Friday, March 23, 2012

Remaja zaman sekarang...

Serious aku tak paham apa masalah budak-budak remaja sekarang nie.. Remaja perempuan.. dah macam jadi trend plak sekarang.. nak keluar pegi beli prepaid.. pastu hilang.. Gempar plak satu Malaysia remaja 14 tahun, 15 tahun hilang.. Asal keluar beli prepaid hilang...omg.. 

Pastu the next day keluar plak surat khabar kata remaja tu tak hilang pon.. tapi merancang diri dicolek supaya boleh hilang lesap bersama buah hati. kelas kau... 

yang haku ni masa baca suratkhabar kata remaja dicolek masa nak beli prepaid.. dicolek plak masa tengah berjalan dengan adik-adik... perghh gila saiko.. berani gila colek anak orang sukati tekak tengkorak kau depan orang ramai..bukan jalan sorang-sorang kat tempat sunyi.... ini sudah tahap melampau.. orang sana sini risau.. rasa negara dah tak selamat... aku pon terus rasa menyesal dulu biarkan Acih gi naik lif sorang-sorang.. konon nak didik anak supaya independent.. tup-tup hari tu keluar surat khabar budak 5 tahun hilang waktu mak dia suh pegi kedai beli maggi ngan telo... dan ditemui rentung.. 

serious aku seriau masa tu.. kita ada anak.. so kita semua takut dengar cerita-cerita yang tak masuk dek akal.. tapi hakikatnya memang benar terjadi.. aku dah semat kat dalam hati time tu.. no way, aku takkan biar anak aku gi kedai sendiri.. walaupon kedai tu 10 tapak dari pintu umah... lantak lah anak aku besok jadi manja ke... tak reti berdikari ke... janji dia depan mata aku.. aku tak boleh bayangkan kalau nasib aku macam orang lain yang masuk surat khabar tu.. aku bukan jenis orang yang tabah or kuat.. silap haribulan aku gila kot.. 

ni nak cerita balik kes remaja tu.. aku taktau apa masalah budak-budak nie... apa pon masalah kau dengan keluarga kau.. aku rasa macam tak boleh nak terima alasan hidup terkongkong... waklu??? baru form 2 dah pandai complain terkongkong bagai... mak kau ikat besi ke kaki kau? tak bagi pegi sekolah? tak bagi jumpa orang? kau dah pegi sekolah tu pon dah cukup baik dan mak apak kau pikir utk masa depan kau.. aku tak paham apa yang dia consider sebagai 'hidup terkongkong'.. oh mungkin rasa terkongkong sebab mak bapak tak bagi ada boyfriend? so itu kau consider sebagai terkongkong... chill lah dik... kau ada banyak masa lagi nak bercinta... orang lain bercinta jugak time sekolah... dating jugak... tapi takde lah sampai melampau bercinta sampai stok tanak balik umah... nak duduk ngan boyfriend.. nak duduk ngan keluarga boyfriend.. haishhhh melampau gila... baik ko berhenti sekolah, mintak kawin je terus.. 

Now bila dah dijumpai dalam keadaan selamat... dah tak nak balik umah mak bapak sendiri pulak... sanggup hidup dibawah jagaan KKM... wth? ok mungkin budak ni ada masalah dia sendiri yang kita tak tau.. so jangan nak assume macam-macam... tapi come on lah... bab yang ko plan diri dicolek tu pon dah menampakkan ketidakbijaksanaan kau tu... hadoilah.. dia tak sangka kot, satu Malaysia tau.. hmmmm... now bila semua dah tau.. ko buat satu lagi hal.. tanak balik umah sebab terkongkong.. hmmmmm mana lah keluarga nak letak muka.. 

Apa pon alasan remaja-remaja ni semua... korang boleh tolong sikit tak? sebelum buat sesuatu tu.. TOLONG   lah bijak sikit... aku tau lah baru form 1- form 2, tapi BIJAK sikit lah.. jangan lah rasa diri tu dah hebat sangat... aku tau, jiwa muda nie, memberontak dia lain macam sikit.. tapi sebelum buat sesuatu.. fikir akibat dia dulu... aku tau readers aku ramai budak sekolah jugak.. so adik-adik... tolong lah... dengar sikit cakap parents... apa yang mak apak kita buat tu, dah tentu terbaik untuk kita... aku pon pernah muda.. aku tau... ada peringkat umur yang aku rasa SEMUA AKU BETUL... so bila mak bapak tegur.. terus nak melenting... mak bapak tegur sebab sayang... kawan-kawan lain, mak bapak tu lain... time seronok memang dengan kawan-kawan.... tapi kalau kau susah besok, MAK BAPAK jugak orang yang kau carik.. 

"renung-renungkan dan selamat beramal"








EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US 
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE 
THE CHEAPEST RATE SO FAR 
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME 
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE 
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS 
http://www.framekasih.blogspot.com/ 
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

21 comments:

Cik Cyida said...

Kak Filla!
betul..betul..
cam hampeh bila dia cakap terkongkong.. kesian mak ayah dia.. malu satu malaysia,

Cik Cyida said...

Kak Filla!
betul..betul..
cam hampeh bila dia cakap terkongkong.. kesian mak ayah dia.. malu satu malaysia,

me suya said...

budak sekarang fikiran pendek kot.. xreti nk pikir apa lah mak aku rasa kalau aku buat cenggitu.. Hamlau betui~

ikafantasi said...

stuju dgn kak filla..rs nak tampar je muka..dh jadi mcmni, bila ada kes remaja hilang ke,orang pon xkan pcaya 100%..klu jadi kat adik aku, mau tampar bkali2..pastu ko xnak balik kn..ok jgn balik lg.

buat keputusan xpakai otak, macam tu la.x sian kat mak apak

izzah said...

memang melampau sangat.. ms aku tau dia lari ikut boifren tu rasa nak lempang je muka. pompuan zaman skrg kena be smart.. bukan buat mende2 bodoh mcm ni.. x habis sekolah dah nak lari ikut jantan. kalo kena tinggal ko nak buat apa belajar pun x habis. pastu nak masuk bersama mu ke?

Ainul said...

sejuta kali sokong kak.geram giler dgn budak tu.buat malu mak ayah je.saya dl pun ms zaman sekolah ayah mmg control giler.tak boleh ada boyfriend, keluar sesuka hati.biasa la darah muda.marah kat ayah nape mcmtu.padahal nk keluar dgn kwn2 perempuan.tapi bila dh besar baru tahu kenapa ayah tak bg buat itu ini.semua utk kebaikan kita.kalau dok keluar tak tentu hala entah jadi apa la saya skrg.bersyukur zaman sekolah takde boyfriend sbb kat universiti blh jumpa yg super duper lagi handsome & dah sah2 terjamin kehidupan masa depan.dgr cite budak tu ikut suami org :(

erin suhaimin said...

couldn't agreed more! aish, sedarlah wahai adik-adik ku.. ;)

Ibu Khalish n Ilhan said...

saya setuju kak. org kata jaga anak perempuan ni lg ssh dr mnjg sekandang lembu. nak2 zaman skrg ni, mcm2 dugaan buat mak apak. amak llki ke prmpuan ke sama je. tp tulah, harga diri anak perempuan ni lbh dr lelaki. sama2lah kita bina asas agama dan jati diri utk anak2. >overlah komen ai ni. sesekali eh. hehe...ai dah lama jd silent reader akak.

Ibu Khalish n Ilhan said...

sy setuju kak. now adalah zaman pnh cabaran n dugaan mak apak jg anak2. kdg2 famili ok, dia lak yg problem. kdg2 sblknya. maka, selagi anak msh kecil, better kita jd best fren dia yg plg bgs dr kwn2 dia yg dia akan kenal. moga ada takdir baik utk kita n anak2. insyaallah.

Suriada Sulong said...

Salam kak filla, sy pun nk marah dgn kes nurul fatihah yg kene culik time jalan dgn adik2. sy buat entry mintak doakan keselamatan dia. haru tgk fb mak saudara dia yg merupakan kwn sy mintak org yg culik anak buah dia terbuka hati utk kembalikan dlm keadaan selamat.

sedih tgk mak dia nangis teresak2 keluar berita.

tapi tengkorak punya budak tu. pandai dia belakon kene culik. sbnrnya dia yg call 'penculik' suh dtg amik. maybe dorg drama skit aksi tarik menarik sampaikan jerit kat adik die 'baby tolong kakak' tapi apalah daya budak kecik yg tarik tgn si kakak tu kan. lagi lah kuat tgn si'penculik'.

bangang batol lah konon stress kat rumah. kesian malukan mak bapak. dah la lari pegi umah pakwe.

Anonymous said...

Setuju! Mak bapak kita tegur pun untuk kebaikan kita jugak ye adik-adik. Aku lagi suka mak bapak aku tegur and tak bagi jalan ngan kawan kadang2 kekeke. Macam rasa disayangi lah pulak. Esok lusa kalau mereka dh tak de, gerenti korang akan kecarian jugak. So dengar cakap parents korang ye :D

Anonymous said...

Biasala remaja nowdays..suka benor rasa diri tu terkongkong..haishhh..
sebab tu saya kalau jd parent cuba yg terbaik jd kawan pada anak..takut dia lebihan kawan dr mama dia bila besar nanti..

tapi tu la akan dtg kita taktahu camner..x penah handle lg anak yg meningkat remaja..

p/s:Filla, saya ada hantar mail nk order frame.nnt check ye..:)

-sue-

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

ila dah cakap dgn hubby... kalau budak tue depan saya..saya tamparkan aje!! nasib anak org... buat malu 7 keturunna jerkkkkk

aNoY said...

sy pun nak mbebel mende yg sama. makin hari makin melampau perangai sekor2. tak sabar sgt nak jadi besar la nih. tahu nak seronokkkk je. cepat besar lagi besar & byk tanggungjawab. seronok sgt la berboyfriend tu...mkn pakai duit belanja sekolah pun mak bapak tanggung lagik. mengada2 ckp terkongkong. yg siboyfriend tu pun satu. umo byk tp otak dkt lutut. tak rasa diaorg tu sesuatu ke??? ape2 pun..didikan harus mula dari rumah. kalau elok bentuk nya...insyaAllah. tp kalau sebaliknya wallahualam. *peringatan utk diri sdiri jgk ;)

Norasiah Nasir said...

betul tu buk filla...

maruah keluarga kena jaga dik oiii

Anonymous said...

mengikut pakar saiko, bdk2 dlm lingkungan 14-15 ni,diaorg tgh mencari identiti samada nak jdk baik atau nak jdk setan gondol, mase umur mcm ni la mak bapak mmg kena pantau gile sbb kalu nak melingkup pun mase ni la..hormon adrenalin (betul ke aku eja ni?) tgh menggeletis gelenya ..seyes kalu adik aku la bdk ni,ko siap,tegak batang penyapu umah mak aku..x de keje org nak mikir hal ko plak!

nifalnin... said...

setuju....

klu kena kongkong pun apa salahnya.. selamat jugak klu kena kongkong... drpd biar bebas lepak sana sini ngan bopren, last2 kena toron aka rogol ramai2 ngan kwn2 bopren.. kenduri kekdahnya...

haish.... semoga anak2 kita dilindungi ALLAH dunia akhirat... aminnnn....

NenetPenne (NP) said...

kalau adik i, dah lama i lempang..
bercinta tu memang seronok, memang indah..
memalukan mak bapak betul
abis tu kalau asyik nak bercinta jer, mak bapak kenalah kontrol...
oklah sorry to say, adik!!! u are stupid okay!
tak fikir air muka orang tua yang membesarkan dia...

kalau tak terkongkong kau nak jadi apa? nak jadi minah bohsia?? pastu buat party sex, pastu mengandung? pastu buat anak luar nikah? pastu buang anak??

la ni kamu tak rasa..esok bila kamu dah besar, mak bapak dah tak ada dan kamu sendiri jadi mak, kamu tahulah cemana rasanya kalau anak kamu buat menda yang sama kat kamu..


sorry filaa, teremo kat blog u...

skyjuice said...

puan filaa...
ade typo skit tu...

JKM - jabatan kebajikan masyarakat
KKM - kementerian kesihatan malaysia

gurau jer... hehehe...

nurulshatilla said...

kak filla..y bdk meninggal bru ni y 5 thn tu.meninggal sbb dendam org dpn rumah dia tu.penagih dadah.dendam ngn keluarga adik ni sbb family dia tegur dowg ni bising2.nk djdkn cerita dia bls dndam kt arwah adik ni.penagih dadah ni heartless.nk djdkn cerita masa mak dia suruh pgy kedai tu,dowg ni amek kesempatan..papepun jagalah anak kita baik..n jgnlh tlibat lgsung dgn penagih2 ni.org y dengki khianat,,

Aya Ariel said...

tu lah..mak apak nih kemain pung pang pung pang gebang kat sedunia yg anak depa nih baik2..tup2..hang duk kata hidup hang terkongkong..wtf?? memang laaa darah remaja gitu..lagi satu..kalu jantan tu betui2 nak kat hang..dia sanggup tunggu hang sampai hang abeh blaja..bkn bwk larik mcm mat lombok tu..

ehhh..helllooo...ini malaysia okeh..bukan lombok..pape pun...doniaaaa~~~~~