat bawang putih, jintan manis, jintan putih, biji lada hitam.. kemudian lumurkan ayam tersebut dengan bahan tumbuk tadi.. bahan-bahan lain pon boleh lumur sekali..bila dah lumur hingga sebati masukkan dalam plastic yang ada seal tu.. perah sikit dengan lemon.. dan sealkan.. campak masuk fridge untuk beberapa jam.. (lagi lama lagi bagus)..

nak masak, panaskan grill pan, letak sedikit olive oil.. kemudian letakkan dada ayam... agak-agak 4 minit, tebalikkan dia... tempoh masak tak lama.. dalam 8-10 minit dah boleh angkat..

ok siap untuk dihidang..


kacang tak? guna grill pan tu cepat jugak dia masak.. tapi tak de pon garis belang-belang kat ayam tu.. tensi mak! hahaha.. jangan masak terlampau lama.. nanti ayam tu tak juicy.. kering sangat tak sedap! tapi korang leh try bahan marinate tu.. sedap.. 'terasa' lah bila makan tu ;)

Pak Radie pon cakap sedap.. tapi dia cakap 'sedap' sekali jer.. tukang masak cakap 'ishhh sedapnye' nak dekat doploh kali T_________________T

*selamat mencobak*




EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE
THE CHEAPEST RATE SO FAR
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS
http://www.framekasih.blogspot.com/
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

17 comments:

Alkisah said...

wahh ni mesti pakai grill pan baru

Alkisah !! Singgah Selalu

Aya Ariel said...

pak radie segan tuh nak puji bini sdiri masak..hehhehe..

InaAchik said...

harus cobain ni. biasa saya buat daging dan bahan lebey kurang gitu jugak.

| Cik Hani Alani | said...

wohhh lapo lapo lapo!

adel said...

cam bes jer..

kema said...

hehe..org lelaki mmg cm2...tp kalo dier mkn senyap n abes tu maknenyer dh sedap la 2....

onniesham said...

dap yeh poms... nk try la camni. adakah ini kerana grill pan baru mmbuat resepi brtambah lazat?? hahaha... haku kena bli grill pan gak la camni

ikatankasihku said...

akhirnya....dpt baca entry msk memasak..

Nak copy resepi ni kak filla yeh....mane tau, bila2 terajin nanti bolela buat :)

NenekPenne said...

ayat last tu buat i tergelak...
bila tukang masak puji diri sendiri tu...

dhiyaz86 a.k.a mardhiyyah said...

kak, dalam semua kita tergoda ngan brocolli tu la.. hikhikhik...

adakah brocolli tu just rebOs gitu je or ade step dia utk dpt hasil mcm tu??

ce citer ce citer

Filla ~ Kasihs said...

hehehe.. sila lah cobak resepi kesihatan ni ;)
kema: a'ah lah, dia makan senyapjer, tapi licin.. tapi sempat cakap 'ishh senak, seksa nak habiskan'.. nak buh penampa tak????
dhyaz88:brocoli tu rebus gitu jer.. buh garam sikit kat air rebusan tu..

genuine1224 said...

nampak menarik...bleh try nnt...

liz said...

akak...black paper sos tak letak ke..??? tuang atas ayam tu..alamak tetiba rasa lapo...

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

yela tukang masak yg penat masak jadi mestilah lebih dari si tukang makan...

Filla ~ Kasihs said...

liz, nak makan tu pepandai ler buh mayo ke, cili sos, black pepper sos.. hantam jer..hehehe

enchum said...

Saya akan cuba esok...

enchum said...

Saya akan cuba esok... Tq for the recipe...