Friday, February 18, 2011

BANDUNG - day 2

13 Feb, korang tau tak every sunday kat Bandung is Car Free Day? from 6.00am till 10.00am Jalan Dago ditutup... hanya spedah/basikal jer yang dibenarkan... Pak Radie ko siap buat research.. so kitorang dah tau benda ni sebelum pegi ;) 

So bangun pagi gosok gigi mandi manda, terus plan nak tengok apa itu Spedah Day... buat yang tak pernah sampai Bandung, sepanjang-panjang Jalan Dago tu memang banyak Factory Outlet.. kiri kanan jalan ialah FO yer adik-adik.. so ko akan jadi mcm orang sakai..sana sini ko nak masuk >__<"

tapi disebabkan jalan tutup, maka kami mintak Pak Supir kami (Pak Ratno) untuk drop kami semua.. sebab kami teringin nak tengok apa tu Spedah Day... huwaaaa.. gempak sey wa cakap lu... macam pesta!!! seronok sebab ada gak aktiviti lain selain dari mengabiskan duit jer.. leh tengok culture diorang ;)
segala mcm spedah ko boleh tengok kat sini.. pompuan lelaki semua kayuh.. ni yang buat mak verangan nak mengayuh nie... 

gambar spedah belambak-lambak pak radie ko snap.. so aku pilih spedah yg comel dan unik sajer yer.. comel kan spedah yang ni? klasik..

tu diaaa.. ramai nak mam.. sampai haku rasa haku pon dah jadi hindon ;)

jauh tul ktorang berjalan... dah ler tak bawak stroller time nie.. 

haha.. ni pon comel.. ko tengok handle basikal nie.. 

ni lagi gempak.. tayar motor???? 

auww comel pink pink gitew

ada macam-macam acara kat depan-depan FO nie.. eh? Hujan Band kah? hahah.. konsert free..hihi... 

ini dorang promote theme park baru kat mane tah.. mak dpt pamphlet pegang jer tak tengok pon..haha

oloooolooolooo comel ada bakul lagi.. Pak Radie cakap pompuan tu cute...cute? ok nanti kita check..

Pak Radie memang dok mengusha fixie bike nie.. comel kan? pelbagai kaler.. eh terror tak mak edit gambo? muahahahhaha... best siot edit-edit gambar nie... fixie bike ni tgh 'in' sekarang nie.. konsep dia ialah basikal takde break.. boley? penat aku dok pikir siang malam.. x de break? habis kalau emergency break pakai kaki jer? aku basikal ada break pon takut.. x de break memang aku tujah jer apa benda yg lalu lalang depan tu T__T

nasib ada AbgPik nie hah... kalau tak, roboh bahu mak nak kendong budak kenit nieh.. 

tak paham motip budak-budak nie nak bereksperimen membaling botol-botok nie ala-ala kat bar TGI Fridays plak..muahahahahaha..... terer terer...

BANDUNG.. i love... sebab cuaca bandung sejuk, dingin, tak panas langsung... 

tapi merata lah ko tengok orang bawak hanjing jalan-jalan.. hanjing pon perlu beriadah okehhh... bukan setakat hanjing, dalam Paris Van Java tu, serigala pon dia bawak jalan-jalan hokey... ko ada serigala?

nak harap Pak Radie ko snap gambo anak takdelah... ni pon haku yg snap..Pak Radie ko lagi suke snap gambo spedah ngan pompuan-pompuan cantik.. motip????

baju Acih beli kat FO, kasut tu pon... memang konpom lah sekali jer pakai kasut nie.. tensi mak, Pak Radie dah ugut dia.. kalau lepas ni tak pakai, papa bakar kasut nie.. gile ganas tak mak apak acih? muahahah...

skandal

hihi. suke gambar atas nie... 

ni lah budak yang Pak Radie kata comel... ok, memang comel... terus rasa nak beli basikal pink ada bakul supaya Pak Radie ko kata bini dia pon comel T______T

setelah penat bejalan lebih dari 1 km, Pak Ratno pon amik ktorang kat ujung jalan... ni ada show kat traffic light..monyet ronda-ronda naik motor kecik.. Day 2 nie.. acara menghabiskan duit kat FO sekitar bandung.. oh ya, kalau korang nak gi FO.. paling banyak ialah kat Jalan Dago dan Jalan Riau... tapi sorry sgt.. tak dpt nak snap byk outlet.. sebab Amaani tak sihat.. merengek jer... tapi takpe.. aku bagi list tempat/FO yang korang WAJIB pegi.. nah:-

Paris Van Java
The Heritage
Cascade
Unusualls
Renarity
The Summit
For Man
Branded Club
Oasis
Stamp
Terminal Tas
T-shirt Store
The Secret
Donatelo
Blossom
Jetset
Victoria
Grande
Rafles
Episode
Carla
Glamour
Up Town
Bali Heaven
Diaz
Pasar Baru
Rumah Mode
Roger's Spa (ni utk massage2 gitew)
Anakecil (belakang gedung sate)

ok itu jer aku ingat.. aku pon tak pegi semua.. nak pegi semua aku kene duduk sana sebulan, pastu kene buat free show depan trepik light sambil pegang mangkuk..muahahaha... 

ni lah supir kami... dari dulu amik dia.. suka sangat kat Pak Ratno.. sebab aku ni cerewet sikit.. aku tak suka supir banyak cakap.. pening... dia nie ok, cakap lembut... rajin... cakap bila perlu... tak delah aku nak dengar supir asik menceceh mcm bagus-bagus.. very down to earth... pastu dia memang suka budak-budak.. Acih siap boleh duduk kat pangku dia.. siap picit-picit pipi Pak Ratno.. hahahha.. bukan senang Acih nak mesra ngan strangers...dengan Pak Ratno aku pecaya.. aku tak kisah tinggalkan budak-budak ni dengan dia.. dengan orang lain sorry morry..so kalau korang nak khidmat bakti Pak Ratno sile contact dia di nombor:-
PAK RATNO : +6281322887474    
cakap recommended by buk filla...hihi..korang kalau time makan tu ajak ler dia sekali..kadang dia join..kadang dia tolak... nak balik ktorang bagi suar jeans selai ngan baju selai utk anak pompuan dia umur 2 taun..nak sedekah2 sikit pon ok jer... 

lepas tu ktorang gi fo Anakecil kat belakang gedung sate... byk baju budak-budak...mcm2 ada.... baju jalan baju basahan semua adoooo..kasut baby comel-comel pon ado.. oh ye, kalau saper-saper yang bengap nak kira duit RP.. boleh guna formula aku..nipon Pak Radie yang ajar bini dia yang bengap.. lapanploh kali nak tanyer ni berapa rm? ni baper rm? hahaha... kalau time korang tukar RM ke RP tu rate ialah 4.0.. so korang darab jer... contoh baju tu harga 50,000rp.. jadi 50x4=RM20.. paham?

time ktorang gi sana ada lawan bola..kelab bandung lawan kelab aper tah.. beduyun-duyun lah dorang jalan kaki nak tengok bola..hahah... semangat dorang nie.. Pak Ratno cakap dorang jalan ramai-ramai kadang sampai 2,3km selamberrrrr... 

luar stadium tu belambak jual benda-benda nie..

lagi

malam tu ktorang makan kat Stone Cafe.. ni wajib okeh.. located kat Dago Hill.. atas bukit.. sejuk nak mam kalau malam... bawak lah sweater.. siap ada live band okeh.. leh request lagu lagiiii... mcm2 lagu ktorang request siap nyanyi ramai-ramai depan stage.. kuakakka.. happening giler... siap request lagu Salim.. dia tau sebab lagu tu indon pon ada penyanyi dia... 

dari atas cafe.. sebenarnya tempat nie ada mcm wakaf2/gazebo.. duduk bersila..tapi time ktorang pegi dah full.. so makan kat tingkat atas jerlah.. tp malam seterusnya ktorang pegi lagi dapat duduk kat wakaf..kewl ;)
ni view dari tingkat atas...

romantis bangat dehh..


penyanyi dia.. sporting bangat.. ganteng lagi.. auwwww.... 

balik jer apartment, mandikan budak.. terus tegolek..hahaha... acih siap hempap2 amaani..hihi...

ok cukup utk Day-2... harap informasi ini dapat membantu kalian... dada... wait for my day-3 entry!!



EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE 
THE CHEAPEST RATE SO FAR
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME 
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE VISIT OUR BLOG FOR DETAILS 
http://www.framekasih.blogspot.com/ 
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

13 comments:

Aida Zafirah said...

giler teruja lah tgk akk jaln2 dgn family....comey2 je semua...:)

elna said...

heheh...gila best....bandung...duit pun best gila kuar....kikiki...nak pegi lagi...kali nie nak pegi smua FO...kita pun sama time pegi ...anak kecik kurang sihat...nasib tak merengek bangat...

Warna Warni Kehidupan said...

ooo memang terbaek..nak pi jugak..tapi kat mesia pun kekadang rasa cam kat hendon jugak heheh

~Rina Mazlan~ said...

Wehhh.... ko ngan pak supir tu mcm laki bini dowww...

Anonymous said...

hye filla...sy pon ade kt bandung gak 12 feb until 15...tp xjumpe lak u kt sane...syok kn shopping...

NUNU EERA said...

byk gile FO kak.. beg bkn berank pinak.. mau bercucu cicit mcm tu.. hehe..

afni+hafiz=dani said...

teruja tgk.macam bes sgt je..lenkali bole la dlm wishlist..hehe

Sue said...

buk filla, 50x4 = 200 yea... hehe

bestnyee dpt tgk spedah cantik2. hindon ni mana yg cun tu mmg cun.. mana yg ampeh tu.. ampeh sangat! hehehe

Zana_MamaBatrice said...

pergh...habis ke sumer F.O tu ko terjah filla oit....semput aku membaca senarai F.O...btw...thanks...leh aku jadikan rujukan kitaorg kat sana nanti

alololo....comel deh acih
ngan dress, kasut pun ala2 gegirl gitew....auw!

Mama Qist said...

betul pak ratno memang best..kitorang pun suka dia..x amik kesempatan n merendah diri.suka budak2 lak tu..my anak siap peluk2 lag dgn supir ni.

Anonymous said...

Salam Filla,

saya selalu baca blog awak (malu nak cakap) hehehehehe....saya try call Pak Ratno ni ikut no yg U bagi, tp tiada dlm perkhidmatan la....U ada contact lg dia tak or cara lain nak hubungi pak Ratno ni...kalau ada boleh email kat saya....rossita@bpmb.com.my or sms 0192418664...terima kasih sesgt atas bantuan Filla....

Filla ~ Kasihs said...

salam,
tu memang no pak ratno, rasanya dia tak pernah tukar nombor.. cer try lagi k...

Anonymous said...

Salam filla...berape ye pak ratno amik upah utk 1 hari?