Tuesday, December 13, 2011

SINGAPORE

 Kali nie aku bawak korang gi Singapore.. eish macam tak best panggil Singapore.. dia yang sedap panggil Singapureeeeeeee... heheheh..

Aku gi kejap je.. 4 hari 3 malam.. misi ke sana cuma nak gi USS.. hahah... dan shopping baju anak-anak dan mak nye..eh? hahahaa... tak beli banyak lah.. sesikit jek.. aku tak reti nak cerita apa.. tapi nanti aku bagi lah sikit-sikit tips ke apa ke.. yek?

sementara tu.. tengok jelah gamba ni hah.. aku gemok sikit.. so korang jangan cakap apa-apa.. tengok jeeeee hahaha... 

ipad 2 yang jadi rebutan Acih ngan Amaani.. heiii tensi aku tau.. yang kenit tu pon sekarang.. masuk je umah.. Pad.. Pad... Paddddd.. ko tak bagi.. begolek atas lantai melalak.. macam kan reti sangat je... bila ko bukak game.. mulut memekak 'nanak'..bukak game lain pon 'nanak'... habis kau nak apa anakkkkkkk??? 

 Pak Radie panggil aku Rabbit.. sebab ada riben atas kepala.. menciiii tau.. baru nak feeling-feeling kiut.. erkkkkkkk..

 sewa toyata HiAce... ada 12 seater.. memang comfortable gilak.. seat dah macam katebang.. haha.. pegi ngan mak, haruslah ada sesi picnic.. ngeh ngeh ngeh...Pak Long request nak makan nasi lemak.. ewahhhhh main order je kan? 

So kitorang stop kat Area Johor sempadan Singapore sebab asyiklah terlepas R&R.. ini aku pon tatau kat padang apa tah? orang Johor tau lah kot?
tempat persinggahan makan nasi lomak omak den ;)

 kemain nyum nyum lagi... sambal Wan pedas kebabommmmm!

 Kenit belang nyamuk aedes ni tak yah citer lah.. excited gila.. hehehe..

 Acih pon excited tapi stok-stok ayu.. almaklumlah dah anak dareeeeee..

 Apa kes aku tengok muka Amaani lagi lebar dari akak nie?

 hahaha.... Notti betul budak kenit nie tau.. lari-lari jatuh plakkkkk.. habis lutut dia..

 pastu ngadu "atitttt.... atittttt... atttiittttt"

 Perut pon dah kenyang.. marilah kita meneruskan perjalanan kita ;)

 Kitorang masuk ikut Woodlands.. kalau korang nak masuk ikut Tuas pon ok.. tapi jauh lah sikit kot?  so far ok lah.. tak berapa jam.. jam sikit-sikit je..maybe sebab tengahari dan weekdays kot.. gila siot.. masuk singapore guna GPS serious membantu.. kalau takde lah gps nie.. mati lah tatau nak gi mana.. hehehe... tiap-tiap malam Pak Radie set tempat nak pegi esoknya.. aku plak tolong google sebab aku booked room with internet.. sib baik ada ipad.. sib baik ada internet connection dan sib baik ada gps ;)

Ok sesiapa yang drive sendiri masuk Kastam nie.. make sure satu kenderaan tak melebihi 10 orang.. sebab kalau 10 ko tak leh naik kenderaan sendiri.. ko kena naik bas.. kalau tak silap aku lah.. kalau salah tolong betulkan ye ;).. lagi satu tips.. sesiapa yang nak pegi, eloklah korang kirim kat sesapa yang pegi Singapore untuk tolong amikkan form.. korang boleh isi siap-siap form tu.. supaya bila ko masuk sini tak delah tehegeh-hegeh nak isi form bagai.. dan boleh mintak form tu balik utk kegunaan masa hadapan ;)

bila dah masuk sini nanti.. ko kena pegi satu tempat tu untuk amik autopass.. eh bukan amik yer.. tapi beli.. rupa dia macam kad touch and go kita je.. kat mana nak pakai kad tu?? oh kad tu kita boleh guna masa nak park kat USS.. dan nak park kat mana-mana parking dalam shopping mall.. ko boleh tengok balance tu kat machine yg ko insert card tu.. ko boleh top up kat mana-mana 7Eleven.. 

Kalau bawak kenderaan sendiri, kita boleh beli coupon parking kat 7Eleven yer.. sebab parking kat tepi-tepi shoplots tu biasanye kena guna coupon.. tak leh pakai autopass.. coupon tu macam buku.. satu coupon SGD1.. $1... dan bersamaan 1 jam.. kalau nak park 1/2 jam ada kot yang harga sgd0.50.. jangan main-main pasal parking kat Singapore ye.. ko park kat double line kuning tepi jalan tu.. kena saman dalam sgd70.. 

Ok tips lain kejap lagi sambung.. meh aku hiburkan hati korang dulu yer..

Amacam? Stylo?????? kejadian berlaku kat area kastam woodlands.. hangin sebadan haku tau!!!! Amaani tido peluk aku.. tetiba baju aku jadi belubang.. KOYAK... memang style arrrr kan... membazir aku bli baju nie.. baju zara.. kalau zoro tak kisah lah.. ok, len kali tak yah beli baju jenis-jenis nipis2 nak selesa lah konon... ptuiiiii... 

nasib aku pakai inner kat dalam.. terus suruh Pak Radie keluarkan cardigan dalam bag baju.. takkan nak gi check in hotel ngan baju koyak rabak plak T____________________T

eh sampai tegak-tegak rambut gatal ke apa tu??? hahahaaaa... 

aku stay kat Value Hotel Thomson.. ada dua yer.. satu lagi Value Hotel Balestier ke apa.. dekat2 lah jugak.. hotel nie dekat je ngan Orchard.. bih kurang 4-5 km jer drive.

 yang penting bilik ni aku amik yang with internet connection supaya senang nak google apa-apa..tapi sikit lemas lah sebab takde tingkap.. tapi apa ada hal? balik tido jek... eh katil ni tengah.. ktorang tolak ke dinding.. biasalah nak tido 4 beranak.. hahaha.. 

 at least ada lah space sikit tepi tu nak letak bag.. oh, hotel ni takde wardrobe.. ada penyangkut je tepi dinding ;) tapi much better dari hotel kat Hongkong dulu.. 

tu spender amaani yer.. jangan ingat aku punye plak.. hehehe.. toilet pon comel je.. jadiklahhhh... 

 dah siap-siap rehat kejap.. ktorang keluar balik nak teman Pak Long carik barang motor dia..

 Pak Radie dah siap set Kelantan Lane.. jangan tegezut yer.. singapore pon ada kelate.. 

hampa sebab ada satu je kedai bukak.. maybe dah petang sangat kot..


 malam tu ktorang berjalan-jalan kat Orchard Rd... takde tujuan sangat.. 

 nak dekat christmas.. so ada banyak sangat lampu-lampu kat town nie.. lawaaaaa je.. 

Takashimaya.. last aku pegi masa umur 19 tahun kot? masa tu study lagi kat uitm.. pegi ngan kengkawan.. bawak sgd25 hahahahaha... nak makan pon sedih!!!! tapi pegi Takashimaya aritu.. takde apa.. macam bosan je.. dia ala-ala sogo lah.. agaknya duit takde..tu yang rasa bosan kot? muahahahaaaa.. 

beli ice cream kat depan Takashimaya lagi bagus.. Amaani nampak Acih makan ice cream.. wahhh dia pon teriak-teriak nak jugak.. dah lah aku menyangkung mcm mak hayam kat tepi jalan.. melayan budak kenit ni makan.. tak soka lah comot lekit-lekit.. budak ni bangsa semua nak pegang sendiri.. ko tak leh sentuh.. kang dia jeritttt.. 

pastu teman Acih gi toilet kat dalam hotel apa tah.. Pak Radie layan kenit ni snap-snap.. 

mahal je.. harga lebih kurang je mcm KL.. so tak berminat lah kan.. tengok-tengok je.. 

pastu kitorang pegi Bugis Street.. dekat-dekat je ngan Orchard rd. apa nama road tah.. tapi parking susah.. kat sini ala-ala PS lah.. boleh beli segala fridge magnet.. beli t-shirt S'pore.. dan souvenirs.. tapi dalam pukul 11.00 pm kot dah tutup?


eh dia buat peace lah ;)

 kat tepi Bugis Street tu ada Restoran Thai mcm tu.. tapi tak yah lah.. mahal boleh tahan.. rasa kureng jek.. dah settle ktorang pon balik tido..

Day 2
 tanya ngan staff hotel.. mana nak breakfast mamak yang halal kat area hotel? nasib ada seketul ni hah.. jalan kaki jer sampai ke depan traffic light.. tapi dia campur lah.. sebelah tu cina.. tapi dia buat air.. kat S'pore memang cenggitu.. ala-ala foodcourt.. tapi ko cari yang halal kat stall yang ko nak lah..

 sedap plak Roti Telur Bawang.. heheh.. makan kenyang-kenyang sebab jap gi terus gi USS..

 macam biasa.. set jer GPS terus ikut jalan nak ke USS..eh muka mak kau mcm pinggan T_____T

 saja belikan budak-budak nie baju Merah menyala.. bagi terang sikit.. biar anak orang lain tenggelam.. anak aku je hover.. muahahahaaaa.. tengkiu atok belikan baju ;).. walaupon reject shop.. ada aku kesah? well biasalah, aku ni mana lah nak membazir beli mahal-mahal.. budak-budak je nak pakai, kang dorang kejap je dah besar.. kalau nak beli mahal-mahal utk aku tak pe.. sebab mak kau tak besar lagi dah.. gila statement.. padahal apak ko dok sound "Eh gemok nye mama, dah sama besar ngan toilet bowl".. omg sweet laki aku T____________________________T

 selesa bangat.. tapi gila kau.. tinggi ko tau toyota nie.. stock nak gi park dalam mall tak lepas.. last-last valet je.. habis citer.. hahaha.. 

 ooooowwwwhhh ni lah dia Universal Studio.. *sambil mulut lopong-lopong*

aku geram tul.. masuk dalam nie kalau driving memang kelaut peginya.. GPS pon pening.. hahaha.. ko kena carik car park.. cuba lah tulis besar-besar "CAR PARK" kan senang.. ni tak... tapi kalau nak senang.. ko drive je carik Hard Rock hotel.. pastu ko lalu u-turn.. turun ke bawah sikit.. ada hotel apa tah depan dia tu.. pastu ko amik jalan yang turun kebawah sikit (selepas hotel tu).. yer.. disitulah car park utk ke USS..

charges tu baca sendiri.. tapi of course lah ko akan park for the whole day kan? max aku rasa dalam sgd26 kot???? so PLEASE MAKE SURE autopass korang ada balance lebih dari tu... siap-siap top-up sebelum masuk sini yer????? 


 adik kena duduk dalam stroller dulu.. kang kalau lepas kang... tekinja-kinja letih haku...

 tadaaaa.. ewah mak kau.... 




nampak Acih mana? hehehehe.. 

 USS bukak pukul 10.00 am

teruja ;)

"Adik, tu sapa.. tu Busu!!!!"... dengan pantas Amaani tutup hidung.. hahahaha.. bukan BUSUK lahhh.. BUSU!!!!!!

nak tecabot tangan mak kau tau berapa hari kendong mok-mok ni hah.. 

 entrance

 ktorang bangsa pemalas nak beratoq.. so tengok orang lain je bergambar..

Amaani tengok ni tebeliak bijik mata dia hokey.. hahaha

Acih memang suka lah nie gedik-gedik nie.. heheheh.. 

aku pon suka.. hahaha.. nak tengok time dia pusing tu terangkat tak skirt dia. auwwwwww..




aku tak sempat masuk show nie.. tapi abang aku cakap best.. 

amik gambar sudeyyyy...

 dari dulu memang lah aku tak suka menatang pusing-pusing nie.. tapi demi anak-anak kugagahkan jugak..fening okeh..

 haha Wan ngan Atok pon suka

 pastu roller coaster nie.. aku memang dah pasang niat dari sebelum pegi lagi.. sahaja aku pegi USS semata-mata nak naik roller coaster.. hahaha.. so bila dah pasang niat.. ko dah sampai.. ko mesti naik jugak.. walaupon ko ada sikit lagi nak tekincit ke haper.. hahahahaha

well, seriously ini adalah GILA okeh.. aku ulang.. ini adalah GILA...hahaha... ada dua rail.. ko nak mana? rail merah kurang menakutkan sebab duduk je dalam train.. tapi gila baban laju jugak..ala-ala genting..tapi yang rail biru tu stock lock ko kat chair je.. pastu kaki juntai kebawah.. bila pusing ke atas.. memang swing gila babs.. dia libas-libas je ko macam haper.. sadis gils okeh.. tinggi nak mati okeh.. bedesup laju plak tu..

 memang GILA.

tapi gila tak gila aku naik gak.. gila tak gila, Atok ngan Wan pon naik.. hahahah.. gila aku macam tak pecaya diorang naik.. tapi Wan berserah jelah.. redho orang kata.. hahah.. aku hasut, dah bayar mahal-mahal tanak naik.. at least ada kenangan kat USS.. kenangan lah sangat kan? yang kelaka.. ktorang semua naik.. tapi Pak Long tanak naik.. takut tekench hahahahahhaah....  

sepanjang beratur tu.. aku biasa je.. tapi ada masa-masa aku rasa sakit perot.. tapi nak lari gi toilet dah tak boleh dah.. nak patah balik pon tak leh.. eish.. macam-macam rasa lah.. mcm terima hukuman gantung Atok kata.. hahahha... aku naik last row ngan Pak Radie.. Wan semua tu naik kat depan-depan sikit.. 

Yihaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa... gils gils gilssss okeh.. aku menjerit ala-ala manja.. aku kan ada penyakit.. kalau takut sangat suara menjerit pon mendatar je.. dengar tak dengar.. takde derrr dia nak jadi nyaring.. hahaha.. pastu Pak Radie sebelah aku menjerit-jerti "WOOOoooooooooo best!!! besttttt! besttttttttt!" aku rasa nak sepak je mamat nie... memekak je.... masa dia menjunam tu.. pergh.. rasa tinggal jasad je kot.. hahahahha... dia libas-libas ko tonggang tebalik ke atas ke bawah okeh.. hahaha.. dalam hati aku masa tu.. "Wannnnnnnnn.. Atokkkk.. cemanalah mak apak aku time nie.. sian wan kena libas".. muahahhahaha... 

ok settle je.. turun dari chair tu.. tetiba atok terduduk kat tiang tepi tu jugak.. aku dah panik.. tarik suruh bangun.. Atok nak pitam.. haihhhhh atok ni suka tau buat hal.. Atok nie.. memang dari dulu kuat semangat.. semangat memang tip top.. tapi tak leh tokkk.. semangat je tak cukup... kalau ada penyakit-penyakit darah tinggi semua tu jangan lah naik.. lepas nie Atok dilarang sekeras-kerasnya untuk naik benda-benda extreme nie.. 

tu dia... Wan beli gambar nie.. buat kenang-kenangan..gambar sebelum berlepas...aku tak beli.. ingat di dalam hati sudah.. hahaha.. sebab ktorang berlima so berpecah.. aku ngan Pak Radie duduk seat belakang sekali.. kalau korang pegi USS, u guys should try this.. ;) Atok cakap dia risau takut lock tu tebukak.. hahah.. alah tok, kalau tebukak.. tak jadi apa pon.. tecampak jer T_______________________T





nasib Apak dia ada melayan Acih naik benda-benda nie semua.. satu game tu kena beratur lama.. dia ada wait-time digital kat entrance tu.. dia tujuk lah 60 min waiting.. ko sanggup ko beratur.. tak sanggup ko blah... aku siap tanya staff dia.. "we've to wait for at least 1 hour.. but how long it takes for the ride?".. "Only 3 minutes".. "Ok tengkiu babai".. hehehehe.. 

 Acih ngan Papa

kat Far Far Away ni lah ada Shrek 4D... 

 tapi aku rasa best lagi show kat Disneyland HK nye 3D.. hahaha.. ni pendapat memasing lah kan.. aku rasa buang masa lah nak brief-brief kat macam dewan dalam nie.. lama gila.. baru nak suruh masuk dalam duduk kat kerusi dia yang boleh gerak-gerak.. 1 person 1 chair.. no sharing... so sesiapa yang ada bawak anak kecik.. ko kena duduk kat lane tengah.. ada 1 row chairs untuk pregnant women dan mothers with young child.. sebab chair tu tak moving.. 



 masa habis show shrek nie.. Atok ada lagi belakang Pak Radie tu.. pastu tak sampai 3 minit Atok hilang.. adoiiiiii panik gila... dah lah berpecah-pecah semua 'misi mencari Atok Braim'.. lama gila.. tak jumpa-jumpa.. sampai lah hari hujan :(

 Wan ngan Acih

  
 tetiba shrek lalu.. tekojut amaani hahaha..

  
kat foodcourt depan Jurassic Park nie.. ada satu je kot yang halal.. Nasi Ayam and Nasi Ayam Penyet.. ktorang amik nasi ayam.. ada ke set nasi ayam ada bubur kacang.. tak sedap! aku ingat sup ayam.. gila lah. kenit ni ko campak apa semua dia sental.. tau-tau dia tengah sedut air coke.. syabas anak!


dah petang-petang dah belengas-lengas.. carikan games yang budak-budak leh naik.. aku tiap kali naik menatang nie.. memang kena sound.. ni pon aku dah agak mesti aku kena.. padahal aku tengok sorang pompuan tu duduk atas nie.. dia kendong anak dia.. tapi anak dia baby lah.. so aku confident lah.. naik ngan amaani.. "Hello one person only".. terus tekemut-kemut turun..cilakers!


cayang ucuk baby tua kempam..



 Apak snap gamba anak, anak tolong snap gamba apak ;)
dah besar anak kita pa *sob sob sob*


 Aku ngan Wan masih terkagum-kagum tengok roller coaster..



 Amaani very the lasak.. tak dok diam..

 ko tengok apa kenit ni buat..

 with busuk.. eh busu... hehe


 satu ketul bottle nie dekat sgd20 kot.. ada ice blended kot dalam dia.. gila mahal nak mam..

menyerlah anak mak.. ai like ;)

wahh masa nie bergambar.. pompuan ni cakap kat Acih.. "wow she knows how to pose".. eh mak dia tak tau ke? hahahah... 

tak sama? cer pakaikan ai baju merah ikat love kat paha camnie.. lagi aummmm kot..hahah

nanti mesti Wan suh aku tukar profile pic fb dia.. haih lah wan nie.. 


ok dah settle USS... pendapat aku? Disneyland HK lagi best kot... dan murah sikit compared to USS nie.. tapi yelah.. disneyland tu character cartoon kan.. so lain lah..yang bagusnya USS nie.. toilet dia bagus.. semua toilet ada sediakan tempat tukar diapers.. so takde masalah... pastu games dalam nie tak banyak sangat yang budak-budak boleh main.. yang show ada dua ke tiga je kot? Transformers ngan Shrek 4D... tapi untuk snap-snap pic tu best lah.. 

oh ye sapa nak beli ticket USS online boleh click SINI. valid 6 months dari tarikh ko purchase.. diorang akan email kat email address yang ko bagi tu.. then ko print out je.. bawak je benda tu masa nak check in USS.

Malam nya ktorang ingat nak dinner kat Beach Road.. aku google the best Sup Tulang Merah in Singapore.. ramai cakap makan kat sini sedap.. aku siap amik nama kedai lagi.. kedai Sup Tulang Merah yang sedap tu opposite dengan kedai Nasi Ayam... dia macam foodcourt.. nama kedai tu DEEN kot? tetinggal plak info aku tu.. so kalau sesiapa nak gi S'pore boleh lah tolong try kan untuk aku T_________________T

sebab apa tak jadi? sebab ada saudara kat S'pore.. beria-ia dia ajak ktorang dinner kat umah dia.. tak leh nak tolak lagi dah.. well singaporean memang cenggitu kan? diorang suka kalau kita datang makan kat umah.. memang dia jamu betul-betul.. heheh

so kami pon makan lah... makan nasi lagi hahahah.. lauk asam pedas.. daging masak kicap.. ulam... keropok.. jelly.. grapes.. eh semua ada lah.. tengkiu pakcik and makcik ;)

pakcik nie ada bilik letak karaoke set dia.. memang khas untuk disewakan kepada orang kawin.. hahah.. apa lagi.. dah dia ajak.. sempat lah menyanyi kojap.. hahaha... 


DAY 3

hari nie takde plan apa sangat.. nak gi shopping je sikit.. so boleh bangun lambat sikit.. plan nak bawak budak-budak ni swimming.. jangan memain ok.. hotel ni walaupon kecik.. tapi ada gak swimming pool.. heheh.. aku malas nak swim.. so aku sauk je t-shirt pak radie.. dia nak pakai baju tu besok sbb dia bawak t-shirt ngam-ngam je.. alah pinjam ler kejap.. hahah..

pastu letak amaani dalam pelampung dia.. Wan duduk tepi swimming pool tu.. Wan cakap.. "Eh tak tebalik ke Amaani ni kang".. aku jawab konpiden je.."Taklah.. dah selalu dah pakai.. ok je".. habis je cakap hamik kauuuuuu!!! anak aku tebalik okeh!!!!!!! aku tak pikir panjang terus terjun.. tangkap Amaani.. kelam kabut.. dahlah swimming pool dalam! mat salleh tepi tu mcm tekejut gak.. tapi dia tengok aku dah terjun dulu.. dia diam jelah.. panik jap.. Amaani nangis sikit.. pastu aku dudukkan dia tepi tu.. sibuk nak terjun balik.. haiiii lahhhh adikkk... nasib apak kau tak nampak..hahahha... habis kuyup baju pak radie.. last-last aku tukar baju, terjun sekali... ko nak mak kau jugak dalam kolam kan? 

pagi tu macam biasa.. menapak lagi gi mamak.. hehehe.... kali ni makan mee goreng plak.. leh tahan sedap.

Amaani sekarang kalau gi kedai makan.. memang suara dia jelah.. menjerit-jerit.. malu ai tau.. dia mesti nak gelas ada ais.. sebab dia nak ramas ais dalam gelas T______________T.. selagi tak dapat.. memang dia meraung kat situ.. bila dapat terus diam.. sengih jeeee.. dah ramas.. selamba sedut pakai straw.. pastu buat muka tekejut sebab air tu sejuk.. bagus, minum air ramasan tangan sendiri.. gud girl..

then terus set GPS ke Kaki Bukit plak.. cari barang motor lagi.. hadoilah.. 

berangan jelah kau jangggggg..

beli Bear kat USS.. ktorang kan teddy bear collecter ;)

aku pon tatau apa motip aku begambar kat sini.. macam bingai pon ada T______________T

bulat kan muka aku sekarang? gigih diet.. tapi kadang gigih makan.. caner tu caner tuuuuu...

ngan omak den

salesman motor
suka gamba nie..ada ciri-ciri bapak mithali... haih bila lahhhh nak kawin bucu nie.. gelpren pon takde.. yeke takde? meh ahkak ko carikkan nak tak? 

pastu ktorang gi Hard Rock Shop Singapore.. kat mana? dekat-dekat Orchard gak.. sila click nie untuk details HRC Singapore -------> HRC

kat situ ada address dan operation hour.. yelah kot-kot korang nak beli apa-apa bawak balik kan.

poyos

hohooooo ni fashion apa? jahat Pak Radie snap..hehehe..

pastu kat deret-deret depan tu jugak ada banyak mall.. apa lagiiiii.. hahaha... kalau susah sangat nak parking.. ko amik je valet parking kat hotel depan HardRock nie.. dia charge sgd10 for one whole day.. ok lah kan? kat depan tu mall yang besar ialah ION mall dan Wisma Atria.

 pic googled (ION Mall)

ION mall ni besar giler.. tak sanggup nak menapak kat Wisma Atria tu.. sebab kat ION pon dah belambak kedai.. segala Forever 21 besar gedabak dalam nie.. pastu ada ZARA, ada TOPSHOP, ada MNG.. semua lah ada.. 

pastu ko kena jalan sikit lah nak sampai ke Wisma Atria.. kalau korang pegi tak de budak-budak.. lagi syok.. ko bejalan lah sehari suntuk kan? aku dah google.. kat Wisma Atria ada COTTON ON.. ada banyak lagi cotton on sebenarnya.. 

list Cotton On in Singapore:-
 101 Thomson Road
Wisma Atria, Orchard Road
Plaza Singapore, Orchard Road
Velocity, Novena Square, Thomson Road
Cotton On kids ada kat United Square Thomson Road

Owh lupa nak cerita.. kat mana tah ada macam parkson.. so dalam tu terjumpa satu level tu.. tengah SALE baju GAP.. hah hamek kauuuuu... belonggok-longgok dalam bin.. baju budak baju orang tua.. so apa lagi.. terjah lah kan.. all 70% discount ok.. pastu ko purchase more than 5 items.. ko get another 20%.. tak ke 90%???? ok aku GILA kejap.. hahah.. tapi tak de lah gempak sangat GAP dia.. tapi pepandailah ko pilih-pilih kan.. harga nak murah.. pastu nak design meletops.. banyak cantik muka kau? 

dah puas shopping baju anak-anak.. marilah kita sedarkan diri.. jam dah nak dekat pukul 4 petang.. gila punya lapar... ok we had late lunch at Restoran Zam Zam.. kalau tak silap area-area Arab Street.. pepandai lah ko carik kat celah-celah tu.. Restoran Zam Zam ni dah lama gila okeh.. since 1908 lagi.. bapak aku pon lom lahir dia dah jual dah kat sini.. hahahah... aku kan suka buat research.. lagi-lagi bab food yang best-best dan must try... dia betul-betul opposite Masjid.. Atok citer dulu MakLong (akak kepada Atok Braim) masa zaman jepung ke 13 May? aku pon lupa.. lari menyorok dalam masjid nie okay.. tapi bila aku tanya.. "Bis tu napa tak tau Restoran Zam Zam??? Kan restoran ni dah ada since 1908?".. Atok jawab "Ntah".. hahahaha... 

yang ktorang makan ni TWO ZAM ZAM.. kira cawangan dia lah.. sebab the real ZAM ZAM nun kat depan sikit tu.. nampak tak ada Sign Victory??? ok Victory tu adalah pesaing terdekat Zam Zam..hahah.. ktorang siap borak ngan staff zam zam.. so far zam zam takde bukak cawangan lagi.. sapa nak, memang kena turun Singapore.. profit dia sehari bih kurang SGD10,000.. gila.. bulan puasa.. dia kata orang beratur dari hujung zam zam sana sampai hujung zam zam sini.. heibattttt... *clap clap* 

tak silap aku Victory ada branch kat USJ... cekidout lah korang yer ;)

selain tu ada juga menyajikan makanan kudap-kudapan petang hari ;)

tapi paling best dia panggil karipap tu Epok-Epok.. atok kemain suka mengimbau nostalgia lama.. Atok tu dulu duduk kat Singapore... kerja buruh kasar okay.. sian Atok.. sampai gelap kulit atok kena kerja bawah terik matahari... gaji berapa sen sangat.. keja ngan cina.. masa tu atok 20-an kot.. so masa duduk kat Value Hotel Thomson tu.. atok bangun pagi-pagi.. dia jalan kat area Thomson Rd.. sebab dia nak cari balik tempat keja dia dulu.. dia siap interview orang kat situ.. rupanya nak kaya raya ok.. siap ada Tower lagi.. lupa nak tanya atok apa nama tokeh dia dulu..kalau nak cerita kesusahan Atok dulu boleh buat satu novel air mata okeh.. nantilah aku jadi wartawan.. tulis kisah Atok.. 

harga sepinggan Nasi Briyani lauk ayam lebih kurang SGD6 kalau tak silap? bih kurang RM14 kot? Nasi Briyani lauk kambing SGD6.50 ke 7.30.. aku serious tak focus.. sebab laparrrr.. hahaha..

Atok amik kambing.. dia cakap sedap.. pastu malam telentang tak bangun.. hahaha.. terus kena tinggal kat hotel.. hihihi..


Ok, lagi satu yang popular ialah MURTABAK ZAM ZAM SINGAPORE.. ni pon sedap.. dia macam daging hancur... ada 3 size.. small, medium and large.. yang ni medium kot? berapa yek? alaaa lupaaa :(


Ok settle.. balik hotel... malam kang nak keluar tengok Kota Singa.. Pak Radie teringin sangat nak tengok Hotel Marina Bay Sands yang telah diclaim sebagai the Best Architecture Design... Pak Radie kan suka tengok building-building nie? Pa awak tunggu yeh, Ma kaya sok, ma ajak awak gi honeymoon kat Rome.. kuakakakkakaka... 

masa nak keluar malam tu.. Minah Salleh nie baru sampai hotel nak check in.. friendly gila mak dia.. dia cakap dia from Norway.. flight 15 hours okeh.. so sebab tu anak dia moody sket kot.. penat.. Amaani? muahahahah.. dia mana reti bahasa budak nie.. sibuk "Kawannn Kawannnn".. eh tapi yang keluar dari mulut dia "Awannnnn awannnnnnnnnnnnnnnn".. anak mat salleh tu macam takut jek ngan amaani..hahaha.. budak tu tua 1 month dari Amaani ;)

nak ke sini.. bih kurang hala ke Changi Airport..

sila terpegun okeh... CANTIK GILERRRSSSS... ada 3 building hotel nie.. pastu atas tu dia macam ala-ala sampan.. tau tak atas tu apa?? swimming pool u'olls.. ada bran kah??? ko swimming sambil tengok ke bawah.. silap haribulan terjun terus T_______________________T 

 stylo gila babe

ada brani? aku dah check.. satu malam bih kurang RM1 ribu... itu pon yang kasta paling rendah..hahaha.. tapi paling rendah pon dah heaven gilasssssss... 

oh sini ada Eye On Singapore jugers..

sebab tak sampai hati.. kitorang patah balik hotel sebab nak amik atok Braim.. mesti atok yang hover nak tengok pembangunan Singapura.. 

Atok cakap nak pakai kain sarung boleh... TAK BOLEH ATOK... hahahahha

kami lepak tepi ni pekena satay jap.. tak sedap sangat pon..




DAY 4

Dari hotel kitorang nak ke shopping mall ni dekat je.. bih kurang 1km.. boleh lah gi sini sebab ada cotton on..

sale gila babeng.. ada 30% discount lagi dari total amount.. yuhaaaa..

ok tu je nak cerita.. gila okeh.. aku rushing ni nak gi gym.. sebab tgk gambar diri sendiri adalah serupa pinggan kenduri orang kawen T____________________T


babai



EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US 
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE 
THE CHEAPEST RATE SO FAR 
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME 
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE 
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS 
http://www.framekasih.blogspot.com/ 
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

43 comments:

Aidah said...

hui panjang kemain entry akak kat Singapore ni... terbaeklahhh....
( kak, padang tempat makan tu namanya DATARAN BANDARAYA JB ).

cik gObu said...

nk tny...
filla sewa van kt mane eh?
brape rm sehari?
leh dptkan contact tak?

JMR said...

ni entri paling panjang aku rasa..gigih tol dok skrol smpai abes..hehehe..

eh eh transformer dah ada ek..thun dpn la pegi..

suehaida_84 said...

amani..always with her Looser sign..tak gitu kak filla...

Anonymous said...

hye sis..
da lama sy follow n baca blog sis yg slmba mamba ni.. actualy setiap pagi sblm start keje pasti sy buka blog sis dulu.. kekdg baca blog sis ni bole ilangkan tension okey.. galak sensorg org tgk da mcm org x btol huhuhu.. iloke!!!~ n kebetulan plak name anak sis n sy sama AMANI.. bout trip ke singapore ni sgt2 membantu okey sbb 24 disember ni sy nk kesana.. tiket n hotel semua da book n tggl nk dptkn inform bout kedai makan n tmpt shoping yg besh je.. klu ade tempat yg menarik sis g kat singapore inform la ek..

maisarah sarah said...

bambam nya amani.hehehe comel

syah9997 said...

nak tanye .. pi USS tu kan bwk amani ok ke? org kata kalu bwk baby byk mende x leh naik ..ukur2 x lepas dah xleh naik ..bukan ape..byr mahal2 kan x dpt naik rugi lah kan ..

Anonymous said...

Thanks Kak Filla, for the nice entry, akak peminat cotton on ker? mesti shoping byk kt situ kan? nape takde enrty apa souvenir yg akak rembat dr sn?

elna said...

gila best.....

nalsweet said...

saya sangat teruja tengok aksi amaani dari teruja tengok view singapore....hahahaha

awatla amaani tu menggeramkan kan?kalo saya jadi akak haruslah tak puas2 main ngan anak sendiri secomel amaani tuuuuuu..nak cubittttttttt!!!!

Anonymous said...

Assalam,

Kak Filla,

beg ijau stylo tu bli kat manun yerk...

MRS. K said...

wahh.. gud job. leh abiskan semua lam 1 entry.. ehheehe

Jiejah @ Iza said...

puas baca ,puas cuci mata . puas tgk 2kasih yg comey² tahap nak kunyah² makan hahaha

zeta said...

aku suka baca trip kau kemana2..detail gitew..senang kalau nk g..bleh review kat sini je..hehe..tenkiu

BeBe said...

berapa rate sewa HiAce tue ?

ninie said...

beshnyerr....
ntah bila nak sampei USS nie...
tp baca citer ko dlm nie...dah rasa mcm saya plak yg pg----lg2 part naik roller coater tueee--ngeeriiii....

Anonymous said...

k.filla...wktu sye gi uss lst yr yg transformer tu tkde lagi...waaa cam best je...ish ish cm nk gi sgpore lagi je ps bca entry akak yg nie...best best...padat!!

bonda dadif aka akish said...

ahahah...

amani comey sgh ko nih tau!

aha...padang tuh namenye dataran jb....dulu2 time aku skool happening la kat situ....

la nih....nan ado!

miSsMawar... said...

oo cik filla, tang mana gemuk? cer cerita sket...dr td haku belek kurusss jerr...makan hati ai tau.. ;P

Mymie Sein said...

gud entry ni sebab memang dah plan nak gi sane but dunno yet bile la..atleast dah ade guide dekat entry sis ni..bile tengok n bace perangai amaani sejibik sejibon dengan perangai anak saya sis..bery friendly, kecoh, nakal kemain lagi, tak bagi memang menjerit saje, kalau berjalan taknak orang pegang, klu xnk bejalan nak dukung plak..kalau ringan tak pe gak.. sampai kena gilir2 dukung..huhu..berat amaani berape ye sis?

Filla ~ Kasihs said...

Padang Dataran Bandaraya JB...ok noted ;)

sewa HIACE tu nanti i bagi contact number k... harga pon nanti i bagitau..

pegi USS bawak baby ok jer.. kalau besar macam amaani tu.. ermmm naik jelah ride mcm cawan pusing tu..hahah.. bergambar ok lah kat USS tu.. nak naik apa2 ride kat situ.. biasa je.. genting lagi byk kot? tapi USS cantik lah ;)

bag hijau tu murah je u olls.. kat kitschen.. alamanda ada seketul outlet dia..

transformers 3D show tu baru.. sila lah pegi.. haku tak sompek sebab kena Q tu 1 jam.. haha.. anak aku melalak kang leceh babe..

nak ke entry tayang shopping apa? auwwwww malu lah nak tayang2 kang orang salah anggap kata ai belagak caner? caner?

Liyanaroxx said...

panjang gilos entry kali nih kak....berbaloi-baloi baca sampai 'hang' PC den!!hahahahaha

p/s : eyh kasut kita samalah kak filla! ;)

NenetPenne (NP) said...

amaani super cute..lagi cute bila tengok dia landing atas katil sambil hisap botol.....

Aya Ariel said...

ooo..telopong mulut ambo..
sedapnyer korang..dalam tahun nih sajer dah brape tempat korang pegi holiday..kang best kalo famili kami pon begitu :(

lina said...

leh buat guide nak terjah singapore nanti. Dekat je singapore tapi tak pernah pergi.

Didyana said...

gila best la kan g spore..sy pn nk g awl thn dpn..haha..leh la tanya2 nanti yerk filla..

iswatie "colours of life" said...

Yeahhhhh. Gud info

Nurul said...

Filla, there is one Zam Zam branch at Jalan TAR, KL.

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

tak gemuk pun.. amani lagi gemuk dari mama dia T_____T

~@mOi ~~ said...

terbaikkk la entry singapureee ni!!!! thumbs up!!!

My Aisy said...

ada gak peminat cotton on...ingatkan tak de org ske cotton on...bestnyer...nak gi gak uss...

Nur Mofasha said...

alamak jiran 1 blok la rupenye!!!
nk mntak tlg share2 detail2 sewa HIACE tu bole x?
sesgt la b'minat nk tau harga sewa n contactnyer skali...

genuine1224 said...

omeyyy sgt amaani pose mengangkang tu.amek gambar tgn buat 1..cute giler

fullmOon said...

sis,nanti kem salam perkenalan kat adik busu u tu yek..!
..comey je tengok die ngn amani tu...suke sgt~ :)

xoxo

Cik Bambam said...

bstnya kak.. kita ntah bila nk gi singapureeeee tuh.. asyik dok planning x mnjadi manjang..hehehe..

ehh..kem salam kat busu ek..saya single.. *tetiba* ahhahahahah

Mrs Redza said...

nk tnye la....filla sewa van hiace tu kt mana? brp rm n bole bg contact x?

Annie Han Yeon Rin said...

Fila,

Kalau nk jalan2 rome... Nanti jgn lupa beritau aku ok ^_^.. Leh jumpa ko since aku silent reader ko dah lama dah... Ini maybe 3rd time knot aku ko komen blog ko..

deni said...

Hi Fillanie, i pun ada kat USS hari yg sama tu.. i nampak u ngan Pak Radie naik Cyclon tu..i tak naik sebab gayat...hheheh tapi ada nampak Kasih n Amani ngan uncle diaorg kat dalam kedai Sci Fi Panasonic tu comeyyy aje...nak tegor u tapi malu ahhh bukan nya u kenal ai pun hehhehe...i sempat naik Transformer 3D tu..i tggu petang sket. Uols balik pukul berapa? Kiteorg 6 orang tunggu sampai fireworks pukul 9pm baru balik! hehhehe...

atie said...

Salam, nk tanye la mane filla sewa van hiace tu ek? bape 1 hari? bley bg contact no x? kalau bley plz emel saya ye. mrszaky@gmail.com TQ filla yg cantik. :)

atie said...

Salam. Hai filla. Nak tanye la, mane filla sewa van hiace tu? bape 1 hari? bley bg contact no x? kalau bley emel saya mrszaky@gmail.com. TQ filla yg cantik. :)

Suraya Nordin said...

kak filla yg dataran tu nama dia dataran jb. kte takot nk g USS even da betaun blajar kat jb x penah g uss sbb gayat ngan roller coaster tp bc cite akak ni cambest pulak! hehe

Somel-somel Adliza Azilda said...

aritu da bace, ni buat revision pulak..mgu dpn nk p sana...tq akak :) info best

~Beb~ said...

u marina bay tu swimming pool dia half je dr sampan kat atas tuh.. half lagi open utk public naik kat atas tuh n bgambar mcm kt HK tuh. mmg naik atas tuh ctk sgt2. 40 hengget x silap tix if nak naik.. and 3 btg building tu ade opis n mall ala2 pavi/klcc. kene pegi tuuuuuu.. sile repeat.and yang mcm eye on msia tuh plal flyer x silap nme die.. each cable tuh bleh naik shj or booking utk dinner2.. ini i google la nak berangan je pon. xpg lgik. ingt nak pg.ingt je la pon. ahaks. maha bona. naik semate bole la.. huhuhu..