Tuesday, November 29, 2011

KISAH PASAR TANI...

Aku balik rumah malam tadi macam biasa.. amik Amaani kat umah babysitter... pastu hari ni lupa bawak kasut amaani pagi tadi..sebab selalunya si bambam tu tido time nak hantar pagi tu.. so dukung jer lah.. so balik tadi takde kasut..maka kena dukung jugak T____________T semput mak kau.

turun tangga.. pastu Eh??? apak dia ada depan umah.. baru sampai gak.. bagusss... nah amik anak nih.. aku ngan kat bahu je dah dua bag.. bag aku ngan bag amaani.. tangan sebelah pegang plastik ada serai, cili padi ngan telur 10 bijik.. nak kendong bambam lagi..

masuk je rumah, macam biasa, campak baju kotor amaani dalam bakul.. keluarkan haiwan dalam fridge.. oihh.. bag keje sandang lagi nie wehhh... hebak tak hebak.. pastu Pak Radie sound "Eh arini ada pasar malam, nak gi?" of courseeeeeeeeeeeee nakkkk.. muahahaaaaa..

so kami bertiga pon pegi.. oh ye, Acih tinggal umah Atok/Wan... sebelum pegi aku dah cakap.. "Nak makan Laksa Penang lah".. dah tebayang-bayang kesedapan Laksa Penang ;)

sampai je, nampak bawang dulu.. boleh? hahaaaa.. aku ada penyakit, tak leh nampak bawang cantik-cantik.. tak kira lah bawang kat umah ada lagi... tu takpe.. agak-agak dah tumbuh pokok.. kita campak je dalam tong sampah.. kita ganti dengan bawang yg cantik-cantik ni.. bawang kat pasar tani memang bersih, kecik-kecik comelllll jer.. tak de pon busuk-busuk.. dengan selamba capai plastik, muka konpiden.. amik 10 biji, kalau tak beringat ada yang aku kutip lagi sampai 20 bijik.. ye yeeee je macamlah nak masak tetiap hari.. eh aku masak tiap2 hari sekarang nie.. nak jimat cermat.. tanak membazir... sian Pak Radie, kalau dia work from home, asyiklah makan kedai mamak.. sampai tadi dia citer.. mamak tu dah layan borak ngan dia.. tanye mana dia beli rantai.. mamak tu nak balik mumbai.. dia nak belikan keluarga dia rantai.. Pak Radie ckp, eh bukan kat india lagi belambak ke? dia nak jugak mcm Pak Radie punye.. eiiiii takotttttt hahahaaa... dia cakap kalau pegi india.. contact je dia.. dia volunteer bawak jalan, upah sikit lah.. nakkk jugakk upahhhh!! haha. dia cakap india sana susah.. kalau furniture kat sini yang import from india tu jual kat Malaysia RM2 ribu.. sana bihkurang 50 hengget.. ok, jom google tiket gi India.. hahahahaaaaaaa..

ok sambung citer pasar tani..dah amik bawang.. jalan lagi ke depan.. nampak udang.. wah 'kasar-kasar' udang nie.. capai plastik kutip-kutip.. bayar rm10.. aku tengok kat penimbang tu RM10.60.. pastu dia cakap "Sepuluh ringgit".. aku macam blur tanya lagi "Berapa?" dia jawab "Sepuluh kak".. ok hulur duit..terus jalan..

sampai depan lagi nampak Cik Ayam.. aku tak pilih terus.. aku bediri tengok abang tu siang ayam.. perghhhh terror gila, aku tunggu gak bila dia nak potong jari dia plak.. hahaaa.. ok dah pilih sekor.. dia timbang.. RM12.40.. wah ok lah tu.. aritu kat Pasar aku kena RM16 sekor.. aku dah lah pekak, blur plak.. bagi RM15 aku nak blah.. abang pasar tu jerit.. "Kakkkkk 16 hengget"... lagi nak tekejut "16 ringgit?????" ok itu citer lama... tadi sebelum dia siang ayam aku dia tanya "nak kulit?".. aku macam pekak "apa dia?" sebenarnya aku bukan pekak.. aku takut salah dengar.. orang dah lah ramai, kang malu lah aiiiii.. haha... "ayam ni nak kulit tak?".. oooohh "taknak".. pastu dia tanya lagi "potong kecik?" aku panik lagi.. bukan sebab apa.. sebab dia buat keje laju gila.. dia keje laju aku plak yang panik tegagap-gagap.. fillanieeee fillanieeee... T__________________T

pastu akak sebelah aku tu punya RM13.60... dia tanya abang ayam... "Alaaaaa tak leh kurang ke???? 13 je lah"... aku diam je tapi pasang tinga... abang tu diam je sengih.. pastu akak tu tawar lagi "Bagi 13 dah lahhhhh, 13 tak leh ke?"... pastu Abang tu jawab... "haaa betul lah tu akak cakap tu"... then akak tu dah nak start gembira.. "13???".. abang ayam jawab, "Tak, ayat akak yang memula tu.. TAK BOLEH!".. mauahahahahaa.. pandai abang ayam buat kelaka ayam.. abang tu ok lagi.. tapi akak tu.. kelakar lah kak.. agak-agak lah kak... orang ramai ni.... ko lagi nak tawar-tawar macam beli kain orang jual dari umah ke umah plak....baik ko minta bayar 2 kali jer....adoilah.. ko pikir sikit lah kak oiii.. kalau abang tu bagi diskaun kat ko 60 sen.. abis orang lain nak pandang je ke??????  serious tak leh blah... sian abang tu carik makan kak.. belengas-lengas dia jual ayam.. siang ayam... ayam sekor RM13.60.. ok lah tu kak... nak murah mana lagi ;)

ok pastu aku terus lagi bejalan.. eh nak short cut plak.. sebenarnya hujan.. aku tnggu jap ngan Amaani sebab Pak Radie lari gi amik payung.. pastu aku nampak sayur... huwaaaa.. ni lagi satu penyakit..aku tak leh nampak sayur.. terus rasa nak borong.. padahal sayur bli kat cameron haritu ada lagi... tapi takpe.. ni aku beli bendi, daun kesum (nak buat asam pedas).. pastu aku beli halia, carrot, daun sup ngan daun bawang... ntah nak buat apa, tapi saja je gatal nak jugak beli... pastu dah bayar nak blah dah.. nampak santan segar.. patah balik.. beli jugak.. saja spare.. sebab Pak Radie kan mengada.. aritu aku buat kari daging.. sibuk tanya santan kotak ke??? elehhh.. macam dia reti sangat je nak beza kotak ngan fresh.. cisss.. nyampah ai tau.. 

pastu jalan lagi kedepan.. aku beratur dengan gigih nak belikan pak radie chicken crispy pedas.. kan tengah meletops2.. memang sedap pon.. tapi bila turn aku je.. baru tengah nak menggoreng.. ok sabarrrr.. bediri je.. Pak Radie layan amaani gi beli kerepek... lepas settle beli aku gi kat kerepek tu.. tangan dah berat angkut barang.. "Pa antar ni dulu kat kereta boleh? berattttt"... "tulah, tadi orang suh bawak troli ngengada cakap tak yah"..... ok mak sentap... dia pon pegi anta barang.. aku ngan Amaani bediri bawah kemah abang kerepek.. abang kerepek tu mok sikit... kulit gelap.. mulut ramah tamah to the max.. aku pon cakap "Dik, tumpang kejap yeh?"... "Bolehhhh,, sila sila.. tak pe kak"... pastu aku bediri je lah layan amaani... waaaahh kemain lagi abang kerepek nie... menyanyi bagai... pastu tak agak-agak mengorat orang lalu lalang.. naik seram anak-anak dara yang lalu situ.. elok dorang nak beli kerepek terus cancel kot.. heheheee... "Uiiiiiii cantikkkkkklah cik adik nie.. tapi payung adik tu lagiiiiiiiiiiiiii cantik"...Ek elehhhhhhhh... hahahaa.. wth... "Dik beli kerepek dik.. makan kerepek, abang jamin kulit adik halussssssssssssss macam kerepek abang nie.. tapi kena pakai bedak lah dulu sebelum makan".... Ek elehhhhhhhhhhhhhhhhhhhh.... ko ingat kelaka? teringat zaman mak muda-muda dulu... "Dikkkkk.. fiwiiiitttttttttttttt... assalamualaikum... tak jawab dosa.. jawab gatal"... Ek elehhhhhhhhhhhhhhhhhhhh ko ingat kelaka? pastu "Fiwitttttttttttttttttttttttt... boleh ngorat?" bila ko tak layan "Ek eleehhhhhhhhhhhhhhhhhh NENEK aku lagi cun lahhhhhhhhhhhh"... Ek eleh.. sian.. takde modal la tu!

ok settle kerepek... pastu gi beli yong tau foo Pak Radie.. fuh Amaani melasak bukan main lagi... tak daya mak kau nak cekup tangkap ko dik.. lantak! dia pusing-pusing kat tiang.. sambil memekik menyanyi-nyanyi... akak yong tau foo cakap "Ehhhh.. lasaknya diaaaaaa.. macam boy dah".. eh? mana dia tau anak aku girl? ok, suar pink.. boleh diterima ;)

last sekali carik makanan aku.. LAKSA PENANG... yang ada laksa utara je.. tapi bih kurang lah kan? sambil order.. aku tahan jangan bagi nampak aku tertelan-telan air liur nie hah... RM3.50.. tak sabanye nak makan... *gulp*

sampai je umah.. aku kopek udang ngan bersih-bersihkan ayam dulu.. aku selalu kalau ayam, aku asing-asingkan dalam plastik.. satu plastik untuk sekali masak.. supaya takde la ayam ko asik keluar masuk je..dah settle semua... terus hidang-hidang nak makan.. masa tuang laksa kat mangkuk aku dah frust... kenapa laksa ni cair macam air paip je ni? pastu kaler tak merah langsung.. coklat light je gitew... takpe... sedapkan hati.. ni mesti rupa je tak semenggah, rasa mesti kawwwww nieh...

Kaw?????? hek kauuuu lah.. tak sedap langsung okeh!!!! kiciwa.. mak kiciwaaaaaaaa... dah lah tawar takde rasa... pastu tak de umph langsung.. tak masam langsung... harap aku kunyah cili padi jelah nak bagi kaw sikit... bedebah bedebah... tak suka tauuuu... bagi aku, kalau ko dah sampai tahap nak meniaga... mesti ko dah konpiden masakan ko tu sedap.... kalau tak sedap.. kita nak meniaga pon malu... tapi itu tanggapan aku je kot... orang lain? janji buat duit.. sedap tak sedap lantak kau lah.. kau yang makan, bukan aku..

kepada Makcik Laksa Utara, saya maafkan makcik, tapi makcik cuba lah improvekan lagi Laksa makcik tu yeh? dah terror baru makcik datang meniaga balik...

ok itu je laporan detail saya, sekian.

*tah haper haper citer pasar tani*








EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE
THE CHEAPEST RATE SO FAR
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS
http://www.framekasih.blogspot.com/
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

12 comments:

Cik Yan said...

walaupun cerita pasar tani tapi aku tetapp sookaaa...

amaniammar said...

salam kenal

sis filanie klakar r,,, tp terhibur jg mmbcanya, siap buat bayangan lg..
tp tu le perjalanan sebuah drama di DUNIA ini..

nak ty makciklaksautara tu da BLOG x?..next pasar tani g tanya ek...huhuhu

NUR AIN ZULAIKHA said...

akak..samalam saya nampak si bambam ngan apak nyer..excited nyer nyer ase..ase nak cium n cuit2 si bambam..tapi apak nyer pandang saye garang sgt..saye pon jalan jela jeling2 bambam..uwaa!!saye cari2 jugak akak..nak minta sain..tp xnmpk akak di mane..uwaa skali lg.. ='(

Aya Ariel said...

muahahhahaha..
kelaka laa abang kerepek nih...comellll...tapi ade hati nak ngorat??? auww...tak daya okehh..

pasar tani pon..pasar tani lah..tetap baca sambil gelak2 depan pc..naseb baek bos belum masuk ofis..

aku kalo g pasar ngan laki..takut2 jer nak beli barang dapor..bukan ape..kalo beli sayur..aku cam ko jugak laa kak..takleh nampak sayur..nak sayur tu..nak sayur ni..kadang2 beli santan..tp simpan buat penuh kan peti jer..pastu..kena bebel..tang tu jadi takut2 nak beli..bukan takut sgt tp malas nak layann..ayat laki aku power mengalahkan halilintarr...nanti..kata2 mu tersemat di hati..sob3

puteri semut said...

cite pasar tani pon best gak..suke sume entry akak..kak filla pandai berceloteh dlm blog..blog akak yg ke 2 sy wajib buka lps fb..mmg betul pon kak, kdg2 konpius cmne org blh konfiden jual mknn yg x sedap..dia x rasa ke masakkan dia x sedap..huhu

MRS. K said...

orang ckp laksa mega tu sedap, tapi aku makan takde la sedap mana pon.. huhu

Ana AzNuRuL said...

bila bisnes lingkup kata org mendengki..tabur itu ini..bomoh la apa la..sendiri jual makanan buat cincai2..orang baru belajar masak lagi sedap kot..kalau macam tu sapa yang nak datang beli lagi..tiadalah istilah regular customer pada kakak tersebut..............

Syue Mustafa said...

Semalam nampak Amani & Pak Radie jer. Gaya Amani jalan macam taiko. He, he, he...

Yeah, saya! said...

laksa penang kat penang pun tak brapa sedap.. kehkehkeh.. susah nak jumpa orang yang ikhlas nak meniaga ni..huhu..

Shiela Rahim said...

laksa yg best kt pasar tani tu....makcik 2 org...memang kawww punya laksa depa...cer try cari...slalu memang depa berdua saja yg dok jaga gerai laksa tu

s h e d O t said...

haha..kelakar la kak filla niiii..
saya salu kalo blogger cerita tanpa gambar ni mesti saya skip2 je baca..kali ni tak..saya baca dengan tekun, siap boleh imagine lg..
akak boleh buat novel la..cerita details dan best.. ;)

kem salam acih n si bambam amaani..

p/s: akak minat adik beradik sharifah aleeya ngan sharifah amani tu ke?dari memula baca blog akak pun dah tergerak hati nak tanye

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

hehe.. baca semua termasuk titik koma, moktah.. blog ne tempat ila ketawa