Friday, November 22, 2013

SALMON GRILL ALA MELAYU ASLI..

Sejak bila aku suka makan salmon? Dulu tak pon.. Ingat lagi masa zaman dulu-dulu.. Abang aku chef kat hotel.. pastu dia bawak balik salmon.. ngan makanan lain lah.. takde sorang pon makan salmon.. semua buat muka kerut-kerut macam.. ko gila ke nak makan ikan mentah? masa tu kitorang ada kucing.. kucing aku pon tak makan salmon.. hahahaha....

Sejak cuba cuba.. pastu rasa dia not bad.. pastu cuba lagi.. sampai lah jatuh cinta.. salmon ada rasa yang unik.. tapi ada setengah orang memang tak leh terima rasa dan bau dia tu.. tapi aku suka je.. hahahah

Hari tu timbang berat dah turun.. yahoooo.. 2 hari je ok.. pastu sukati tok nenek dia je naik balik.. apakah ini semua? kau cuba mempermainkan perasaanku betul ok... takpe.. tu semua nak bagi kita rasa down.. jangan percaya muslihat penimbang tu semua.. kita kene teruskan jugak usaha mengurangkan berat badan ;)

(baru makan nasi sepinggan malam tadi) hahahahahah

Gigih kat Jusco nampak ikan salmon yang dah dipotong-potong.. amik seketul.. timbang.. beso ni je.. RM8.50 kot? ok lah.. kalau ko makan salmon kat luar pon lagi mahal kannnnn.. 

Aku main tibai je.. tabur garam sikit bagi rata.. tabur black pepper sikit.. pastu tabur chili flakes.. panaskan pan.. letak olive oil 1 sudu kecik.. then grill je.. dah masak terbalikkan plak.. nak tau dah masak ke belum.. cucuk isi dia ngan garfu.. kalau smooth je takde sangkut2 dah masak lettew.. tutup mata pon boleh masak ni hahahha.. 

nasi tetap masak untuk Ani ngan Pak Radie.. bibik jenis tak makan malam.. nanti lauk aku masak malam dia pack sikit utk dia makan esok nya.. 

so aku buat lah sayur goreng.. 

dan kari daging... 

dan ikan masin rangup

tuan belog makan ni je... tapi sebab takde idea nak makan salmon ngan apa, mari kita ikut tekak melayu asli je.. hahahha.. pon bolehhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh ;D

10 comments:

Aida78 said...

salam fila boleh jerk makan salmon jadi masakan melayu asli yg penting sedap weeee....

mama tisya said...

salmon sedap..kalo kt giant murah skit kot...kalo nk try buat lg..bole try buat white sos..sedap jugak..bole tgk resepi sy share http://mamatisya.blogspot.com/2013/09/homemade-grilled-salmon-with-white-sauce.html

Hani said...

Hi ahkak filla
salmon tu buh white pepper n garam pon sodap
pastu hiriskan bawang putih banyak-banyak, goreng lepas ikan dah masak.
kalo rajin, buat saute potato. rebus kentang, karot, brokoli.
angkat n toskan. pastu tumiskan bawang benggala (bawang india), masukkan kentang karot brokoli tu keja then angkat.
pastu hidangkan dengan sos lemon.
ni kalo rajinnnnn hehehe ai pon kdg2 je buat. tapi salmon memang ai bagi anak makan sebab bagus untuk otak - omega3.
kalo baby, buh dalam bubur dia pon ok. goreng sket pastu campur dalam bubur yummiehhh
eh panjangnya taip ehhh ehehe

kathy jem said...

Haiyooo aku dh terliur..tak sabar nk tunggu lunch ni..hehe

Mimie Roses said...

Kak Filla,

kalau beli salmon kt nsk murah.. dlm rm4 sekeping mcm yg akak beli tu..

Ha lg 1 klu nak kurus secara berhemah cuba ikut cara Kevin Zahri. Diet secara sihat.. kevinzahri.com

Mimie Roses said...

Kak Filla,

Kalau beli salmon kat NSK murah. sekeping yg mcm akak beli tu RM4. Sbb saya selalu beli.. hehehe...

Ha lg 1 kalau nk kurus secara berhemah cuba ikut cara Kevin Zahri.. Dia punya guideline mmg superbbbb!! Diet secara sihat!

Kevinzahri.com

Liza Yati said...

Liza pun baru belajar mkn salmin. Smoked salmon boleh diterima akal. Raw? Belum berani. Hehe..

dela said...

nak masak camni jgak la..he

FaTiN said...

Teringin nak makan. Dah la sekarang musim hujan. Perut asyik lapar memanjang.

nor said...

Ikan salmon ni mcm ikan kembonh, tenggiri tongkol jenis ikan minyak..so bkla masak flavour ikan kuat.
So ikan salmon ni ok je masak asampedas pekat. Grill marinade dgn bwang putih n ginger paste.letak kicap pekat . Baru grill . Japanese style. Omputih dia didih campak 5mins. Baru mkn. Buang kasi hilang minyak dan bau. Rugi
Tapi sedap pd omputih rasa

Goreng garam kunyit..sedap