Tuesday, November 15, 2011

MENTALITI.....

Hari ni tanak letak gambar... tapi nak borak je.. sesi luah kebengangan plak...

Ni semua pasal aku sangkut kat area parking office last week... kewl giler ke? aku ni siap call babysitter Amaani okeh.. "Kak, sorry hari ni maybe amik Amaani lambat sikit, ni pon still kat parking office, ada mangkuk hayun mana tah parking block orang, tak leh keluar lagi nie"... ok *mangkuk hayun tu ayat tambahan ;)

Office aku ni memang ada parking space belambak kat belah belakang building nie.. agak-agak kalau ko tu pangkat biasa-biasa je.. sila lah parking kat belakang yer.. parking kat basement ni utk yang kelas-kelas je.. ko kelas? ok tak, pegi parking belakang sana! 

aku pon sedar diri, so hari-hari aku akan sampai setengah jam awal... demi mendapatkan parking tebaekkk dan tak kene block... parking kat belakang ni gila okeh.. orang yang parking pon gila jugak aku rasa... semua bangsa berani mati... kereta kau dah bagak besar macam lori, ada hati nak side-side parking kan? aku tak kisah lah kau nak park kat tepi-tepi devider tu, tapi agak-agak lah babe... kalau ko bawak kancil ke.. kelisa ke... fineeeeeeeeeeeeee... semorang tak kisah, takde hal pon.. bila kau bawak kereta besar gajah, ko park kat tepi devider.. pastu ada mangkuk hayun lain plak, parking kat side lagi satu... dah tentu-tentu lah laluan tu jadi sempit nak mampos... ko ingat orang yang nak lalu kat lorong tu semua bawak apa? bawak motor???? bawak kancil?????? AGAK-AGAK LAAAAAAHHH.... hari tu aku nak balik.. tak lepas.. vavi vetol... yang side parking BMW sebijik.. pastu sebelah dia wira ke waja ke... pastu depan kereta aku Alphard.. boleh?????????????? aku ni pon tak lepas.. dah tentu lah Alphard tu tak lepas... 

yang aku tensi... Alphard ni bangang boleh tahan gak.. dah tau tak lepas tu.. NAAAAAKKKKKKK jugak try.. ko ketepi lah... bagi aku plak try!!!!! bengong... sampai lah last sekali dia mengalah..... kereta dah bederet-deret dah ni.. semua tunggu si Alphard ni... pastu kereta dari belah depan sana lalu dulu... lepas... lalu lagi satu.. lepassss... diorang bawak myvi, kelisa.. bedesut lah.. haku??? cuak gila okeh... nasib ada sorang brother nie tolong aku... kecik pendek je abang tu.. dah hujan plak turun renyai-renyai... aku siap bukak tingkap "Bang, tolong tengok depan boleh ke bang? takut tak lepas".. lekkkkk je aku kan.. padahal abang ni dah lari-lari nak pegi kat kereta dia sebab dah hujan... hahah.. pastu dia jawab "ok lah, lurus je tayar, side mirror semua lipat dalam".. 

Aku kalau takde sidemirror... rasa macam bawak kereta sambil tutup mata... hahahaa... bepeluh... kiri setengah inci.. kanan setengah inci... sambil lalu sambil tahan napas... kalau kereta boleh benapas, aku dah suruh dah kereta aku ni tarik napas bagi kempis sikit... phewwwwwwwwwwwwww.. lepas... 

ni lah satu aku tak berapa nak paham mentality manusia yang tak paham bahasa... pastu bangsa tak peduli hati perasaan orang lain... dia tau diaaaaa je lepas... orang lain pegi mampos... orang macam nie ko sumbat dalam toilet bowl, pastu ko flush.. tapi kena buat toilet bowl besar lah... 

kat area parking umah aku pon ada satu kereta gila... belambak parking belah-belah hujung tu... tp still nak park kat tengah-tengah alam.. boleh???? sampai menyusahkan orang nak keluar daripada parking... hari tu aku tengok dah kena tampal ketas kat cermin belakang kereta... ayat kasar gila.. kena bodoh siap.. hahahaaa... tapi aku tak paham apa masalah orang-orang yang macam nie.. berhati tegar kah??? suka makian kah???? sengaja???? ok, aku rasa ni nama dia attitude.. atau lebih tepat penyakit takde ubat... bangsa tegejal... suka buat orang marah... pastu suka menarik perhatian, suka mencabar orang lain.... suka tunjuk keras kepala.... tak de hati dan perasaan.... tak bermasyarakat.... tak suka bergaul dengan orang lain sebab dia rasa dia hebat... tak de orang sehebat dia...

eh, lu dasyat lah... taiko!

orang macam ni, aku rasa dia bangsa ko cakap telinga kiri.. lek je keluar kat telinga kanan.. ntah-ntah dalam hati dia.. pegi lah mampos... ko sapa? bapak aku ke? kalau lu bukan bapak gua... lu blah.. tak payah nak sound gua... suka ati gua lah nak parking mana gua suka... lu ingat ni bapak lu punye parking????

Memang bukan bapak gua punya parking... Tapiiiiiii Lu ingat ni Bapak lu punya parking???????

ok aku suka gebang lebih.. tapi tak buat apa pon... tak payah buat apa-apa pon.. sebab jiran tetangga aku semua gangster-gangster... stok kalau sound sekali tak dengar tak pe.. dua kali ok tak pe... tiga kali... dorang panjat tendang sampai kemik, tayar kasi pancit je... oh pastu aku dengar citer.. balasan dia.. dia baling pulak kereta kau ngan batu.. dari tingkat atas... SAIKOOOOOOOOOOOOO takkkkkk???? hahahha... eiiiiii boboi atotttttttttttttttttt.... *terus lari parking jauh-jauh* hahahaaa...


Dalam kehidupan kita sehari-harian nie.. banyak benda yang macam nie kan? ni contoh kecik-kecik je... aku tak paham lah.. kadang semua meng'iya'kan... bila kita cakap pasal manusia-manusia negatif nie... tapi belambak je yang jenis macam tu??????? contoh lain.. bangsa suka tinggalkan sampah kat depan lif... kat depan pintu tangga... Ehhhhhhhhhhhhhhhhh???? ko gila ke apa???? ada kuli lain nak tolong angkat taik anak ko pegi buang kat tong sampah besar kat bawah umah???? cantiiiiiiiiiiiiiiiikkkkk muka kau???? ko ingat cleaner yang tukang-tukang sapu.. tukang mop tu... scope of job dia ialah angkat sampah kau tolong buangkan kat tong sampah??? ko ingat ko sapa?????

Ada okaaaaaaaaaaayyyyyyyy.... aku siap tanak pikir negatif.. dalam hati aku, mesti dia letak depan lif ni sebab dia nak bawak turun sebenarnya, tapi terlupa... hahaha.... pastu aku tengok ada diapers budak.. ok terus otak aku ligat pikir.. level aku sapa ada anak kecik.. hahaha... kenapaaaa kenapaaaaa kenapaaaaaaa???? kenapa lah korang ni malas sangat???? ada tu jenis suka letak sampah kat atas bonet kereta ke, bumbung kereta ke... ok yang ni kelaka... sapa buat, sorry to say.... tak comel pon okay... aku paham.. benda tu busuk.. ko nak jalan kaki, jauh kot? so ko decide letak kat bumbung kereta sambil drive... kewl memang kewl... tapi lagi kewwwwllll sambil ko drive.. pastu sampah kau tecampak melambung dan beterabur atas jalan... GILA KEWL BEBEH!!!!! siap tepercik kena kereta orang belakang.... kan???????? pastu ko dah menggelupur agaknya, dalam hati "OhEmGeeeeee.. mampos haku"... bedesuppppppppppppp ko press minyak sebab takut....

Tuhan bagi ko anggota cukup... tangan kaki ada.... jalan sikit lah.. pegi buang elok-elok... bapak besar tong sampah ok.. buang elok-elok dalam tong sampah.. ini bangsa yang tong sampah besar gedabak.. tapi still nak buang kat tepi tong sampah... lagi kesian... hahahhaaaaaa... kenapa dia nak letak kat tepi tong sampah? dalam tong sampah tak leh? kalau buang ada bom ke? meletop??????? *nangis sebab tak paham*

kalau pegi negara orang, pandai kita semua tecangak-cangak.. kagum sehhhh.... nasihat aku tak susah.. kita jaga sampah masing-masing... confirm negara bersih ;)







-Ada Akal Pakai-







EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US 
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE 
THE CHEAPEST RATE SO FAR 
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME 
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE 
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS 
http://www.framekasih.blogspot.com/ 
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

11 comments:

Cik Bambam said...

tuh semua bangsa pentingkan diri sendiri dan tak ada kesedaran sivik yang suka menyusahkan orang lain dan bajet sempurna segalanya!


hahahah..hambek~

::Mamalyna:: said...

filla, kalo sampah yg letak kat kete tue memang tak paham... memang lupa ke saje ke tak tau ler... bersepah2 atas jalan... ada sampah selamba jer tinggal kat dalam bilik fius or kat area pili bomba tue..

NenetPenne (NP) said...

ada orang jenis yang pekak badak..dia peduli apa dgn hal orang janji dia lepas.. sama dgn parking kereta dan sama jugak dgn orang buang sampah

ada ke patut kat pangkal pokok tempat parking kereta dia boleh buang sampah dia?? tak tahulah malaun mana... padahal pondok sampah tu tak delah sampai sebatu jauhnya..dalam compound apartment tu jer... lagi haru bila plastik sampah tu kena robek2 tekeluar sisa makanan... dahlah pokok tu dekat dgn parking lot i..

lagi best, ada sign jangan buang sampah di luar tempah buang sampah... laaa dibuang jugak kat situ mcmlah pintu sampah tu berat mcm pintu bilik kebal..

mcm u cakap tu, this is all about attitude...

aton said...

pintu rumah sebelah mengadap pintu rumah saya..rumah apartment katakan..

yang buat saya hangin bila dia sapu sampah semua habuk & sampah tu dia longgok depan pintu..masa mula2 dia pindah sampah lajak2 la hasil sapuan sampai side rumah saya..kalau takat habuk semata boleh saya terima dia fikir habuk2 tu akan melayang dibawa angin..tapi ni sampai pen takde dakwat..sikat rambut anak yang patah..kertas2 kecik pun dia longgok depan pintu..belum campur habuk2 stok berkurun tak menyapu..

sebagai tanda protes..saya sapu depan pintu hujung minggu dengan penyapu laga2 sikit ngn besi tangga..konon marah la sebab rumah kita dikotorkan orang lain..

so dia dah takde sapu sampah sampai lajak umah saya..tapi still dia biar longgok depan pintu umah dia..

harap muka kemain lawa laki bini stok anak comel2 macam nak cubit2 pipi..tapi attitude..ya ampun..lagi kecewa bila tau kerjayanya adalah guru..tetttttttt

bukan nak ngumpat tapi kot2 dia baca blog ni..luahan rasa gitu..sebab susah nak sua muka sebab dia kuar awal pagi balik lewat malam..kalau kak pila rasa komen ni agak keterlaluan takyah la publish komen ni..

♥My Perfect High Heels ♥ said...

ohhh tu letak sampah kt tepi lif leh maafkan lagi kat area rumah aku budak2 tk sure umur brape tahun kencing dlm lif.. bile ko blikk eje masuk lif hah amikkk dia punye hancing leh buat ko migrain

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

setuju.. bawak keta besar tapi akal kecik..

Lenny said...

aku masalah parking nieh dah jd lumrah idup.... seb baik kete aku viva je... exora... parking je elok2.. nak g mana2.. rempit ngan viva...:D

lagenda said...

amekkkk sekali buk filla nak mengamuk sakan!

Tp ye la kak..psl sampah tu kan..oooohai! kat umah mak pun gitu gak. Bangsa sekolah tinggi2 tp otak semua boh kat lubang taik..

Aya Ariel said...

kesimpulannya..masalah parking nih kat mane2 pon hado..kat tempat aku keje..USM Kelantan..lagilah..tiap2 hari ade isu parking kuar kat mail staf..orang jabatan keselamatn pon dah buntu tak tau nak buat ape ngan manusia yg suka parking ikut suka ikut dan..yg tak tahan tu..sticker staff wajib ade kat keta masing2..tp camno keta luar pon boley parking kat parking staff???


tang sampah letak atas bonet tu..mak terasa nyaahhhh...hahahah..penah jugak sampah jatuh..pastu pusing balik sbb takut kena maki ngan org lain...ngeee..kedian hubby letak sampah kat bonet depan..pastu tindan ngan viper..baru sambah tak jatuh..comel kan laki aiiii??? lalalala

JMR said...

yes, mentaliti ni mmg susah dihapuskan dlm budaya kita kak..kdg2 kita kutuk kaw2 org tu, tp kdg2 kita pon terbuat gak..btol ke x btol..ala, tp yg kita buat takdela truk sgt pon kan...hahaha..

ita citot said...

yg bab parking2 block keta ni mmg seteres okeh. kat opis slalu gak jadi kes. kat umah pun same. elok je ade tpt lain bole parking lagi. nak jugak parking kat tpt selekoh yg org nak kuar keta ke ape sampai menyusahkan nak kena adjust takmo kasi tersagat kan. eishhh! memang seteres!