Monday, November 04, 2013

Kongsi Cerita..

Selamat Hari Isnin... Aku tau ramai yang tak online hari nie.. sebab korang dah balik kampung nak sambung cuti sempena Awal Muharram kan? Tapi takpe.. boleh baca blog guna imotiv kan? 

Ni namanya entry sesajer jer... hihi.. breakfast last week ni..Kejut Ani ajak dia breakfast kat luar.. Acih kat umah Pak Long.. 

"Ani cepat mama amik gambar nie"
"Jap jap, Amaani nak tunjuk susu ni"

Tak lama pastu Pak Radie sampai.. mengah-mengah.. hahahha.. pancit lettew.. 

Dulu Amaani suka telur setengah masak.. now ada hati nak order.. tapi main kacau-kacau je lebih... makan sikit je :(

Sedap okeh.. cicah ngan roti bakar satu set

Aku nak makan capati.. tapi macam nak try benda lain.. tapi tak tau apa nama dia... so cakap ngan mamak tu.. "saya nak roti apa tu taktau nama dia.. tapi ada sayur kot?"

Tosai Rawa

OOOoooooo ok.. Tosai Rawa satu. 

Rasa? Ok Ok je la...  

Tengok dalam petiais, ada mee.. Pak Radie tak nak makan nasik, dia jemu... gila kan? dah dapat nikmat makan nasi boleh jemu plak... dia makan nasi 3 talam sehari pon takkan gemok.. pelik bin ajaib aku nengoknye.. aku ni hah, tahannnnnn la tak makan nasik.. berat turun pon ciput je... tampa perot ni kang baru tau.. tah apa kene degil sangat tah.. tapi bersyukur lah sebab still turun dan bukannya naik ;) cuma aku rasa kene sabar lagi sikit.. 

No Pain No Gain. Ingat tu.

Eh nak citer pasal mee goreng atas ni.. Amaani suka gila.. aku suap dia makan 2 pinggan ok.. risau plak apa kene banyak sangat budak ni makan.. dia cakap sedap.. naik seinci lemak bontot.. hihih.. malam tu pon dia tanya lagi mee ni.. nasib baik ada lagi.. suap lagi.. pastu esok nya aku dah pesan kat bibik.. 

Filla: Bik, esok kamu masak nasi, pastu buat sup ayam ye.. masukkan kentang dengan carrot
Bibik: ok puan
Filla: Amaani tu tak makan nasi hari ni.. jadi esok biarkan dia makan nasi plak

Pastu aku balik kerja tanya..

Filla: Bik Amaani makan tak?
Bibik: Ohhh dia tak mauuuu.. dia nak makan mee
Filla: Laaa bis tu dia makan apa?
Bibik: Pagi tu makan sikit macaroni puan masak tu.. petang dia nak mee jugak, nangis2 dia
Filla: Hmmm bis tu?
Bibik: Ya, saya masakkan maggi baru amaani diam.. dia cakap nak mee yang mama masak

pastu esoknya bibik cakap..
Bibik: Saya tanya Amaani nak makan apa? Bibik masak sup ayam ya?
Amaani: Tak nak, boring sup ayam

 pastu Amaani bukak fridge inspect apa yang ada..

Amaani: Bibik, Amaani nak telur goreng, nasi ngan kicap

Gitulah kisahnya... Bibik cakap dia masakkan Amaani telur masak kicap, campur ketang ;)

Kadang-kadang issue maid ni aku paham jugak.. ada banyak sangat pendapat.. mana yang aku rasa aku patut apply, aku apply.. macam bibik masakkan untuk Amaani nak makan.. aku ajar jugak bibik masak bubur untuk Aleesya.. Ada benda yang kita boleh strict.. cemana yek nak cakap..mungkin ni pendapat masing-masing.. kita tak tau kan, mungkin dari pengalaman buruk orang lain, sebab tu orang tu jadi cerewet dan tak bagi maid dia masak langsung, even goreng telo pon.. so kita tak leh gak nak salahkan majikan macam tu.. sebab pengalaman buruk dia dengan maid lama ke apa.. kita tak tau kan? 

Orang kata jangan bagi bibik masak, nanti anak-anak rapat dengan dia.. tak rapat dengan kita.. Hmmm.. bagi aku lah, selagi kita layan anak kita elok-elok, sayang anak-anak seperti yang sepatutnya seorang ibu kasihkan anak dia.. takkan beralih kasih sayang hanya sebab makanan.. Insha Allah lah.. berdoalah semoga anak-anak kita dilindungiNya.. tak salah kita nak hati-hati.. tapi jangan sampai menyusahkan diri.. kadang kita marah bila maid kasar dengan anak-anak.. kita marah bila maid jentik-jentik anak kita.. bila maid sayang anak-anak pon kita marah.. bila anak-anak mula sayang maid pon kita marah... so apa yang kita nak sebenarnya? semuanya serba tak kena.. syukur jelah, selama anak-anak di bawah jagaan orang lain.. semua nya elok.. tu yang penting kann.. 

Yang pasti untuk suami memang aku tak bagi bibik masak hahahah... bukan aku tak bagi actually.. tapi Pak Radie tu yang cerewet.. dia tak nak.. dia nak akuuuuuu jugak yang masak... nak aku jugakkkk yang buat air.. baguslah macam tu kan? tapi agak-agak lah.. suruh bibik goreng ikan masin pon tak boleh.. nak kena aku jugak.. hahaha.. ok lah kan? so aku rasa seimbanglah... 

Eh aku tak leh sembang lama-lama ngan korang.. nanti lah kita sembang ye.. harap maklum, entry ni pon auto publish ok..

Love,
Filla.

3 comments:

JueOny said...

Filla,

I setuju. My maid dah dgn i hampir 7 yrs. Dulu anak no. 2 tidoq dgn maid coz dia dah rapat sejak dlm perut katakan. Ramai kata nanti dia xsayang kita n so on but no. My doter tetap rapat dgn i n sayang bibik gak. Now she can sleep on her own with kakak dia. Dulu bagi bibik tidoq pun becoz she said she lonely n terlalu rapat dgn anak i. Thats why sampai 7thn dia stil dgn kami, asal balik kg dia teringat kat anak i, sambung dan sambung lagi kontrak, Alhamdulillah. Pasal masak, mmg bibik masak lunch for kids but for hubby mmg i masak skali dgn dinner. Sma cam Pak Radie, dia xbrapa nak go dgn masakan bibik ala-ala kiddos. But tlg grg ayam/ikan/telor/keropok boleh jerr. Mmg betul, kita jgn cerewet sgt coz maid pun manusia n they need kasih sayang juga. Dia kan jauh dr perantauan, so we must act as family mengantikan family dia yg jauh. Batas masih perlu ada, cuma lebih accepting them as family. Good luck Filla n hope maid u pun jenis yg baik n sayang anak2.

Luv,
Jue
Ptrjaya gak.

Alin Marlini said...

kita online jek sb keje..huhuhuu...

tak pernah ada maid tp selalu dgr kisah maid....

Emmy said...

Kedai mamak ad-dhuha tu nan cheese dia sedapppp sgt (pada tekak saya la). Megi goreng n megi sup pun sodap. Cer try =D.