Wednesday, September 05, 2018

JAPAN TRIP WITH THE KIDS - last part

Ini pagi bila ntah... Plan pusing-pusing sekitar Tokyo jer.. dan nak pegi makan King Crab demi merealisasikan impian anak pertama ai.. hahhaha...

So banyak lah yang bagi info jugak kat mana nak makan yang halal tu.. 

 Tokyo masa ni cahaya terang tapi angin dia sejuk nak mampuih.. Lagi-lagi keluar pagi tu.. peghhh angin tiup rasa nak cari tiang sembunyi kan diri hahaha

 Kitorang ke sana sini memang naik publich transport sahaja.. 

 Dalam perjalanan cari Restoran Crab.. Rasanya ni dekat Asakusa.. kalau tak silap lah hahhahaha. 

 Kesayangan papa


Gambar bawah ni semua menu Crab yang Kak Pilla amik (Package)  

Tak puas makan sebab dia serve halus-halus je.. dia tak tau tekak orang melayu ni macamana.. hahahhaha.. Tapi Japan terlalu mahal makanan dia.. Baru amik yang kecik-kecik macam ni kena RM700 fuhhhhh nak buat macamana kannn.. telan jelah..









 Settle makan kitorang sambung berjalan lagi.. 

Kalau tak silap ni hari last day kat Tokyo City ni.. lepas tu esoknya kitorang nak check out dan pindah hotel yang dekat dengan Narita Airport.





 Don Quijote ni kalau korang nampak kat mana-mana area Japan tu.. Silalah masuk sebab murah sangat... Lagi banyak berbelanja korang boleh dapat free tax harga lagi.. bawak receipt ke kaunter dan tnjuk passport.. dapat refund duit masa tu jugak..

 Souvenirs macam keychain, chopstick dan segala macam mak nenek ada jual dalam ni :)





Esoknya kitorang berangkat dengan segala bag-bag gedabak tu naik train untuk ke Narita Airport.. Dari Narita tu nanti ada Free Shuttle bas untuk ke Narita Excel Hotel Tokyu.

Sampai je ke Airport dengan pantas cari restoran Halal :)


 Ishhh favourite sangat ni Udon Tempura nyamssss


 Apahal tak leh rotate gambar ni.. lantaklah kau sana senget hahaha

Amaani dah beransur sihat.. Dia amik Kids Meal.

 Budak happy go lucky 


 Kasih memang fav dia tempura so sila makan sampai habis.


Selepas lunch kat Narita Airport kitorang terus check in Hotel yang dekat dengan Narita Airport ni pulak.. Sebab plan malam tu nak jalan-jalan naik Free Shuttle Bas ke AEON hehehehe... Dalam 20 minit kot trip dia..

Ternganga tengok AEON dia besar gila dah macam satu bandar hahahaha..

Ni syorga Pak Radie lah... Aku tak ingat apa nama kedai ni.. dia kat Aeon tu sebelah dengan Daiso.. Segala macam toys dan barang second hand jual kat sini..

 Tapi gempak kan?

 Membuang masa tunggu last shuttle untuk bawa kitorang balik semula ke hotel.. lepak starbucks dulu.. Oh sebelum tu kitorang tinggalkan budak-budak minum kat sini and kitorang lari naik atas pegi kedai jam and accesories.. Beli untuk family members souvenirs jap.. Sana best sebab terus boleh dapat tax refund. 

 Papa with Acih

 Papa with Amaani

 Papa with Icha

 Papa with ratu cantik donia muahahhahaha

Dah settle sampai hotel bagi budak-budak ni berendam kat bath tub main bubble yang beli kat Lush.. Berendam lah korang lelama sana.. Sebab esok pagi kene bangun awal dan checkout.. Flight kitorang balik ke KL awal jugak.. So pukul 6:00am kot kitorang dah check out hotel.

Flight delayed huhu.. Sampai pilot Japan Airline tu keluar dan explain sendiri kenapa flight delay.. Dia cakap Engine Problem and we are trying our best to fix it now..The engine is very hotttt... Give us at least 1 hour to fix it.. Pastu dia minta maaf kemain tunduk kepala sampai ke lutut.. 

Engine very hot? Oiii takut hahahha... Tapi sejuk hati ai bila pilot tu ada inisiatif untuk explain sendiri dan minta maaf berkali-kali.. Well itulah budaya jepun.. Kalau dia rasa bersalah dia akan bersungguh-sungguh minta maaf ;)

Pak Radie dah terbaring kat airport huwaaaaaaaaa boring sebab takde halal food kat area depature gate tu.. 

 Anak-anak dah start keletihan and bosan..

Alhamdulilah semuanya lancar.. Kenangan yang takkan dapat dilupakan.. Macam-macam pengalaman sepanjang kat Japan ni bersama keluarga kecilku.. Semoga ada rezeki nak melawat negara orang lagi bersama-sama..

Tata.




Love, 
Filla.

Thursday, August 30, 2018

DOLLY DIM SUM

Siapa yang suka ala-ala chinese food sure korang suka makan kat Dolly Dim Sum ni.. Cawangan dia aku tau ada kat Sunway Putra Mall, IOI Mall Putrajaya dan lagi satu kat Avenue K, KL tu.. 

Aku selalu makan dengan Peej and Elly sebab kitorangkan memang suka makan-makan hehehe.. Pastu tiap kali makan confirm teringat kat anak.. 

So haritu aku gi melawat booth Fame kat PWTC masa ada event MissFit tu.. Kasih temankan kitorang naik grab je ke pwtc masa tu.. Settle je terus bawak kasih melintas jejantas tu kita gi makan dim sum jom.. 

So nilah first time Kasih try Dolly Dim Sum.. Heheheh sian diaaaa... 

Ni menu wajib.. Fried Rice dia ada berapa jenis tah.. Tapi aku suka yang ni.. apo tah nama dia? Dolly Fried Rice ke apa tah..

 Selalu amik Chicken Congee tapi haritu diorang takde benda tu.. so tukar amik Fish ke apa tah.. Sedap gak nyammmmmsss

 Sorry tak tau nama kahkahkah.. 


Ok atas ni terpaling sedap huhu..

  
 Kasih suka gilaaaaa.. Licin habis takde apa yang tinggal hahahha

Dia cakap "Mama, sedap gilaaaaa!!"

Ai kan tak boleh.. terus rasa sedih hahaha emo tak tentu pasal.. Pastu kali kedua makan kat IOI Putrajaya.. Pun berdua jugak hahhahaha.. Kasih ni memang kalau bab makan kitorang kamcing gila.. Suka je explore makan itu ini.. 

Tapi no more ya kasih.. Mama dalam misi nak kurus... hahahhaa... Tunggulah if ada cheat day nanti kita onzzzz balik.. 



Love, 
Filla.