Monday, November 11, 2013

PHI PHI ISLAND, KRABI - Part 2

Entry kali ni rasanya elok share gambar je.. sebab penat resize dan penat letak watermark dan penat pilih gambar yang nampak kurus sikit.. hahahahha... 

Ada sikit gambar tetinggal haritu.. sayang plak kan.. so mari share kat part 2 walaupon sepatutnya gambar ni kat part 1.. hahaha.. kata camera belambak kan.. so kebanyakan gambar berdua tu guna gopro.. ;)

Comey tak Kak Ton? hahahahhaha... 

Hahahha gambar ni macam kelaka kan? Kepala besar badan kecik.. 

Baru day 1 dah sibuk round carik next hotel hahaha.. kesian laaa kat kitorang ni.. actually aku dah booked siap2 Mercure nie.. tapi check in hari ke 3.. pastu snap2 pic kat sini pastu blah.. hahahahha.. 

Ni lah yang aku cakap makan kat atas bukit tu.. kat kedai tepi jalan yang masak duduk atas motor tu.. gempak kan? hehehhe

Ok ni pon ulang tayang hahah.. bagi korang nampak dengan jelas persekitaran kedai makan halal nie.. ni area Ao Nang yang berderet-deret tu... kecik je kedai dia.. nama restoran ialah Bersenang-senang.. kalau gi sini jangan lupa try coconut shake.. sedap ;)

Krabi - Part 2

Hehehe.. ok ni baru betul part 2.. So pagi tu memang bersiap awal.. tak mandi.. hahaha.. shhhh jangan bagitau orang khakahkah.. gosok gigi ngan cuci muka je.. pastu angkut maggi cup turun bawah.. mintak air panas kita makan dulu.. oh ya.. kat haleeva ni takde kettle :( kene request, tapi aku request dia cakap takde sebab dah ada orang lain pinjam.. nyampah ai.. so amik air panas kat bawah je.. breakfast dulu, nanti nak tunggu lunch pakinson plak kannnnn... 


dah beli hat tu.. tetiba aku rasa menyampah plak.. nak ngadu kat Pak Radie takutt. kang tu semua bagi green light untuk dia hentam aku kan.. so diam je.. poyo nak mam topi besaq gabaq.. hahah.. aku ada photoshoot balik dari Krabi.. so risau lah kot tebako plak kulit kan.. tu yang beria sangat tu ;)


bawah hotel yang biasa-biasa jew.. 

Package yang kitorang amik ni ke Phi Phi Island.. ada banyak package ok.. yang popular aku rasa ada 2 jenis..

Phi Phi Island (1000 baht) (RM100)
-Bamboo Island
-Viking Cave
-Lohsamah Bay
-Pileh Bay
-Maya Bay
-Monkey Beach
-Phi Phi Don
-Hin Klang

or

4 Island (500 baht) (RM50)
-Phranang Cave
-Chicken Island
-Tup Island
-Poda Island


Kalau korang amik Phi Phi Island dia ada banyak island.. tapi jauh from Ao Nang.. that's why dia jadi one day.. pegi kul 8.30am balik kul 4.00pm.. seharian lah ko kat sana.. aku dapat harga tu paling murah kot.. sebab peak season.. kitorang survey few agent kat area Ao Nang tu.. tapi semua offer 1300 baht, 1200 baht.. so akhirnya kembali kepada adik Sophio tu.. hahaha.. harga tu, include lunch (halal food) jugak ye... kalau korang nak amik 4 island tu pon boleh.. tu half day je.. 4 island tu dekat la sikit dengan Ao Nang tu.. 

ada transport datang pickup untuk bawak ke beach berkumpul dengan orang lain.. jangan kutuk baju aku ok.. now semua kene tutup dah.. aku pon pening apa nak pakai.. so aku rembat t-shirt merah Pak Radie masa dia gi Mount Kinabalu haritu.. 


Kat sini lah semua orang berkumpul.. nanti dapat sticker ikut warna..trip ke Phi Phi Island warna hijau.. gitu.. trip ke 4 island warna kuning.. haa begitu... 

romantik nyaaa.. hahahahah.. tolong tepek sunblock.. 

Pak Radie dah rimas-rimas.. Ahhh jangan melawan yeh.. kang muka mengelupas acaner?

Hehehe.. ketua rombongan kene jalan kat depan heheheh

Boat semua dah standby.. jom jom..

Dalam boat aku, ada lah melayu lelaki bujang 3 orang ngan 1 couple melayu.. baru kawin kot.. 


Kat dalam boat ada sediakan mineral water sejuk ngan orange dalam botol sejuk jugak.. heaven ;)

1st sekali ke Bamboo Island.. Memang cantik lah jugak.. tapi mak aih panas dia boleh tahan.. 

Ko buat apa tu Kak Ton.. berzikir ke apa hahahaha... orang melayu ni manja.. kene panas sikit cecepat cari area redup kat pokok-pokok belakang tu.. hahah.. mat salleh bentang kain pastu terdampar macam ikan paus tengah panas.. gila ke apa.. hahahah

Cantik kan air laut tu? biru hijau kaler dia.. damai je..

Sila sakit mata sekarang... hahaha.. omg.. Kak Filla ke tu.. hahahha... kat KL nak peluk-peluk kang orang kata buang tebiat kannnnn... kat sini takat-takat peluk macam ni mat salleh tengok pon dia cakap "your friend?".. hahahahahhahahah... 

kelas kak ton masuk lauk pakai sunglass mihmihmihhhhh.. leh tahan gak camera gopro kan? siapa suka aktiviti laut, aktiviti lasak, memang sesuai la beli gopro ;)

dah manja-manja sikit kat sini.. naik boat balik.. gi tengok island lain plak.. 

aku ni pelupa sikit.. aku tak sure.. rasanya ni Viking Cave kot?



Indahnya ciptaan Tuhan kan.. 






Aku duduk keras je lah dalam boat nie.. depan aku ada 4 orang makcik chinese kot.. tapi cakap Indon.. dari Indon kot.. tapi makcik-makcik sangat lah kan.. stok amik air mineral banyak-banyak.. pastu ada tong sampah kat tengah-tengah tu.. lepas minum baling dari jauh.. pastu tak masuk plak botol tu dalam tong sampah.. saba jelah pon kan.. ko tak leh bangun ke buang elok-elok, lempang kang.  aku ni bukan boleh.. aku tengokkkkkkkkkkkkk je gelagat masing-masing.. hahahah.. masa dalam boat dah nak balik tu diorang hidang buah.. ada nenas ngan tembikai.. menggelupur macam tak pernah nampak buah.. sorang amik 2-3 tak cukup tangan.. hoihhh tamak sangat. 

Bagi aku Maya Bay ni paling lawa... kat sini tempat Leornado De Caprio berlakon cerita "The Beach" kalau tak silap.. 

Ok semua dah excited..

Cuma orang ramai gila kat sini.. hahahah.. pastu boat tu bukak lagu kuat-kuat.. dah aku rasa macam happening semacam... hahahha.. dah macam ada festival ke apa ni... 


Kasih, jangan jealous ok? hahaha.. papa peluk mama.. boleh ke??? hahahahah






cantik kan????? aku duduk sambil perati orang bercamwhore je.. pastu ada lah mamat tu aku tak sure.. macam bangla ke apa ke ntah la.. dia dok pandang-pandang pak radie.. rupanya nak mintak tolong snap gambar dia... ok fine.. aku tengok je lah.. sekali eh lebih-lebih plak.. ada dekat 6-7 pose kot.. siap dia plak mengarah-ngarah pak radie suruh amik kat sini.. kat sana.. pastu dah sudah aku tanya la.. Pak Radie cakap "ntah lebih-lebih plak, debik kang..hahahhaha"






anak Jepun kot.. comeyyyy sangat.. 

katak terbang ;)


kak ton pon bolehhhhhh laaaaaa!!! hahahahhaahh.. kitorang je kot yang amik gambar terbang-terbang lompat-lompat macam orang sakai ni.. hahahahahhaha.. Malaysia Boleh!!!! hahahahah

Ok meneruskan perjalanan.. nak gi snorkeling.. tapi aku lupa apa nama tempat nak snorkeling tu hahaha

sakit hati tul pakai tudung tu.. habis jambul semua tekeluar.. hahahaha.. dah lah ketat gila benda pakai kat mata tu.. arghhh lantak laaa... 

asyik kepit tangan je hahah.. memula tu ada rasa cuak-cuak sikit.. lelama baru ok.. 

nampak? hahaha.. mana ada pak radie.. aku memang mengekor je dia gi mana.. sampai kene tendang ngan orang lain.. yelah masa snorkeling tu tak perasan tetiba ada orang kat sebelah.. 





gitewwwww... acrobatic dalam air katanyeeeeww hahaha




aku rasa kat Redang lagi jernih kot?? pendapat aku la.. 

tengok tuuuu.. tudung nak tercabut ke belakang.. aku dah macam pompuan gila dalam air.. dah lah time terapung tu tetiba rasa nak terbalik ke belakang.. kecoh gila.. hahahah.. ngan tudung tu longgar lagi.. len kali aku nak pakai swim cap tu lah yang macam getah ketat tu.. ni pon aku bising.. "Pa, rambut ni semua dah keluar ke apa kat depan nie?" "Boleh tahan lah setengah kepala dah keluar" wthhhhhhhhhh... 

ko tengok.. dia tolong betulkan.. tapi ketawakan plak.. dah lah bila bukak yang corong mulut tu kan.. berjejeh-jejeh ailio keluar.. aku dah macam haihhhh nak balikkkkkk... nak mandi, nak sabun, nak bukak aircond.. nak baringggg.. sambil tengok tv... hahahah.. sepak kang.

pastu dengan lifejacket tu terangakat sampai atas dari kepala apa hal????? hahahah.. tensi betul aku hari tu tau.. macam segala-gala aku rimas.. hahahha.. tapi diam je.. kang kalau cakap ngan Pak Radie, dia hentam plak kannnn.... 

pastu dah naik boat.. bukak goggle tu.. dia ketawa lagi.. "Napa????".. "Muka awak berbekas, ada rupa monyet sikit".. haku lempang kang.. geram tau.. terus aku tutup muka malu.. muahahahhaha

Ok ni tempat makan... kitorang stop kat Phi Phi Don untuk lunch.. ada buffet kat sini... 

aku makan jugak nasi sikit.. Pak Radie suruh makan jugak nasi.. dia kata kang pitam buat hal plak.. 

Dah lah tengah lapar gila.. memang ngam la.. hehehe.. ada drumet jugak.. ada spaghetti jugak tapi tak makan.. 

Pak Radie makan ni je? tapi dia makan drumet banyak la.. kejap kang dia bangun gi kutip ayam lagi 

Lepas makan lepak-lepak jap kat tepi pantai ni.. 




Amboi, gambar nampak sgt ke macam honeymoon untuk orang tua-tua.. bahahahahahaha

Phi-Phi Don

gitew macam mafia ok.. mamat ni lah yang bawak kitorang semua.. dia yang bagi brief apa semua.. nama dia Him.


mamat mat salleh ni pulak dari pickup kat hotel lagi.. asik together-gether plak ngan ktorang.. rupanya dia naik same boat ngan kitorang gak..

ni aku dah tak ingat apa nama tempat ni hahahha.. i dulu geografi ngan sejarah memang fail.. masalahnya matematik pon kelaut.. hahaha.. ntah apa yang aku pandai aku pon tak tau.. hahahaha.. tapi bila anak tak pandai.. amboiiii garang nye macam mak tiri hihihi... aku takpe... anak tak boleh.. mesti kene belajar jugak sampai pandai.. ok? hehehe.. 

Kali ni aku tak kuasa nak turun lagi.. aku suruh Pak Radie je pegi.. kang tudung aku tebalik kebelakang.. mata aku bebekas dia gelakkan aku plak lagi kan? so tak yah.


Ok dah habis gambar... lepas tu balik.. ktorang sampai ke beach pukul 4.00 petang kot? tunggu transport untuk ke hotel.. lega gila ok dah sampai bilik... tapi puas hati lah one day trip only RM100 je.. puas gila.. siap makan, island hopping, swimming kat beach, pemandangan pon lawa.. berbaloi la.. 

Kalau sesiapa berhajat.. jangan risau.. belambak agent jual package ni semua.. korang kene rajin la sikit.. jangan pegi satu tempat je.. jalan-jalan and tanya la package tu berapa harga dia.. tawar menawar lah habis-habisan ;)

Malam tu aku ngan Pak Radie dah bersiap nak gi makan plak.. ajak Pak Radie gi makan yang terror sikit ;)

motor kitorang dah hantar pagi tu sebab tak nak sewa day 2 tu sebab one day kat laut kan.. membazir je.. so kitorang plan malam tu kita jalan kaki je merayap... 

jalan slow-slow pastu nampak restoran ni.. Bamboo Restaurant nama dia.. ala-ala seafood la..

Ok la cun la.. pelayan dia pon friendly gila

sotong ni 250baht.. timbang.. pastu tak habis sebab banyak gila..

ni first time makan.. sedap gils.. hahaha.. chicken tendon apa mende tah.. yang keras-keras rangup tu.. 

spaghetti apa tah.. serious tak sedap..hahahh.. dah macam kicap kenapa nye?

kerabu mangga.. tapi dalam menu tulis lain.. so kita tengok gambar then order jer.. sedap dan banyak gila.. 

untuk 2 orang makan.. oh ada nasi goreng sekali utk Pak Radie..gila ke apa hahahaha... total 800++ baht (RM80)

Haa gitew.. dia cakap your shawl beautiful... ehekehek.. dia nak aku puji shawl dia lettew.. your shawl liplapliplap.. so beautiful ;) hahahahah

Dah kenyang kitorang jalan berpegangan tangan.. hahahahah.. gaduh-gaduh nak pegang tangan ok.. aku paksa jugak Pak Radie pegang tangan.. dia cakap takyah.. dia suruh aku pegang lengan dia je.. pemalu plak kannnnnnnnnn??? dah penat jalan.. aku ajak dia gi massage.. dia tanak.. dia cakap takpe.. aku je pegi.. dah lah 1 jam.. kat sini semua harga 200baht per hour.. (RM20).. aku paksa akhirnya dia mengalah.. hahahaha.. 

walaupon muka tukang urut agak scary.. tapi sedap dia urut ;)

see my leg? hahahahah.. 

Pak Radie gelak-gelak plak kene urut.. eleh... lagi nak suruh pompuan cantik urut.. aku request tukang urut lelaki untuk dia.. tak pon aku bagi tukang urut aku pon ok kan?? hahahha

dah habis tu.. jalan lagi nak balik ke hotel.. singgah amik gambar jap kat McD Krabi ni.. 

sawadikap kap kun kappppppppppp... 

Sekian Terima Kasih.. 

~ To Be Continued~


21 comments:

SueGinola said...

Smart giler gambo kat motor tu...i like!!...
Baca part tudung lari dari paksi tu memang buat gelak terguling2...tak tau napa rasa kelakor sangat..mungkin sebab pernah rasa camtu jugak kot..hihihi....

Nurul Nadila said...

WAAA teringin nye...
go pro pulak memang terbaiklah...

InaAchik said...

hahahhaaa...
sumpah gelak giler baca entry ni!
teringat my krabi trip last year.

Liyana said...

Cantiknyaaaa air laut tuh kak..biru turqoise :) Kwn saya pun ramai ckp kalo snorkeling,coral kat redang lg cantik ek? Ni kak filla pown komen yg sama gak..hehe.

Irfa said...

seronotnya cuti2 berdua tanpa anak2..sesekali
emm cam bagus je 'galah panjang' go pro tu ye..nak beli lah sebatang.hihi

Didi Kar said...

Part mcm monyet tu buat saya berdekah tau hehe ampu kak filla.. tp akk n pak radie mmg comel hehe

ily♥ said...

Allahuakbar...cantiknye...Subhanallah..

sweetnye sgt lah kak filla ngn pak radie ni...

Haris Zuhaina said...

AS Salam.
Sronok baca penulisan hampa, FillaLawak plk dialog lakibini ni..
Mmg hilang segala stress

Nadhirah Sahril said...

Salam. K.filla bajet keseluruhan semua berapa? mihmih nak tahu jugak. Maklumla student. hewhew share please utk hotel semua plus bwk duit utk shopping at least dalam berapa? :) ooppss, sebelum ni silent reader, tapi sbb tak menahan sangat tengok krabi ni. Hehehe terus comment. Share please *winkwink

Yatie said...

bila baca pasal krabi terasa hati melompat-lompat nak pi sana lagi. best giler...paling best urut lah..

aleen avril said...

kita pon nk ajak kutex tu p krabi la nk pgang2 tgn jugak la klu jalan....

eheheeheh....bole la nk plan kot...hanimun la kunun kot sbb nk plan baby lg sorg ni...eceeewaaaahhh..

^*NaNa*^ said...

hok kelakar nya...ada rupa cam monyet...selamba sgt pak radie ni kan..kah3..

~Beb~ said...

Kak life jacket tu x le bla. Hampeh btl la klu happen. Berattt nk tarik blk. Silap die akk x ikat tali bwh kt peha tuh. Sbb tuh die trapung. Tp mmg klaka la. Tu bru btl nme eh kelaut!

FaTiN said...

tak sabar nak tunggu next part.

misz beauty said...

stressnya tgk pict org gi krabi pakai go pro!!!!! kita hari tu nyelam bawak iphone je kak... kene repeat lagi ni.. memang kene duk seminggu kat sana baru puas kan... huhuhu...

(part yg terapung nak tebalik ke belakang tu saya setuju! sebab saya pun sama macam tu hari tu... hahahahaha)

C!kpuanmuda® said...

untungla ada go pro.. untunglaaa...

p/s: tukang urut ko memang scary.

bye.

Zaila Mohamad said...

sengih sorang2 saya baca entri akak ni, macam best je Krabi ni..

kitorang pon dok plan nk g juga ni tapi nk drive dr Shah Alam ke Krabi bawa anak2..bila baca entri akak terus rasa tak sabar nak pergi :)

Suwaibah YS said...

kak filla, ternanti2 update seterusnya ni..x sbr nak baca.. planning nak g nnt..
btw, besh nya klu dpt pakai camera camtu.. mahal kan kamera tu?

peej said...

bab snorkeling tu setengah kepala dah keluar lawak.
orang suruh pakai scuba punya baju tu taknak. hahaha.

a ah aku pun rasa perhentian snorkeling lagi lawa.
tapi thai laut dia super lawa la. air dia turquoise.
aku pun suka maya bay tu tapi tu la rimas ramai sangat manusia.

so bila agak2 akak nak buat part 3 ni?

khairul azhh said...

kak filla. katne nak beli kayu go pro tu

Erin - Ibu Qistina + Qaisara + Qamilia said...

Best betul baca citer akak ni...
tak dpt dibayangkan if kitorang pegi berdua gini laki bini...(anak2 tinggal)
sure saya feeling yg sama dgn akak jgk...ekekek :D
masa nilah nak merasa berkepit dgn cik abg ye tak....
View beach nye cantik sangat!
makanan yg kat seafood restoran tu
buat terliur betul!