Thursday, June 02, 2011

Hong Kong ~ Day 2 (Disneyland & Ladies Market)

selama aku berblog, aku rasa ni first time aku upload 120 pics in one entry.. cepat cakap tengkiu!! biul aku kejap meresize mewatermark gambar..

tapi sebab aku dah janji nak bawak korang mengembara kan? so aku tunaikan ;) tapi sebelum tu.. pegi lah carik baldi seketul dua.. takut temuntah plak korang.. dah tak yah lah nak beli maruku popcorn semua.. hahahha... aku harap entry HK nie dapat membantu korang yang ada plan nak gi sana... nasihat aku, sila plan betul-betul supaya percutian korang jadi terancang..

ok, sekarang tolong berhenti bagi nasihat.. muahahha.. jom tengok gambo..

Acih orang paling terpaling excited utk Day 2 nie.. sebab destinasi ialah Disneyland!!!!! ni kat depan Hotel Casa, Kowloon (bersebelahan Yau Ma Tei station)

Casa Hotel nie ohmakkau punyelah sempit.. hahha.. tapi takpe.. utk tido dan mandi je pon!

pagi tu dah breakfast maggi siap-siap.. DL bukak pukul 10.30am.. so bih kurang pukul 9.00am ktorang dah ready to go ;)

muka di pagi hari adalah fresh jer.. ko tunggu petang sikit..muahahaha...

ni nak bagitau.. memula sila print siap-siap MTR system map.. takpon ko amik jer kat mana-mana kaunter..
Central Station adalah station utama kat sana.. ala-ala KL central lah.. nie sbb aku tak cekap lagi..so terikut jalan jauh plak..ces!! sesapa yang plan to stay at Tsim Sha Tsui, Mongkok, Yau Ma Tei, Jordan adalah dinasihatkan amik MTR dan stop di Lai King station.. then dari Lai King ko tukar train ikut Tung Chung Line dan turun di Sunny Bay station.. dari Sunny Bay amik jer train Mickey yang comel tu.. .. tak payah pegi Central!!!! sebab kalau ko pegi Central Station.. ko kene menapak giler babeng punye jauh utk tukar train nak pegi DL... tapi kalau ko stay kat area Central.. ko ikut jerlah Central.. pening? meh aku bagi senang..

Yau Ma Tei - Lai King (Tsuen Wan Line) - Sunny Bay (Tung Chung Line) - DL Resort Line

atau

Central station walk to Hong Kong Station - Sunny Bay (Tung Chung Line) - DL Resort Line

tambang tak ingat.. tapi bih kurang HKD16

nasib baik boleh lah duduk.. nasib tak baik bediri lah.. MTR dia laju okehh.. nasib tak tegolek..hahah

Amaani gembo-gembo pon excited..hehe.. ok gambar atas ni kat Sunny Bay.

yeayy!! ni lah train DL yang kiut miut..

Kasih suke gile..

ok dah sampai station DL.. yabedabedu.. eh dah mcm pemandu pelancong >___<"

empat beranak

paksa semua buat *peace*

Acih sampai-sampai buat perangai.. aku rasa perasaan dia bercampur baur..telebih excited jadi dia tak leh kawal perasaan.. hahahah...

landmark kebanggaan

sila jangan pecaya Pak Radie seromantik itu..haha.. aku paksa suruh dia letak tangan kat bahu..haha

bile begambar baru nak pegang.. kalau tak jangan harap!!!

check bag.. tapi tak de lah strict mana.. takat-takat ko bawak biskut-biskut..food utk anak-anak diorang ok jer..

masuk-masuk jer dah ada stall-stall nak mengopak duit.. cakap kat Acih.. satuuuu je boleh!! tu pon Wan belikan..muahahah... Acih rambang mata.. terus nak semua..cantikk muka kau?..

tu lah cap pilihan Acih.. comelllll..

anak aku pakai selipar jer..T______T

ko nak masuk tu amik lah segala guide map.. resort dining guide dan schedule show..

Acih nak begambar ngn Mickey & Miney.. tapi ramai gile plak orang beratur..so kita amik gambar ngn Goofy je boleh?

mak kau sempat menyelit

nie hari jumaat..kalau weekend tatau lah cemana..

pegi tomorrow land dulu..

menatang ni cakap cina..don't play-play aaarrr.. siap ada tong sampah bejalan mengejar orang..pastu cakap cina..hahahah..

Acih ajak papa naik menatang nie..

Atok menempel sama ;) Acih dah tenggelam pendek sangat macam mak kau T_____T

kat Space Mountain ni.. Acih naik jugak..huahah.. roller coaster..hebat anak aku.. tak nangis langsung.. aku? takyahlah.. duduk suap Amaani makan biskut sambil bergossip ngan Wan lagi best..

then jalan gi The Golden Mickey's.. kalau tak silap arr nama dia.. show dia superb best giler!!! Acih telopong-lopong ok.. mak dia pon >___<"

sapa yang nak sangat Amaani? 'we want amaani..we want amaani'.. Nahhhhh hamek!! huahahah.. ramai peminat cina okay si kenit nie..hahaha..

besar giler gigi amaani..ngeh ngeh..

ni antara show dia.. korang layan gambar2 ni dulu.. kang aku type balik.. *amik napas jap*




mermaid ni paling best.. rasa macam kita dalam akuarium.. *jakun*




hahahaha.. happy??

tu belakang Acih tu pon wajib masuk ok!! cantik gilerrrrr..ko naik boat.. pastu kiri kanan ada patung2 dari macam-macam negara.. siap lagu-lagu.. serious macam dalam mimpi..oooohhh bestnye.. dari Malaysia pon ada.. siap nyanyi bahasa melayu ;)



Amaani pon seronok tengok..






dah keluar.. pastu patung-patung tu dancing-dancing.. melopong Acih ;)

depan tu ada ice cream shop.. Acih makan 2,3 suap.. mak kau habis kan semua T______T

mahal ke dalam nie? mahal lah jugak.. coke satu botol bih kurang RM10, ice cream tu bih kurang bawah RM20 kot? *tak ingat*

ada magic

comel kan muka dia..hahaha

tengok Amaani..hahahah... ni kat Fantasyland lagi.. Mickey's PhilharMagic.. best gila jugak.. citer katun.. dia baling pinggan.. Wan siap mengelak.. siap oh-mak-kau.. muahahahaha...

alaaa Amaani tak sporting!!

my sayang, Kasih Aleeya..


nak gi carik makan.. lapauuu...

menu tu tulis pork pork pork pork.. erkkkk!!

Busu with Amaani

ok sapa masuk DL Hong Kong.. boleh pegi kat Tahitian Terrace (Adventureland).. ada halal food ;)

tengok belog Hanis Zalikha masa dia gi HK.. meh akak makankan utk Hanis yeh? heheheh

makan punye makan telepas parade nie!!! dah nak habis baru sempat tengok.. habis semua princess dah balik...

Acih tengok gambar nie.. dia cakap napa muka tinkerbell ni buruk? muahahha..





ok show habis.. sepanjang ni ada souvenir shop.. pengsan aku kat dalam tu.. comelllllllll.. nak hangkut semua..

jual air bergerak..

Acih nak semua.. hah kemaruk siottt..


aku menyesal tak beli mug tangan mickey tu T___________T.. sesape pegi boleh lah bagi fillanie hadiah birthday bulan 11.. aci tak? hahahah..

tips: spend duit sikit utk beli toys seketul dua dan fridge magnet or mug kat dalam DL.. sbb kat luar (ladies market or Temple street) tak de.. kalau ada pon tak cun!!!!! diorang control kot tak bagi simply jual kat street..

ktorang tak masuk semua shop.. takut kopak.. T_________T

cukuplah.. Acih seketul, Amaani seketul.. mak ngan apak ko share fridge magnet seketul..hahahah..

macam boy yeh amaani?

Kak Kasih

*suke gamba Acih nie ;)*

bapak budak camping, budak naik basikal.. bag pon siap ada air sedut pakai tube.. hahaha..

tangki anak jangan lupa yeh.. eh t-shirt brown amaani pakai tu Kak Acih punye.. jimat mak kau..heheh..

anak dara fillanie

ni aku tatau kene bayar ke tak nak naik..



masuk balik Adventureland.. Amaani yakyak..

relaks jer Atok ngan Wan.. tak letih pon jalan kaki..


eh muka Amaani mcm muka pompuan cina tu kan? anak sapa nie? *konpius jap*

ala tak sempat masuk Festival of the Lion King.. best ke?

ni kat Jungle River Cruise

Wan ingat binatang ni hidup.. huahahha..

orang utan pon pandai sidai kain kan?

memang tabik spring kat pekerja dia nie.. excited giler dia.. padahal asik ulang-ulang bawak orang.. dia tak penat ke??

haha badak sumbu tu nak sodok vontot dia.. orang tu turun naik turun naik..  

ni Acih pucat.. sebab tetiba kuar api.. terus lompat kat aku.. hahahah...


tak reti mak kau nak letak caption dah kat peace sign tak habis-habis tu T_____T

us

besa godang gigi budak ni


Acih malu.. minah ni amik minnie dia.. pastu nak tukar ngan gula-gula.. byk cantik muka kau.. mahalll aku beli minnie tu!! hahahaha..



tengok fillanie..comel kan? huahahahah..

ok masa utk pulang.. huhu.. sedihhhhhhhhhhh.. terus menangis di situ

Acih dah start dah campak-campak selipar.. haishhhhh!


ngan Wan

Bye Disneyland!!!!

keletihan memasing.. tu kalau Acih tau Busu buat tanduk..konpem kene ngan Acih tu..

fireworks pukul 8.30pm kot.. tapi malas la nak tunggu.. sebab nak gi Ladies Market ;)

budak gembo-gembo tido..

sebelah hotel ktorang ada kedai buah.. juice buah pon ada ;)

balik hotel jap, mandikan budak-budak.. then keluar balik..



LADIES MARKET

nak ke ladies market senang jer.. from Yau Ma Tei ke Mongkok satu station jer..heheheh..

kat MTR station ada jer segala map and signage..

yes inilah Ladies Market.. diterangi cahaya lampu.. dah mcm siang hari ;) JMR tak yah tunggu 3 taun, tahun dpn pegi ok?

ada Dr. Marten bagai.. pak radie ko geram jer tengok boot.. tapi dia tanak Dr. Mart.. abis ko nak Dr. apa????

aku rasa Ladies Market mahal.. cuci mata boleh lah.. nanti Day-3 aku cerita kat mana yang lagi murah!!! heheheeeeeee... pastu tutup awal plak tu.. 11.30pm dah tutup LM nie.. tensi mak!


ok sekian wassalam.. giler lah entry nie.. patah tengkuk aku mengadap mende ni..

hope korang dapat sikit info from this entry.. till then.. day 3 aku malas nak pikir..





EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE
THE CHEAPEST RATE SO FAR
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS
http://www.framekasih.blogspot.com/
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

19 comments:

Liyanaroxx said...

Okeh ada gak pic amaani yang mcm2 aksi kat entry nih..thanks kak filla!

irmafittaputri said...

wah..naik juling tengok pic banyak sgt...terus pi carik box cookies bos bg balik dr HK disneyland ari tu...sekali tgk dh expired...ni yg kena pi nih

J.M.R said...

pehh..puass!! dh mcm photoblog 100% nih..

start arini ni, kumpul duit ke HK lak..

Anonymous said...

kak filla knp xtgk fire work??itu yg plg best kat disneyland tue...rugi tau...firework dia tersgt2 cntk...ade kuar princess2 ikut music...mmg rugi la xtgk...serius cntk gila...rs nk pg hk lg ney...rindu nak naik train kepala mickey tue...

Me-Mrs-Mum said...

seharian spent time kat HKD ke?menarikkknya....
suspect betoi kat atok ngan wan....kuat berjalan!!

Me-Mrs-Mum said...

oh!rasa cam nak kumpul duit p HK larrr....huhu...

| Cik Hani Alani | said...

uih sedapnye....kak, mesti rase bestkan sbb dpt buat acih happy. heheee aku memang dulu kini dan selamanye geram ngan dak amaani nih.

Filla ~ Kasihs said...

alaaa miss fireworks tu..sbb smua penat dan nak gi ladiesmarket :(

1 hari suntuk kat DL cukup kot? tapi kene plan betul2 supaya leh tgk show dll.. tapi kalau nak relaks2 amik 2 hari lah..

Hirda Ibrahim said...

festival lion king best (if ko suka citer lion king aaa).

ehhh apsal time aku pi dulu x de mug tgn mickey tu??? ini tidak adilll.. sapa nk pi HK lg??

tu jumaat umat manusia ramai camtu. weekend lg ramai ko, nak2 pulak org tanah besar cina berduyun2 masuk.

ikatankasihku said...

bestnyer tgk gmbr pengembaraan gi sana...
agaknyer ntah bape k la cukup kalau nak gi
HK..

Miss Moon said...

aku suka entry ni walaupun banyak gamba aku STILL RASA TAK CUKUP ahahhahahh giler tamak tak aku

best laju je aku baca cam aku plak pegi DL kekdah nya

best best cepat next entry lakssssssssss

Erin-mummy Marsya Qistina + Marissa Qaisara said...

bestnya kak... terasa ada di HK dah saya..walaupun hanya dok depan pc dok ngadap gegambor ni semua....

ada rezeki teringin nak pegi gak bawak budak2 satu hari nanti....huhuhu :)

nanti sambung entry lagi ye kak...tak sabor nak tgk gambar lain pulak..

Anonymous said...

fila. topi cantiksss amat mana beli

Sue

Anonymous said...

i miss hongkong... mcm nk gi lg thn dpn...

-kak zai-

NenekPenne said...

gigih u bawak anak kecil dan premnya sekali.... kadang2 setengah orang tak suka jalan2 bawa baby...

iekah said...

oke k.filla.teruskan dengan hari ke-3!
semangat ni.haha.

NURSAKINAHBTMOHDSOLEH said...

Nampak dah baju i love hk tu :))

great trip ha?

verangan nak pegi sanaaaa bawa budak2 mcm seronok je.

semua mcm di alam fantasi.

genuine1224 said...

best eh DL...tgk acik cam happy giler

~Beb~ said...

Terase kepenatan nye bru bace day 1 and 2. Ni nak sambung bace. Hihihihi. Bace sronok. Tapi bila sendiri yang pegi penat nk crik jln. Nak crik tmpt. Haiyohhh. Dh la bdn berat. Acano?! Tu exp b4. Lom ke HK lgi. Thx for sharing.