Friday, November 29, 2013

RESEPI SAMBAL IKAN BILIS TEMPE

Suka makan tempe? Orang kata kalau amalkan makan tempe, boleh jadi bijak.. sebab tu orang Jawa bijokkkk... amboi kembang orang jawa... aku bukan orang jawa, tapi makanan jawa aku suka.. aku makanan apa pon semua aku suka hahahh..

Ada yang request nak resepi sambal kering ikan bilis tempe.. katanya dia buat berapa kali tapi tak pernah jadi... aku ni sekarang dah was-was nak share resepi.. sebab nanti orang cakap.. eleh kak filla nie mengada.. orang minta resepi main-main je.. ahkak ni kadang-kadang blur dik... kalau orang tetiba "kak filla, nak resepi sayur goreng".. sebenarnya ntah-ntah dia saja je usik aku... pastu aku bajet dia betul-betul nak... so aku macam malu-malu "alaaaa, segan lah nak share.. sayur goreng je kot".. hahah.. pastu baru aku terpikir.. eh eh, ntah-ntah budak tu saja mengusik aku kot? yang aku nak serious malu-malu ko dah kenapaaaaaaaa kakpillaaaaa... bahahahaha...

Korang tak baik tau.. terus aku jadi was-was.. eh ni betul tak reti ke, saja nak gurau ngan aku ni?
pls don't do this to me.. *tutupmukahentakkaki*

RESEPI SAMBAL KERING IKAN BILIS TEMPE

Hambek kau.. ada orang buat sambal ni macam basah-basah pastu tempe tu gemok-gemok lembab gitu kan? pastu manissss semacam... oh tekak aku takleh... aku kureng sikit yang macam tu... aku suka nipis-nipis garing.. bila kunyah, krup krap krup krap.. rangup gitew.. ikan bilis pon kena beli yang kualiti sikit.. walaupon ko dah sambalkan tetap krup krap.. haaaa mcm tu aku suka ;)

So kalau kita mempunyai citarasa yang sama boleh ahkak ajarkan..

Bahan Goreng
1 paket tempe (pak mat tempe)
1 mangkuk ikan bilis

Bahan Tumbuk
3-4 biji bawang merah (nak pakai bawang besar pon boleh.. tapi pakai suku je)
3 biji bawang putih

1 senduk besar cili kering blend
1 keping asam keping
garam dan gula
1 senduk minyak masak

Cara-Cara
Potong tempe tu nipis-nipis.. janganlah nipis sampai pecah berderai.. agak-agak lah ye.. gaul ngan garam n kunyit sikit..pastu goreng tempe.. sampai garing.. then ikan bilis pulak... dah siap, letak tepi.

Panaskan minyak.. tumis bahan tumbuk dan masukkan cili kering blend.. masak hingga sebati.. api kecik je ok.. pastu masa tumis boleh letak garam dan gula.. garam tak perlu banyak sebab ikan bilis tu dah masin.. gula pon agak-agak.. siapa suka manis boleh letak gula banyak-banyak... aku letak gula just nak stabilkan rasa pedas tu je... gaul hingga cili betul-betul masak.. campak asam keping.. dah tu masukkan tempe dan bilis tadi.. gaul rata-rata... kalau agak-agak terlalu berminyak.. ko angkat letak kat tapis.. biar minyak tu tos.. 

Sekian.. mudah je kan masak ni sebenarnya? oh kalau aku, nanti dah siap aku amik asam keping tu aku buang.. hahaha.. sebab kalau lama-lama, kang masam sangat plak sambal aku ;) atau kalau jenis nak makan terus, takde nak simpan-simpan.. boleh gak korang masukkan kentang.. potong ala-ala wedges tu tapi nipis dan kecik-kecik... pon sodapppp!!! makan dengan nasi panas memang terangkat habaq hang... hahahahah... lagipon kalau korang nak travel senang.. atau korang bangsa pemalas gila.. boleh masak banyak-banyak.. pastu letak kat tupperware kemas-kemas.. boleh tahan 1 bulan kot hahahahah... asal lapar, bukak tupperware... lama-lama, mesti ko jadi bijak pandai.. kata makan tempe pandai kannnnnnnnnnnnn.... 
pemalas tapi bijak dimaafkan dik.. jangan pemalas tapi bodoh. hahah gurau je.. 

17 comments:

yayang laling said...

makan tempe pon boley jadi encem tau.. kata khir toyo

strawberi said...

sama..kita suka goreng tempe camtu...resepi pun lebih kurang..cuma kita tambah sos tomato sket..utk tanak kasik pedas..ngan tambah cili kering potong...nt cili kering tu bleh mkn..rangup2 jugak..haha

Prince Duyong said...

dah lama tak mentekedarah sambal ikan bilis tempe ni... sedap ratah sambil tgk tv... ;)

EviL WiTcH said...

Tempe tu goreng letak kunyit dgn garam ke or goreng gitu je

Liza Yati said...

Sedapnya. Thanks for the entry. Br dpt idea bawak ni bila nak travel nanti.

FaTiN said...

Kak, tempe is my fav!

cik arora cik ateh said...

Kadang lg simple masakan lg try x jadi2 kak filla..salah sorg nya saya..so resepi akak ni mmg diperlukan sgt2...mekasihhhh

cik arora cik ateh said...

Kdg lg simple masakan tu lagi x jadi bila try sbb xde resepi yg tepat..saya mmg slalu failed wat sambal ni..so entry resepi ni mmg sgt diperlukan dan dihargai..mekasihhhh kak

Puteri Fiza said...

Cm sedap je. Nak. Hehe..

Filla said...

tempe gaul ngan garam kunyit baru goreng..

Eita Hass said...

kalu mak sy punye style, lps masak sambal tu terus tutup api, then tgu sambal tu sejuk dulu, br masuk kan ikan bilis n tempe yg dh goreng. so, nnt sambal tu akan jd kering sikit, gaul2 ikan bilis n tempe, nnt semua akan kekal garing.

Pidaloh loh said...

Sy bru try.. Mmg sodappp.. Thanks.. Ilmu y baik

Noridayu Ayu said...

Hahaha

Noridayu Ayu said...

Sodap tempe nie...

bitter sweet respons said...

letak kunyit and garam sikit.

bitter sweet respons said...

yup. letak kunyit and garam sikit.

Az Ni said...

kawan saya nama "tempe" tapi bongok je.... tak nampak cerdik pun.