Friday, December 23, 2011

Jangan buang bayi dalam tong sampah.


Nama pon Tong Sampah... Orang sediakan tong sampah bukan suruh buang bayi.. tong sampah buang sampah lah dey... melainkan kau rasa bayi tu sampah.

Baca kat suratkhabar... orang buang bayi dalam tong sampah kat stesen minyak.. dah belambak manusia tak de akal yang buat benda nie.. ko bagi lah kesedaran macamana pon.. diorang tak kisah... orang tak berperikemanusiaan lah katakannnnn... 

buang anak kat tong sampah, kat longkang, kat celah semak, kat tepi jalan, kat sungai.. eishhh merata-rata ok.. anak kucing kalau kau tanak pon ko tak buang merata.. ko cari jugak tempat yang boleh buat kucing tu berlindung, senang dia nak cari makanan... ini manusia yang kau buang ikut sedap tekak kauuu jer kan.. 

Sampai sekarang kita tak paham dan takkan pernah faham... Aku rasalah kan.. kalau terpregnant mesti dia dah tau kan.. 3 bulan of course dia dah tau yang dia pregnant.. apa pilihan yang dia ada? abortion? ok dia tau yang dia tak boleh mengandungkan anak tu.. dia gi klinik dan gugurkan.. bayar lah sikit.. dosa takpe, tolak tepi katanya.... itu aku paham lah.. tapi yang aku tak paham.. orang-orang yang nak jugak teruskan mengandungkan bayi tak bersalah tu.. kau sanggup pulak mengandung 9 bulan????? ohhh maybe dia takde duit nak buat abortion.. ok fine.. dalam masa 9 bulan kau mengandung tu, takde ke orang perasan perot kau membesar??? oh mungkin boleh pakai baju besar gedabak nak cover line.. eh tapi mustahil lah boleh tutup perot tu? tak logikkk tak logikkkk.. tapi dah cukup baik lah dia memilih untuk mengandungkan anak tu dari dia gugurkan janin tu kan? 

yang buat aku confuse.. kau dah mengandung 9 bulan.. pastu bila ko dah beranak.. selamba badak kau campak anak tu kat mana-mana kau nak... eh puas aku pikir.. kenapa??? kenapa?????? kenapa kau sanggup mengandung 9 bulan tapi bila dah lahir kau buang dia????? kau rasa bayi tu membebankan??? mungkin. kau takde duit nak gugurkan masa dia 3 bulan??? mungkin.  kau taknak keluarga atau orang lain tau kewujudan anak tu??? mungkin... apa pon kemungkinannya.. kenapa sampai hati kau buang kat tempat-tempat yang hina macam tu??? dalam tong sampah? kau rasa dia sampah ke? bukan bayi tu yang sampah, kau yang sampah! 

dah macam-macam kerajaan buat untuk membendung masalah lahirnya bayi luar nikah lalu di buang di merata-rata tempat... siap sediakan kondom untuk diagih-agihkan. omg. pastu kerajaan jugak kena hentam sebab bila buat mcm tu seolah-olah menggalakkan lagi maksiat.. itu kalau kau fikir macam tu.. tapi pointnya kat sini, maksiat atau biarkan orang-orang nie membunuh bayi tak berdosa???? 

aku nak buat suggestion lah sikit... kalau lah termengandung... dan sanggup meneruskan kandungan sampai lah budak tu lahir.. tolongggglah jangan buang kat tempat-tempat hina macam tu... kalau dah terpaksa sangat, kau letak lah bayi tu kat tempat-tempat yang orang boleh jumpa... kat surau.. kat kawasan hospital.... cari lah tempat selamat untuk bayi tu berlindung sebelum orang jumpa.. jangan lah kau letak tempat yang anjing boleh baham bayi tu.. itu yang letak sana sini tu bayi tu hidup lagi... ini yang lagi kejam.. bayi tu hidup lagi kau campak dari tingkat berapa... Ya Allah.. manusia tak buat keja mcm tu.. melainkan kau iblis. kau tanam dia hidup-hidup... kau campak dalam sungai... 

dulu masa aku berpantang Amaani.. bidan yang urut aku tu berborak ngan aku.. kata dia mak dia sendiri ambik anak angkat.. dah kawin dah pon budak tu.. elok je budi pekerti dia even kita tak tau asal usul dia.. tengok didikan lah.. bukan dia nak dilahirkan tak de mak bapak.. mulia sungguh hati orang yang ambik mana-mana bayi dan jaga macam anak sendiri.. Tuhan je yang membalas kebaikan mereka nie.. bidan tu cerita... belambak orang bersalin kat hospital, pastu tinggalkan bayi diorang kat hospital.. kalau nak amik anak angkat pon boleh.. ko pilih nak kulit putih? hitam? kelabu asap? berebut orang nakkkk... kau fikirlah.. ramai orang takde rezeki nak timang cahaya mata... so last option ialah mengambil anak angkat.... kau, Allah bagi rezeki boleh mengandung.. kau buang je merata... 

kau tengok gambar baby kat atas tu.. comel sangat.. sampai hati kau buang dia dalam tong sampah? dia nak hidup... kalau dia boleh peluk kaki mak dia dan cakap tolonglah mak, jangan buang saya mak... bagilah saya peluang nak lihat dunia.. dia dah cakap kot? 

Percayalah, sekali kau bunuh bayi tak berdosa tu... sampai mati hidup kau takkan tenang.. 

"Renung-renungkan dan selamat beramal"







EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US 
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE 
THE CHEAPEST RATE SO FAR 
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME 
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE 
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS 
http://www.framekasih.blogspot.com/ 
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

18 comments:

Yeah, saya! said...

Manusia makin hilang pertimbangan akal yang waras.. Haishhh...

Jiejah @ Iza said...

akak mmg x leh baca bab² buang bayi ni .. serius ..mmg akak skip dr membaca. x tahan .

nora rashid said...

x tau la bila kes buang bby ni akan tamat...x sanggup nk tgok gmbr bby yg kena buang...agaknye dorg tu x sakit kot msa bersalin..kita ni sparuh mati teran!!...huh!!

Aini Amir said...

ngandung 9 bulan..xrasa ke ada org yg sepak tendang dlm perot. xder ke lahir 1 perasaan ksh syg seorg ibu?

Mymie Sein said...

betul la sis.. takde hati perut langsung.. Ko dah buat dosa, ko tambah lagi dosa.. korang yang buat keje bodoh ni, nanti esok lusa budak tu ganggu korang dalam mimpi la apa la baru padan muka..hidup xtenang lagi ade lahh..jauhlah benda2 mcm ni jadi kat fmly n siapa2 je..

Riena Haiqal said...

aku benci ar tengok kas2 buang bayi ni.. sedih jer aku tengok muka bayi2 ni.. apa la salah dan dosa bayi ni sehingga ada yang sanggup buang bayi ni.. tak terfikir ker langsung betapa kesiannya.. berlinang airmata bila ada kes2 macam ni.. kalau dorang tak nak pun, please la jangan bunuh or buang macam tu..aku tak sanggup buat anak aku macam tu.. nauzubillah

Anonymous said...

Sedih baca ayat ko kalo baby tu leh ckp dia pegang kaki mak dia mntk tlg jgn la buang dia

Anonymous said...

sakit hati ngan org² macam ni..sy da dekat 3thn kawen merasa peknen pon tak lagi taw...korg yg blh peknen sesuka ati je buat cam tu..sedihhhhhhhhhhhhh sgt!!!!!!!!!!

Shinnaz Ahmad Rasid said...

mmg bongok org yang buang tu! mak bapak dia lah sampah masyarak!

FiZa said...

kadang2 kita tak blh salahkan org pregnant tanpa nikah ni tanpa usul periksa...Mane tau diorg kene rogol ke hape...Cam cite safiyya dulu...

Mmg betul kate k.filla..Baby tu tak salah...Jgn buang tmpt yg bukan2...

Saya selalu renung anak saya...Sbb sy terfikir betapa bertuahnya anak sy tak menerima nasib malang cam mereka...

Sejak jd ibu ni hati sy mudah tersentuh bila baca kes2 camni...Dah la kes yg cmpk baby dr tingkat atas kt selayang tu org kg saya...huhhh memalukan!!!

Iela Fazielah said...

betul2

Aidah said...

terkesan saya dengan cerita akak ni. mengalir air mata, sendu di hati bilamana tengok baby dibuang merata-rata. sedihkann..
saya ni dah 4 tahun kahwin tapi belum ada rezeki lagi nak dapat zuriat sendiri. bila tau ada orang yang sanggup buang baby merata, rasa sedih sangat.. =(

ak yuyunz said...

buat pandai.. dah ada benih pandai nak menggelabah.. pastu campak merata-rata. tanggung la kat akhirat sok..

Karbon Kopie said...

kadang2 terfikir jugak, kenapalah senang je dorang pegnen.org yg lame kawen ni pun xmengandung2 lagi.tsk tsk tsk..

wawa said...

Salam.... ya Allah bb stil alive ke...ayat "baby tu leh ckp dia pegang kaki mak dia mntk tlg jgn la buang dia'"...sedihnya (dah ngalir air mata)...terus teringat kat arwah anak baru 2 hari melihat dunia terus kembali pd penciptaNya....

JMR said...

sekejam2 Melly dalam Tentang Dhia pon tak buang anak..diorg ni blagak tak tgk citer melayu, ikut style mat salleh, tp terpregnnt dh menggelabah nak buang..iskh2..kurang2 juallah bayi kat sesapa yg nak, jgn dibuangkan bayi tak berdosa tu..

ReeneeRaaid said...

setuju dengan statement akak!

Anonymous said...

Assalamualaikum..
Kak Filla..hmm baca entry akak ni bt sy rse nk gak kongsi cite..sy br e 2 bulan amek anak angkat..sme jgk la dgn cite yg akak tulis tu..
Bayi luar nikah yg nak di buang oleh ibu muda yg x btaggungjawab..Mujur ada kwn sy bgtau yg ibu bayi x mau anak dia,sy bincang dgn suami nak amek baby tu sbg anak angkat..Sebulan sblm bsalin sy dh bela ibu bayi tu sbb takut dia tukar fikiran n buang baby tu..So kami suami isteri bpakat nk jg ibu baby smpi selamat bsalin..Kata ibu baby,klu sy x selamatkan dia,mmg dia dh buang baby ni tah mne2 la...Skrg semua dh selamat,ibu baby dh abes pantang,baby pun sy buat anak angkat..Syukur sgt,ibu baby pon nmpk mcm dh berubah sebab hari2 sy psyco dia jgn bzina sbb yg t'aniaya bkn dia saja..Baby la yg paling teruk t'aniaya sbb t'paksa pegang status "anak luar nikah" smpi la akhir hayat...Sedih bl fikir klu masa depan baby..Tp sy nekad akan bg didikan sempurna utk anak ni..Insyaallah...Harap2 baby ni jd anak yg solehah...Amin...