Tuesday, January 17, 2012

LUAHAN HATI.

Tak tau nak luah apa. tapi nak luah jugak. apa-apa jelah fillanie :(

Sejak Acih masuk darjah satu.. kerja aku jadi bertambah-tambah.... bukan merungut.... tapi macam 'wowwwww' jugak lah... ada orang puji-puji.. rajin masak, rajin kemas, bla bla bla.. hahaha... tak okeh.. aku bukan lah orang yang rajin sangat.. setakat mana yang aku rasa aku patut buat, aku buat lah mana yang terdaya.. maybe sebab aku tak leh tengok lantai kotor ke apa ke.. so aku buat.. tapi aku penat sebenarnya.. tapi kena buat jugak.. sebab mop takkan berjalan sendiri.. faham?

kalau aku rajin aku masak.. kalau malas.. pempaham lah.. pegi la kedai mamak ke apa ke.. janji ada benda nak makan.. lagi-lagi ada Amaani nie.. budak ni suka makan.. tengah gelak ketawa main-main.. tetiba Amaani jerit "MAKAN".. uiiiiiiiiiii tu perkataan yang paling aku seram nak dengar.. kalau kita buat tatau.. dia datang tepuk-tepuk manja kat kita.. ulang lagi "MAKAN".. pastu tanya nak makan apa? "NACIK".. wahhhhhhhhhhhhhh menakutkan okeh... kena pulak time tu ko baru je balik dari keje..pergh pergh pergh.

Bag sekolah Acih je ada 3.. semua bagak-bagak.. sekolah rendah nya buku gila babeng.. time table baru dapat.. pastu aku temenung stok tatau buku apa nak dibawak walaupon cikgu dah bagi timetable.. ko bayangkan kalau subjek BM.. belambak buku BM.. buku teks, buku kerja, buku latihan.. pergh. pergh. pergh. hamek ko tiga kali pergh dah tu. pastu kat time table.. PI.. means Pendidikan Islam.. buku teks tebal ada satu, buku-buku lain yang tajuk banyak gila setiap satu.. akidah lah, jawi lah amenda tah lagi.. aku tatau itu pecahan utk PI ke apa? so nak angkut semua? ok fineeeeeeeeeeeeeee angkut semua sumbat dalam bag. pergh pergh pergh.

pastu, Eh, belambak lagi lah.. last-last aku dah pening.. Acih, ko angkut lah semua sekali.. kang tak bawak, cikgu plak nak pakai.. kang bawak tak pakai plak.. so acaner tu? tu kau tak tengok lagi buku latihan yang kecik-kecik kulit buku kaler coklat tu.. zaman kita dulu.. ada yang garis-garis utk BM ke BI tu kan.. ngan petak-petak kecik tu untuk maths kan? huhhhhhhhhh.. now arr i tell u... ada berjenis-jenis.. garis halus ada, garis tebal ada.. petak kecik-kecik ada, petak besar-besar sikit ada, yang satu muka ada macam lapan petak ada... garisan halus belang-belang merah biru ada.. eh helo? apa buku aku nak bawakkan nieh? ok, seperti biasa.. Acih, ko bawak semua buku nie.. pergh pergh pergh.

Bag sekolah KAFA pulak... gila banyak jugak buku dia.. dalam time table manis je nampak.. tulis, Bahasa Arab, Mengaji, Jawi, Akhlak.. ok bih kurang gitu.. tapi buku-buku yang belambak-lambak tu tulis.. Adab, Akhlak, Sirah nabi, bahasa arab, jawi, fitrah dan belambak-lambak lagi yang aku tatau itu semua masuk bawah tajuk apa kat time table tu? last-last bila aku susun agak-agak ikut logik kepala hotak sendiri.. aik? sekeping je buku yang tak yah bawak?????? ok fineeeeeeeeeeeeee.. Acih ko angkut semua sekali.. 
pergh pergh pergh.

Bag Transit. ok ni bag untuk masukkan baju KAFA.. so kalau acih pakai skirt pagi tu.. dia balik transit mandi dan pakai baju kurung putih kain cekelat.. tapi kalau dia pakai baju kurung pagi tu.. so tukar kain cekelat je nanti.. but still baju kurung putih tu hari-hari aku kena basuh kan? ok, nak mintak tolong Wan ngan Nenek jahit lagi 3 baju putih.. hahaha.. sebab ada dua je baru.. tetonggeng-tonggeng aku memberus baju sekolah Acih tiap-tiap malam... pastu bila tang gosok plak.. so far.. baju putih bersih lah aku berus tangan kan.. kain aku malas.. so campak mesin je.. malam tadi masa gosok kain cekelat tu.. aku tengok ada stain mcm minyak-minayk.. omg. i don't like... ok aku suka dera diri sendiri sebenarnya.. terus set dalam hati dengan jiwa yang sentap sekali.. "pasni kain pon kena berus tangan jugak, matilah aku".. kesian kan aku? complain never ending. 

Aku tau aku suka membebel, suka merungut.. tapi kerja kena jalan jugak.. so demi nak puaskan hati.. buat kerja sambil mulut membebel.. kalau mulut tak membebel pon buat keja lari-lari sebab nak cepat siap.. nak cepatkan berakhirnya penderitaan ini.. hover. 

itu kisah urus anak-anak je.. habis tu, balik keje kau tanak masak? takkan asik nak makan luar or nak tapau je kan? masak lah jugak.. macam semalam aku masak asam pedas tenggiri.. ikan tu sepotong setengah.. tau kan ikan tenggiri tu kalau sepotong tu ada 4 bahagian isi dia.. so kalau sepotong setengah means ada 6 bahagian kecik-kecik tu? ok, 1 bahagian dari yang setengah ketul tu aku bersihkan sikit bagi tak pedas.. suap Amaani makan.. gaul ngan nasi, buh kicap.. pergh.. Amaani makan stok main baham-baham tangan aku okeh.. budak ni so funny ok.. pastu gelak-gelak.. suka la tu? macam piranha.. hahah.. pastu minum air dalam cup plastik.. jangan pegang-pegang dia.. dia nak minum sendiri.. ok fineeeeeeee.. pastu memang basah kuyup baju sampai ke seluar.. pastu mengadu.. "Bacah.. Bacah".. pandai pulak ko nak salin baju kan? hangin haku. 

Acih memang tanak makan.. so balance sepotong tenggiri (4 bahagian kecik) dan (1 bahagian kecik dari setengah potong ikan tenggiri).. untuk dimakan oleh aku dan suami. hamik kau.. panggil suami terus... ko rasa masak asam pedas senang tak? ok kita amik kira lah, proses potong bawang.. proses menumbuk bwg ngan halia ngan serai.. pastu nak rebus cili.. pastu nak blend cili kering tu lagi.. pastu menumis.. asam jawa bagai.. daun kesum.. pergh beriya kau masak kan nyah kan?.. lauk sampingan rebus telur.. pastu hidang salad, potong tomato.. potong-potong telur rebus.. buh thousand island ngan cili sos.. pembuka selera katanye.. 

TAKDE MAKNA.

Lagi satu yang aku tak berapa reti ialah makan dulu sebelum laki makan.. takde sapa train aku pon.. mak aku pon relaks je makan dulu.. takde tunggu-tunggu Atok pon.. sebab style family aku.. kalau lauk dah siap.. nasi dah masak.. pepandai lah cedok sendiri, konsep nasi malaya.  aku tatau kenapa nye yang aku skema sangat konon mithali nak tunggu laki balik.. ye aku rasa..sebab aku berdua je makan.. kalau aku makan dulu.. kang lauk aku tatau nak tinggalkan banyak mana.. so bila makan sesama senang.. tak habis buang jek.. selalunya kalau aku ada, konfem tak penah bersisa lah kan.. piranha le kate kannnn.. mak piranha, anak pon sama ;) oh so sweetttttttttttttttttttt. Laki keluar.. balik kul 9.30 malam.. ok fine, perot lapa gila.. tapi tahan, buat keja lain dulu sebab nak makan sesama.. bila dia balik.. makan lah bersama.. si Amaani kenit ni pasal menyibuk bagi kat dia.. aku belum duduk dia dah cun-cun amik tempat aku.... pastu mengamuk-ngamuk nak pinggan aku yang dah letak nasi.. baiklah. silakan anak. pastu dia makan beselera gila nasi putih je.. mcm tak makan lagi.. padahal belambak dah makan tadi.. 

pelik tapi benar. kiri kanan tangan melekat-lekat nasi.. ok, aku ni memang selalu sakit jiwa benda yang tak sepatutnya.. ok lah aku try ubah sikit-sikit.. aku PANTANG tengok nasi tu kau tabur-tabur ikut sekati.. jadi dia sibuk makan, aku sibuk kutip.. dia campak aku kutip.. last sekali bagi penampar kat tangan satu kali.. melalak tegolek-golek atas lantai.. tensi aku tau.. terus duduk aku makan je.. dah lah mak kau ni kebuluq tau dak? pastu aku tengok laki makan sikit je.. 1 bahagian dari sepotong ikan tenggiri.. sebab tu aku kecoh citer pasal bahagian ikan tenggiri kat entry nie.. boleh bayangkan besar mana satu bahagian dari sepotong ikan tenggiri? besar duit 50 sen? persoalannya disini, berbaloikah proses menyediakan ikan tenggiri masak asam pedas berbendi bagai.. kalau yang dijamah hanya 1 bahagian sebesar duit lima posen? fine. lain kali masak setengah potong ikan tenggiri yang bersamaan dengan 2 bahagian dari sepotong ikan tenggiri... setengah potong tu kita bahagi lagi dua. ko satu aku satu.. pastu salad tadi.. aku rasa dia makan 1 potong je kot telur rebus tu..1 biji telur rebus dipotong 4.. dia makan 1/4 bahagian sahaja.. dan aku rebus 3 bijik telur. sekian terima kasih.

 salad tak yah cerita sebab dia tak makan sayur.. aku hiris tomato.. aku nampak dia amik sepotong letak kat pinggan.. mcmana keadaan sepotong tomato kat pinggan masa memula letak.. begitulah keadaan tomato sesudah makan.. motif amik tomato tu pindah ke pinggan ko tapi tak makan? baik campak kat pinggan piranha ni je ??? ok fine. aku kalau makan tak bercakap.. makan diammmm je, bermaksud ada sesuatu di dalam hati. pastu sambil tunduk makan.. aku leh nampak betapa dia memaksa diri untuk habiskan nasi, tapi tetap tak berjaya.. seakan-akan.. homaigod, apa benda kau masak nie.. serious, mamak tu masak lagi sedap!  ye begitu rasa di hati.. tapi diam.  pastu buat muka mcm takde apa-apa aku tanya "dah makan ke tadi?".. dia jawab "tak lah".. diam. dalam otak cakap 'ok konpom lah tak sedap kot'

aku tau dia tau. diam.

slow-slow dia bangun.. sambil bangun nak ke dapur aku dengar dia kata "nak nasi?".. ye selalu nasi dia tak habis.. aku selalu amik pindah ke pinggan aku.. "tanak".. sendu hati ni.  ye, paham.. kita tak boleh paksa orang makan kalau tekak dia tak lalu.... sama macam kita tak boleh paksa orang cintakan kita kalau dia tak nak. aik? hahah.. pastu dengar lagi dia cakap "tu lauk banyak, besok bawak lah bekal". wth? pegi keja bawak bekal ikan tenggiri campur bendi.. omg. 

sidai kain. never ending. 

Amaani punggah pinggan mangkuk.. kemas, never ending.

Acih bawak keluar scooter kecik, pusing keliling rumah, never ending.

Acih bawak keluar kuda getah kecik.. main loncat-loncat.. pastu tinggal tegolek tepi meja, good, never ending.

Amaani amik buku aku.. koyak-koyak.. tulis-tulis.. muka bangga mcm pandai. pastu tinggalkan bersepah, mak kau kemas, never ending.

crayon beterabur.. kemas balik, never ending. 

dua beradik begaduh menjerit-jerit..menangis-nangis sebab berebut ipad.. rasa nak amik ipad campak je. 



Semalam Acih kena jerit dengan aku sebab dia menjawab.. aku jerit kat dia sebab dia menjawab.. dia tekejut. terus diam. kepantangan aku orang menjawab.. tu dah nasib baik tangan aku tak naik. air mata betakung tunggu nak bederai.  bagus, melawan lagi. 

Aku rasa aku emo sebab aku penat.  ada masa aku penat sangat.. ada masa aku bertenaga sangat.  ada masa aku makan hati.. ada masa aku ok, aku kuat, aku boleh handle semua.. 

baru aku perasan perangai aku..kalau tak puas hati.. memang aku jadi kuat membebel.. semua aku nak marah.. tapi agak-agaklah sama.. kalau tak suka dengar bebelan, jangan bagi aku start tak puas hati. jangan bagi aku stress.

bila tengok apak dengan anak golek-golek tengok tv, sedangkan kau tekejar-kejar buat keja yang tak habis-habis.  tetiba kau jadi emo. dan stress.  ok kalau korang anggap aku merungut.. maaf lah. aku ok je.. cuma bila curah.. hati rasa senang.. sebab itu lah rutin harian.  besar tak besar lah pengorbanan isteri.. pengorbanan ibu.. hormat lah ibu masing-masing.. hormat lah isteri masing-masing. jangan biar orang pijak-pijak ibu kita sesuka hati.. jangan biar isteri menjeruk rasa. 











EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US 
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE 
THE CHEAPEST RATE SO FAR 
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME 
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE 
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS 
http://www.framekasih.blogspot.com/ 
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

84 comments:

Deqna said...

paham paham paham... betu lah tuh kan...never ending story..
tapi anak awak baguslah.. si amani tu dia nak makan kurang2 hilang rasa letih tu kan... anak saya suh makan mesti nangis2 dulu... tapi seb baik apaknya kaki makan...

eazy insyira said...

OH KAK FILLANIE(siap capslock)
tengs atas luahan hati ini.
respect akk la.eazy pun kadang2 rasa camni.kite penat penat tunggang terbalik tapi hubs duk tengok facebook .uwaaa,sedih!

Anonymous said...

kak, mmg lumrahnya wanita mcm tu kak. kesian kita sbg wanita kan..?now, bila dah dewasa ni dah paham kenapa my mom dl suka membebel...

ibuhebat said...

Sabar Fila, Ibu macam Fila ni lah yang dihargai oleh suami dan anak2 bila dah besar nanti.. :) Banyak pahala tu

nalsweet said...

alhai...syahdunya rasa...
macam nak nangis plak (tp xnangis)
sedih plak lebih2 part suami mcm xbselera nak makan walhal isteri dah susah payah masak n tunggu nak makan sesame..
sabar k akak..banyak pahal akak buat dalam 1 malam tu jek..
bravo2..akak hebat!!

tahniah.. (nak jadi mithali mcm akak filla!! yeay!!)

Anonymous said...

Faham perasaan itu. Saye ni pon camtu jugak. Kite terkejar-kejar nak kemas rumah, masak, sidai kain, lipat kain, siram pokok, basuh toilet.
Jenguk kat suami, dia tengah ber-internet sambil tengok Maharaja Lawak kat Youtube. Pastu lepas makan, just tinggal je pinggan atas meja, basuh tangan then terus ke ruang tamu sambung ber-internet.
Saye ni yang terkocoh-kocoh basuh pinggan, lap meja, basuh periuk kuali yang guna tadi, sapu lantai..
Kadang-kadang rasa penat dan tak puas hati, tapi bile fikir balik, ini salah satu cara untuk dapat pahala dari Allah...
Saye pon sambung buat kerja tanpa merungut lagi..
Cuma sometimes, bile penat sangat tu memang mogok jugak la..

OK bai.

strawberi said...

alahai sedihnya baca...lebih kurang la tu kak ape yg kita rasa..penat2 msk..tanak mkn..maybe pak radie lg suka mkn roti bakar atau ape2 yg ringan je mlm2..so akak mkn siap2 anak beranak...nnt dia blk..hidang mknn ringan yg lain..atau tnya dia nk mkn ape..lg senang..huhu..saba yer..jgn nangis2..akak kan kuat..

Miss Moon said...

wahhh baca entry nih aku dapat bayang kan dah rupa nko sambil wat kije ngan rambut di siput hahahah ...penat kan pillaaaaaaaa

tak pa kami paham ...its ok to merungut sebab kami paham ......

nanti kena proposed mintak cuti ngan laki la kan ........

hari rehat isteri sedunia

alyyani said...

i feel u kak! :((

nydia-mama akif said...

sabar filla sabar...
tp aku pun jenis sentap sesangat kalo aku masak laki xnak makan....hehehe

Anonymous said...

Fila,

Touchingnya rasa entry nih ..ada jugak yang melalui pengalaman and rasa yang sama thx for sharing :) Itulah isterikan penat dan menjerut rasa camner pun kita tetap kena buat dan hadap segala tanggungjawab tuhkan.

Betul tu kepada suami2 dan anak2 luar sana hargailah isteri dan ibu anda bantulah mana yang patut dan fahamilah kami ini juga manusia yang kadang2 bercerita tentang penatnya rutin harian tuh bukan bermaksud merungut hanya luahan rasa.

BTW, anak kita yg kecik sebaya dan perangai yang sama . . hahaha

Nurul Shahirah Azlan said...

wah...memang tabik spring terhadap kaum ibu dan wanita...multitask women!! :')

MommyCT said...

Its ok. Just let it out n chill :).

kema said...

btui entry ni...btui sgt2...aku yg tgh mengandung ni lg la..badan cpt letih tp DIER wat x tau jer...bkn wat pe tolon mn yg ptut je pun x bleh..

cth lps minum cawan anta la dapo..bkn suro cuci pun...
bj lps pakai letak sepah2...masuk terus dlm bakul..haramm...

cuma 1 jer..aku x pandai bebel...hhe..aku tarik muka jer.....wat bodoh..wat x kisah..aku wat jr kj tu smpai abes..pastu lantak ko org la anak beranak..lps siap aku mkn n aku terus jr tido..

NeenaAnuar said...

Akak.. kamooo punyai sifat2 yg lebih kurang macam saya lahh!! "Asal stress mesti nak membebel.." uhuhu...

Akak chill out with Ust Azhar Idrus punyer kata2 nie...
"Allah jadikkan org lelaki tangan kuat.. kaki kuat.. semua kuat.. tapi mulut dia lemah... Tapi org perempuan, kaki tak larat.. jalan kene tinggal belakang.. kalau nak angkat barang.. rebah.. semua tak kuat.. yg kuat Allah tinggal satu iaitu Mulut.. pasal tu org pompuan lebih dibahagian mulut.."

hehehee.. betoi kann.. so kekuatan kite adelah dimulut.. kalau mulut kite tak power.. memang takde makne dan hilanglah serinya dlm rumahtangga.. So keep on membebel kakookkk... I loikke your entry very muchh!! :D

mamayone said...

filla, samalah sebenarnya tau...tak abis2..never the ending... pagi keje kat ofis, balik keje kat umah...tido x smpai 6 jam..bangun pagi nak siap bekfes anak, p keje balik keje...mlm anta/amik anak nganji lau papa dia main badminton malam...byk sungguh pengorbanan ibu/isteri...x minta lebih cuma minta dihargai kan....

hOtMaMa said...

huhu.. entry CURHAT ko mmg betul2 buat aku terpempan jap.. sabo jek buk Filla.. mak amat memahami situasi uols.. ghetu!

Mama Rizq said...

setuju sgt kak filla..

me anak sorang dh nak pengsan rasa apa lagi 2 mcm akak..
faham sgt lagi2 bila ada kecik tgh membesar..10x kemas 10x sepah..buat keje tu jugak ulang2..tapi xpe la, itu la pengorbanan jd istri dan ibu ni..never ending.

syamariz said...

OMG Filla,

sama jer rutin kita..cuma bab masak aku surrender, tgh pregnant badan tak larat, tapau jer..tapi anak bih kurang amaani perangainyer, keje umah pun gitu..semalam baru jer nangis, sentap dgn hubby..padahal benda kecik jer...baru ku tahu, aku emo sebab badan teramat letih..thanks for sharing, glad there's someone out there yg going thru the same thing,,uhuk uhuk

kelipkelipchumel said...

akak memang gigih lah.it's ok sesekali luahkan je sgala stok xpuas ati tu.pape pn you are great lah.

IdaShazana said...

rasanya ramai ibu yg ada keadaan macam ni...
tensi sokmo

Anonymous said...

paham sesangat...
setiap hari rutin yg sama. klu kita kata kita superwoman ada yg kata eleh poyo doww..betul apa. cer bagi org laki2 buat semua keje umah, baru mintak tlg sidai kain sikit pun dah merungut..hahaha

eh, last week masa pi bandung saya nampak sorang uncle sejibik rupa ayah filla. klu org kata adik beradik mmg boleh pecaya lah. pastu dok borak2 dgn lagi sorang pakcik yg holiday sekali dgn muka seiras ayah filla tu. punya la ramah siap offer duduk rumah dia kat melaka lagi...hahaha

Anonymous said...

never ending story...sy pon mcm tue k.filla..tue blm lg ank sek mcm kasih..tp kite try to be a best wife n mom..kdg2 kite fikir hubby kite hargai ke x ape kite buat..xde rase kasihan ke balik keje xsmpt duduk anything mesti selesai sblm tdo.nk ngs pon ada kn..pepon itulah pengorbanan seorang ibu..xde siapa yg mampu menyelami hatinya.
YOU'RE THE GREAT WOMEN KAK FILLA!!

venusfreedom said...

kita serupaaaa..
penat kan? fila, ni first time komen kat sini..bace dah beribu kali entry fila.

pasni kan anak2 laki kita train jgn jadi mcm org lelaki kat malaysia. manja manja semua. sampai nak tolong bini pon susah. orang lelaki ke perempuan ke, semua kena sama sama tolong uruskan rumah. kalau ikutkan kudrat orang lelaki lagi kuat pada orang perempuan..kan kan kan..

harap harap lepas tulis ni pak radie baca entry ni dan paham la..mana tau lepas ni die jadi raaaajin sangat:)

insyaallah:)
love, erma:)

suehaida_84 said...

salam kak..faham sgt situasi akak..semua ibu bkerjaya alami..saya jgak..anak br sorg..husband kerja shift..travel g balik keje dh 80km...penat mmg penat...tp mata jenis tak sanggup tgk debu kt lantai,bju kotor trkuar2 bkul....sbb tue kita perempuan lyk dpt anugerah superb..lelaki balik keje dh penat...rehat2 kt sofa dh terus terlena..sbb tue perempuan layak jdk ibu.bygkn kita perempuan balik pun nk tdo rehat2....apa agak jdk kt umh?kt anak?hehe..sy ada 1 je mslh..mtk pendapat akak..sy ni stay dgn hubby & adik hubby..perempuan...yg msih blajar....but tak pernah selama 3 thn dia tumpang rumah kami..sy balik kerja ada lauk terhidang...sy penat2 balik kerja..msk...dia dkt depan tgk tv...terbaring..dia perempuan..kdg2..hal ini yg bt sy suami isteri gaduh..sy stress adik ipar tak lh harap...akak rs apa patut sy bt?kwn2 opis pun dh selalu dgr sy luahkn hal ni..sy tak suka org ketiga dlm rumah kami..dh tue pemalas pulak...nk luah kt mak mertua..nnt lain jdk pulak..tpaska lh mkn hati....:(
mintak pendapat akak...thanks..

nifalnin... said...

sy sgt2 setuju...

kdg2 kita ni blik dah penat terkejar2 nak buat itu ini... nak harapkan laki, memang x la... laki lebih rela angkat montot main xbox... stress... sambil masak sambil jerit... sambil mkn sambil buat air... haish.. penat...

kita wanita2 terpilih utk rasa hebat mcm nih.. bukan semua wanita mampu buat mcm apa yg kita buat.. tahniah utk dr sndr..

Anonymous said...

uwaaa....sedih2..tu dah ada ank 2..tp sy..br jek kawin 6 bln..2 org sepupu sy tinggal dgn sy..derang nih yatim piatu..dh besar..sekolah men.. tp bab keje umah.. T___T...tiap2 hari sy blik keje...kemas umah..msk bagai..suami keje mlm..so tkde laa susah sgt..cuma yg cousin sy nih jek...jenis yg rajin memasak tp tk rajin membasuh...main tinggal jek.. dah tegur...sekali jalan..pastu bt semula..bila merungut..suami plak yg terasa..terus dia sound..klau penat..tkyah masak..dia mkn luar jekk...adoiiii...tensinnn sy..last2 diamkn diri jek..mkn ati...

Izan said...

Salam Filla, saya sangat suka baca blog anda .. jenguklah blog sayer boleh gak kongsi2 idea... :)

Faina Arisya said...

filla..

samalah kita.. teringat n3 dulu2 masa anak Tahun 1.. leh baca kat sini.. bih kurang sama jer.. http://faina7748.blogspot.com/2011/03/kasihnya-ibu.html.. once anak dah masuk sek rendah.. mcm2 nak kena buat.. utk elakkan kena cuci baju mlm2.. kena beli 5 helai..

lienda said...

rasanya kita semua nie sebagai isteri dan ibu nie sama kot,kerja rumah tu memang tak lepaslah,anak anak memang selesa jadikan kita nie rujukan depa...anak anak skang nie manja manja belaka...apatah lagi si ayah,moral of story kita merajuk merajuk selalu,lau boleh tu tunjuk perasan sikit tapi jangan lebih lebih takut kita lak tersedih...!

Ibu Aidil said...

hi, i ske baca blog n i btul2 tertarik dgn blog luahan hati, actually btul la apa yg u cter, tp u okay coz u diamkan diri mcm i ni memberontak then mula la anak jd mangsa, sometime sedih sgt tp tu la bila dh penat kan, cuma yg sy xfaham, mcm mana u kuatkan diri u handle sume tu, mcm i cpt penat cpt nk tdo, so rasa mcm xsempat nk buat apa2 pun even nk update blog pun xsempat, mcm u i tgk sempat update n tulis panjang2, bila masa u buat sume tu ek?

mannira said...

fila..okla tgu boleh meluahkan..penat betul jadi pompuan kan fila..org laki boleh relax rehat..ko x rs bersalah langsung ke tgk bini terhonggeh buat keje...
Memang Allah jdkan org lelaki ni tak de perasaan kan..

tu cite rumah kita kan fila..blk rumah mak dia..kita jugak..yg terhonggeh buat keje..balik rumah mak kita apalagi kita jugak...tapi kalau kita bising2 pun x de nya benda tu berubah kan fila..

i pun penatla jd perempuan ni..penat sgt..

Memey Anuar said...

hi kak filla.
betul sgt la tu.
saya yg belum ada anak pon dh rasa penat sgt.

husband tolong jgk tp ikut mood dia la.

semoga apa yg akak dan kaum wanita yg seangkatan lalui ni berbaloi. dunia dan akhirat :)

Girl powerrr! hehe

Hana Hamidi said...

Membaca dengan linangan air mata. I miss my mother.

Elly said...

Huaaaaaaa...aku pong. Penat tahap gaban. Kerja tak habis2. Pukul 12 baru boleh tidur.

Anonymous said...

pengorbanan perempuan, isteri dan ibu memang banyak. memang besar pahala kalau kita bersabar. tapi kadang nak bersabar dengan semua tu yang kita rasa susah nak buat. memang tabik lah kat akak sebab beg sekolah anak pun sanggup susunkan, nak makan pun tunggu suami. sesetangah perempuan tak sanggup pun nak berlapar kalau dah lapar.(macam saya)

Anonymous said...

salam kak fiila..
saya paham sgt perasaan akak sbb saya pon cmtu.. walaupon saya ni x keje tp keje umah x pernah abis.. dari bgn pagi smpi nak tdo ada je benda yg nk kene buat.. dah la suami jenis pegi keje bwk bekal.. pagi2 lg saya dah kelentang kelentung kat dapur.. tp berbaloi la sbb dia makan.. pastu nk kene basuh baju lg, sapu lantai, vakum karpet, mop lantai, jemur baju.. aduhaiii.. mmg x boleh nak list la.. dah lah anak suka sepahkan toys.. sepuloh kali kemas sepuloh kali dia sepahkan blk.. tensionnn.. penatnya Tuhan je yg tau.. rasa nk patah blkg ni.. pastu bila ada masa nk relax2 main internet anak dah dtg ngendeng2 kat tepi nk ajak baca buku la... ajak main toys la.. bila baring jap kat sofa barang seminit dua nk lepaskan lelah pon anak dah dtg suh bgn.. sabar je la.. bila suami blk keje nk kene hidang pulak utk dia dinner.. kemas beg keje & beg bekal dia.. cuci tupperware dia.. check stokin & jaket dia pulak takut kotor esok nak pakai g keje plak.. aduhhhh penat.. bila dah penat stress & bad mood.. tp org x paham apa yg kita rasa.. stress lg

OmbakBaik said...

saya juga turut merase lebey kurang akak dan ibu2 lain ..cuma kurangnye anak tak skolah je lagi..akak RAJIN sgt sy rase..trus saba menjadi ibu yg terbaek ye kak :D..sedey la bace entry nih

my everything said...

KITA SERUPA HUHUHUHUU

nad said...

walopon saya belum kahwin tp sedey jugak bace. kdg2 salu kena kmas rumah lpas balik kerja penat tertekan sume ade sbb ade adik2 lg 5org tp sume harap kan kita. haihh penattt

aniz said...

dulu kan selalu nampak mak nangis masa basuh pinggan. pastu kite kecik2 tak paham, pon tanye, mak nape nangis? mak kate takde ape, saje....

bile dah besar, sendiri nangis mase basuh pinggan sebab letih sangat2..
baru faham.

semoga kita wanita bekerjaya terus tabah. hihi.

Shinnaz Ahmad Rasid said...

paham..paham..kita pun sama. rasa macam bengang je..eh..ko tengok tv? aku tengah cuci toilet niii!!! hahaha. geram.

Kita pasti..you're the best wife and mom! Yay!

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

filla......ila rasa filla stress ne.mmg bila ank masuk 2 sekolah lagi jadi stress. nak siapkan buku acih je dah berjam2 sbbb tak tau nak masukan buku yg mana satu dalam beg... ok ila belum rasa mcm fila nak masuk sekolah tapi ila ada msa rasa stress jugak tgok umah yg bsepah tue. fila tau apa ilabuat? ila buat yg penting je. ok makan yg penting. kalau hari stress; fila jangan masak & uruskan ank2 sekali gus. fila kemas barang sekolah anak je.yg lain biarla bsepah.makanan pulak beli. bila mood fila dah ok baru fila buat. serius mak ila pun mengucap tgok umah ila mcm tongkang pecah tapi anak2 nak mmbesar.standart umah bsepah.org datang baru buat gotongroyong mnegamas.hsbd buat tapi tidakla sesempurna mcm kita buatkan? ikut mood diorang tapi kita pulak tak boleh ikut mood sbb nanti keja kita yg tak jalan. so hari stress pilih salah satu je.. bila fila nak naik angin fila duduk tarik nafas & fikir "berbaloi tak kita nak naik angin sbb sebakul kain baldi or house chores ne" dah bjam2 kat opis bila balik kita hambur keletihan kat umah. bukan kita balik nak tgok org2 yg kita sayang? susah kita nak mengubah org fila.. kalau fila rajin bacalah ne mungkin daapt kurangkan stress fila sbb ila buat cara2 ne utk kurangkan stres sbg isteri bekerja .. alhamdulilah ada perubahan sikit2..ila dah boleh kawal stress ila ..
http://kokoadik.blogspot.com/2011/02/sinar-fmustazah-nor-bahyah-mahamood-isu.html

syazriyna said...

salam kak filla..situasi mmg sama tp akak lg hebat,ank dh 2,saya baru 1.kdg2 mcm nk nangis guling2 je bila letih,tp kje umh kena wat.klu kita xwat sape lg kan hu3 asben pun kdg xpaham teruknya kita,balik kje semua kena wat.tp baik kita pk kan pahala nya,ganjarannya..i'allah terubat balik :)

Mumma Onie said...

Filla sama ngan i la, nak makan mesti kena tggu hubby,, tapi kadang2 sakit hati bila kita dah tnggu, dia wat lengah2 sedangkan kita dah kebuloq nak mati... dah la kita masak. lagi sakit hati bila dia cakap... la, i kenyang lagi la... u lapar p la makan, wat pe tggu2....ERrrrKKKK!!!!!

Moonchild said...

juz love entry nih...x sangka rupenye ramai juge diluar sane yg alami situasi yg same juge..

tapi kak filla terrer lar..buat jugak walaupun penat...sy kekdg bile dh penat, wat tak nampak jer la umah bersepah ker berdebu ker..lantak la..malas nak layan..haha

tp kekdg membebel jugak..wat keje sambil merungut2..hehe..tp org laki wat xtau jugak kan? sbb tu sy bile larat sy buat, x larat sy biarkan jer..haha

now preggy lagi nih,lagi la x larat..balik keje dah terbaring jer..anak pun x terlayan..tapi seb bek hubby sangup tolong jugak skit-skit..kdg tolong masak, kadang tolong mandikan anak...

org laki mmg x suke kite merungut apetah lagi klu kite mengarah-arah..jadi, kite wat jer lar slagi larat kan kak? but sometime ade jugak pak radie tolong kan? tu tolong masakkan sosej tu..okeh ape...:-)

Anonymous said...

faham kak, kdg2 ade jgak rs bnda yg sma...tmbh2 tgh brbadan 2 ni...semua rs x kne...mls nk ckp suh tlg...fahm2 sndr la...psl kite pun bekerja. kdg2 smbl basuh pnggn pun blh menitik airmata...mmg smpai bl pun kje umah x pnh abis...ari cuti pun sma jgk...xde istilah cuti pun...

Mumma Onie said...

lagi sakit hati kalau tggu hubby balik nak makan sama, dia plak jawab "i kenyang lagi laa, kalau dah lapar u makan je la dulu wat pe tggu i...." errrrrrKKKKKKK!!!! (Fengsan!)

Anonymous said...

faham kak, kdg2 ade jgak rs bnda yg sma...tmbh2 tgh brbadan 2 ni...semua rs x kne...mls nk ckp suh tlg...fahm2 sndr la...psl kite pun bekerja. kdg2 smbl basuh pnggn pun blh menitik airmata...mmg smpai bl pun kje umah x pnh abis...ari cuti pun sma jgk...xde istilah cuti pun...

NenetPenne (NP) said...

faham apa maksud filla tu
tapi ada lelaki yang memang tak nak tolong isteri (contoh sahaja, bukan merujuk kepada suami u yer...)
bila isteri cuba tegur, cuba ajar untuk sama2 mmbantu isteri apa yang patut...
silap2 haribulan isteri kena cerai
dengan alasan isteri suka mengarah tapi dengan orang lain..dia cakap isteri tak pandai jaga dia...

sabarlah selagi terdaya...

Anonymous said...

Entry k.filla watkan sy teringat kt emak kt kampung. Bnyknye pahala seorang ibu kan, mcm akak gak. Tq kak for the reminder. Go go caiyok buk pilla!!

business said...

emmmm...macam sama jea pengalaman2 kita ni...hu hu hu...sedihkan rasa tak dihargai....

Jazica Albek said...

kak filla xnak amek maid ke? untuk memudahkan kerja... mcm abg2 saya, diorang amek maid separuh hari. siang je datang kerja untuk kemas2 rumah, masak, jaga anak, siapkan anak sekolah. balik kerja maid pun balik. so far alhamdulillah takde masalah. kena cari yg boleh dipercayai.

genuine1224 said...

mak2 n istri2 kat luar sana tu sama jek situasi kan?susahla nak carik laki yg suka tolong bini buat keja umah. laki keja, bini pun keja.sama2 carik rezki.laki balik keja, letih, masuk tdor.pastu bgn nak dinner.bini balik keja letih jugak.tapi kena kemas umah, masak,lipat kain,anak lagik...huiiii..kadang2 bl geram tu membebel jugak. nasib la kan. dah marah xboleh, laki.. membebel jelah..kita lintang pukang punya buat keja, diorg duk kroh2... aaaa..nak pitam!

genny da bomb said...

sangat memahami filla..itu jugak yang dirasa skang ni sbb anak darjah 1..rasa dahsyat idup inihhh!!!

Anonymous said...

Filla, sedang elok la awak buat entry ni..smlm perkara ni baru terjadi pada saya.kami balik kerja sama2..sama2 letih kan??saya masuk je rumah terus jd mcm lipas kudung.dr depan ke belakang, hall ke dapur.masuk bilik kemas2.kumpul kain, rendam kain..jemur kain,masak, anak lagi..semua la.x duduk lasung..tp suami saya senang hati je baring2..tgk tv..bukak FB.sakit tul hati..saya dah siap mandi..dia bole ckp mcm ni "mama,tlg ayah masak air"..OMG!!!dr td dok baring2..lepak2 nak masak air masih nak tggu saya??..fuhh!! tarik nafas smbil bertenang ye!!

apa pon Filla, sabar banyak2.jgk pada semua isteri dan ibu2 dia luar sana.

dorin said...

Betul la kak filla...sama je kita..sebab kita tak boleh nak tengok sepah-sepah tu yang buat kita jadi penat..tapi kalau tak buat, sape pulak nak buat kan.. nak amik maid tak mampu...kuikuikui..guna la tulang 4 kederat yg ada ni..

Chocolattehouse said...

Hi Fillanie...

Kita berjiran di blok yg sama cuma aras jer berlainan.

Nampaknya awak pun mcm kita gak. Nak membebel lebih2 kang dikatakan melawan tp kekdanga itu sahaja cara untuk perempuan melepaskan rasa tidak puas hati. Abis citer nangis dalam bilik air sambil bukak air kuat...

Anonymous said...

sangat memahami;)

ita citot said...

cuba la ek klw kita pun buat tak paham jek kan. ntah ape la jadi dgn umah tu. tunggang tebalik agaknye. huhuu..

bukan tak ikhlas nak buat keje umah sume tu. tapi klw dah penat sgt mmg bole jadi stress. tensen seh. nak buek camno. paling tidak pun kena sabo yo lahh.... (-__-")

Mazni said...

Filla, sabar ye...aku sgt setuju ngan BABY(MAMA AMANA&ARIEF). Cuba buat yang terdaya, ko kena igt, ko bkerja, bukan surirumah yang bekerja. Buat mana yang penting, mana yang tak, pejam sebelah mata. Kalau ikutkan hati, memang takleh, tp cuba relax....betul kata Mama Amana, berbaloikah nak marah hanya kerana sebakul kain, yg ko boleh lipat masa hujung minggu. My life from single to married and lps tu dgn anak lagi is totally changed. Dah ada anak, aku smpi satu tahap tak larat nak memekik jadi tarzan, kids are growing, they luv to explore. Biar....bab laki tak nak makan tu maybe mlm tu tak kena selera or dia penat.....u r doing great! We are working moms not a fully housewife, in fact fully housewife pun keja non stop, apatah lagi working mom...pasni mandi buih feeling2 mat saleh kasi ilang itu stress ya...

Anonymous said...

sgt setuju. kita mmg ikhlas nak buat semua tu. rasa mcm apa yg kita buat tu pun sikit. kalau sempat mmg nak buat mcm2 lagi. tapi akda ketika kita akan bersungut @ mengeluh bila ada yg tercuit @ yg tak kena. exactly.. majority pompuan esp yg takde maid akan rasa camtu kot. tgk laki sesedap je dok depan tv, hangin la..

simpletostyle said...

kak, saya xada ank lg, tp saya phm perasaan akak bila part - kita penat2 msk, laki mkn 2,3 mulut je / kita pnt kemas umh bsh bj segala, laki sng2 jd tukang sepah2 umh (mcm bdk kecik)..

saya ada cdgn utk kak filla nk JIMATKAN MASA + MUDAH KAN KERJA (especially akak yg sibukbekerja).. ni mak mertua sy yg ajar..

- bwg merah + bwg putih akak BLEND siap2, simpan dlm bekas bertutup n msk peti ais (klo nk masukkan halia ckit pn bleh).. nnti nk msk,ceduk ckit trs msk kuali.. dh xpyh nk kupas kulit bwg, potong segala


- cili kering pn akak bleh blend siap2 mcm bwg2 tu.. nnti nk gn sng sauk je dlm bekas tu ;)

sy dl n stress tiap kali nk msk..especially br blk dr mn2, smpai rumah nk msk segala..mls nk kupas bwg,potong ni semua..then mertua bg cdgn ni..skg nk msk cepat la ckit..hehehe... tgh2 mlm klo tetiba lpr megi goreng ker,cepat je bleh mkn..haha

apa pun, sabar ye kak...LOVE U LA KAK!! :)

-SIKIN-

haniazrina83 said...

Kak filla....

if saya, saya akan tanya dulu boleh tak sy mkn awal dr die...selalu die da makan petang dgn member kat opis.......mkn sate le...roti bakar

Kalo lapar sy cepat emo.....baik mkn dulu....br brtenaga nk wat keje lain.....

Anonymous said...

Best gila entry ni!!!sama yg sesgt dgn aku!!!aku hampir nk brcerai dah ari tu...3 bulan lebih lari dgn anak3..dh brkali2 gaduh psal benda yg sma ni lah!!serious sama ok!!aku x tahan ok..penat nk mampos ok...ko bleh plak rilek jek brtahun2...dah tau x mampu nk ngadakan pmbantu rumah,tolong lah aku!!duit keje kite pun habis kita korbankn kat family..dia pun slalu pakai duit kita smpai kontang..kita leh tolak ansur apsal dia x boleh??!!bila kita start ngadu dia leh kata kita x ikhlas...erk??wtf??boleh gila siot mcm ni!!

eda said...

salute hakak ku syggg !!!!
i support uuu ...

.: yUhAiSya :. said...

Baca entry sambil tgk header akak. just one word to say on u - COOL...!!!

iekah said...

selalunya baca enry k.filla yg ceria n hepi2, tapi arini k.filla nampak sedih n stress. sabar ye k.filla. ada ganjarannya nanti. tu lah pengorbanan seorang perempuan, isteri dan ibu.

semoga k.filla terus tabah dan kembali ceria!

JMR said...

buat citer drama akasia pon best gk nih...:-p

chill sis!:-)

Anonymous said...

Akak, sy belum kawen tapi penat sama mcm akak. Sy sorg buat kerja rumah, masak semua dari pagi smpi mlm. Mak main facebook never ending, ayah keje balik mlm, adik balik skolah mkn minum smua order je sy serve dpn batang idung. Lepas tu dia adik saya kuat sepah rumah baju skolah stokin semua campak dpn hall je, sy dh mcm bibik indon.mak pun lebih kurang adik, kdg2 je basuh pinggan sndiri lepas mkn. Slalunya lepas mkn semua angkat bontot je. Sy hari2 mandi time nk solat maghrib. Takde masa nk mandi pagi.huwaaaa..... Kdg2 trpikir mcm nk kawen je sbb penat never ending. Tapi bila pikir pahala n syurga terus redha je. Thank god sbb ayah sy rajin tlg mengemas, pantang ada masa ayah tlg kemas, msk n sidai baju. Tapi ayah busy keje smpi mlm. Tapi bila pikir balik takpelah sy ikhlas n kdg2 stress jugak hari2 mcm nih. Hehehe....

-azlina-

Ardini Rumaysa said...

salam filla...

semua ini akan berlalu dengan masa. hanya masa jawapannya. trust me. memang perit tapi itu sahaja jawapannya. saya nak komen panjang2 malu. saya siap buat entry sebab pernah lalui perkara ni. hiks.

Anonymous said...

waa.. rase nak nangis je.. saya yang belum kawen ni pun paham kak.. dulu slalu rase yang mak saya terlalu garang.... selalu marah2 je.. upenye2 cz die dah terlalu penat urus 6 orang anak+ ayah yang x peranh tolong mak bt kerja rumah..

hem..

da besa.. masing2 sepatutnye tahu la tanggungjawb masing2.. tp.. adek badik yang lain pemalas.. terutama yang SULONG.. ALLAH.. rase nak menangis tgk [erangai die.. susahnye nk tolong mak saye.. saye tolong la jugak kalau tgk pingan mangkuk bertimbun dalam sink.. tolong la jugak pegi kedai n pasar beli itu ini, tolong jugak sidai n basuh baju.. tp die.. bt keje die je.. n bergayut tiap mase...

penat2..++ bile terlalu penat, saya akan menagis!

ini reen said...

isteri rasa sentap bila suami tak makan masakannya...kalau makan pun sikit...rasa cam tak berbaloi je masak kan...
kalau tak masak bising...
kalau maask tak makan..
haih....

Aya Ariel said...

xpe kak..

ape yg akak rasa same jugak ngan isteri2 lain termasuk aku ni..

sabar yer..mybe aku beruntung sikit sbb suami pon ade membantu..jaga anak2..sidai kain..lempar kain dalam mesin basuh (weekend)..kira oke lah tu kan..

Sabar yer..

R.R.Z said...

baru sy paham kak, kenapa sy tgk foodcourt p9 ramai family makan...rupanye penat kerja+urus rumahtangga..


*harap sy setabah akak, walopon belom kawin pon sy da kuat membebel..*

kakeid said...

standard..mummy2 mmg x kering tangan klu kt umah...smoga kite semua menjadik ibu mithali..walo ada gak membebel smpai kadang2 lemas dgn diri sendiri sbb dh penat sngt mula la rasa nak baham owang..wakakaa...tp kalo x buat semua tu sape nk buat, makin betimbun ada laa...cayok filla

spectator said...

hubby i amik sayur tp tak mkn...katanye biar pinggan nmpak cantik (wtf?)...u're a strong woman..byk dpt pahala

MAMA CACA said...

arghhhh!!! rasa macam luahan hati saya yg selama ini tak terluah...huhu..

Anonymous said...

sabar kak filla...sebab tu Allah cipta perempuan sebagai ibu dan lelaki sebagai ayah..kalau la lelaki jadi ibu nak2 lagi jenis buat derk je...nahhh hamikkk rumah tak berkemas lantai tak di mopp...hehehhe....kak filla kan jenis yg tabah je nmpk itu diluar la..dlm hati kite tak nmpak ye...sekaliiii dummmmmmmmmm...terkeluar jugakkk....bab mkn tu mmg terase giler bila sikit je di jamah macam tangtu jugak terkeluar air mate, kalau saye la kan...tapi xpela kak SOB BA RA...takkan nak asyik epi je kan ade mase kite di landa badai...

yeaaaahhhh power rangers pink jangan cepat mengalah....ekekekeke

Anonymous said...

kak filla, izinkan saya share post nih kat fb ek.. saya pun rasa camni gak n rasanya sume ibu2 n istri2 sepenuh masa mmg mcm ni kan..

juiana

CT@mamaLuqmanTiara said...

Filla,

I feeeeeel u......

tambah2 part ank2 wat keluar menan,sepah kaler...never ending....eh!semualah sama....

kadang2 belagak cool....sbb xnak marah kuasai diri selalu...tp,bila time kita terkocoh-kocoh buat keja hubby plak dok ngadap laptop mmg XBOLEH COOL DAHHH!!!!MELETOP!!

saya share kat blog yer filla....boleh x?sbb nak sngt hubby baca...saya xpandai tulis macam awak tulis....=)

CT@mamaLuqmanTiara said...

oh!yer...nk minta share kat FB sama...boleh?

aishah jamrek said...

kak, saya rasa akak need rest..pergi la keluar dengan kawan2 ke..or ajak pak radie bercuti yg pendek dan dekat..
saya tak rasa makanan akak masak tu tak sedap..saya rasa pak radie ada problem..maybe hal keje..

Anonymous said...

kak filla,agaknye pak radie dah makan kat luar kot kak...die ckap blum makan sbb nak amik hati akak,yela akak kan blum makan lagi...tu yg die jamah ckit je..bukan sbb xsedap,tpi sbb dh kyg..think positive ye kak :)

mcm saya,kdg2 tu saya dah makan (order nsi grg sbb lunch x mkn) kat ofic ngn kawan2 msa mnum ptg so mmg dh kyg..tpi bila smpi umah tgk mak dh siap hdang makanan smua nak xnak kena la jamah ckit join family yg lain dinner.kalo x,kesian mak msak pnat2 tpi xde org lain rase..sory kak filla trpnjang lak komen..hehe chill ok??

nurul :)