Wednesday, December 21, 2011

Bantu Mila Buat Keputusan Terbaik...

salam kak..

first of all sy nk mintk maaf sgt2 mengangu akk..sy cume nk sedikit nasihat...sy tertarik dgn cara akk menasiht sorg reader 2..
even ayt akk memg tahap"sentap",,tp make sense..serious...dats y sy nk mintk advice akk.. sy ni blh dikategorikn sbgai queen control..sy kerap call bf sy like 5,6 times/day...n sy slalu suh dye infom sy whenever dye kua g kje ke,,shoping ke..kalu dlm kampung 2 xlh kn..blik kje pon cm 2 gak..hubungn kteorg da lme 5tahun da..n memg de planning nak kawen..but now..i can not even put a single trust on him....segala sikap "queen control" ni jd since taun ni..if not mistaken since march...before dis,,sy memg put 100% trust n love for him.......but unfortunately dye spoilt the trust..rupenye dye ade skandal kt tmpat kje....when sy dpt taw,,memg haru la kak..n of course pompuan 2 sy knl sgt,,n sy sgt respect n very sympathy towards her..sbb dye OKU...dye bisu..slame sy knl pompuan ni sy memg xkn tfikir lgsung dye akn wt sy mcm ni....sy taw mereka rapat,,n sy assumed dorang rakan sekerja..n akk ni pon rjin ber"fb " dgn sy...mgkin bf n akk 2 da bhubung 1/2 year n sy jmp pictures kmesraan dorg..hancur sgt hati sy kak.....sy pcaya mereka bulat2....n ble da jd gni,,sy tny akk 2 through msg,,n dye ngaku dye ske bf sy..syg bf sy...
malah akk 2 mgaku yg dorang pernah tlanjur..,,sy xtaw ni pngakuan palsu or btl..tp cara akk ni mgaku seolah2 dye cbe nk sy tglkn bf sy......sjak 2 sy xpcayakn bf sy lg...sy bg dye pluang kedua sbb sy memg syg dye,,sy sggup pjamkn sblh mata..lgpon hbgn kami da lma n kedua2 blah family da taw......walaupun da 9bulan peristiwa ni jd,,tp sy msih lg trauma...trngiang lg ayat2 akk 2,,msih tgambar lg gambar2 kmesraan...sy xkn mampu utk lupakan suma 2....sampai skrg sy memg control bf sy hbis-habisan..sy xnk buah berbuah dua kali..btl ke tindakan sy ni kak? 
mcm ne sy nk truskn hubungn ni...kami mrncang utk bertunang pertengahan tahun depan....

*mgkin ini agak peribadi..walau kita xpernah jmpe,,sy memg perlukan nasihat...sy xtaw pd sape lg sy nk bcerita..sy xnk bercerita
pd org yg sy knl..sy kalu blh xnk mbuka aib bf sy....sy harap akk xkberatan utk tinggalkn komen..nasihat...


terima ksih sbb mendengar,,n trima kasih kerna sudi mbaca...assalamualaikum kak..





Aku baca email ni berkali-kali.  Memang berat lah apa yang budak nie tanggung... aku nak menasihat pon takde lah hebat sangat sebab kita hanya mendengar.. dan tak ada di kedudukan budak nie.. 

Akak panggil ko Mila je lah dik yeh? Aku panggil scandal boyfriend ko tu Ani... Ok Mila, dalam perhubungan.. dalam perkahwinan.. perkara pertama yang paling penting is TRUST...KEPERCAYAAN. Mila kata kepercayaan Mila kat boyfriend Mila dulu 100%.. dan sekarang tak lagi... siapa pon jadi Mila of course trust tu dah menurun or zero terus... Akak percaya dulu Mila memang jenis tak kisah sangat.. tapi bila dah kantoi macam nie buat Mila jadi Queen Control... ye, tak salah pon Mila jadi Queen Control sebab boyfriend Mila yang buat Mila jadi macam nie..

Mila kata Ani tu boleh text Mila dan mengaku suka, mengaku sayang dan mengaku pernah terlanjur pon dengan boyfriend Mila tu.... hebat.. berani betul... Sekarang nie lah kan, pada akak, Ani tu memang daring.. walaupon dia OKU tapi confident level dia memang very high lah.. aku rasa kalau orang takde confident, dia takkan mengaku kesalahan dia sebab tak nak mengguris hati Mila.. dah lah dia kenal baik dengan Mila nie.. sekarang ni bila Mila kata si Ani ni text macam tu maybe sebab dia memang nak Mila tinggalkan boyfriend Mila supaya dia boleh teruskan hubungan dia dengan boyfriend Mila.. tapi perluke dia nak suruh Mila tinggalkan boyfriend Mila supaya dia boleh terus bersama dengan boyfriend Mila??? tak perlu dik... sekarang pon dia selamba badak je scandal dengan boyfriend Mila.. siap mengaku.. tapi lagi bahagia lah hidup dia bila Mila tinggalkan boyfriend Mila... boleh lah dia plak yang kawin dengan boyfriend Mila..

So akak nampak keegoan Mila kat sini... Walaupon Mila dah tau yang diorang scandal.. tak kira lah betul ke tidak diorang dah terlanjur ke hapa.. tapi Mila tetap nak teruskan hubungan Mila dengan boyfriend Mila.. berbaloi ke dik??? Mila teruskan sebab kenangkan hubungan yang dah nak masuk 5 tahun?????? baru 5 tahun, dia dah scandal dengan orang lain.. selamba je?????? ada dia kira perasaan Mila? ada dia ambik kira yang korang dah couple 5 tahun? takde kan? 

Mungkin cinta dan perasaan ni buat kita buta.. Mila jadi buta.. Boyfriend Mila pon jadi buta.. dan Si Ani tu pon jadi buta.. Cuba Mila duduk sekejap dan fikir.. Jangan fikir dalam keadaan kepala hotak tengah berserabut.. duduk tenang-tenang.. cari satu masa yang sesuai.. tanya diri Mila sendiri... kalau Mila kawin dengan boyfriend Mila tu.. Mila pasti ke Mila bahagia???? Mila sanggup ke sepanjang hidup Mila nanti.. takde kepercayaan kat suami Mila? tenang ke hidup Mila nak biar dia keluar.. biar dia balik lewat.. Sanggup ke Mila hidup dalam tanda tanya.. mana dia pegi? keluar dengan siapa? masih ada scandal ke? Sakit Mila oiiiii.. sakit sangat... bila dah kawin.. kita nak cerita masalah suami yang tak boleh dipercayai tu kat family kita tak boleh.. takkan lah ko nak cerita plak suami ko ada scandal dengan pompuan lain?? nak mampos???? takkan ko nak cerita kat family mertua plak?? lagi lah tak boleh.. sedangkan ko tau dia curang sebelum kau kawin lagi.. Walaupon ko bagi dia peluang kedua... tapi hati kau tak pernah tenang pon kan? 

Akak tak de lah suruh ko tinggalkan boyfriend kau tu... Tepuk dada tanya selera.. sebab Mila yang akan hidup bersama dengan dia nanti... Kalau Mila boleh lupakan terus apa yang dia pernah buat dulu.. ok fine.. itu tak de masalah... tapi selagi Mila tak boleh lupakan apa yang pernah dia buat tu... benda tu adalah punca terbesar menuju kehancuran dalam rumah tangga.... Kalau Mila nak teruskan hubungan dengan dia semata-mata tak nak tewas di tangan Si Ani tu.. baik tak yah lah dik.. ini soal hidup Mila.. bukan soal hidup dia.. 

Mila kata si Ani tu selamba je ckap syg, suka, cinta dan dah terlanjur... macamana dia boleh seyakin tu???? Mila tak rasa ke dia ada jaminan sampai dia boleh confident text macam tu????? maknanya dia tak bertepuk sebelah tangan cik Mila!!!! mungkin boyfriend Mila pon bagi dia harapan.. Kalau boyfriend Mila tak suka dia.. tak mungkin dia berani text Mila macam tu kan?  

Mila bernasib baik sebab Mila belum kawin lagi.. sebab Mila belum kawinlah Mila still ada peluang untuk menentukan hidup Mila sendiri.. Kalau dah kahwin, mungkin Mila terpaksa bagi suami Mila peluang.. mungkinlah.. tengok pada orang.. kalau Mila jenis lemah.. lembut... mungkin Mila redho jelah kot.. ini kan pulak Mila belum kawin dia dah buat Mila macam nie.. tak kisah lah Mila.. MUNGKIN dia boleh berubah.. tapi kalau dia berubah pon.. Mila tetap tak boleh percayakan dia... buat apa Mila kahwin kalau Mila tak boleh percayakan dia? kita kahwin untuk bahagia... untuk dilindungi.. untuk belajar susah senang bersama... kelemahan yang lain boleh diperbaiki Mila... tapi kepercayaan tu kalau dah hilang.. dah tak guna.. nak bahagia macamana??? kalau Mila pura-pura bahagia pon tak guna... dalam hati sakit sorang-sorang.. nak mengadu tak boleh.. merana lah sepanjang perkahwinan :(

Bukan akak nak takut-takutkan Mila.. benda simple je Mila.. memang berat kalau nak difikir detail-detail.. tapi satu je.. Mila terima dia.. tapi Mila tak boleh percayakan dia.. so you better let him go.. masa ni lah Mila kena fikir tentang hidup Mila sendiri... bukan berundur tu maknanya Mila tewas.. berundur untuk kebahagiaan Mila sendiri di masa hadapan.  untuk ketenangan Mila sendiri.. akak percaya.. kalau diteruskan pon takde ketenangan.. tak de kedamaian dalam hati Mila.. lagi buat dosa ada.. sebab tak percayakan suami sendiri.. Jangan fikir sayang sebab dah 5 tahun.. baru 5 je Mila.. sok kalau kawin.. berpuluh tahun.. sanggup? 

So kalau Mila nak rasa puas hati.. akak rasa.. elok Mila jumpa Cik Ani ngan boyfriend Mila sekali.. bertentang mata... cari lah tempat yang sesuai.. masa tu Mila boleh tunjuk balik gambar... tunjuk text si Ani tu depan mereka berdua.. dan Mila suruh lah diorang terangkan apa semua tu... mungkin Mila pernah tunjuk text Ani kat boyfriend Mila.. tu akak taktau lah apa jawapan dia.. mengaku ke tak... tapi lain keadaan dia kalau Mila tunjuk text tu depan dia berdua.. masa jumpa bertiga tu, Mila boleh tanya boyfriend Mila depan si Ani tu.. luah apa yang Mila rasa nak luah.. lepas tu Mila buatlah keputusan.. 

Mila anggap je yang Mila orang paling bertuah kat dunia nie.. sebab Mila dapat tau semua nie awal lagi.. sebelum Mila berkawin dengan dia.. kita taktau mungkin ada hikmah disebalik apa yang menimpa Mila.. bersyukur. 

Redho itu Ikhlas, Pasrah itu Terpaksa.... Mila boleh Redho??? boleh Ikhlas nanti??? atau Mila nak pasrah je?? Terpaksa???? kalau Mila redho... ok Mila boleh kawin dengan dia.. tapi kalau Mila pasrah, Mila lepaskan je dia.. 




readers yang prihatin.. dan nak bantu selesaikan masalah Mila.. boleh lah berbuat demikian.. tinggalkan komen anda.. bantu Mila membuat keputusan yang terbaik untuk dia.. haishhhhhhhhhhh tetiba formal plak.. nyampah ai tauuuu... 






EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US 
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE 
THE CHEAPEST RATE SO FAR 
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME 
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE 
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS 
http://www.framekasih.blogspot.com/ 
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

58 comments:

genuine1224 said...

to mila, better leave him lah. xpyh la nunggu jantan gitu. dah couple lama, tup2 ada scandal lain plak. scandal pun bule tahan daring. baik single dr dok sakit hati gitu. dah kawin kang,diorg duk scandal lagi,lagilaa sakit hati..xdak bopren,putus cinta tu smua bukan bermakna hidup dah tamat..sakit tu kejap jek. bila kita dah tenang, br kita tau kita sepatutnya lepaskan dia lama dlu lagi.xperlu tunggu hati sakit cenggini. lepaskan jelah dr hati duk merana. maybe 1 day, u will meet somebody better than him

aishah jamrek said...

yup..trust sangat penting..if mila tak boleh nak trust dia lagi, better let him go..

yana.abu.bakar said...

salam...
saya cuma nak berkongsi pengalaman...
saya juga pernah berada di tempat mila tu..
tp situasi berbeza kot...

saya tak la berkawan sampai 5 tahun...
mcmni la...
saya cuma nak cakap..
jodoh is jodoh...
kalau awak berkawan 10 tahun pun..
itu tak jamin kebahagiaan awak bila berkahwin nanti...

perkahwinan takkan kekal bila kamu takde kepercayaan...
kalau betul dia berubah takpe...
tapi kita tau ape nak jadi esok lusa??5 minit yg akan dtg???
sorg pun tak tahu..

buat istikharah..
kalau dia jodoh awak...insyaALLAH..
kalau bukan..
terima dgn pasrah..
sbb DIA akan sediakan pelangi yg lebih indah utk awak..

saya percaya pada jodoh dan takdir...
saya bgtau awak..
klu saya ada ditempat awak..
saya akan angkat kaki..
sebab saya percaya..
klu jodoh..10 kali putus pun..
dia tetap jodoh kita..

:)

AYuNG said...

aku xda benda nak komen apa dh kak, hehe...dh betul la tuh apa yg ko tulis tuh...

to mila, cintai la org yang mencintai kita...klu ko kontrol bf ko sekali pun, klu dia dh macam nak lari2 dr ko...xguna jugak...

so...better pk kan cara yg terbaekk..:)

Siti Fatimah said...

Dear Mila,
i setuju dgn filla... baik u tinggalkan je bf u tuh because "KEPERCAYAAN & KEIKHLASAN" penting dlm setiap semua hubungan, perkahwinan dan perlakuan...lebih baik tahu skrg drpd lepas kawen... mila anggaplah bahawa allah swt dah beri mila petunjuk yg bf mila tuh x jujur or x sesuai buat mila "BERSYUKUR"... pd saya mila belum terlmbt tok wat keputusan so inilah masanyer mila hv to think about your self, your life & your happiness... buat selamanyer jgn wat keputusan yg akan merosak kan or menyakitkan hati mila wat selamanyer ok!... kekdg kita harus pikirkan diri kita sendiri...kekadang jugak kita tak boleh syg kan sesorg saja kita pon nak org tuh sayang & percayakan diri kita spt mana kita sayang & percayakan org lain betul!...apa2 pon saya mendoakan kebahagian mila... setiap yg terjadi pasti ada khidmatnyer kan kita menrancang tuhan yg menentukan....insyaallah mila akan diketemukan org yg lebih sesuai buat diri mila amin....

Mama Tuah Melaty said...

Dear mila,

Orang perempuan ni kadang-kadang mudah memaafkan, mudah bagi peluang. Tapi sekali-kali tidak mudah melupakan. Jangan nanti bila dah kawen, benda yang jadi ni jadi igauan ngeri dalam rumahtangga mila.

And nanti bila dah kawen, bila bergaduh semua benda-benda ni akan diungkit semula. masa tu nanti mungkin akan terbit rasa menyesal, tapi mungkin dah terlambat sebab akan pikir pasal anak-anak pula.

hati ibu ni akan berfikir pasal anak pulak. taknak anak kehilangan kasih sayang ayah. Dan begitulah seterusnya dari tahun ke tahun, mila yang akan makan hati sendiri.

So better pikir masak-masak. Berundur tak bererti mengalah. Mengalah tak bererti kita yang salah. InsyaAllah jalan terbaik buatlah isthikharah..

Anonymous said...

Jawapan/Keputusan yg bole mila pilih;
a) tinggalkan bf dia
b) putuskan cinta dgn bf dia
c) tidak bersama bf dia lagi
d) kesemua di atas
selamat membuat pilihan yang tepat!

acikpurple said...

KAK FILA : sy silent reader kak.sy suke ok bc blog kak..tu je nk ckp haha.tp kak fila ni lawak r...knp sy bc komen kak mcm ada unsur2 lawak wpon kak tgah seriyes haha.terbaik lah nasihat kak!

Anonymous said...

nk mintak nasihat jugak kt kak filla..boleh ker?

Mymie Sein said...

better ko cari je jantan lain dek.. kalau bercinta pun boleh curang belakang ko, ni kan dah kawin esok.. bercinta ni boleh lagi lah nak putus sambung putus sambung, dah kwin esok ade anak parah dek non.. memang kite sygkan die, tp bile kenangkan kejahatan tu, semua kebaikan die 100% xde..akk rase ko doa byk2 utk kuatkan diri ko dalam buat keputusan tu..

Shinnaz Ahmad Rasid said...

Aku setuju cara Filla! Geram pulak dengan bf ko ni Mila!!!

Anonymous said...

Mila...bersemuka dulu dgn Bf and ask him bout his scandal sampai dah terlanjur tu is it true or not. if BF Mila mengaku, sila tinggalkan aje BF mila tu... sedangkan belum kahwin dah pandai curang apatah lagi lepas kahwin..
ada hikmah bf mila curang..Allah nak tunjuk dia (mungkin) bukan jodoh YANG BAIK untuk Mila... Jodoh YANG BAIK takkan buat Mila macam tu ok

Jasmine_Tune said...

betull cakap kak fiella nih. dalam perhubungan suami isteri perlukan kepercayaan. & mila masih belum terlambat tuk cari kebahagian. ingat kawen x sama dengan masa kapel2 nih.. banyak pengorbanan yang perlu kita serahkan. lagi ingat pesan nih. bkahwinlah dengan lelaki yang benar benar mencintai kita atau menyayangi kita walau itu bukan pilihan hati kita. sebab dia akan lebih menghargai kita seadanya. kita ni perempuan yang lemah. kuasa rumahtangga semua kat tangan lelaki. renungkanlah..

SURIA AMANDA said...

Aku sokong apa yang ko ckp kat mila ni filla..to Mila..better leave him..he got nothing dear...belum pape dia dah curang...yg pompuan tuh desperate sgt..ko lepaskan jer la bf ko tuh mila oi...dari ko hidup penuh ngan perasaan x puas hati mcm tuh..pada fmly just ckp xde jodoh..

ak yuyunz said...

to mila,

let him go is the best way. mungkin akan kecewa, tapi the choice is yours lah. mahu kecewa sekarang atau hidup dalam kebimbangan..

percayalah, ada yg lebih baik.. :)

Anonymous said...

Siannya mila....

lelaki ni, klu dia nak buat "hal", tak kiralah kita control ke hape, dia tetap akan buat "hal" jugak....

lagi 1, baik putus seblm nikah, sebabnya bila dah nikah nanti bukannya senang untuk kaum perempuan ni nak tuntut fasakh tau....

& lagi 1, sebelum buat keputusan tu, baik buat solat istiharah dulu ye....

suzy said...

filla,

aku btul2 tabik spring kat ko lah..evntho ko ni kepala gile2 and pak lawak tp bile part serious pon ko bleh handle gak..pak radie is a very lucky man!!

fani cun said...

alahai milahhh.. tggl jer laki tu..

by the way kak filla.. nak bagitahu something ni.. saya rasa muka akak ada iras2 miriam yeung lahh.. kalau x kenal sapa miriam yeung, cuba pi google.. huhuu..

MamaLuvPink said...

blah je lah mila oii....kalau dia dah wat skali ...plak tu...dh lame baru ko nampak benda tu..x mustahil dia akan pertingkatkan lagi keskandalan dia dimasa amasa akan datang...ko nak hadap lagi ke mila oiiii...ko angkat kain...say good bye to him lor..:)

ana said...

nape tak tanye laki tu dia lebih suka sapa? dah kalau laki tu lagi suka si ani better angkat kaki saja la..laki kalau dia dah tak suka jgn dipaksa..nanti lagi macam2 yg dibuat..

Love said...

setuju ngan apa yang Filla kata. nanti bila dah jadi isteri, kalau sayik ragu-ragu an membentak dalam hati sekalipun, nanti jadi berdosa.

Apa-apa pun sebelum buat keputusan, jumpa dulu bertiga. kalau betul, tinggallah laki tu. Tuhan dah berikan petunjuknya..

Anonymous said...

dear mila,
ada bbrp benda yg sy x brp faham...
1) your bf tau atau tak yang you dh tau pasal skandal dia?
2) if dia dh tau apa reaksi dia?

bcoz bg sy segala keputusan whether you nak trust dia or not bergantung pada soalan diatas..if you x confront dia, you xkan tau kisah sebenar (you cuma dgr sebelah pihak)..based on dia punya pengakuan pastu you boleh buat keputusan..kalau betul your bf sygkan you dia xkan mind you jd queen control becoz dia yg sbbkan you jd camni...N maybe jugak bila you dh dgr alasan dia, you mungkin akan ada sikit kepercayaan kat dia pasni..
i wish the best for you my dear...

mamayiyen said...

filla dah bagi semua nasihat yg saya nak bagi kat mila..kuikuikui.. *high five* takde maknanyerr mila.. lepaskan lah dia. Mila akan jumpa org yang lbh baik dari dia lepas ni. "percayalahhhhhlahhhh" ikut tune dato CT.. hehe..

NeenaAnuar said...

Ahkakkk!! saya dah tak perlu komen apa2 lagi kat sini buat Mila coz apa yg akak dah nasihatkan tu.. just exactly the same ngan apa yg Neena nak ckpkan... all the points are superb!! ;)

and to Mila... only this words I can share with you..

MARRIAGE IS THE BOND OF 2 SOULS.... THE FUSION OF 2 LIVES!

Marriage is the sacred vows of love and life.... The promise to always see things through....

Marriage is finding that person who completes you in every way.... A person who knows you, better than you know yourself....

Marriage is waking up every morning with a smile on your face.... A sparkle in your eye....

Marriage is looking forward to every second spent together... Every smile, every laugh, every tear, every hug, every kiss!

Marriage is finding your best friend.... The one friend you know, will never look down on you.. never judge you!

Marriage is finding that one person who inspires you.... That one person you never take for granted!

Marriage is complete TRUST and COMMITMENT... Two people who would do anything to defend, protect and honorone another, till their last breath!

Marriage is you and I growing together, happily in love, forever!

and last but not least...

"A SUCCESSFUL MARRIAGE REQUIRES FALLING IN LOVE MANY TIMES AND ALWAYS WITH THE SAME PERSON!"

aryanie said...

mila,
mungkin bf awak bkn yg terbaik tuk awak.. & dia pn ada scandal di belakang awak, itu bermakna bg die awak pn bkn yg terbaik tuk die, tu sbb die pn masih tercari2 yg lain... klau die boleh mencari yg terbaik awak pun boleh..

jgn jd kn hidup awak bengkang bengkok, fikir secara lurus & rasional untuk masa depan awak... insyallah awak akan dpt jawapan yg tepat..

reeka said...

to Mila...kalau dgn org OKU pun dia sapu..x mustahil nanti in future kalau ade pompuan lain yg bkn OKU..dia leh buat benda yg sama. sbnrnye mila bkn syg dia..tp Mila takut tewas & taknak lepaskan & takut hadapi perpisahan. come on la dik...laki camni xrugi kalu dia takde pun..dia rasa nak pompuan, dia cari..dia layan. kte kantoikan..kte sakit hati tp kte bagi peluang. tu yg laki dok repeat kesalahan yg sama. mila control dia 24 jam pun kalu dia nak buat hal, dia akan buat. skang ni bkn sms je..fb ade..twitter ade..email ade..mcm2 ade utk berhubung kat luar. fikirlah sebelum terlambat. akak tau bf Mila pun xkisah kalau Mila tinggalkan dia sbb dia pun rimas kalau Mila asyik control..lg ko control lg la dia nak buat hal.percayalah...sanggup ke hidup nak control laki tu sampai ke tua...nanti hati sendiri sakit...merana la sepanjang hayat.kalu mila nak stay ngan dia, akak sokong ko control dia 24 jam..ko kene jd detektif sepanjang hayat la. kene kuat semangat. kalu xsanggup..ko lepaskan dia..satu hari ko akan jumpe org yg lebih baik (dgn syarat ko pun bersikap baik2 juge)...:-)peace!!!!!

aimyaiman said...

ermmmm..
sbnrnye kan,sy ada sipi2 la pengalaman mcm mila ni...tp tetap teruskan dgn ikatan perkahwinan..sbb nya, masa nak kawen dulu, suami pernah ckp "abg bukannye tiang letrik xboleh berubah"so sy pegang la kata2 die spi skrg...

skrg da kawen masuk 3thn++ & Alhamdulillah, xde lagi bau2 curang..mungkin jgak,sbb sy da jd mcm mila, Queen Control..da kawen lg senang nak check,tgk hp..log in fb...nak buat mcm mana kn,die da pernah kantoi...

pd sy la,yg pnting skrg ni,mila sdiri yg kna buat keputusan..nasib org lain2...wat istikharah...da syg kn,mmg ssh nak lepaskan..nak terima org lain..na blajar knl hati budi org tu lg...btol la kata fila,try face to face dgn bf mila & ani tu skali...

SHILZ said...

mila.mila.mila.

just to share my experience.=)

i've been thru dis. memang sakit. sakit sgt. when u trust someone u love 100%..then he betray u..dengan someone yg u know pulak tu..Ya Allah. i been there. i know how the pain is..

lagi 2 weeks nak engage..i got to know die ade scandal..exactly like what happened to u now..not just scandal but dah sampai atas katil..and same with u..i tak tau betul ke tak..sebab pompuan tu yg mengaku da having sex and all (ade picture die baring sebelah lagi..kau mampu??)but my-x mmg sampai mati tak megaku sampai sujud kaki aku.

then i just call off my engagement. walaupun semua bende dah siap. tggl nak tggu the day je. but i just call off and proceed je wit kenduri kesyukuran..memang syukur okay!

and after i call off tu. still hati rasa syg..boley tipu orang tapi tak boley tipu diri sendiri dik. 3 yrs kawan sampai da decide nak kawen tu..memang kau igt tahap syg tu mcm mane kan..dah smap nk buat suami. so i got back to him. kire dah clash pastu sambung balik. parents and kawan2 sume xtau. kalau tak matilah kene belasah. in 10 months xde sape pun tau i'm back to him. but still my mum dapat hidu.. (kate mak kan..instinc lebey)so die sedey la dgn ape yg i buat..sebab lelaki tu mmg useless. my mum smpai pegi mekah..she cried on front of kaabah..pray for me..i heard it..because she was on the phone with me that nite..Ya Allah betapa sy rase berdosa dengar wanita mulia ni mendoakan saya sambil menangis.

but in 10 months tu God knows how suffered i am..

sebab ape?? sebab THERE IS NO TRUST & RESPECT lagi. (like what u feel now ok. exactly the same) so asyik lah begaduh..memang tak bahagia lansung. tak same mcm dulu. 2 bende ni memang penting dalam relationship dik. kalau dah xde..thats it lah!!

untill one day..bln puasa mase tu..i pray to GOD kuat kan hati..supaya i nekad tggl kan dia. and doa pade Allah, i do dis for my parents and my life. please bless me..Alhamdulillah..memang sakit mule2 utk lepaskan sesuatu yg kite sayang..tapi put ur trust on Allah..He'll make ur path easier..selalu orang kate GO WITH THE FLOW. jangan lah go with the flow dik..itu ikut hati namenye. fikir guna akal fikiran yg Allah taala bagi tu..open ur heart..belaja redha..jangan argue dengan takdir tuhan..HE KNOWS BEST. percayalah..instead bersyukur lah sebab u get to know all this SHYTTY things before u get married.

like me myself..dulu i selalu salahkan takdir..kenape bende ni happen to me not to anyone else. but NOW..saya adelah orang paling bersyukur dalam dunia..sbb i cant imagine how sucks my life is..if i were married to this guy!!..sometimes kan..bile i fikir balik..this thing happen..sebab Allah nak bagi u sign..HE is not ur jodoh..go i find ur jodoh. He is not the one. as i said before ALLAH KNOWS BEST ok.

and now..i find a guy..which is wayyyyy better than him..and inshaALLAH..we are getting married.=) jangan putus doa dik. redha. and inshaAllah..Allah mudahkan jalan dan ganti dengan yang lebey sempurna..TRUST ALLAH. okay.. sekian. penat okay ustozah bagi tazkirah. ko tak dengar lagi aku tak tau lah...dah nak koje.bye.

atoyis said...

Mila...jangan dengar penjelasan dr pihak ani jek..dapatkan penjelasan dr bf..lepas tu bersemuka dgn ani bawak bf sekali..kalau ada jodoh tak kemana kalau takde jodoh..ada lagi yg terbaik tgk menunggu di luar..

Emma Muzaffar said...

Dear Mila ,

Just let him go ! tak rugi pon .
TRust me.. pikir dulu perasaan sendiri sebelom pikir perasaan orang lain . Buang ego , tak semestinya kita mengalah , kita kalah . NO . kita akan jadi lebih baik . percayalah.

U go girl .. :)

onniey84 said...

mila... mengikut dari pengalaman2 kawan2 or dari2, baik mila berfikir panjang utk teruskan hubungan ini..jgn terlalu menyayangi diri org dik.. sayangi dan hargai diri kita sendiri... Ingat pada Allah selalu..buat sembahyang istikharah..minta petunjuk. Insyallah Allah akan melindugi adik dn memberi petunjuk dalam mebuat keputusan.. Jangan tersilap langkah merana seumur hidup..
betul apa yang filla cakap.. Ada dia menghargai adik selama 5 tahun ni? Cuma mila sorang jer kan yang hnya pikirkan dia... Akak respect adik berani meluah dan tanyakan pendapat sebelum membuat keputusan.. sebenarnya dalam kes2 mcm ni, ramai yang hanya mendiamkan diri dan akhirnya makan hati..

Kemn Azmaili said...

Mila,

Setuju sangat bahawa kejujuran dan kepercayaan adalah perkara yang paling penting dalam hubungan. Memang ramai yang di luar sana bercinta bertahun-tahun lamanya tetapi tidak bahagia tetapi mengambil jalan untuk teruskan juga hubungan atas alasan cinta dan merasakan cinta tidak mungkin berputik bila bersama orang lain.

Percayalah Mila, cinta adalah sesuatu yang sangat sukar dirungkai. Tetapi cinta boleh dipupuk. Belajarlah menerima realiti bahawa dia bukan yang terbaik untuk Mila.

Sejauh manapun Mila cuba untuk mengawal keadaan dalam erti kata lain cuba menjadi Queen Control, itu tidak bererti dia tidak selingkuh dibelakang Mila. Lelaki seperti ini akalnya panjang. Lagi dihalang, akan lagi dibuat. Lagi satu, jangan sesekali cuba untuk mengubah diri dia dan janganlah percaya kalau bf u cakap dia akan berubah demi Mila. Ingatlah bahawa tiada sesiapa yang mampu mengubah diri kita melainkan diri kita sendiri.

Solat istikarah minta petunjuk daripada Allah supaya Allah dapat memberi jalan kebenaran. Kalau gerak hati Mila rasa berat untuk lalui kehidupan dengan dia, maksudnya Allah memberi petunjuk untuk jauhkan diri daripada dia.



Masih belum terlambat untuk Mila mengundur diri sebab Mila bukan menjadi isterinya lagi..

SHILZ said...

haa kalau nak..meh i bagi step satu-satu ape nak buat meh. pengalaman mengajar erti segalanye..haha. kalau nak la tapi. k.bye.

Anonymous said...

wahhh...dh naik pangkat akak filla kita nie...dh jd kaunselor...hurm...nasihat yg bgus jgk... sy punyer situasi pown lbh kurg ngan mila nie...tp sy dh tggalkan jntan tue...but skang utk trima owank bru tue yg problem...fobia!..sy ada knal sorank laki nie..sy namakan dia H jela...sy rasa mmg baik sgt2...n sy cuba trima dia tp masalahnyer...sy ada psg spy..ada 2 owank spy sy kat opis laki tue...menurut kata spy A,si H nie gatal+suka ajak pompuan check in hotel...hurrrmmm....tp menurut kata spy B,si H nie sgt la baik,innocent je,tak gatal...so yg mana 1 sy nk caya??? sy dgn H nie bkn 1 negeri...sy kat selatan..H kat utara..dpn sy mmg dia baik sgt n sgt menghormati sy bla kami berjumpa...how come??!!!...if readers lain nk bg pendapat...di alu2kan

Anonymous said...

mila. saya pernah alami situasi yang sama. sebenarnya selain dari faktor dah lama berkawan, dah kenal hati budi, perasaan sayang tu memang membuat kita berbelah bahagi nak buat keputusan. saya berbincang dengan dia, dan saya bagi tempoh masa pada diri sendiri untuk redha, dan dalam masa yg sama saya nak lihat perubahan dia. tapi lelaki ni tamak, walaupun dia memang baik. lepas dua tahun peristiwa curang tu, akhirnya saya tinggalkan dia. saya rugi dua tahun :( saya rasa bodoh. saya harap mila tak ulang kebodohan ini. fikir dalam2, buat istikarah. jgn takut buat keputusan, insyaAllah ada hikmahNya apa yg telah ditentukan

iekah said...

k,mila :

even k.mila sanggup tutup sebelah mata atas kecurangan bf k.mila tu, tp kesengsaraan k.mila sorang je yang tanggung. sampai bila sis nk tanggung sorang2 kan..sedangkan yg berdua tu berseronok d'blakang..

orang yang betul2 cintakan kita, dy takkan jatuh cinta dengan orang lain. banyak2 berdoa, solat istikharah, InsyaAllah ada penyelesaian :)

Anonymous said...

saya faham perasan Mila...kes saya pun lebih kurang sama tapi Mila punya kes lagi hebat.

Pendapat akak filla tu memang betul dan rasional.

Tanya pada hati. Memang sakit nak lepaskan dia tapi belajar untuk terima sesuatu benda yang kita nak x semestinya dapat and jadi milik kita..

Minta pandangan orang sekeliling utk dapatkan nasihat...Mungkin orang sekeliling cakap macam senang, tapi yang penting hati dan diri sendiri..Moga Mila kuatkan hati / semangat k..


:)

Cik Nursya said...

setuju dgn kak filla..

sy pun penah mlalui situasi yg lebih kurang same... 5 thun.. bile sy nk tingalkan die, die mrayu habis2san.. so sy tpakse trime die walaupun dlm hati dh x syg..

jd sy amik masa fikir balik... btol ke pe yg sy buat.. walaupun dh kawin nnt, sy masih akan tringat ape yg die penah buat..Dan x mustahil die akan wat benda yg sama bila kahwin nnt.. so sy amik kputusan tingalkan die.,..

Dan Alhamdulillah sy jupe org yg jauh lebih baik dr die.. dah btunang dan Insyaallah bkahwin 5 bln lg..

Dan skrng sy tfikir.. Nasib baik sy putus dlu, kalu tak sy mesti x berpeluang jumpa yg skang.. :)

Dan ssunguhnya yang diaturkan oleh Allah itu ada hikmahnye.. :)

Anonymous said...

Slm..hii k.fila..sy silent reader akak..emm..kali nie sy t'pggl nk komen/share n3 nih..sbnrnye prob sy ngan mila ni lbih kurg sm jer..kejujuran & k'prcyaan tu mmg pntingkn,tp ble byk bnde b'laku,mcm da kurang,bkn la xde lgsung..ktorg da couple almost 7yrs..ramai yg nshatkn spya sy wat istikharah,pkir btul2 ttg hubungan ni,sbb still xnmpk pe kesudahannya..tp tu la,kalau da sygkn..org nasihat pn,dgr time 2 jer,bila da hepi lpe smue..kdg2 sy nanges sorg2..pkir ttg hubungan ni..lately ktorg byk gduh.utk bnde yg kecik2..sy sllu doa,hrp Tuhan tnjukkan jalan pd sy..kdg2 sy rs jalan 2 da de tp sy yg takut..takut nak trm kenyataan kalau die bkn jodoh sy sbb sy syg sgt2 kt die..waaaa:( setiap kali gduh sy yg pjuk die,bodohkan..sometimes ati sy rs len,mcm die de wat smthing diblkg sy.tp sy xdpt nk bktikan..n yes,sy pn prnh wat slh,sbb 2 sy rs insecure..n kdg2 sy pn queen cntrol gak..slh 1 pnca npe ktorg sllu gduh..HUHU..
emm,to mila..sy phm sgt2 pe yg awk rs..sy xleh nk bg awk nshat sbb sy pn sm mcm awk..tp 2 la..trmlh nasihat yg dorg ni bagi..sy hrp sy pn leh trm..4 our own happiness..sekian..thanks k.fila coz sudi wat n3 ni n bc luahan emosi sy..;)

Ainul said...

to mila, tinggal je lelaki mcmtu.ur very lucky sbb dah tau perangai sbnr dia.kalau betul dia lelaki yg baik, dia "TAKKAN BUAT DOSA BESAR" tu.mmg susah nak buang perasaan syg, cinta tp percaya la akan dtg org yg lebih bak daari dia.sblm kawen dh mcm2 nanti dh kawen maybe lg pening.good luck dear :)

Anonymous said...

saye xdpt nk tglkn die.. sbb die laki saye sndri. da ade sorg ank n ksiankn ank tu. saye bg die pluang utk brubah. alhamdulillah die da brubah skang.

dlu time tau die curang tu.. saye gtau parents die.. n parents die nasihatkn die. then his mom said yg saye kene pntau bil hp die.. FB die.. email die.. 4 bln saye buat cmtu.. lame2 saye bosan sbb x de pape yg mencurigekan pn. die pn mmg dr kawen x penah kuar mlm2 or lepak ngan kawn2.

n now skang saye bahagie n harap sgt die menyesal dgn ape yg die da buat. hanye pd-Nya saye berdoa supaye die 100% brubah.

- dilla -

Anonymous said...

Salam...i tak pasti komen i sblm ni masuk or blom..sblm ni i silent reader jer tapi topik kali ni mmg ken btg idung//lelaki skali dia curang..kepercayaan mmg smpai mati u takkan mampu percaya dia lagi..n percaya tak dia akan upgrade tahap kcurangan nyer..untung u blom berkhwin..kalo tak lagi byk u pk..jgn biar syg u pada dia butakan mata u..macam i ..hsband i dapat naked pix from family fren k...msg2 steamy..n laki i mlayan...mnagis mcam pompuan gila n i paranoid some more dat slut mmg close to his family dh macam sedara//lastly i toly his mom//luckily i ada prove...since dat day i jadai paranoid..n lebih dasat dia trus mnodai kepercayaan i..benda ni akan berulang..percaya lah...sori dik,,u masih muda pegi la cari lelaki lebih baik leh jadi pmbimbing..jgn biar syg u tu butakan ati u
nak ker nanti acara scandal ni berulang..lelaki cmni mmg byk skrg dik..percaya lah..macam i ..i pk anak...tu jer..keprcayaan mmg totally zero,,hormat pon dh ilang...just atas dasar i dh kawen ngn dia...sayang? kalau dia igt u n hormat u dia takkan sakiti u..mila berhenti la jadi pompuan yg dok mnyekat dia..kongkong dia..sok2 tu lak jadi alasan dia tuk scandal...solat2 byk moga allah bg petunjuk...jantan ramai dik..lelaki yg leh jadi khalifah tuk sbuah kluarga susah nak cari...yg penting syangi diri dik...

JMR said...

respek la plak kat kak filla nih..wlaupun nmpk ganas pailang segala bagai, tp bab2 kaunseling, leh cabar tahap cikgu kaunseling skolah aku luh..kak filla mmg best la!

buat mila, better dgr ckp cikfu filla nih..:-)

Anonymous said...

kak.. dah macam ruangan kak sri siantan nih.. anyway, this is a good platform to share thought with others ;)

my everything said...

kenapa i dok fokus mila yang penyanyi tu hahahah....

Anonymous said...

I rasa allah selalu bagi sign mcm ni before kite decide nak meneruskan perkahwinan dengan jejaka/gadis pilihan.Terang dan nyata utk mila teruskan dan hidup dlm keadaan mencurigakan/pyscho atau just quit dan bina hidup baru dgn org baru. Mila perlu amalkan gaya hidup yg lebih baik,berbuat baik pada ibu bapa,bykkan bersedekah dan membantu org susah agar rezeki kita,jodoh kita akan lebih baik diberi olehNya. Good luck Mila.

NenetPenne (NP) said...

sejak bila lah si fillanie ni jadi cik sri siantan? confuse i jap...

kalau belum jadi laki dah buat perangai, baik lah kau cabut wahai mila..

kahwin ni nak kena ada trust..boleh jadi gila kalau setiap kali husband keluar kita dok anggap yang dia pegi jumpa betina lain.. jangan mila jangan..

dengarlah nasihat kak filla kau tu dan nasihat nenet yang laki curang nih...

bila dah kena cerai ni, mula2 je sakit lepas tu dah okay sebab sakit tu dah dipindahkan kepada pihak ketiga...trust me on this..

percayalah juga bahawa lelaki yang penah curang dgn kita, dia akan curang jugak dgn orang kedua atau ketiga selepas tu...

dahlah OKU, daring pulak si Ani tu mengaku penah terlanjur..hebat tu... hebatttttttttt....*clap clap hand*

Anonymous said...

too mila , better biarkan dye pergi laa , betol ape yang kak filla ckap ,
dulu saye pun mcm too jugak ,
walaupun ta lame ,
tapi hati nie ta leh tahan jugak ,
try untuk pasrah , tapi smpai bile ?bile ingat balik hati kita yang sakit ,kita yang kena tahan ,soo
try laa cari hidup mila sendiri ,
sebab saye pun mcm too dan sekarang da jumpe yang lagi better n dalam perancangan nak berkhawin .
then saye pun ade kawan jugak ,
same situasi ,kenal da 8 tahun , sekrang baru kawin , tapi dalam mase 8 tahun too kawan saya bertahan dan terus bersabar sbb suami dye dulu mmg tukar2 perempuan walaupun da ade kawan saya . mungkim selepas dye kawin nie kawan saya redho , hati dye kuat tok lupekan semua kejadian , mungkin sbb kawan saye nie da berumor jarak 4 tahun dari suami dye .

harnidahussin said...

wah...ramainyanya org bagi pandangan..tak kira..nak cakap jugak ni...

Mila..
akak dulu bercinta lebih lama dari ko dik..
tapi jodoh tu tangan tuhan...

takat berapa lama ko bercinta bukan penentu kebahagiaan ko..bukan petanda dia tu jodoh ko...

alih2 putus jugak..la ni akak kawin dgn org lain...
asalnya bukan taste akak laki akak ni..ops..tapi dah jodoh..
kalau x akak nak balik pun jangan harap akak nak kat dia..sbb laki akak terbaik utk akak...ewah...

ehh..apsal tiba2 cakap pasal laki aku?

sebenarnya akak nak pesan satu jer..

ko semayang istikharah...
minta tuhan tunjuk betul tak keputusan yg ko ambil utk tinggalkan bf ko ni..
mungkin ko akan rasa lebih tenang selepas tu...

jodoh kita dah di tentukan dah..
cuma kita perlu minta panduan dari Nya..
selalu minta doa supaya ko dijodohkan dgn lelaki yg terbaik utk ko...

so, kalau bf ko skarang bukan jodoh ko..maksudnya dia bukan yg terbaik utk ko..ada org lain la tu yg terbaik..

apa yg kak filla cakap tu pun betul..akak sokong sangat..

sekian terima kasih..

Anonymous said...

masa yang lama tak menjamin kebahagiaan hakiki. dalam perkahwinan mesti nak tenang, bahagia barulah hidup bermakna. masa yang lama (5thn) tu mungkin waktu yang Allah tetapkan untuk mila kenal dan tahu siapa boyfriend mila dan siapa ani.

budaksenyumtakcantik said...

shilz...cerita kite sebijik same.rs mcm bc xperience sndr..bezanye i xde la smpi nk tunang lg..tp 10 mnth bile da berbaik semula mmg dah xbhgia mcm dulu.last2 kena tipu kali kedua baru sedar diri.moral of da story,klu dah pernah buat hal,xmustahil blh buat lg..now i dah bhgia pun dgn pilihan keluarga.mmg bsyukur n dah nk kawen pun...dah la mila..tuhan tu dah cuba tunjuk sape bf u..jd jgn mcm i,buat2 xnmpk..

lyn_linna said...

wah..aku suka la kat ko kak pilla..hehehe

izaFiza said...

siannya mila.yang pnting dalam hubungan tu kena ada rasa ikhlas dan jujur.

kalo selama ni dia tak ikhlas n jujur kenape perlu bagi dia peluang lagi.Tuhan sengaja temukan kita dengan seseorang yang silap supaya kita lebih tahu n pandai memilih yang betul.

tapi seelok-eloknya mila tnjuk la msj tu kat bf.mitak dia berterus terang.mana tau pompuan tu saja gedik2 nak kat pakwe hang kn.

semoga mila dapat jumpa lelaki yang betul-betul terbaik buat mila.

MAMA CACA said...

kalau akak...dah angkat kaki ler..tak sanggup i...kita terima tapi terseksa jiwa dan raga sebab tiada kepercayaan...huhuhu

Anonymous said...

kak filla, boleh open another belog utk kaunseling saje...
good job kak filla....

ChentaHati said...

kalau saya jadi mila, saya dah angkat kaki... tak perlu dah 5 tahun sume tu. kita kawen bukan utk 5 tahun, 10 tahun... kita kawen utk sepjg hidup (insyaALLAH)... tapi sgup ke sepjg idup nak tanggung rsa tak percaya kat laki sendiri? sgup ke nak makan hati hari2?

u r lucky enuf mila sb mila blum kawen dan ALLAH dah tjuk perangai sbnr bf mila tu... maybe itu bukan yg sebnr, yg sbnr entah mcm mna. kalau dia blh buat skrg, tak mustahil esok2 dah kawen pun dia do the same thing... masa tu tak guna nak menyesal.

ok... dia boleh berubah. bagi second chance. jaminannya? tak payah lah nak cagarkan hati dn perasaan sendiri utk tu sume. mengalah bukan bererti kalah... tapi utk kita idup lebih baik di masa akan dtg... sayang saja tak guna kalau takde trust. syg saja tak guna kalau hati sakit.

nak bagi second chance pun kena tgk situasi jugak... kalau part2 yg tak tau kepastian mcm ni, rasanya tak berbaloi.esok2 yg sakitnya mila jugak... kalau dia betul2 bf yg baik... jelitawan goda pun dia tak layan... now, he shows his true colors. so mila kena pk diri sendiri... tak usah pk hubungan 5 tahun tu.

insyaAllah ada yg lebih baik menanti di luar sana. dan kalau ALLAH mmg tentukan jodoh mila dgn bf tu jugak... maknanya itu adalah dugaan utk hubungan korang... dan berdoalah dia akan berubah dan tidak ulang lagi.

azreen ashreen said...

to mila..let him go..2 jer yg u boleh buat sekarang..apa guna kalau u masih nak ada hubungan dgn dia sdg kn u sndiri rasa was2 dgn dia..

percayalaa..u bertahan dgn dia sekarang pn sbb u ego..myb u syg dia tp i tau yg rasa syg u dekat dia sekarng dh x sama mcm u syg dia dlu..

pe pn wt istikharah dlu..mohon petunjuk..ALLAH tau apa yg terbaik utk hamba nya,..

Aya Ariel said...

perghhh..meleleh leleh nak baca entry nih..komen pon panjang bejela2..ape yg kak filla cakap tuh sume betul..bersyukur lah milla..anda belum terlewat :)