Wednesday, September 06, 2017

SUP TULANG PERTAMAKU.

Wowww tajuk macam tajuk karangan Darjah 6.

Syabas baru reti nak update blog hehehe.. Nak dapat rentak tu susah sikit.. Semoga adanya entry sup tulang ni akan menambah kerajinan mengupdate belog.

Actually tulang ni dapat masa Raya Korban haritu.. Percaya atau tidak ini pertama kali Kak Pilla masak sup tulang.. Korang tak yahlah nak cakap Kak Pilla ni rajin and pandai masak.. Sup tulang pun tak pernah masak, pandai mender nye?

Tapi InshaAllah bila basic masak tu ada sikit-sikit.. ko hentam ikut mana pun takde lah dia turn out menjadi tulang masak asam pedas ke apa.. dia tetap menjadi sup tulang hahahhaa..

Reason why tak pernah masak ialah Kak Pilla takde pressure cooker.. hahahah alasan boleh terima tak?  Pressure cooker yang best pun harga dah RM600-RM700 gitu.. baik beli kasut, eh?

Tapi mengenangkan diri dah mak-mak dan Sup Tulang ni favourite laki den.. Tu yang gedik beli Primada kat GoShop tu.. Tu pun Wan lah bagitau.. ko tanak ke? Murah tu RM499 je.. Boleh buat macam-macam.. pressure cooker untuk tulang, beans, masak nasik tomato, nasik minyak, nasik daging dan segala lapanploh macam jenis nasik lagi.. Padahal boleh je guna rice cooker biasa kan? hahahha.. Eh pakai ni nasi akan jadi lapan kali ganda sedap, ko mana tau?

Niat tuuu.. nak suami makan sup tulang kegemaran dia air tangan isteri.. Wowwww besar pahala ai.. kahkahkah.. Cara Kak Pilla senang je.

 Lupa nak snap gambar sup tulang.. So tengok jelah gambar semangkuk nasi dan sup tulang Kak Pilla semalam ;)

Gambar penuh Pressure Cooker Primada ni pun takde.. So tu function dia.. masukkan tulang bersama air dalam lebih sikit dari setengah periuk dia tu.. then tekan Bean/Lamb.. Nanti dia automatically set 30minit.  Tapi satu nyampah tu.. ingatkan ko dah set 30minit tu dia terus deduct minit tu.. rupanya berzaman baru dia deduct.. Dia kena panas betul kot baru dia start tolak minit tu.. So bukanlah 30 minit kan??? Dalam 45 minit mungkin.. Acah sangat ni mainkan perasaan ahkak.

So bila dah lembut tulang tu.. Kak Pilla tuang dalam periuk tenggek atas dapur pulak.. Lantaklah nak buat 2-3 kali kerja.. Ai kan rajin?  

Then amik kuali kecik letak minyak sikit.. tumis hirisan bawang merah, bawang putih dan halia.  Tumis hingga hampir garing.. pastu amik campak dalam sup.. Minyak dia tak yah masuk sekali pulak.. Ok pastu amik setengah senduk rempah sup Adabi tu letak sekali dalam sup bersama 1 sup bunjut Adabi jugak.. Masuk kentang dan garam.. biarkan kentang empuk.  Last sekali tabur bawang goreng, daun sup dan daun bawang.  Siappppp! kembang hidung hahahahahha..

Pastu kuah kicap pedas tu blend je segenggam cili padi, 1 biji bawang putih, 2-3 sudu gula dan kicap manis.. Blendddddd sampai halus.. 

Oiiiii musim hujan sedap oiiii hirup sup tulang pedas-pedas makan dengan nasik.  Gembira ahkak tengok Pak Radie makan bertambah semalam... Tanya dia sedap tak??? Soalan Kak Pilla tak delah banyak kali... 4 kali ada kot. bahahahahahhaha

So itu je cerita Kak Pilla hari ni.. Semoga terhibur dengan entry yang haku tak taulah nak kata apa.. ni entry ke apa muahahhahaahah..




Love,
Filla.

5 comments:

Anonymous said...

philips pressure cooker rmm 299.00 lazada.

adda syuhada said...

bestnyer...

Ainul Mustafa said...

saya pun takde pressure cooker.. masih menggunakan old skool punya cara.huhuhu

Azura Aziz said...

lamanya nak tunggu story kak pila.. senangkan ada PC ni.. Qekra pun baru beli Noxxa..

Angelyn Melaya said...

RINDU ngan blog The Kasihs ... Sentiasa best & lucu. Hehehe ...