Wednesday, January 18, 2012

OMG!

semalam balik terus... sebab tak jadi gi gym.. kasut tetinggal dalam keta.. nak patah balik sangat lah malas.. jadi terus jelah gi amik Acih.. tetiba hati jadi sayu bila tengok Acih tengah makan...time tu kat rumah transit.. baru lepas kelas KAFA... 

mengada kan.. tengok anak makan pon hati nak sayu.. yelah.. dia sorang-sorang je celah tu siap ngan botol air.. kawan-kawan 4-5 orang makan satu kumpulan celah sana :(

tu tak sedih sangat.. yang lagi sedih bila berborak dalam kereta...


Mama: So caner kat school hari nie?

Acih: biasa je lah.

Mama: Bekal mama bagi tu makan tak?

Acih: makan tapi tak habis.

Mama: napa? tak sedap ke?

Acih: tak lah.. kasih dah kenyang....

Mama: Hari ni rehat waktu pagi Kasih makan dengan sapa?

Acih: Kasih makan sorang je kat kantin.

Mama: aik?? mana kawan kasih? kawan yang duduk sebelah tu Hanah kan? mana dia?

Acih: Dia makan dengan Amber.. 

Mama: Kasih gaduh ke? Sumayyah yang sorang lagi tu mana?

Acih: Dia pon makan dengan kawan lain.... dah 4 hari dah Kasih makan sorang mama (muka tak sedih.. muka relaks je time cerita nie)

Mama: OMG. serious? 

Acih: yelah.. mama jangan cerita kat papa tau.. kita je... 

Mama: Kasih gaduh ke ngan kawan-kawan?

Acih: tak gaduh.. tapi bila kat kantin, Kasih pegi dekat Hanah.. contohlah kan, Kasih cakap macam nie "hanah, kita nak makan dengan awak yeh" pastu Hanah cakap "Tak Boleh"... pastu Kasih pegi lah makan sendiri. 

Mama: OMG. (tebayang dia berlalu pergi dengan hampa pastu jinjing bekal yang aku buat tu, kepit botol air celah ketiak.. duduk sorang-sorang sebab kawan-kawan tanak dia join sama)..... Sumayyah?????

Kasih: Sumayyah makan dengan kawan dia lagi sorang tu.. dia pon taknak makan dengan Kasih... Kasih makan lah sorang. (sambil tekinja-kinja dalam kereta time cerita)

Mama: OMG. dah 4 hari ke Kasih makan sorang? mama rasa mesti kasih ada buat kawan-kawan tak suka nie.. sebab tu semua tanak makan dengan kasih.. betul tak?

Kasih: Mana ada..

Mama: Habis tu kat dalam kelas.. cemana Kasih duduk sebelah Hanah? berborak ke tak?

Kasih: Tak.... waktu cikgu suruh warna kan, Kasih cakap kat Hanah mcm nie.. "Hanah, awak tunggu lah kita.. kita siap sama-sama".. pastu Hanah taknak.. dia buat sampai habis.. tapi Kasih tak marah pon.

Mama: Laaaa.. biar jelah dia nak siap cepat.. Mana boleh suruh orang tunggu kita.. Kasih colour slow.. dia colour laju.. biar kan jelah.. Kasih buat je keja kasih sendiri ok?

Kasih: Yelah, Kasih bukan marah dia pon.

Mama: Kawan Kasih yang gemok sikit tu yang rambut kerinting tu mana? tak makan dengan dia?

Kasih: Oh Farhana.. dia pon taknak kawan Kasih.. hari tu Kasih panggil dia "Farhana, Farhana, Farhana".. haaaa 3 kali Kasih panggil.. dia tak pandang kasih pon.

Mama: OMG.

Kasih: hahahah apa lah mama nie.. asyik OMG je.

Mama: Takkan takde sorang pon nak kawan?

Kasih: Ada lah jugak.. Kasih makan dengan Al-Hakim.. yang kawan Krista dulu tu.. 

Mama: Ohhhh lelaki tu? mana kawan dia?

Kasih: Ntah. dia pon takde kawan.. sebab tu dia makan dengan Kasih kot.

Mama: *air mata betakung, tapi cover line buat-buat ketawa terbahak-bahak* OMG!

Kasih: Hari tu Kasih makan dengan anak Teacher Zue (pengetua Krista, anak dia boy jugak, tapi kelas lain)

***************************

Mama: Ok, kelas KAFA cemana?

Kasih: Mamaaaaaaaaaa Kasih nak cerita, tapi janji jangan cerita kat Papa. 

Mama: Kenapa?

Kasih: Janji?

Mama: Ye, Janji.

Kasih: Kalau mama cerita, kasih taknak cerita rahsia kasih lagi kat mama.

Mama: Ye, ok ok, janji.

Kasih: Tadi masa KAFA Kasih nangis.

Mama: OMG. kenapa??????

Kasih: Yelah, Kasih cari kelas KAFA kasih kat tingkat 2.. tapi kasih tak jumpa.. Kasih dah pegi dah tingkat 2, tapi tak jumpa.. pastu kasih turun, pastu naik, pastu turun, pastu naik..penatttt... pastu Kasih pegi kantin duduk kat sana.. Kasih nangis.

Mama: OMG... pastu????

Kasih: ada kakak tu 5 orang.. Eh, 6 orang.. datang kat Kasih pastu dia pujuk-pujuk Kasih.. pastu dia tanya Kasih ada duit.. Kasih cakap takde.. tetinggal (padahal ada je dalam bag Kafa dia) pastu kakak tu belikan kasih air kosong.

Mama: oh yeh.. pastu?

Kasih: pastu ada cikgu datang.. cikgu tu tanya Kasih lapar? dia bagi kasih duit suruh beli makanan.

Mama: Hah? mama dah letak dah duit dalam bag KAFA tu.. len kali check dulu.. cikgu bagi berapa?

Kasih: 1 ringgit 

Mama: Kasih beli apa?

Kasih: Beli nugget.. semua makanan 1 ringgit.. Kasih dah lah lapar sangat..pastu Kasih makanlah.. pastu Kasih kan.. macam terpikir kan.. dalam hati kasih nie kan.. "rasa macam nak lagi nugget, tapi takpelah".. 

Mama: Hahahahaaaaaaa... *ok, dalam hati menangis, mak kau memang jiwang*

Kasih: Pastu kakak tu bawak Kasih pegi kelas kasih.

Mama: oh macam tu yeh.. lain kali bukak mata sikit.. mama dah letak duit dalam wallet kecik atok beli tu.. paham?

Kasih: Yelah mamaaaaaaaaaaaa.. paham lah mamaaaaaaaaaaaaaaaaa... *mata ke atas*


*************************************************



time tu je aku kesian.. pagi tadi dah kena marah lagi.. jam pulak tak jumpa.. botol air tupperware tinggal, nasib asna (anak kawan aku) tolong bawak balik simpan kan... sikat pon dah hilang... sepit rambut yang ketap-ketap tu baru 2 hari dah hilang 4.. bagus... macam anak orang kaya ko ni kan.. semua bagi hilang.... bagus! 

macam tu lah anak mama.. i lap u vely stlong lah my dear... eh tapi bab takde kawan.. kena pulau..kawan dengan budak lelaki...barang hilang.. careless.. kena marah dengan mak every morning..blur..eh tu semua ciri-ciri mak kau tu.. konpem dah besar ko macam mak kau jugak nie ;) patut lah mak kau dah macam Wan ;)














EMAIL YOUR FAVOURITE PHOTO TO US 
AND WE WILL CHANGE IT TO LINEN FRAME A3 SIZE 
THE CHEAPEST RATE SO FAR 
ONLY RM65 FOR BLACK & WHITE ADORABLE FRAME 
WE ACCEPT ORDERS WORLDWIDE 
VISIT OUR BLOG FOR DETAILS 
http://www.framekasih.blogspot.com/ 
EMAIL US AT framekasih@yahoo.com

47 comments:

Fantabulous Mommy said...

Sedihnya kak filla bila kawan-kawan pulau. pulak tu masih kecil. tapi Kasih macam kewl je kan dan tak dendam. *tears... hmmm

Farah

kakeid said...

sedih nyerr...cian acih...tp auntie tau acih is a gud girl..apa2la kanak2 ni kan, gaduh2 sikit esok lusa kawan ler balik tuu...anak akak pon ada djah 1 ni, mcm2 ..smlm bawak 2 inggit tp bleh blanjer 3inggit..biler tanye manjang x tau camne jadik camtu

fiezachommel said...

Sian Acih.I pun sedih baca!
Teringat zaman sekolah dulu.Pulau-pulau orang ni tak habis dari zaman dedulu kan?
Napa ek?

Anonymous said...

Hi Filla,

Hmm.. anak aye pun masa std 1 dulu macam tu. Ada sekali tu buat spot check, waktu rehat memang dia jalan sorang, makan pun sorang.. dia macam tak kisah and buat hal dia sendiri. Tapi bila dah besar ni dah ok.. so be strong and don't worry.

De' Nurul said...

halamakkkk sadisnya kasih

Deqna said...

nak tau lah nak gelak ke nak sedih ker... tapi memang dapat memahami sgt, ... tapi tgk kasih cam rilex jer...

tapi memang syok baca setiap entry awak ni filla... yg touching pun leh jadi cam lawak2 tau... makan dalam punya...

Haslinda said...

alahai..kita sbgai mak..kdg2 risau takut anak kita tak bleh adapt dgn persekitaran lain yg luar dr kita.anak saya yg masuk tadika 4 taun pun sama..mcm lone ranger ja..risau ja rasa mcm dia tk reti nak berkawan..tp rilex ja pi skul.maybe prasaan mak2 yg over risau kan :)

CT@mamaLuqmanTiara said...

hahaha....setepek kena...."apalah mama ni,asyik OMG saja..."lawakla kasih....

Anonymous said...

Omg.. Samela perasaan kite.. I selalu tkt anak i takde kawan, nak makan dgn sape, or kene boikot dgn kwn2 ke.. Tp diorg nampak relax je.. Kan? Mak pulak yg over... Tp
Bile i bace cerite kasih ni i pulak bergenang air mate

yana said...

anak buah saya cermin mata pun boleh hilang kak..apaknya sekarang siap letak tali dh sekarang kat spec tu..pensel pemadam pembaris wallet hari2 hilang..org pinjam dia tak berani mintak balik..nasib la masa tu darjah 1..kalau form 1 semua brg hilang lagi tak kose nak layan..

♥My Perfect High Heels ♥ said...

kesian tgk gamba acih tu dia makan tepi toilet ke tu?

me suya said...

kesiannya kaat kasih.. sedih pulak baca

Shinnaz Ahmad Rasid said...

filla OMG,

siannyaaa Kasih!! atleast Kasih berdikari ;)

go go go!

Aya Ariel said...

hahahaha..

sian kasih..acih rilek jer..mama pulak yg tacingggg..hakhak

azza haini said...

aduh..series,,masa baca ni..boleh plak terpilu hati ini...leh bayangkan canner kasih lalui semua itu..terbayang plak anak kat sekolah nun..yang majoritinya cina..(tadika cina)...uh..sedih..
tapi kaseh menten happy kan...macam mama nya yg best!

lieyalatif said...

alahai....kite lak yg sedey bace...meh le pindah sekolah presint 14(1)...boleh kawan ngan mia kite he he he

Anonymous said...

huwaaa sedih plak... anak saya kt tadika pun kena cam kasih ni.. ceritanya sama je ngan kasih ni ha.. nak buat camne ni filla? saya pun hadapi benda yg serupa....

syaheroes_mimie.blogspot.com said...

Salam Perkenalan ya Filla..
bila baca entry ni, akak pun sedih, akak tengok gambo Kasih makan tu, cam nak menitik je ayaq mata ni..insyallah, x lama lagi Acih sure dpt kawan baru punya..pelan2 k..

kakchik@ella said...

Filla, ni namanya proses nak besar. ni baru darjah 1 filla. nak sampai 16 tahun macam aiman tu .. haihhh .. mcm2 rasa kita ada. sebak, haru, biru, bergenang, ketawa .. ume ada.

~@mOi ~~ said...

olooo... sianya kasih..

Anonymous said...

proses dy nk membesar tu..nanti dah jadi anak dara, lain pulak ragamnya :)

zakiahzainudin said...

inilah satu-satunya entry yg buat saya nak komen.. saya silent reader dah lama dah.. sedih sgt dgr citer kasih.. yelah, kita as a mother perasaan sama jer.. tapi takpelah kasih, asalkan takde yg kacau or pow dia... macam anak2 saya, kawan dia siap ugut suruh bagi duit! filla.. doakan sajer biar kasih dilindungi allah & disayangi guru & kawan2..

Queen Cumy said...

heeee, sedih plk dgr cerita si Kasih ni ha

genny da bomb said...

uwaa!!!teringat tgk nuqman masa ari first...terpegang2 beg dlm kelas..nmpk sgt lost ke apa tatau la..tp nasib baik la dorg ni mmg makan ramai2..skali harung suma..kira dok mkn tu beramai2 kat kantin..sbb kena kejar masa makan dorg takde la terpikir sgt kot kesorangan ke apa..

bukan takat tu je..lari tak dpt no 1 pun nk nangis..haiyaaa..huhu

kelipkelipchumel said...

ciannya acih..sy pun sedey jgk baca.acih mmg taf lah.seb baik dia cool je.

Elly said...

Aku dah emo balik...sat gi balik nak tanya anak aku pulak.

lienda said...

hu hu hu,saya lau baca entry nie,mulalah sebak satu badan,mana taknya anak2 saya pun dok transit,sian kat depa semua sendiri sendiri buat dari balik sekolah rendah,makan,mandi bersiap tuk ke sek KAFA,semuanya dah terset dalam memori depa,yang si kecik 4 tahun pun gitu juga,dah berdikari sendiri....ikutkan hati mau ajeh berenti keje,tapi apakan daya keadaan hidup tak mengizinkan,senantiasa berdoa moga di berikan kesenangan dan keselesaan buat anak anak di transit...

mamasuri said...

ala lembutnya kasih...sedih baca kisah kasih ni..huhuhu

» NAJA « said...

alamak saya ter emo la baca kisah ni so sad la tengok anak anak kecik kita struggle. ok nanti besar harap2 dia tak ingat lagi..

** salam singgah :-)

» NAJA « said...

alamak saya ter emo la baca kisah ni so sad la tengok anak anak kecik kita struggle. ok nanti besar harap2 dia tak ingat lagi..

** salam singgah :-)

33dda said...

alahai kesian kasih, baru lagi kot esok2 insyaallah eloklah... tapi yg kelakarnye kasih kata rahsia mama dia leh lak citer kat blog...

zuliana abd rahman said...

Kasih...anak yang kuat dan tabah.Kalau kita yg tua ni ada problem sikit moody satu hari.Tapi dia cool jer.Sambil cerita boleh loncat-loncat lagi.

kutak jinggong said...

Kak, adik saya kan ada masalah cleft lip (kt dlm) so cakap sengau giler (esp before operate). Saya pun xpaham. Mak je bole paham dia cakap apa. So kat sekolah memang kena bahan la oleh kwn2 dia. Kesian dia. Rasa down and rendah diri. Tak nak gi sekolah. Tapi Alhamdulillah sekarang dia dah boleh adapt and dah ramai kwn.. Lagipun dah operate and gi therapy bagai so dah normal balik.. Steady acih!! :)

Iela Fazielah said...

hmmm...syafiqah pun sama... tiap2 hari blk cerita kwn dia xmau main dgn dia... tp kawan dia mkn makanan dia... sedih gak dengar.. tp dia nampak ok je... xpe..kasih ok tu..jgn risau

Cik Kamoo said...

Kesian dekat Kasih. but she's very strong. Saya baca dialog nie sambil air mata bergenang.


Semoga urusan Kasih di sekolah dipermudahkan olehNya. Moga lepas ini Kasih akan dapat ramai kawan yg baik budi pekerti. AMIN!

(Entry nie memang sedih ... walau sy bukan seorang ibu pun)

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

alahai kesinnye kasih..camana amana ila nanti?

Anonymous said...

Sedih baca entry k.filla ni.Even kisah budak2 je tp sape2 yg dh ada anak mesti related dgn anak masing2..mcm manalah anak saya nnti huhu

Pok Amai-Amai said...

Sy teringat kisah Kasih sebijik mcm kisah sy ms kecik. Serius!

Anonymous said...

adoyai...saya pon jenis jiwang..x sggup dgr cite camtu..dulu masa anak br msk sekolah camtu ;a gak..asyik interbiu anak smpi anak rimas kot..kekdg rasa nak pi intip je anak..ha..ha..acih ni jenis cool kot..

Anonymous said...

filla..anak kwn i dulu pun camni..girl gak..anak dia pendiam sikit..dlm kelas diam..kat kantin pon sorang2..may be sbb dia only one je..anak tunggal..tp bila dia bwk something lain dpd lain yg kekwn ada br ada kwn nak ngendeng..tp mak dia x bpa suka la camtu..tp yg positifnya bila jd camtu blh lak jadi kwn..terus kamceng..lama2 x yah bwk apa benda pun dh x pe..sebab dh ada kwn..mcm2 prangai bebudak ni

Anonymous said...

adoyai..ni yg x thn ni..i mmg jiwang abis..dulu masa anak br sekolah pun cam filla. asyik interbiu anak je...smpi kekdag rasa nak intip je dia kat sekolah.

Azrine Aziz said...

Salam Filla,
Sedih pulak tgk gambar Kasih ni...terbayang2 situation dia dari cara dia citer kat Filla :(
But its ok..im sure Kasih is strong enuf and insya allah lama2 ramai lah kawan dia nanti k.

~adeQ~ said...

sebab tu rasa nak perati jek apa dia buat kat sekolah kan...arghh...risau...tapi kena tahankan hati sebab tu sume proses pembelajaran utk diorang membesar...

Anonymous said...

Salam....


Sedih sangat2 bila saya baca kisah Acih ni...Saya pun mempunyai sorang anak pempuan...Meleleh air mate saya bila terbayang kedaan acih ni... Ialah persaan seorang ibu kalau boleh inginkan anak kita sentiasa bahagia dan gembira...I'allah Acih is gud & strong girl..Esok lusa kedaan akan bertambah baik dan Acih pasti memdapat ramai kawan2.....

Anonymous said...

HUWAAAAAAAAAAAAAAAA NAK NANGIS....... =(

deharisa chantek said...

aduhai kakak,,,tu la kiter jadi omak....agak nya omak kite jaga kite dulu rasa cam ni gak ker??hehehehe

yang bab taska tu ...mmg betul kak,,,nape le makan bersila kat lantai? apa taska x de budget bila meja makan ker??? huhuhuhuuhhuuhuh

deharisa chantek said...

uwaaaaa..naluri ibu kan kakak....mmg sayu jerkkkk

agaknya serupa tak dengan zaman mak kiter jaga kite dedulu?hihihihihi