Friday, December 23, 2011

SBPA

Maksud SBPA - Saraan Baru Perkhidmatan Awam.

Penjawat awam diberi Opsyen.. nak pilih SBPA or nak kekal dengan yang lama.. Aku pon tak reti sangat.. borang dah print out.. kena sign dan submit before 30 Disember 2012.  Boleh pilih nak setuju atau tidak.. Benda macam nie nak paham detail-detail sangat pon tak berapa nak reti.. cuma bila collegues dok sembang pasal SBPA nie kita pon duduk dan dengar sama-sama.. 

Yang aku tau.. kalau ko boleh pilih umur nak pencen tu.. dulu aku pilih 56 tahun untuk pencen.... gila dah tua-tua malas la nak keja.. duduk umah main ngan cucu je T__________________T muahahah... tapi SBPA boleh tick untuk pencen umur 60 tahun.. matilah pegi keje pakai tongkat menggigil-gigil warga tua.. hahaha... tapi walaupon kita pilih bersara umur 60, tapi kalau ko nak pencen masa 56 ya bisa... 58 ya bisa... 60 ya bisa... so apa ada hal? elok lah tu.. pilih 60 tapi boleh suka ati nak pencen dari seawal 56 tahun.. 

Yang kecohnya bab gaji lah kan.. ko sign je.. gaji akan berubah bermula Januari 2012.. siapa yang dapat tengok chart gaji tangga gaji tu.. korang tau lah kan cemana nak kira? adalah bertambah 300-400 dari gaji pokok.. tanak? orang bagi sebat jelah.. hahahah.. 

aku taktau sangat bab pemarkahan prestasi tu cemana.. tapi kalau dulu guna sistem SIAPA KAKI BODEK dia berpeluang cerah untuk dapat cemerlang... tapi aku rasa SBPA ni lagi dasyat kot.. kira macam, atasan tak suka kau.. minta maaf lah... sampai ke tua lah kau tak cemerlang.. eh tak aku silap.. kalau atasan kau tak suka kau, tak pe.. sebab dia bagi kau markah rendah.. tapi nanti ada meeting.. kat situ orang lain yang lebih berkuasa boleh suka-sukati naikkan markah kau.. hahahah.. so ko bukan saja kene bodek boss sendiri.. tapi ko kena bodek orang yang layak turun/naik markah kau ikut sukati tekak tengkorak dia.. 

Kalau boss ko sayang kau pon tak menjamin kot.. sama jugak.. orang lain masuk meeting.. memang tak suka tengok muka kau.. dia akan check markah yang boss ko bagi tinggi menggunung tu.. dan dia ada hak untuk pertikai.. kenapa bagus sangat markah dia nie? potong, kasi rendah-rendah sikit.. yaaaa begitu... kalau dulu aku pernah dengar orang kata ikut seniority.. dan benda tu rotate.. kira kalau ko dah dapat.. bagi lah orang lain pulak... tapi sekarang tak... kalau ko rajin dan betul-betul layak.. kira ok lah kan? tapi kadang tu.. tak layak pon.. tapi sebab dah semuorang suka especially yang si pembahagi markah.. maka bersyukurlah kau ye. 

SBPA aku tak berapa nak pasti lagi.. tapi mana-mana pon sama lah kot.. rasa nya yang ni ada percentage.. ko below than 70%... sila nyanyi "Selamat jalan Romeoooooo".. dia macam strict sikit.. dulu kan semua tau.. keja ngan government ni memang buat kau jadi lemak berkrim.. takat-takat buat salah tatatertib.. bermasalah kat tempat kerja.. orang tak leh berhentikan kau ikut sukati mak apak dia.. sedangkan kalau kat private matilah.. kau buat hal.. kena kick je.. amik orang baru.. settle... tapi sekarang jangan carik pasal.. markah kau tak leh rendah dari 70% kot? (kalau salah tolong betulkan aku ye) mungkin gomen dah lama sangat bagi muka.. elok gak buat macam tu.. kalau tak tu.. bangsa tak sedar diri semua... KEJE TANAK GAJI NAK.. kalau aku boss.. memang "u're fired!!!!" 

aku tak paham bangsa-bangsa yang liat sangat nak datang keje.. kenapa yeh???? dah lah liat, pastu bila orang potong gaji kau sebab berapa hari tak datang.. kau melenting-lenting.... habis kau tak datang.. tak buat keja.. sapa nak bagi gaji free? manusia memang macam-macam. benda basic pon tak leh nak pikir.. sungguh ai tak paham.. haha.. 

Dengar citer cuepacs dah jumpa PM plak... suruh hold dulu jangan sign opsyen SBPA tu.. ontahlah.. aku ikut jelah.. majoriti pilih tu bermaksud ok lah kot? 

*gila lalang*




p/s: siapa yang tau banyak pasal SBPA nie.. boleh lah komen-komen sikit.. sebab aku tatau banyak.. huhu.. boleh jadi rujukan penjawat awam lain.. eh gila take advantage, tau nak senang je kan.. ko ingat aku paham bahasa pekeliling.. sumpah tak paham! aku tahu bahasa straight to the point jer..ngeh ngeh.. 








EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US 
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE 
THE CHEAPEST RATE SO FAR 
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME 
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE 
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS 
http://www.framekasih.blogspot.com/ 
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

28 comments:

harnidahussin said...

i tak tau banyak..tapi en.somi tau banyak..
they way dia terangkan..banyak benefit lagi SBPA ni..

kiranya semua base on performance..
kalau tak perfom..good bye..

dia tengah hangin tu sbb CUEPECS soh hold dulu..dia awal2 dah sign..

dia kata yg dok bising ni semua yg level pangkat tinggi...

almaklum..depa gaji banyak..tapi kerja malas..asyik org bawah yg kena wat kerja..
sbb tu depa cuak terlebih..
sbb kena jaga KPI depa..

sbb level KSU auto matik kena sign utk dipencenkan awal..
so, SBPA ni kira KSU punya jawatan adalah based on contract basis..mula2 3 thn... then contract ko akan renew every 1 year setelah tamat 3 thn mula tu..
kalau tak perfom..kontrak tak sambung..bye bye..

ni gov. ikut style private..level top management memang ikut contract basis...yer la..ko banyar gaji mahal2..siap up kan gaji...
kerjer pun kena la serupa gaji yer tak?

mira said...

salam...nak tambah sikit. kalau markah 70% selama 3 tahun berturut2 baru kene tindakan. tu pon selepas 3 tahun akan ada jawatankuasa khas menilai mereka yg bawah 70% selama 6 bulan. lps tu lepas 6 bulan tu x gak berubah baru lah kene benti keje. tu yg sy dgr time taklimat kat tmpt keje sbb ramai org tanya.

si cokelattte said...

kak.. yg pasal pencen tu seawal 55 thn la... n..
yang pasal gaji naik tu tak la sampai 300-400... tapi dlm seratus lebeh sajork.. chart tu selalu sy tatap.. bcoz i kewangan.. hehehe...
tpi bab potensi kerja tu... memang agak tak puas hati la... bayangkan kalau ade pekerja awam tu da berkhidma selama 15 thn... keje selama ni ok.. tapi tbe2 merudum sbb mmungkin famili matter ke, ape ke.. then markah skt kureng.. then kene di berhentikan dlm mase 6 bulan. ok ke sbpa ni.. n jusa nye gaji naik sampai sekali ganda means dulu gaji die 6000 sekarang 12000???? knpe naik mcm tu tggi?? agak2 la... thats y jusa2 kat opis i ni soh sign jgak wei.. hahahah.. selfish! tpi bg sy, rase nye mmg kene sign jugekk walau pape pon berlaku.. tangguh ke ape ke.. huhuh.. tpi bg sy, kalau kiter sign tu, n risau pasal skt tu... rase nye tak yah.. as long kite wat keje kite,.. kite akan ok.. tuhan ade.. hehehe.. kalau ade org pendengki kite tu, biarl tuhan balas ye kan.. pjg lebar pulak la... papai!

aishah jamrek said...

kak filla,

taknak komen banyak pasal SBPA ni..but to make it simple, ramai tak puas hati sebab pelarasan gaji tak sama..ada yang dapat naik 100, 200, 300.. ada naik 32,50..ada yang naik 3 ringgit jer..huhu

Anonymous said...

markah below 70% pon x buang trus kan? still bgi tempoh 3thn lagi(if not mistaken)..

p/s: kalo slh..tlg btol kan:)*time taklimat dgr hal gaji je* haha!

missterebozudotdot said...

sbnrnye kan kak..yang orang dok bising bukan pasai increment tahunan tu...depa dok bising pasai pelarasan gaji SSM sebenarnya..sebab macam tak fair untuk sesetangah orang..pelarasan gaji PAP kat opiz sy cuma 25 hinggit je.. sy kumpulan sokongan 1 tahun batch 2007 pun naik 36 hinggit..tapi junior sy tahun 2009 gaji dilaraskan bnyk..RM170...gaji bulan sama dengan saya..tak kecik ati ke??sentap sekejap

ada untung ada rugi sebnrnya...dh tak dak seniority..klu sapa rugi..rugi la...klu untung..rezeki dia la kan

Anonymous said...

Kak Filla,
Saya silent reader akak. Kebetulan kt opis ni mmg x abis2 citer pasal SBPA ni. Sy dok kt HR yg tgh pulun edar borang SBPA, hitung tangga gaji baru utk pegawai... yg nmpak x best pd gaji baru ialah, cth pada gaji gred W27 ada satu scene dimana 3 org pegawai sama gred, berlainan tarikh lantikan/tahun masuk (e.g : 2008,2009,2010) tp akan share tangga gaji baru dgn amaun yg sama cuma akan berbeza tarikh kenaikan gaji tahunan iaitu org thn 2008 dpt naik gaji pd jan, 2009 naik gaji pd apr & 2010 naik gaji pd jul.
Itu la topik yg howt kt sini..
Ada gak beberapa benda lain..
Itu yg CUEPACS nk JPA perjelaskn sblm kuatkuasa SBPA..

-miss AnonN-

genuine1224 said...

btoi gak la apa yg akak paham ni.. saya pun konpius. tp kita tgg dlu la apa kata pm plak..yg xsabau nak tgg naik gaji. tapi nmpk mcm satf sokongan ni ditindas pun ada.. kepada yg pandai bodek tp xpandai buat keja..untunglah.cemana ngan yg jujur n suci murni mcm kita ni.... hehehhe...

luvely Bobo said...

sama la...haram x fhm,buat jadik blur je.. skang ni majoriti sign,tp ade gak yg x setuju...

Liyanaroxx said...

Kak filla btol ar apa akak cakap tuh sbb kengkawan di gomen pun explain benda yg sama so kefahaman akak mengenai KPI below 70% kena buang keje tuh mmg TEPAT sekali..hehehehe...gomen dah memberi impak perubahan yg besar demi kesejahteraan negara maka saya setuju sgt dgn skim SBPA nih...syabas gomen!!semoga berkhidmat dgn lebih cemerlang lagik!! :)

ibu iman said...

kak filla... skim nih mmg btol2 skim paksa. klu x pilih sbpa... akan disarakan @ xkan dapat naik pangkat. huhuhuhu... atenye... kene pakse gak ati sign sbpa. yg besnye skim nih cume kite leh suke ati nak pencen umo berape....

Mymie Sein said...

rupa2nya gov private same je kan..nak naik kena kaki ampu..kipas kena kasi kuat punyaa...

Anonymous said...

SBPA=SKIM BODEK PEGAWAI ATASAN..hehe..bab gaji ni de yg xadil..why yg JUSA2 & gred 54 keatas gaji naik smpai 100% tu..klu yg bawah2 ni dpt la naik sikit tp alhamdullilah la..jas unfair la, yg dok sibuk suh naikkn gaji ni org bwh gak tp yg syok org atasan..klu tgk pd tangga gaji tu,leh nmpk xadil..sekian

onniesham said...

smlam aku pi dgr taklimat psl SBPA ni. for me ok la..xde masalah pon. malahan ok je. nak plak tang gaji tu kan. org bg ko naik gaji sesaja ko xmo ke? aku nakkkk. sbb kalo nk tggu offer gaji SBPA tu kalo aku still di SSM tggu 3-4 thn bru nk dpt okk. so apsal nk tolak?

yg exit policy tu plak..for me xde masalah. biarla gomen nk BERSARAKAN org yg markah 69% ke bawah tu. tu pon selama 3 thn brturut2 kalo dia dpt 69% n below. pas2 dia bg 6 bulan lg tmpoh utk ubah sikap. betul la kan. watpe simpan org mcm ni. pemalas buat keja, tuang keja, sukati dia nk dtg ofis...watpe buang duit byr gaji dia. baik amik org lain yg brlambak nk keje tu. lg satu org tu DIBERSARAKAN bukan dibuang keja. so dia tetap terima kemudahan pencen. tu pon dah baik la tu kan. sapa suh dia aniaya diri dia sndiri. org bg gaji, sila buat keja.

ni aku citer kebaikan utk diri aku sndiri la. sbb tang gaji tu aku xde masalah. ok la kenaikan dia. tp dgr2 ada org dpt sket je. tu x tau la betul ke tak. tp jurang gaji org bawah ngan level jusa semakin tinggi. JUSA naik gaji sekali ganda babe...smpai 6 ribu kenaikan dorang...giler arhh

onniesham said...

lg satu yg psl pencen tu. kalo ko sign 60 pon xde masalah. kalo time umur ko 55 dah ketar lutut nk pi ofis, ko leh brsara awal pada umur 55 dan terima pencen bulanan terus. x perlu tuggu smpai 60. tp kalo ko nk brsara awal umur 50, so ko kena tggu smpai umur 55 tahun baru leh terima pencen bulanan.

sekian,
saya yg bukan staff JPA

Filla ~ Kasihs said...

*clap clap* wahhh bagus lah korang nie.. terus aku jadi cerdik.. kalau tak tu.. malas tul nak mengkaji.. hahah..

Anonymous said...

kak filla..ini menunjukkan rmai reader akak adalah pekerja gomen...hehehe...temasuklah saya!

Miss Moon said...

aku bukan org gomen so aku tak tahu ...tapi best kan kije gomen nanti dah tua dapat duit pencenn

wifenavy said...

Kesimpulan : byk gomen bagi byk jugak yg gomen tarik balik.. Menjelang 2020.. jangkaannya: jumlah staf Kump Pelaksana mengecil.. Pada satu tahap.. keje2 operasi di 'outsources' kan.. utk melaksanakan 'perkhidmatan awam yang kejat'..

Kalo 15 tahun dulu anak masuk U mak pak wat kenduri.. 15 tahun depan.. kalo anakku dpt keje 'gomen' even kuli, akan ku adakan kenduri lebih besar dari Kenduri Kawin.. hi hi

happy2gether said...

baguih Dila, aku pon suka baca komen2 kalo tak aku pon blur pasal sbpa ni, kami cikgu skrg cuti sek, takdpt apa borang pon, tak kena taklimat lagi pon...huhuu

harnidahussin said...

saya nak komen sket..walaupun bukan pekerja gomen...

JUSA semua dapat kenaikan banyak sbb diorang nyer skim terus di pencenkan awal..jadi contract basis..that's why gaji diorang dinaikkan..tak macam penjawat awam yg lain..tak di contractkan..

lagi satu benefit SBPA ni, kalau kita kuar gomen, then nak masuk keje gomen balik dia kira total service year kita semua..tak mula dari kosong dah..which is sangat menguntungkan bagi mereka yg ambitious nak car pengalaman kerja kat luar..then nak masuk kerja gomen balik..

info ni kena confirmkan dulu dgn org yg tau..saya tau pun sbb dengar2 en.somi yg cakap..

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

ini dasar "hire & fire"..
dilantik kalau tak bagus terus fire. dengar kata cupecs tak berapa setuju sbb gaji org atas naik berganda2 tapi yg sokongan cuma naik sikit..itu salah satu yg ceupecs taks etuju..

dari segi gaji tue ila rasa kenalah naik sama %nye baru adil..

tapi dari segi hire&fire ila setuju..sampai bila yg pemals/banyak alasan/pandai memindahkan keja pada org lain ne gomen nak simpan?? diorang tak pk pun konsep "bawak duit ne utk makan anak, kena wat keja betul2" so memang patut kena fire!!

Iela Fazielah said...

aku sain..janji gaji naik..bab prestasi xde masalah...sendiri keje sendiri tau kat mana prestasi kan..ape nak takut.....

Saya Suka Baca Blog! Ninie Simmons said...

SBPA = Skim Bodek Pihak Atasan..

Hahahaha

Ummi M.I.M said...

rasa cam tak adil biler ternampak surat opsyen boss..

mana taknyer.. sekali naik RM5ribu tu.. tapi tak leh nak cakap pe la... redho jer laa... huhuhu

(sapa suruh malas belajar dulu.. kang baru padan muka... hahahahah)

Anonymous said...

klu JUSA kerja on contract basis lagi sukala depa. cuba bygkan, klu contract, dapat pencen bulanan + gaji contract. lagi suka la depa kak oiii.. ni namanya yg kaya terus kaya. tanda akhir zaman..

dur@z said...

salam..sy ni SR akak..nak tmbh sket..sesapa yg sign pencen 60 tetiba dh 50 dh semput nk keje lps 2 rasa2 nk bersara kiraan pencen dikira dr gaji semasa & ditambah sehingga umur 60thn..means nk pencen umo 55 thn kiraannye dr gaji semasa umo 55 thn ditambah lagi 5 thn..kalo 58 thn nak pencen nnti gaji semasa ditambah lg 2 thn..tp adala kiraan campo bahagi tu..tp yg penting kiraan pencen dikira sekali w/pon kita dh x koje..ni sesapa yg sign 60 thn laa (kalo salah sila betulkan)..

Luv said...

new information!!

dgr kata skang markah telah direndahkan kepada 60% plak... bukan lg pd 70%....

sekian
dr silent rider