Thursday, June 30, 2011

Petua Berhenti Susu Badan...

hahah.. apa lagi ko nak jadi.. semua ko nak jadi kan? cik sri kiantan pon sudah, ustajah sudah..bukan apa... sekarang ni rasa macam free bila anak-anak dah tido.. so time tu lah baru leh mengadap lappy.. kalau tak busy memanjang.. dengan letih memanjang.. 

aku just nak share lah buat ibu-ibu yang menyusu badan.. fyi aku baru je stopkan Amaani genap 7 hari... maknanya genap setahun jugaklah aku dapat bf dia. kebetulan khamis lepas masa aku accident tu Amaani ada appointment ENT kat shah alam.. so rabu malam aku dah hantar dia siap-siap kat sana.. for the first time amaani takde dengan aku :(

memang kalau boleh nak bagi lagi BM... yelah sayanglah kan.. orang lain beriya-iya nak bagi.. susu jek takde... aku plak pegi membazir plak.. tapi dah fikir panjang... lagi few months aku 'outstation'... 8 hari plak tu... so masa takde tu... Amaani ngan Acih akan dipos balik Shah Alam tinggal ngan Nenek.. jadi setelah mengambil kira demi kebaikan bersama.. baik aku start ajar dia dari sekarang.. kang aku susah, Amaani susah.. mak mentua aku pon susah... lagipon dia ok jer ngan susu formula... kang nyusahkan MIL aku plak kalau memalam dia mencarik mak kesayangan dia nieh.. heheh... 

so dua hari tak bagi tu aku ok lagi.. masih boleh bertahan... masuk hari ketiga... aku dah peluh-peluh... dan akhirnya terpaksa mengalah.. tunggu Pak Radie balik dekat kul 10 malam nak suruh usung bawak gi klinik sebab bengkak... ok mari saya share apa yang perlu anda lakukan sekiranya anak sudah tidak mahu menyusu badan atau pon susu masih banyak tetapi anda tidak mahu meneruskan atas sebab-sebab tertentu..

kat klinik Doktor boleh bagi pil behenti susu... tapi ko tak boleh beli.. sebab ubat tu ubat terkawal.. ko kene jumpa doktor... masa jumpa doktor, dia kata... wife dia dulu pon sama.. genap anak dia setahun, wife dia kene further studies ke apa tah nun jauh di sarawak.. so terpaksa berpisah dengan baby... pil kalau ko makan.. tak semestinya dia boleh berhenti... sama macam kes ubat diet.. ada orang makan pil diet berjaya.. ada orang tak.. terpulang kepada sistem badan masing-masing... so apa yang perlu ko buat? untuk kurangkan kesakitan, ko boleh tuam dengan air panas... JANGAN teruskan memberi anak anda susu badan kerana dia akan stimulate balik... jadi what for ko bertahan bengkak-bengkak segala, tapi akhirnya ko bagi jugak walaupon sedikit... cara paling berkesan is keluarkan susu dari badan.. tak kira dengan apa cara sekalipon.. perah? pump? ikut suka kau lah... sebab secara logiknya.. selagi ko bagi susu badan.. akan ada bonding.. akan ada 'perasaan' antara kau dan anak.. dan benda tu akan dihantar sampai ke otak.. dan bila otak ko terima message tu.. dengan serta merta susu akan diproses semula oleh badan.. 8 tawun pon tak abis citer kalau mcm tu.. hahahaha.... aku pegi klinik kene RM34 kalau tak silap.. dpt pil behenti susu dan ponston.. so far aku makan sebijik jer... kalau pulang balik dapat duit tak? T_________________T

berapa lama akan rasa sakit dan bengkak? tu aku tak pasti... ada orang seminggu.. ada orang 2, 3 hari... tapi sakit dia tu ada time-time.. bila sakit melampau tu.. perghhh.. angkat tangan pon tak boleh.. baring telentang mengereng sikit pon tak boleh.. rasa macam kene sengat tebuan dol... hah baru kau tau nilai setitik susu ibu kan? kalau melawan sila lempang anak masing-masing... tapi doktor kata, kalau boleh keluarkan, sila keluarkan.. sebab ada jugak bahaya kalau ko biar bengkak mcm tu.. kadang boleh bentan dan demam.. dan kadang boleh jadi nanah!! tak pon jadi KEJU... ada orang kering sendiri tanpa bengkak... tapi bila rasa boleh keluarkan.. keluarkan lah slow-slow yer.. ada cara dia.. ikut rentak.. InsyaAllah berjaya.. tapi bertapa lama sikit lah dalam toilet.. muahahahah.... 

cara orang tua-tua plak.. letak kelopak kobis yang sejuk stok baru kuar fridge punye...masa tido... boleh kurangkan bengkak dan boleh keluarkan susu secara semula jadi... 

tapi nasihat aku, selagi boleh bagi susu badan.. bagilah susu badan.. kerana tiada susu setanding susu ibu... lagipon dari situlah bonding ibu dan anak tercipta.. 

untuk kaum lelaki yang baca entry nie, jangan nak senyum-senyum sumbing ke kambing ke... ni lesson ok.. sok ko dah kawin, ada bini... at least ko tau lah apa nak dibuat... 

itu saja maklumat dari mak bidan tak bertauliah.. selamat mencuba ;)




EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US 
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE 
THE CHEAPEST RATE SO FAR 
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME 
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS 
http://www.framekasih.blogspot.com/ 
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

16 comments:

vampire's lovex said...

mak aku pon dulu masa last nk stop kan adik bgsu nyusu bdn,dia ada ckp jd bengkak2 ..wowwww,x dapat byg sakit dye...

smoga ibu dan anak sihat :)

ikatankasihku said...

anak dah 2 thn 2 bulan still nyusu bdn lagi....tapi campur ngan susu formula..
sakit2 badan kejap2 bgn tgh mlm..huhuhuhu

Aya Ariel said...

1st baby aku..bf sempat sampai betul2 cukup 5 bulan..sebab masa tuh aku preknen 2nd baby..yang kedua pulak..sempat fb 3-4 bulan gitu lah sebab kesya tak suka minum susu ibu..sebbnye susu aku kuar laju2..so..kesya tak sempat nak sedut kut..tuh yg dia tutup mulut rapat2 bila bfkan dia..aku pulak rasa cam sakit hati jer bila anak taknak bf..kecik hati disitu..angan2 untuk aku bfkan dia sehingga 2thn hanya tgal angan2.. :)

ynadona said...

akak mcm sdg menjawab soalan blog saye je dah ni..hehehe..neway tengs for da info ye akak rockkkk!!

Anonymous said...

sygnya kne stop susu...sy sni dpt susukn smpai 6 bulan je...kering sndr...frust sgt2..

Anonymous said...

in my case kak fila sebab susu sikit so memang tak jadi bengkak pon.Lepas tu bila jadual mengepam pun tak follow lama-lama susu pun kering :(. Haish bercakap tentang susu badan memang rasa sayu.uhuk uhk. _zeti_

Axie04 said...

SAYA SUKA TIPS NI. INSYAALLAH NAK TERUSKAN BF ANAK SMAPI UMOR 2 TAHUN, LAGI PUN MEMANG MUDAH NAK BAGI ANAK SUSU BADAN, X PAYAH PIKIR SUHU N SUSU JENIS APE.

aishah jamrek said...

thanks kak share kat sini..amat useful :)

Sue said...

My fren dulu nk stop susu gak, doctor suggest letak bunga melur kat celah bra. sbb doctor kata bga melur bole bagi susu kering + mengharumkan boobies :D

kelopak kobis mmg boleh kurangkan bengkak, kalo rajin letak lama2 susu bole kering. tu je nak share.

p/s: dulu susu kering sbb peknen. sedih wo0o tapi dpt gak fully bfeed smpai 1yr 4mos. this time, protection adalah penting supaya matlamat fully bfeed until 2yrs tercapai. hohohooo...

Alkisah said...

kalau nak habiskan susu, takpa suami boleh tak over minum.. opss

ROZANA said...

petua nak banyakkan susu lak ader tak kak....

Konot said...

filla, nak tanya la.. masa u nak stop bagi susu badan ni kan.. amaani mcm mana eh? mcm mana u handle dia especially 1st nite tak breastfeed tu?

Filla ~ Kasihs said...

rozana: ada byk sgt petua nak bg susu banyak..nanti kita citer kat part lain k? tak pon boleh google 'tips banyakkan susu badan'..hehe

konot: memula sebab dah hantar umah nenek dia 3 hari..so bila jumpa balik tu.. jgn bagi..bila agak-agak dia dah stare tu pegi bancuh susu formula laju-laju..jangan tayang-tayang kat dia..hahaha

Lenny said...

akunyer walaupon dah lama adam tak BF, tapi still ada jer susu.. tak banyak.. tapi ada masa2nyer byk juga... tak tau plak ada ubat nak bentikan susu...

siti noor ashraf said...

Anak baru 22hari tp die da xnk nyusu..sbb susu laju kemain ha..asal hulur jerk meraung2 die xnk..siap luahkn balik susu tu..terasa betoi hati

Anonymous said...

Anak aq misha minum je walaupun susu aq laju kemain dgn byknya.. Mybe dy langsi gak cm mak dy.. Tp msa seminggu bersalin.. Puting aq luka teruk sbb mybe x biasa bg susu.. Mklum la anak first.. Msa aq bg susu pun dh lmbt sbb nurse tu jahit lmbt sgt.. Sian anak mama